Dehb li oğlumla ilgili anaokulunda yaşadığımız sıkıntılar

Öğretmen elinde bir rapor olmadan öğrenciyi okuldan gönderemez, milli eğitime şikayet ederim deyin.
Psikiyatrın önermediğini öğretmen öneremez.
Her etkinliğe katılmayabilir, ilgi alanı değildir.
Arkadaşlarına sistematik bir şiddet uygulamıyorsa, sürekli dersi bozmuyorsa katılmasın çok önemli değil.
Bazı öğretmenler robot istiyor.
Mümkünse başka bir anaokuluna gönderin ve sorunlarından bahsetmeyin ve gözlemleyin.
Zaten doktora götürüyorsunuz, ilaç kullanıyorsunuz, yapabileceğinizi yapıyorsunuz.
Birde spor aktivitesi iyi gelebilir, belediyelerin çocuklar için spor okulları oluyor onlara bir bakın derim.

ALLAH kolaylık versin.
 
Cidden öğretmene çok kuruldum oturduğum yerden.
Siz anladığım kadarıyla çocuğunuzun hareketliliği sebebiyle mahcup oluyorsunuz. Ben de aynı şeyleri çok yaşadım,kendimi suçladım çocuğa bağırdım ama sonra baktım ki çocuğum değildi süreci yönetemeyen,öğretmenlikle hiç ilgisi olmayan bir öğretmene denk gelmiştik biz de.
Şu an ilkokul bitmek üzere mesela öğretmenimiz disiplin ve otorite konusunda uzman diyebilirim ve oğlumu çok güzel yönlendirdi,idare etti yeri geldi elbette şikayetler oldu ama onları da kendi içimizde bertaraf etmeyi başardı sağ olsun.
Öğretmen ile görüşürseniz tekrar, ona altını çize çize vasat bir öğretmen olduğunu,sınıf yönetimini yapamadığını,bu beceriksizliğinin sorumluluğunu ise sizin çocuğunuza yükleyerek yetersiz öğretmenlik algısını değiştiremeyeceğini tane tane anlatın.
Bana bu cümlelerimden ötürü kızanlar olabilir bu arada bilen bilir ben de öğretmenim özel bir lisede 15 yıldır. Dehbli kaç öğrenci mezun ettim,yeri geldi ilaçlarını kendim takip ettim(lise kademesinde dehb ile uğraşmak ana sınıfına ve ilkokula göre katbekat zordur) hiçbir velimize çocuğundan ötürü kendini kötü hissettirmedim,kimsenin anneliğini sorgulayacak hale gelmesine vesile olmadım.
 
Karşılarında dik durun, okulun kamerası vardır illaki kameradan geçmiş dersleri izlemek istediğinizi ve oğlunuzu neyin rahatsız ettiğini görmek istediğinizi söyleyin.
Siz ezildikçe öğretmen ezecektir, anlattıklarınızdan karakterinin öyle olduğu çıkıyor.
Kardeşim de anaokulunda öğretmen öyle çocuklardan bahsediyor ki aklınız şaşar ama yine de bir yolunu bulup hepsini güzelce idare ediyorlar ve çok çok mecbur kalmadıkça ailelere şikayet etmiyorlar.
Sınıfta tekme atmak, tükürmek yasak diye kural koymuşlar mesela.
5-6 yaşındaki çocuklardan ne bekliyorlar anlamıyorum.
İşin çoğu öğretmende bitiyor.

Ayrıca size doktorun söylediğinden fazla ilaç kullanmanızı söyleyemez, bu tutumuna devam ederse tüm bu söylemlerini milli eğitime şikayet edeceğinizi ve inceleme isteyeceğinizi söyleyin.
 

