Daha uzun uzun yazacağım bu mesajına ama teolojik farklılar önemli değil , yazıldığım şey onunla ilgili değil zaten. Egemen din anlayışına entegre olur herkes bilerek ve isteyerek, egemen ılan mantıklı olduğu için, iktidar ile ilişkisi ve bunun olumsuz gelirleri ve olumsuz sonuçlarından kaçınmak için. O yüzden Alevilik sunnılık değil mesele , sisteme entegr din anlayışı.
İlk paragrafa ise katılmıyorum. Onun hakkında da yazacağım ama su an çok vaktim yok. Kimsenin kimsenin saygısızlığı falan yok, standardıze edılmıs, merkeze cekılmış Sünni bir inanç var, saygı duyulmamak gibi bır durumun aksıne korunup kollanıp, diğerlerinin bu anlayışa asimile olması için çaba harcanan bir inanç. Ama devlet için onun da bir şekli var, bir İdil Sünnilik var , milletin anlamadığı da bu. Diyanet de, din dersleri de vs de Sünniliği besler, onu destekler İdeal olanın bu olduğunu anlatır... o yüzden saygı duyulmuyordu demek havada kalıyor, Türkiye cumhurıyetı gerçek anlamda hiç bir zaman laik olmadı zaten , laik bir devlette diyanet diye bir kurum, din dersleri diye bir garabet, ihl diye bir şey olmaz ama ülke bir gün laik olacak, ha bugün ha yarın bilinmez ama olacak, suyun akışı bunu gösterıyor.
Muhalefet dindar görünmek zorunda değil, ama bu bir normmuş gibi yansıtıyor, namaz kılmalar vs göz önüne alınıyor ki evet biz de sizdeniz demek isteniyor. Bu sizden olmak ne anlama geliyor peki, sen kendin hırsızlık yapmazsan ben de yapmak demek, sen şunu yaparsan ben de yaparım demek. Simgesel bir mesaj veriyor ama dünya görünür ibadet edenlerin ama ruhani olarak zayıf olanların eylemlerini öyle ve ya böyle görüyor. Bu göz önündelik elbet başka bir geleceğe taşıyacak bizi. Beni asıl şaşırtan ne biliyor musun , hırsızlık yapanın kolunu keselim diyenlerle dolu burası, ama hırsızlık sadece elle yapılan bir şey değil , kafa hala hırsızlığın bırının cebınden para çalmakla ya da evınden eşya çalmakla yapılan bir eylem olduğu dönemde kalmış, neyse buna görünürde inanırken , bilgisayarda bir tuşa basarak, kurulan bir vakıf aracılığı ile, haketmeyene verilen bir ihale ve ardından alınan rüşvet ile çalınan milyonlardan rahatsızlık duymayıp aksine destekleyenlerin varlığını görmek.eylem ile söylem uyuşmuyor.