Deprem fobisi tak etti

Amin. 99 depremiyle ilgili videoları, haberleri izleyip okudum hep. Hayatımda en çok etkilendiğim şeylerin başında gelir, keşke 5 yaşında olmasaydım da gidip birinin üstünden bir taş kaldırabilseydim diye düşünürüm hep. İçim hep buruktur yani depremzedelere karşı, hep içimden biraz mahçup hissederim. Keşke elden birşey gelseydi, keşke bunlar yaşanmasaydı. Acılarınızı hatırlatmak istemezdim, kusura bakmayın. Tekrar başınız sağolsun.
Benden bayağı küçükmüşsünüz, 16 yaşındaydım o zamanlar. Ne kusuru ayrıca, tam tersi keşke herkes sizin gibi duyarlı olsa, halden anlasa, bana iyi geldi yazdıklarınız. Benim de o kadar çok keşkem var ki, keşke o taşlardan birini de ben kaldırabilseydim ama ne yazık ki insan gücünün gayet yetersiz, aciz kaldığı durumlar. Öpüyorum güzel kalbinizden.

99 depreminde saatlerce enkazda kalmış, bütün ailesini kaybetmiş bir insanım.

Şu cümleyi tekrar tekrar okudum doğru mu okuyorum acaba diye. Okumak bile bu kadar zorken size ne desem bilemedim. Allah rahmet eylesin tüm sevdiklerinize. İyi misiniz şu anda? Bizler depremden sadece korkuyoruz ama sizin gibi kayıp vermiş, enkaz altında kalmış kişiler için her deprem bir travma. Şu anda iyi misiniz? Yapabileceğim bir şey var mı bilmiyorum ama ne zaman konuşmak ve anlatmak isterseniz buradayım. Korkunca da yazabilirsiniz. Teselli ve teskin etme konusunda çok beceriksizim ama yazmak istedim yine de.

Benden bayağı küçükmüşsünüz, 16 yaşındaydım o zamanlar. Ne kusuru ayrıca, tam tersi keşke herkes sizin gibi duyarlı olsa, halden anlasa, bana iyi geldi yazdıklarınız. Benim de o kadar çok keşkem var ki, keşke o taşlardan birini de ben kaldırabilseydim ama ne yazık ki insan gücünün gayet yetersiz, aciz kaldığı durumlar. Öpüyorum güzel kalbinizden.

Ne gelir ki elden, en büyük acıyı siz yaşamışsınız zaten. Hiç keşke demeyin, inşallah bundan sonra çok güzel olsun hayatınız, aileniz yanınızda olsun.

Ben normaldim ta ki bu gün kandilliden yapılan sona yaklaşıyoruz açılmasını duyana kadar.dun ki depremi dışarda olduğum için hissetmedim.O.yüzden korku yasamamistim.evde olsaydım vay halime.2 yaşın da cocumla yalniz kalırdım.
Simdi beynim felekat seneryolari üretmeye başladı.7 inin üzerinde deprem olursa tas üstünde tas kalmaz Allah korusun .

Şu cümleyi tekrar tekrar okudum doğru mu okuyorum acaba diye. Okumak bile bu kadar zorken size ne desem bilemedim. Allah rahmet eylesin tüm sevdiklerinize. İyi misiniz şu anda? Bizler depremden sadece korkuyoruz ama sizin gibi kayıp vermiş, enkaz altında kalmış kişiler için her deprem bir travma. Şu anda iyi misiniz? Yapabileceğim bir şey var mı bilmiyorum ama ne zaman konuşmak ve anlatmak isterseniz buradayım. Korkunca da yazabilirsiniz. Teselli ve teskin etme konusunda çok beceriksizim ama yazmak istedim yine de.
Canımsınız, sağ olun. Ben iyi miyim? Aslında değilim ama delirme lüksüm yok, malum çocuklar olunca... Onları koruma iç güdüm, sıyırmamı engelliyor. Deli gibi korkuyorum, yatak odama geçip ağlıyor, sonra gidip yüzümü gözümü yıkayıp, heyooo, şimdi ne oynuyoruz diye kızlarımın yanına dönüyorum iki gündür. Böyle bir içmeden sarhoş kafasındayım, beynimin büyük kısmı vücudumu terk etmiş gibi, hafif bir salaklık çöktü üstüme. Düşünemiyorum ya da fazla düşünüyorum. Öyle işte. Ne diyeyim, bir yandan da hepimizin ortak korkuları. Allah tüm canları korusun.

