çocuklarınızın geleceği için neler yapıyorsunuz,yurt dışında eğitim

Kesinlikle icinde olmali. Istenince bir sekilde yol bulunur bence. Almanca kursumda bir cocuk var, 17 yasinda lise ogrencisi. Kendi basina Almanya'dan is buldu. Almanca online mulakata girdi ve kabul aldi. B2 belgesini alacak. Seneye gidecek ve isi hazir. Hem de cok gecerli ve guzel bir is. Kendi okudugu alanda. Saglik meslek lisesinden mezun olacak.
Kızımda sadece bir hayal olarak var ama icraat yok :)

bornova anadoluda okuyan da var
ya da direkt alman lisesinden gelen de çok var, dil diplomasıyla geliyor bu çocuklar...aslında eskiden çok daha iyi dil bilerek gelen bir nesil vardı 20 senelik tecrübem var bu konuda.

ama ben genel anlamda konuşuyorum belli okulların almancası hariç ya da kendisi oturup çalışmış gelmiş olanlar hariç (onlar senelerce dil kasıyor tabii), doğru düzgün bilerek gelmiyor. bu benim bölümümde çok önemli de değil zaten. ama bu kız sosyal bir alanda eğer çalışacaksa (ev badanasına gitmeyecekse şayet) dil onun için daha önemli olacak. her halükarda önemli olan kendi isteği

ben sanat okuyor olsam italyaya giderim zaten

benim gönlümde de hep italya var
Bir anne olarak sizi anlıyorum endişeleniyorsunuz ama yazanları terslemeyin. Mesela okula başvuru yaparken cover letter dedikleri "bize kendini tanıt, niye bu okulu istiyorsun ve bu okula girebilmek için neler yaptın" gibi şeylerle karşılaşacak. İstedim, parasını ödedim, kayıt oldum, geldim şeklinde olmuyor. Ailem ve ben bu okula gelmemi çok istedik gibi bir cevap verse elerler. Resim bölümünde okuyormuş; Avrupalı için okula gitmesi yeterli değil, biraz macera yaşaması şart. Şu bu sanatçıların yorumu beni heyecanlandırıyor veya kendimi şu tarzda ifade etmek istiyorum, kullanmak istediğim hayal ettiğim teknik bu... Bu tarz bakması lazım biraz da.

Yazmadığınız için bilemiyorum, mesela uluslararası sanat gezilerine kurslarına katıldı mı? Resim bölümünde okuması iyi çünkü sanata ve sanatçıya sonsuz destek vardır.

Resim okuyormus sonradan gordum. Sanirim yetenegi ile kabul almasi daha kolay bu durumda okullardan.

Evet şimdiki ülke-döviz şartlarında hadi salalım kendi çabalasın dönemi kapandı bence de artık. Benim çok arkadaşım yurtdışına çıktı hala da ordalar ama onlar çıkarken 1 euro 2 tl idi, dolar 1.5 tl filandı. Aile burdan destek olabiliyordu, en kötü kirasını yemeğini ödüyordu. Onlar da haftasonu çalışıyorlardı veya duruma göre sadece okula odaklanıyorlardı. Şimdi de gönderen gönderiyor ama gayrimenkul satıp yolluyorlar. Ancak öyle, ama konu sahibinin kızının yeteneği de varmış burs filan bulabilir bence doğrudan üniversitelerin kendisi ile veya üniversitedeki hocalarla veya asistanlarla temasa geçsin işlerini yollasın gerekirse, Avrupa'da bu tarz öğrenciler kıymetli.
sanata verilen değere güveniyorum ben de biraz yeteneğin yanında

Karadağ'i tercih edebilirsin. Hem harika bir ülke, hem yüksek ihtimalle kısa süre sonra AB'ye girecek, hem de arkadaşım ev bile değil, sera aldı oradan, hemen verdiler uzun süreli oturumunu.
Uzun süreli diil kuzu , yanlış bilgi olmasın, 1 senelik oturum veriyor ve orada yaşaması lazim yoksa uzatmaz oturumunu , bir sene sonunda tekrar başvurur alır oturum ama sıfırdan başlar
AB ye girmesi için de uzun yıllar var , AB koşullarından biri ülkedeki Türklerindir göndermesi zaten

Sevgili konu sahibi , sormakta haklısınız ancak çocuğunuzun ilgisi , dili , yetenekleri vs önemli, misal mühendislik vs okuyacaksa Almanya, güzel sanatlar ise italya
Tip , sahne sanatları vs ise macaristan
Çok param var diyorsanız İngiltere, kanada
Bunu da doğru araştıracak yer burası değil, Facebook yurtfisi velileri grupları var oralara üye olup araştırın
Her ülke için meblağ ve koşullar değişiyor , önemli olan sizin bütçeniz ve çocuğun ne okumak istediği ve yabancı dil seviyesi

Çok üzüldüm yine.
Resim alanında ülkemizde okuyan çocuga boş beleş olarak bakılıyor.
Lakin Avrupa'da sanata bakış açıları da kaliteli olduğu için çocugun hevesi de kursagında kalmıyor.
Ah ahh
Bizim ülkede sanat karın doyurmuyor. Sayısalı zayıf çocuk harcanıyor ne yazık ki

Daha cok kucuk ama, yonlendirmeye ihtiyaci var. Dile mutlaka agirlik vermeli. Ne olursa olsun once dil lazim.
Okulunda ispanyolca kurs açıldı hem de ücretsiz.
Haftalık 6 saat bizim kıza zor geldi gitmek, neymiş hafta sonunu heba edemezmiş.
Peki dedim.
Yani içinde olmadıkça kendimi yırtsam da baktım ki nafile, kendine bıraktım

