-
- Konu Sahibi CeReNnnKeskn
Allah yardimcimiz olsun, deprem ülkemizin gercegi ve ulkemiz maalesef 99 yılından beri hiç bir ilerleme kaydetmedi bu konuda, özellikle istanbulda , daracık mahallelerde , eski binalarda sonumuzu bekliyoruz adeta..
Allah rahmet eylesin adam doğru demiş ama dinleyen kim herkes para için dosyayi incelenmeden onay veriyor malzeme kalitesizmiş eksikmiş kimin umrunda denetleyen yok nasıl olsa at koşturuyorlar istedikleri gibiDeprem değil, bina öldürür sözü ile rahmetli Ahmet Mete Işıkara bize 20 sene önce öğüt verdi.
Ve hiçbir şey değişmedi.
Hala bina, çarpık kentleşme, uygunsuz yapılar, alınmayan önlemler öldürüyor.
İnsan hayatı ucuz o yüzden. Zaten aksi gibi yapsa herhangi bir ceza almayacak yada ucuz yollu kurtulacaklar. Denetim de yok maalesef . Bilmiyorum belediyelerin bile mesela onay vermeleri gerekiyor yeni
Bina için , biz de 7 yıllık bir binada oturuyoruz geldiğimizde sıfırdı; alt yapıyla ilgili o kadar çok problemi var ki anlatamam. Belirli standartları olması lazım bu işin.
Bir de müteahhitler her zaman fazla para kazanmaya çalıştığı için işin ehli olmayan insanlarla çalışmaya da meyilliler. Bizim apartmanın tesisatını kamyon şöförü olan biri yapmış mesela abartısız her 2-3 ayda bir ya alt kattaki komşunun lavabosu taşar yada bizimkisi taşar. Kimsenin umurunda mı acaba milletin ne durumda olduğu?
Doğuda oturan arkadaşlara çok geçmiş olsun hepiniz Allah’a emanet olun
Bizim oturduğumuz bina 2 katlı öyle sorunları oluyorki geçen hafta bizim mutfak sular içindeydi tesisatçı duvarı delip baktı sular bi geldi zor boşalttık meğerse doğalgazın sıcak su borusu delinmiş ordan sular fışkırıyor bide evdeki bazı parkeler kabardı kesin o su yüzünden
Üst kata da birkaç sene önce olmuştu aynı yerden hemde 3 kere patlamış boru
Burası var 17-18 senelik...
Dandik dandik yerler yapmışlar
Allah'a emanet yaşıyoruz
Ya bide bu ay doğalgaz faturamız 477 lira geldi ya şok oldum sinir doluyum
sadece 3 petek yakıyorum ve en düşük ayarda nasıl bu kadar gelir acaba bu ayki o sıcak su borusunun delinmesi olayı da etkilemişmidir faturayı bilmiyorum
Çünkü cevabı çok basit; ülkede insan hayatından daha önemli şeyler var; rant ve kişisel çıkar gibi.
Ve bahsettiğiniz sağlam yapılaşmaya ayrılacak bütçe yok. Neden yok? O kadar vergi nereye gitti? Bunun da cevabı ilk cevapla aynı. İliğimizi kemiğimizi tükettiler. Neymiş yeni havaalanıymış. Çok lazımdı çünkü. Oraya ayrılan bütçeyle kim bilir kaç can kurtulurdu. Şimdi Kanal İstanbul diyorlar. Resmen ayranımız yok içmeye, tahtırevanla gidiyoruz hacet gidermeye. Ben 17 Ağustosu çok ağır yaşamış, bir sürü kayıp vermiş bir depremzedeyim. Allah belalarını versin diyorum, başka da bir şey demiyorum. Enkaz altında can çekişmek neymiş, inşallah yaşarlar bir gün. Kızılay'mış. Aynı b.ktan zihniyetin maşası. 99 depreminde hatırlıyorum ne kadar aktif çalıştıklarını.Şimdi ne halt yiyorlar, neredeler? Sms'le yardım gönderin çağrısı göndermekle meşguller herhalde. O kadar doluyum ki. Of, neyse...