Tabi ki, bu kadar korku ileride çok ciddi şekilde kişiye zarar verebilir. Herkes korkar, bunu anlıyorum. Ben de İstanbul dışındayım ama İstanbul'da olan ailem için, sevdiklerim için korkuyorum. Ben bu konuda biraz Stoacı yaklaşımı benimsiyorum, şimdi felsefe kasma falan diyenler olacaktır belki ama ben Stoa felsefesini özümseyenlerin sağlıklı yaşayabildiğine ve hayatın zorluklarına karşı güçlü durabildiklerine inanıyorum. Bilişsel davranışçı terapi de keza Stoa felsefesinden yola çıkmıştır.

Deprem korkusunu gidermek biraz tam tersi yönde hareket etmekten geçiyor, yani hesabı yüksek tutmaktan. Yıkılabilirliği ve yok edilebilirliği bulunan her şey sonsuz huzurdan muaftır, böyle bir şey yoktur. Ama kendisinden kurtuluş yoksa, korku burada faydasızdır. Bizdeki "Korkunun ecele faydası yok" atasözünü Seneca yüzyıllar önce "Kendisinden kurtuluş yoksa, korku sadece aptalcadır" diyerek söylemiştir. İrademiz dışındaki şeyler yüzünden kaygılanmayı bırakmamız gerekiyor. Bir acıyı düşünmek, o acının kendisinden daha fazla zarar veriyor. Olayların gidişatının bizim sıkıntımıza ihtiyacı yok. Yine Seneca, "Biz yaşamayı beklerken hayat gelip geçiyor" demiş. Eğer yarın ne olacağını bilmiyor ve buna karşı da çaresizsek, endişelenmeyi bırakmalı, eğer düzeltecek bir şeyler arıyorsak buna da iç dünyamızdan başlamalıyız. En doğrusu bu olacaktır inanın.
Teşekkürler Astoria Astoria .bende kendimi şuan birşey yok olduğu zaman elimizden geleni yapacağız diye teskin ediyorum şuan ortada olmayan birşey için endise ile yaşamak istemiyorum ama bir yandan cocuklarima bakınca :KK43:
İnşallah bununla gelmiş geçmiş olsun .

Canımsınız, sağ olun. Ben iyi miyim? Aslında değilim ama delirme lüksüm yok, malum çocuklar olunca... Onları koruma iç güdüm, sıyırmamı engelliyor. Deli gibi korkuyorum, yatak odama geçip ağlıyor, sonra gidip yüzümü gözümü yıkayıp, heyooo, şimdi ne oynuyoruz diye kızlarımın yanına dönüyorum iki gündür. Böyle bir içmeden sarhoş kafasındayım, beynimin büyük kısmı vücudumu terk etmiş gibi, hafif bir salaklık çöktü üstüme. Düşünemiyorum ya da fazla düşünüyorum. Öyle işte. Ne diyeyim, bir yandan da hepimizin ortak korkuları. Allah tüm canları korusun.
Amin inşallah Allah sizede başka acı yaşatmasın bunun ile atlatmış olalım inşallah

Evde tek olmaktan kötü şeyler de var, mesela evde iki küçük çocukla olmak. Yalnızlık korkutucu, anlıyorum sizi ama iki aciz yavrunun yükü, onları koruma isteği insanı öyle eziyor ki, anlatamam.

99 depreminde saatlerce enkazda kalmış, bütün ailesini kaybetmiş bir insanım. Eşimin işi sebebiyle İstanbul'a geldik, ki en son geleceğim yerdi aslında. Tek başıma olsam bu kadar korkmazdım ama kızlarımın biri 4 yaşında, diğeri 9 aylık. Büyük kreşe gidiyor, kreşi 15-20 dakika yürüme mesafesinde. Dün depremle birlikte kucağımda bebeğimle kendimi sokağa attım. Kreşe kadar uçarak gittim resmen. Vardığımda stresten, koşturmaktan, korkudan nasıl terlemişim, kafamdan su sızıyor, sonra bir titreme. Bas bas böğüre böğüre ağlamak istedim ama çocuklar korkmasın diye çaktırmadım tabi. İnsanı nasıl aciz hissettiren bir şey şu annelik. Allah evlatlarımızı korusun, kollasın.