Hakkınızda hayırlısı olsun. Anlattıklarından öğretmenin çokta çözüm odaklı olmadığı anlaşılıyor. Okul değiştirmek çok daha iyi olur. İdealist ve òzverili bir öğretmenle karşılaşırsınız umarım. Söyle birsey var kuzenimin oğluda çok haraketliydi. Yani süper hiperaktivite yok, saldırması vurması yok. ama odaklanmasında ve grup oyunlarında ekstra haraketli olmasından dolayı birde sınıfta eli ayağı durmuyor dedi öğretmen ve doktora götürün ilaç versin dedi. Doktora götürdüler doktor evet haraketli bir çocuk ama ilaç kullanmaya bana göre gerek yok , sonuçta bu çocuklar bizim çocukluğumuzdaki gibi enerji atamıyorlar put gibi durmazlar demiş. Onlarda başka okula verdiler. Çünkü sürekli şikayet şikayet kuzenim ağlardı sürekli. Çocukta daha çok hırçınlaşıyordu. Sonra gittiği okulda aradan 2 3 ay geçmesine rağmen hiç şikayet gelmeyince kuzenim gidip öğretmeniyle konuşmuş durumu nasıl diye . Öğretmen çok çok haraketli bir çocuk ama bu çocukları ya tamamen kaybedeceğiz yada çok iyi yerlere getireceğiz demiş. Öğretmen çok idealist bir adamdı. ben bu çocuklara eğitim vermeyi daha çok seviyorum. Bu çocuklar ile ilgili gelişim kitapları okuyorum onları inceliyorum.
Hee söyle bir durumda var tenefuslerde 1 gözüm sadece onda diğer gözüm diğer 19 çocukta demiş.sürekli konuşuyorum onunla ve inanıyorum ki çok iyi yerlere gelecek iyi bir geleceği olacak bende gurur duyacağım ozaman ben başarılı bir öğretmen olmuş olacağım demiş. Kuzenimin çocuğu o öğretmen ile 1yılda çok değişti. Şimdi 5.sınıfta öğretmenleri sürekli takdir ediyor. Sınıf ortalaması 95. İnşallah sizde iyi ve en önemlisi idealist öğretmene denk gelirsiniz.
 
Kesinlikle haklısınız, sorunlu çocuklarla çalışan bir avukatım, eğer o çocukların sizin gibi annesi olsaydı, o kadar sabıka kayıtları, yarım bırakılmış eğitimleri olmayacaktı.
İnsanlar çocuk biraz şimarık , biraz yaramaz zannediyor ama ilerde toplumla uyumsuz halleri, suç işlemeye ve uyuşturucuya yatkın kişiliklerin oluşmasına neden oluyor.
 
Benim oğlumda DHB'li kullandığımız ilaçtan çok fayda gördük. Her ne kadar anne olarak kullanmak istemesem de mecburum çocuğum için, bir de ne yaşadığını biliyorum çünkü bende DHB liyim ilaçta kullandım. Doktor şu an başarılı olması sizin sayenizde, siz üzerine düştüğünüz için ama ilerde büyüdükçe toparlayamazsınız demişti. Bizimkisi de aşırı konuşuyor, ama gerçekten aşırı, arkadaşlarını da konuşturuyordu. Sınıfta kendi kendine sesler çıkarıyordu, defterleri hep yarım geliyordu. Geçen sene bir yıl sonuna kadar genellikle en arka sırada tek başına oturdu. Öğretmeni ara sıra önlere aldı falan, ama konuşma devam edince yine en arka sıraya geçiriyordu. İnsan üzülüyor ama yapacak bir şey yok. Arkadaşlarını etkilememesi içindi. İlacın dozu arttı tabii bu süreçte, bu sene çok daha iyi. Öğretmenimizde çok iyi ama, hatta en büyük şansımız diyebilirim, tüm çocuklarla çok ilgileniyor. Mesleğini hakkının ötesinde icra ediyor. Derse katmaya çalışıyor, dikkatini aktif tutmaya çalışıyor. Bence öğretmenle ilgili bir durum anlattıklarınız mimlemiş gibi çocuğu, sanki ne yapsa aşırı geliyor. Okulunu değiştirmeniz en doğrusu olur.
 
Son düzenleme:
Büyüdükçe daha iyi oluyorlar dediniz ya yorgunluk falan unutuyorum böyle güzel cümleler duyunca.Şuan arkadaşlarina sataşma vs var mı? Öğretmen müdür sadece şımarık olduğunu düşünüyorsa dehbsi pek belirgin değil o zaman.Yok bizimkiler özel eğitime yönlendirmedi mi psikiyatr, raporu var mı gibi sorular sordular.
 
Zamanla düzeliyor değil mi? Şuanda ne durumda çocuğunuz?İlaca karşı değilim psikiyatr verdiği sürece kullanacağım ama ögretmen sürekli şikayet edince ilaç değiştik,doz arttırdık.Şuanki durumuna bakınca kesinlikle daha fazla ilaç olmaz bu çocuğa diyorum.Ki psikiyatr da daha fazla vermekten yana değil.
 
