- 17 Mayıs 2010
- 4.224
- 14.070
Söylemeye çalıştığım bir noktada o kişi eskiyor, yada çıkarlar çatışıyor yada yenisi daha fazlasını vaat ediyor olacak, yada halk artık yeter diyecek ama demiyor :)
Sistemin sonucunda yöneticinin sıkışması lazım ama sıkışmıyor. Oy alamamaktan korkmuyor.
Erdoğan ı sen diktatör rejimi ile bir tutarak yazıyorsun sanırım ama adam demokrasi rejimi ile yapıyor yapacagını. Silah zoruyla degil gayet seçimle. Öyle ki seçmenin %10-20 lik bir kısmı var canını ver dese verecekler.
Arkasında böyle bir destek varken kalan %47 için diktatörmüş, kötüymüş, sırtı yere gelmez. Çiftçi ölmüş, öğrenci sürünmüş, alım gücü düşmüş.....
Bunun başka örnekleri var mı başka ülkelerde bunu da merak ediyorum.
Ben 2004 de liseden mezun oldum, İstanbul un iyi bir Anadolu lisesi, geriye dönüp baktığımda aldığım eğitim beni tatmin etmiyor. Hatta yazık diyorum.. ellerinde yetenekli öğrenciler varken yetiştirme zahmetine girmeyenlere.
Bu daha ağır müfredat anlamında degil, daha sosyal, kendini daha iyi ifade eden, güncelden haberdar, hobileri olan birey yetiştirme anlamında.
Halbuki münazara takımları kurulsaydı;
Müzik grupları kurulsaydı, (öğrencilerin kendi kurduğu vardı ama okulda yasaktı)
Pamuk içine fasulye koymakla sınırlı deney bilgimiz genişletilseydi,
Yazarların/şairlerin, Doğum/ölüm yıldönümlerinde eserlerini inceleseydik,
Öğretmenlerimizden bir tanesi hayalimizdeki eğitim sistemini sorsaydı, yazdırsaydı, bir tanesi donemin Milli eğitim bakanını sorsaydı? Bazı şeyleri öğretmenin derdine düşseydi, 1-2 yıla oy kullanacak gençlere bir şeyler katmayı amaçlasaydı? Nerede.... hayal :)
He diyeceksin ki ilerlemesi gerekirdi, daha beter oldu, orada zaten hemfikiriz.
Eğitim konusunda zaten artık başkaları beni pek bağlamıyor. İsterlerse amuda kalkıp soruları çözme zorunluluğu getirsinler.
Ben ciddi ciddi çocuklarımın sosyalleşme problemini çözersem homeschooling bile düşünürüm.
Müfredatmış, sınavlarmış zerre umrumda degil.
Kendim gibi birilerini bulursam ne ala :)
Ve bence birileri başlattı zaten okula ve eğitime kendince bir bakış açısı geliştirmeyi.
Devamı da gelecektir.
Ne olacak? Ulaşılabilir olmayacak... yine parası olana hitap edecek. Varsın etsin, ne yapalım. Kim kurtulsa kardır diyeceğiz. Bir sonraki nesile umudumuzu bağlayacağız.
Yok yok diktatör demiyorum, öyle yorumlamıyorum ama yetkileri su an Osmanlı padişahlarından bile fazla, Baas rejimini anımsatıyor... Seçimle geliyor ama bütün medya elinde, müthiş bir manipülasyon dönüyor ortada, sermaye arkasında , halk genel olarak eğitimsiz bu yüzden olayın detayını göremiyor. Ve devletin verdiği yardıma göbeğinden bağlı mılyonlar var, insanlar aslında maaşımı emeğimin karşılığı gibi alsam ve dolaylı vergılerı düşürse benim bu sadakaya ihtiyacım olmayacak diye düşünecek ama o da yok.
Ha neden bütün bunlara rağmen seçinle geliyor , çünkü lider kültü var bu topraklarda. Ek olarak ve en önemli nedenlerden biri de din.. buralar eski Roma imparatorluğu toprağı ve Hırıstıyanlıgın egemen oldu sonra da İslam'ın egemen olduğu topraklar... Hırıstıyanlık da İslam da sermaye ve devletle buluştuğu anda hızla yayıldılar. Kapadokya'ya gidince gördüğün bir kaç şey var mağaralara saklanan ilk dönem hırıstıyanları peki kimden saklanıyorlar, tabi ki devlet otoritesi olan, gücü ve yeri gelince "şiddet kullanma yetkisi olan ve ceza almayan" tek yapı olan devletten. Daha sonra Roma nın resmî dini olan hristiyan din adamları , hem iktidar ile iyi geçinmemin ne olduğunu anlamış olarak , iktidarı kutsayan politik tavır alırlar. İktidarda isyanından korktuğu çoğunluğu apokaliptik bir dünya algısı ile uyşturup, ilahi adaletin elbet bir gün tecelli edeceğini, burnunda sonsuz yaşamın olduğu öte dünyada olacağını , o zaman kadar sabır ve sebat gösterilmesi gerektiğini aşılayıp dururlar... işin özü üç bin yıllık devlet geleceği olan, en az iki bin yıllık din geçmişi olan bu topraklarda biat hayatta kalmanın en önemli unsur olduğunu hücrelerimize işlemiş durumda... Bak mesela eskiden imparatorluk içinde yaşayan farklı dini gruplar neden, iktidarın dinine döner? Neden mesela koskoca pagan coğrafyası birden Roma hırıstıyankıgı benımsedıkten sonra dönüp hırostyan oldular da, eski dinlerinde kalmadılar , ya da müsavi olmadılar? Benzeri Osmanlı coğrafyası içinde geçerli , neden sonradan din değiştirenler Sünni Hanefi oldular da Alevi ve ya safi ya da Şii olmadılar... neyse konuyu iyice dağıttım ama , din ve iktidar ilişkisi ve apokaliptik dünya algısı incelenmeye değer.