Şahsen deprem haberlerini izlemiyorum, takip etmiyorum. Bana bir şey katacakları yok, boşuna korku tetikliyorlar. Haberlerden bağımsız olarak, kendimizce nasıl önlemler alabiliriz onlara odaklanmak lazım. Evimizde yüksek eşyalar duvara sabitlenmiş durumda. Yeni bina, çok katlı sayılmaz. Aniden evden çıkmamız gerekir diye, içinde su, battaniye, çocuklara yiyecek bir şeyler, birer takım üst baş, bez, ıslak mendil gibi şeyler olan bir çantamız var, kapıya yakın duruyor. Eşimle deprem anından evdeysek hangimiz hangi kızımızı alacak, nereye sığınacak planladık. Eğer dışarıda ve birbirimizden uzaktaysak, bir buluşma noktası belirledik. Başka yapacak bir şey yok, dua etmekten başka. Allah büyük acılardan hepimizi korusun.

Başınız saolsun ve geçmiş olsun 🙏
Bizim binamız da yeni aslında ve 4 katlı yüksek bina değil biz de en üst katta oturuyoruz ama birbirine bitişik binalar var hem tam karşımızda hem de bitişiğimizdeki bina bizimkinden yüksek kendi binamızdan ziyade o binalardan korkuyorum

Aksam olsun istemedim yine oldu normalde esıme yaptırırım evde oldukca pazar ve marketi bugun beraber yapalım dedim boylelıkle eve isten sonra hıc girmeden 8 yaptım saati. Ama sımdı evdeyiz. Esim hıc korkmuyor cocuklarda korkutma diyor. Bu gece odalarında yatacaklar diyor ama odaları bir uzak. Kendi odaları bana korunaksız geliyor ikisininde yatagı yere cok yakın ne comelecek alan var ne bısı hemde onunde cam balkon var kafayı mı yedim kızlar ben. Herkes normale dondu mu konu sahibi bile benden daha sakin suanda
Canım sakin gibi görünüyordum ama akşam krize girdim. Ağlamaktan uykusuzluk ve baş ağrısından dolayı bide yediğimi çıkardım. Stres mahvetti beni

Tekken evinde daha fazla korkmazmısın? Ailenle birliteyken en azından daha huzurlu uyursun diye düsünüyorum :KK51: Yani ne zaman ne olacagini hiç kimse bilemez senelerdir zaten büyük deprem beklenıyor deniliyo .. Duamızı etçez rahatlamaya calisicaz baska yapıcak hiçbirşeyimiz yok maalesef..

İnanç meselesi
ben gökyüzünün bağlantısı olduğunun ve hayvanlarında ufak bebeklerinde hissettiğini düşünüyorum.
İnanç meselesi değil, bilim meselesi😉 böyle bir şey ya vardır ya yoktur. O zaman bilim adamları boş yere deneyler yapıyorlar, çalışmalar yapıyorlar.
Halbuki bebekleri ve hayvanları takip etseler depremi hissedip hoop herkesi kurtarcaklar. Ama bunların kafası fazla basmıyo galiba. Ha bi de bulutların şekline falan bakacaklar🤣