Evet öğretmen çok önemli.. Allah hepimizi iyilerle karşılaştırsın inşallah..Şuanda kaça gidiyor?Benim oğlum da çok konuşur gerekli gereksiz.Sürekli sorular sorar konuyla alakali da oluyor ama genellikle konu dışı sorular soruyor.İlginc sorular da soruyor bazılarının cevabını net bilemeyince araştırayım söylerim sana diyorum ama bazen sorularindan fenalık geliyor artık.
 
Aynen ilaç gerekli bence de ,karşı değilim kabullendim artık ama zaten yeteri kadar kullanırken öğretmen halâ şikayet edince ben de artık gerilmeye başladım daha ne kadar verelim diye ama kendi kendime yani.Ögretmenle güzel bir üslupla konuştum.Yani ilaç dikkatini toplaması ve biraz durulması için bize gerekiyordu.Ama sihirli bir değnek değmiş gibi tamamen değişmesini bekleyemeyiz.Durulmasi da fazlasıyla var yani bilmiyorum.
 
Çok teşekkür ederim..Yani ilaç etkisi olduğu sürece arkadaşlarina karışıp sataşma olmuyor.Etkisi de uzun sürüyor zaten.Bilmiyorum idare de öğretmenin kendisine söylemiş istemiyorsan kaydını çıkarabiliriz diye.Okullarin kapanmasına az bir zaman kaldı.Burda şuan sıkıntı devam etmezse en azından okulun kapanmasını bekleyim ama sıkıntı olursa beklemeden alırım diyorum.İlkokulda buraya göndermem kesin, içimden de gelmiyor..
 
Ayy maşallah darısı bize olsun inşallah.Böyle öğretmenler eli öpülesi insanlar, Allah razı olsun.Çok teşekkür ederim ilginiz için..
 
Kesinlikle buraya yazdıktan sonra öğretmenle biraz daha kendimden emin bir şekilde konuştum.İlaç konusunda da psikiyatrin robot mu olsun bu çocuklar ne bekliyor vs dediğini de söyledim artık.İlkinde söylememiştim öğretmene konu uzamasin diye ama yok söylemem gerekiyormuş.Bakalim haftaya ne olacak ..Hersekilde okulu değiştireceğiz de şuan sıkıntı devam etmezse en azından bu dönemi bitirsin.Bitmek üzere zaten. İlkokul da var aynı yerde ama İlkokula oraya kesin göndermem..
 
Eğer öğrenme güçlüğü yoksa rapor çıkarılmaz diye biliyorum. Ben devlette öğretmenim, adına kısaca BEP dediğimiz (kaynaştırma öğrencisi diye bilinen) öğrencilerimiz yönlendirme ile ilçedeki RAM'a gidiyorlar, gerekli testler yapılıp bu raporu alıyorlar.
Ozel egitim sınıfına gitmesi için de öğrenme guclugunun veya varsa otizm durumunun tespit edilmesi lazım. Cocukta sadece DEHB varsa özel eğitim sınıfına alınmaz, alınması da doğru değil zaten. Hem öğretmenim hem de DEHB'li bir oğlan annesiyim. Benim çocuğum 1.sinif, devlet hastanesinde zeka testi yapıldı ve normal zekada çıktı, psikaytr özel eğitim sinifi veya kaynaştırma öğrencisi olacağı bir durum yok, dedi.
Benim oğlumda durtusellik çok fazlaydı şu an bayagi azaldı. Vurma, bağırma, çabuk öfkelenen, çok konuşma, derste ses çıkarıcı şeyler yapma, anlamsız sesler çıkarma, sadece içinden o an öyle geldi diye bir şey yapma (defter yırtma, hayvan sesi çıkarma, kalemle ritim tutma vb.) Durumları mevcuttu, ilaçla bayagi azaldı. Sadece ilaç değil aslında. Okul bize golge öğretmen tutmamizi istedi ve biz bu çareye başvurduk. Haliyle şikayetler epey azaldı.
Daha önceki mesajımda da dile getirmiştim, biz okul dışındaki ortamlarda epey yol aldik, sinifin kalabalık oluşu ve hareketli çocuğun fazla oluşu, öğretmenin otoriter olmayışı vb. Sebeplerle sınıftaki durum golge öğretmen sayesinde kontrol altına alınabildi.
DEHB'li cocuklarin gerekli tedaviyi almazsa özellikle ergenlik döneminde sigara, madde kullanımı, evden kaçma, cinsellikle erken tanisma gibi istenmedik durumlar yaşama ihtimali DEHB'li olmayan çocuklara göre kat be kat fazladır. Bunu tüm doktorlar, bu konuda yazılmış tüm makaleler söyler.
Çünkü bu çocukların beyninde fren mekanizması yoktur, eylemlerinin sonuçlarını düşünmezler, fazla meraklı oluşları onları yeni şeyler denemeye -korkusuzca- itebilir, arkadas ortamında kabul edilmek için kendilerini kullandirtmaya daha meyilli olurlar. Daha bunun gibi çok şey yazilir bu konuda. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu zannedildigi gibi aşırı hareketlilik değildir sadece. Daha komplike bir hastalıktır. Evet , bu bir hastalıktır, genetik yatkınlık vardir ve ilaçsız tedavisi yoktur.
Bize doktorlarımız en kritik zamanın ilkokul 1.sinif olduğunu söylemişlerdi. Dedikleri gibi de oldu bizim hikayemizde. Şu an 1. Sınıf bizimki. 4 yaşından beri tanımız var, 6 yaşından beri ilaç kullanıyor, sorunlar bu yıl tavan yaptı.
İlerleyen yıllarda azalacağını, ergenlikte dalgalanmalar olabileceği hep söylendi.
Umarım uğraşan, çabalayan tüm ebeveynler emeklerinin karşılığını alır.
 