Çoğu bölgede yapılaşmaya izin bile verilmemesi gerekiyor mesela. Ya da en fazla 2-3 katlı binaya izin ver değil mi? Ama hayır, illa ki doldur denizleri, üstüne de dik 15-20 katlı siteleri... Kendi hayatımdan örnek vereyim; 17 Ağustos'ta yıkılan evimiz tam fay hattının üstündeymiş. Arazimiz ortadan ikiye bölündü, bir tarafı 1,5 metre çöktü ve evimiz 5 katlıydı. Çevrede daha yüksek katlı yapılar da vardı. Bu fay hattı orada sonradan belirmedi ki, yüzyıllık bir oluşum. Hadi benim ailem, etraftaki insanlar o kadar bilinçli değildi, cahildi, fay hattı nedir akıllarına gelmiyordu, peki o bölgede bu kadar yüksek katlı yapıya izin verenlerin akılları neredeydi? İnsan fay hattının üzerine yapılaşma izni verir mi? Bizim ülkenin kemikleşmiş sorunu bu zaten; liyakat. Hayati önem taşıyan işleri bile yeterliliği olan insanlara değil, kimden daha fazla çıkarları olacaksa ona yaptırıyorlar. Sonuç bu. Beni de vatanımdan soğuttular.Beni vatanımdan soğuttular, ülkemden soğuttular. Bir insanın hayatı bu kadar değersiz olabilir mi bir ülkede? Bu kadar ucuz olur mu ya insan hayatı. Yazıklar olsun hepsine. Senelerdir deprem ülkesiyiz diyoruz, senelerdir kayıplar veriyoruz. Onlar için ölenler sadece sayı. Aileleri, eşleri, dostları kendi nüfuslarını kullanarak depreme dayanıklı güzel evlerde oturuyor çünkü. Bizse senelerce ömrümüzü kan emici patronlara heba edip zar zor alabildiğimiz evlerimizde can veriyoruz. Onlar için ölenler sayı ama o ölenler birilerinin annesi, babası, kardeşi, eşi, çocuğu, sevgilisi. Bu kadar ucuz olmamalı. İçim yanıyor
Çoğu bölgede yapılaşmaya izin bile verilmemesi gerekiyor mesela. Ya da en fazla 2-3 katlı binaya izin ver değil mi? Ama hayır, illa ki doldur denizleri, üstüne de dik 15-20 katlı siteleri... Kendi hayatımdan örnek vereyim; 17 Ağustos'ta yıkılan evimiz tam fay hattının üstündeymiş. Arazimiz ortadan ikiye bölündü, bir tarafı 1,5 metre çöktü ve evimiz 5 katlıydı. Çevrede daha yüksek katlı yapılar da vardı. Bu fay hattı orada sonradan belirmedi ki, yüzyıllık bir oluşum. Hadi benim ailem, etraftaki insanlar o kadar bilinçli değildi, cahildi, fay hattı nedir akıllarına gelmiyordu, peki o bölgede bu kadar yüksek katlı yapıya izin verenlerin akılları neredeydi? İnsan fay hattının üzerine yapılaşma izni verir mi? Bizim ülkenin kemikleşmiş sorunu bu zaten; liyakat. Hayati önem taşıyan işleri bile yeterliliği olan insanlara değil, kimden daha fazla çıkarları olacaksa ona yaptırıyorlar. Sonuç bu. Beni de vatanımdan soğuttular.
Neyse... Aynı saçmalık İstanbul'da da var. Kıyı bölgeleri üzerinden felaket tellalığı yapıyorlar, hem de 20 yıldır. O 20 yılda kaç kere çözüm üretilir de uygulamaya geçilirdi. Ama yapmazlar tabi. Yüksek ihtimalle depreme karşı alınacak önlemlerin, depremle uğrayacağımız hasardan daha pahalıya mal olacağını hesaplamışlardır, o yüzden ölmemizi bekliyorlardır.
Şimdi bizim başımızdaki paragöz kodamanlar böyle tamam da, insanımız da kendi canına kendi değer vermiyor ki. Az önce twitter'da denk geldim, Kızılay bilmem kaç bin dolara, boğaz manzaralı köşk kiralamış diye. Sebep? Birileri lüks içinde sefa sürsün diye mi veriyoruz onca vergiyi? İnsanlar bunları sorgulamıyorlar ya. Evine ekmek götürecek parayı zor denkleştiren insanlar, bu açgözlü, kendilerini halktan üstün gören kalleş sürüsüne biat ediyorlar. Deliriyorum.
UPS kargo ve Kamil Koç haftasonu yardımları ücretsiz taşıyor. Elazığ ve Malatya valiliğine gönderebilirsiniz.Arkadaşlar İstanbul Avrupa Yakasında oturuyorum normalde ama şu an şehir dışındayım. Yardım toplayan belediyeler var mı sizin bildiğiniz? Yiyecek, içecek, erzak, tulum, giyecek vb.
Teşekkür ederim güvenli bir kuruluş da bulmak zor bu devirdeUPS kargo ve Kamil Koç haftasonu yardımları ücretsiz taşıyor. Elazığ ve Malatya valiliğine gönderebilirsiniz.
Valla şuan en güvenilir kuruluşlardan biri Haluk Levent'in kurduğu Ahbap gibi geliyor bana. Size verdiğim bilgileri de onlardan aldıydım. Twitter kullanıyorsanız takip etmenizi öneririm. Kızılay'a filan zırnık koklatmam.Teşekkür ederim güvenli bir kuruluş da bulmak zor bu devirde
99 depreminde de olağanüstü hal ilan edilmesin diye ölü sayısı az söylenmiş bu ülkeden artık her seyi her yalani dolani bekliyorum ben. Çok geçmiş olsunarkadaslar gazıantepdeyım ben baya sarsıldık bız burda boyle sarsıldık yerınde yasayanlar nasıl korkmustur tahmın edebılıyorum
tren vagonları spor salonları jeneratorlerle halka acıldı fırınlarda ekmekler pısırıldı herkese sıcak corbalar dagıtıldı , bızlerde burda evlerımızde kullanmadıgımız esyaları battanıye yorgan kıyafet gıbı beledıyeler aracılıgıyla toplayıp yardım ıcın gondereceklere paylastık
bır kac tane köy oldugu gıbı yıkılmıs
durum aslında kotu ama nıyeyse medyaya oldugu gıbı yansıtılmıyor sanırım ınsanların panıgını arttırmamak ıcın
Japonlar müslüman bile değiller ah ahh. Biz bu kafayla iyi bile yaşıyoruzAllah'im beterinden korusun. Bu bir kader degildir. Deprem aslinda cok dogal bir doga olayi. Fazladan para kazanmak icin binalarin saglamligi adina gerekeni yapmayanlar yuzunden ölüyoruz. Sonra adi "vadesi bu kadarmis" oluyor. Hayir.. Bunu asla kabul etmiyorum bu nasil bir zihniyet anlayamiyorum. Sen gereken neyse yapacaksin sonra Allah'a emanetsin ama gerekeni yapma sonra kader de. Japonya'da adamlarin yaptigi binalar esniyor, saga sola gidiyor ama yikilmiyor kimseye de bir sey olmuyor.