Pozitif bilimleri reddedip bu durumun tamamen astrolojiye bağladığına dair bir cümle göremedim ben. Pozitif bilimler tabiki reddedilemez.
Yalnızca gökyüzü olaylarının etkisi olabilir demiş ve bende bunun etki edebileceğini düşünüyorum.
Herseyin yaratılma,oluşum sebebi var birbiriyle bağlantısı var hatta.Bence kanıtlanamamış bir cok sey var bilmediğimiz.
Üniversite hocalarının dahi bilemediği.. 🙂
Ama tutup da işini kötüye kullanan sahtekar astrologlar ve falcılardan medet ummak demek değildir bu. Astrolojik olayların varlığını kabul ederken pozitif bilimleri reddetmek gibi bir durum algılanmasın.
Ben @astrojurnal'ın ne demek istediğini anladım.
Etkisi var ya da yok. Önemli olan bu değil şuan.
Dilerim yazılan, yapılan felaket senaryoları gerçek olmaz..
Hmm peki tamam🤔 Hangi bilimsel veriye dayanarak gökyüzü olaylarının depremle bağlantısı olduğunu düşünüyorsunuz?
Düşünerek oluyor mu peki? Felaket senaryolarına insanlar inanmasın, aklın ve bilimin ışığından ayrılmasın diye yazıyorum bunları.
Ama insanlar yok astrolog şöyle bilmiş yok yine olacakmış diye diye birbirlerini gaza getiriyorlar. Sanki orta çağda yaşıyoruz.

Bence evde tek olanlar daha şanslı ya. Sadece kendini düşünüp koruman gerek. Şimdi konudaki mesajlara bakıyorum anneler çocukları için endişelenmekten depremden korkamıyor. Bir tane kedin, köpeğin, kuşun varsa bile onu da düşünmen gerek yine endişe endişe... O yüzden evde tek yaşayanlar varsa siz daha şanslısınız kızlar :KK73:

Bence evde tek olanlar daha şanslı ya. Sadece kendini düşünüp koruman gerek. Şimdi konudaki mesajlara bakıyorum anneler çocukları için endişelenmekten depremden korkamıyor. Bir tane kedin, köpeğin, kuşun varsa bile onu da düşünmen gerek yine endişe endişe... O yüzden evde tek yaşayanlar varsa siz daha şanslısınız kızlar :KK73:
Eve güvenmediğim için eşime onu dedim bende , ayrılalım ben kiraya çıkıyorum diye , adam şok :)

Dünki depremden sonra henüz şu an girdim eve 🤷‍♀️ Ne yapayım piyasa kötü risk alıp kredi çekemem diyor adamda haklı , ben kiraya çıkarım çocuklarla sen otur bu evde dedim . Bulunduğum yerde depremi anlamayan insanlar var , ama ben evde 7.4 lük 3 dakika süren bir deprem yaşadım kendimce , velhasıl kelam deprem değil cidden bina , yapı öldürüyor 😔

Bundan 6 yıl önce Kadıköyde metro beklerken yanımdaki kız sevgilisine dedi ki ; aşkım şu anda deprem olsa sonsuza kadar seninle gömülmüş olacağız. Ben şok oldum. Yerin 6 kat altı. Telefon yok. Orada olduğumu bilen yok. Çıkma şansım yok. Fobimin başlangıcı bu. Gereksiz korkmayayım diye beklenen depremle ilgili bütün bilimsel yazıları okudum. Sonuç; dehşete düştüm. Şu an mersinde yaşıyorum. Türkiyede en düşük deprem alanlarından biri. İstanbula 2 kere taşınma imkanım oldu. Biri en son işimin tam 3 kat maaşı ve prestijli bir işti. Gidemedim. Bu korku beni bırakmadı. Şu an işsizim, hala gitmem. Hayatım boyunca işsiz kalsam gitmem. En son 1.5 yıl önce gidip 4 gece kaldım. Her gece 6-7 kere uyandım sallanıyoruz diye. Sabır diliyorum orda yaşayan herkese. Umarım ufak ufak depremlerle boşalır enerji. Umarım Anadolu plakası ikiye kırılarak çarpar Marmara plakasına, hafifletir en azından.

Dünki depremden sonra henüz şu an girdim eve 🤷‍♀️ Ne yapayım piyasa kötü risk alıp kredi çekemem diyor adamda haklı , ben kiraya çıkarım çocuklarla sen otur bu evde dedim . Bulunduğum yerde depremi anlamayan insanlar var , ama ben evde 7.4 lük 3 dakika süren bir deprem yaşadım kendimce , velhasıl kelam deprem değil cidden bina , yapı öldürüyor 😔

Ay çok üzüldüm. Peki binanızda hasar oluştu mu gözle görebildiğiniz? Kaçıncı kattasınız belki yüksek katta olduğunuz için çok hissettiniz.