Çok teşekkür ederim.. Evet etkinlik anında ayağa kalkabiliyormus.Satasma vs de varmış ama şuan ki ilacimiza basladigimizdan beri baya fark var oğlumda.Sinifta nasıl değiştiğini cidden merak ettiğim için öğretmene etkinlik saatinde ben de bir kenardan izleyeyim beni görmesin dedim diye 'ne görmeyi bekliyorsunuz bana inanmıyor musunuz?Hem sizi görünce durur sıkıntı çıkarmaz'dedi.Yani yapan çocuk beni görünce değişmez tersine daha çok şımarır.Bir de görmesin beni demiştim.
 
Merhaba ‘Attentioner’ terapi ya da PAS yöntemini uygulayan bir uzman bulmanızı tavsiye ederim.
 
Satranç DEHB tanılı bir çocuk için uygun bir seçim değil maalesef.
Oturarak ve dikkat isteyen etkinlikler yerine daha hareketli, enerjisini harcayabileceği etkinlikler tercih etmeniz gerekiyor.
İlk aşamada takım sporları yerine yüzme, jimnastik ya da bisiklet gibi branşlar tercih edebilirsiniz.

Her gün açık havada koşup oynamalı, evde trombolin olsa iyi olur.
İlacın dozunu en iyi psikiyatrist bilir öğretmenin şikayetleri ile ilerlemeyin.

Çocuğunuzun mümkünse okulunu değilse öğretmenini değiştirin, maalesef mimlenmiş.
İmkanınız varsa düzenli özel eğitim desteği alın.
Okulun PDR birimi ile görüşün RAM raporu çıkarılırsa özel eğitim dersleri için devlet desteğinden yararlanabilirsiniz.

İmkanınız varsa düzenli klinik psikolog desteği çok işe yarar.
Kolaylıklar diliyorum.

Not: anaokulu ve ilkokul çocukları ile çalışan okul müdürüyüm. Okul öncesi öğretmenliği ve PDR mezunuyum.
 
Tamamen düzelme dehb’in doğasına aykırı çünkü dehb hastalık değil nörolojik bir farklılık. Ancak hiperaktivite ve dürtüsellik zamanla azalıyor. Elbette dehbin şiddetine göre değişebilir ama illaki zamanla azalacaktır. Dehbli çocuklar unutkan oluyorlar bu nedenle yapmaması gereken her ne varsa her gün sıkılmadan bıkmadan tekrar edin,yıkıcı değil yapıcı olacak şekilde elbette. Böyle yapma’dan ziyade böyle yaparsan daha iyi olur/ sınıfta herkes nasıl davranıyorsa sen de öyle davran gibi
 
Öğrenme güçlüğü var mı bilmiyorum,olsa söylerdi psikiyatr değil mi?Çok kez gittik çünkü..Ama yine de gidince bunu da sorarım.Evet ilaç gerekli diye biliyorum ben de,ayrıca eğitim tabi.Bu şekilde bu sıkıntıları atlatacak mıyız peki?Hep ilerisini merak ediyorum.. Allah kolaylık versin bu süreçte hepimize..
 
Çok teşekkür ederim ilginize..
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…