Aslında güzel endişeleri var bir çoğunuzun ve imrendim açıkçası.
Kızım için Türkiye'de okumaktan başka bir çare bulamıyorum ben maalesef çünkü yurtdışında ona yeterli bütçeyi ayarlayabileceğim bir birikimim sadece tarlam ve kıçı kırık arabam var ama kızımın içinde olması lazım kendisi 15 yasında ve orta düzeyde bir öğrenci.
Bilemiyorum sanırım benim böyle endişelerim hiç olmayacak

keşke hiçbirimizin endişemiz olmasa da ülkemizde huzurla mutlulukla ve tabi başarıyla yaşasa çocuklarımız
hem gitmek istiyor hem neden ben ülkemde kalamıyorum diye üzülüyor
neden ülkemde yaptıklarım para etmiyor değer görmüyor neden kaçar gibi gitmek zorundayım diyor
şimdi başka endişeleri de var artık

valla londrayı bilmiyorum ama
viyanada mesela her yer ama her yer galeri...her yerde bir sanat aktivitesi

yani bir pizzacıda kafede filan çalışacağına böyle galeri sergi müzayede salonu antikacı ne biliyim ben öyle yerlerde çalışsa -işte dediğim gibi dil lazım bir de kenidni satabilmesi

hem işiyle alakalı
hem de oralarda ayakta, tüm gün koştur koştur alacağı paradan daha iyisini alır

tabi ki küratör olsun demiyorum da oraları da kuruyorlar kaldırıyorlar, kapıda bilet satan var vs.
Londra da oyle bi viyana kadar degil ama cok fazla sanat aktivitesi var. Mahalle arasinda bile bi resim satan yer mutlaka olur. Bi de dukkan kiralari ev kiralarindan ucuz mesela londrada. Resim cizmeden resimden anliosan bile para kazanirsin cok var ressamlarla anlasip bi dukkan acip duzenli olarak o ressamlarin resimlerini satan kimseler kendi yapmadigi halde.

En en olmadi bi kahvecide çalışır dedim. Turklerin eline dusmedikce kimse canini cikaramaz. Sakin sakin efendi efendi çalışırsin gene yorulmadan.

Londra da oyle bi viyana kadar degil ama cok fazla sanat aktivitesi var. Mahalle arasinda bile bi resim satan yer mutlaka olur. Bi de dukkan kiralari ev kiralarindan ucuz mesela londrada. Resim cizmeden resimden anliosan bile para kazanirsin cok var ressamlarla anlasip bi dukkan acip duzenli olarak o ressamlarin resimlerini satan kimseler kendi yapmadigi halde.

En en olmadi bi kahvecide çalışır dedim. Turklerin eline dusmedikce kimse canini cikaramaz. Sakin sakin efendi efendi çalışırsin gene yorulmadan.
Ah Samantha sen anlattıkça çıldırıyorum ve üzülüyorum

Gün doğmadan neler dogar böyle düşünceli annesi varken sırtı yere gelmez. Bulursunuz gönlüne göre bisey. Arastirmaya devam edin yeter ki. Trde lisansa gitse hangi okula uniye gidecekti. Trdeki yapilan lisansin bilkent bile olsa burda esamesi okunmaz. Bence simdiden yurtdisina okumaya gitmesi daha mantikli.
benim neslimdensiniz sanırım
bilkent bitti zate
şimdi TOBB-ETÜ, koç filan var.
Okulunda ispanyolca kurs açıldı hem de ücretsiz.
Haftalık 6 saat bizim kıza zor geldi gitmek, neymiş hafta sonunu heba edemezmiş.
Peki dedim.
Yani içinde olmadıkça kendimi yırtsam da baktım ki nafile, kendine bıraktım
ben bir yaz 14 hafta gitmiştim ama her gündü 5er saat
valla cayır cayır konuşacak kadar öğrenmiştim ispanyolca çok kolay ilerleyen bir dil aşırı çabuk öğreniliyor
keşke hevesi olsaymış

bakın benim bölümüm dille alakasızdı
ama hayat öyle bir evrildi öyle çevrildi ki
dilin içine düştüm
resmen paramı dil bilmekle kazanıyorum...

Ben yazdiginizdan yola çıktım. Çocugunuz 'ya deprem bölgesinde okurum, ya hiç okumam' demiş . Lise son sınıfta olsa çok normal bir istek . Yazar o bölgeyi orada okur.
Ama zaten halihazırda öğrenci. Ve yeni üniversite sınavı kayıtlari çoktan geçti gitti.
Yani kızınız bu yılı ve bir sonraki koca bir seneyi çöpe atmak istiyor,hiç yere.
Bu normal bir istek değil ki.
Madem böyle bir isteği vardı daha geçen ay , Nisan'da bitti son kayıt zamanı. Sizin çocuğunuz o zaman sınava kayıt oldu mu 'yeniden okuyacağım, deprem bolgesinde okumak istiyorum' diye. Eğer cevap evetse evet, sorumluluk sahibi bir kızıniz var. Eğer cevap hayırsa madem isteği bu yönde neden böyle bir şey yapmamış? Demek ki sorumsuz bir kız.
Ailelerin bunu kabul etmesi biraz zor ama evlatlar - hele ki yeni nesilde sorumsuz olabiliyorlar. Ailem de beni 'sizden kıymetli bir şey yok, ben sizin için çalışıyorum, hep arkandayim' diye büyüttü. Evet bu çok güzel ama ablam da ben de iki sorumsuz insan olduk. O hiç çalışmadı, evlendi mesela güzel bir bölüm okumasına rağmen. Ben de zora gelemiyorum. Üç sene çalışıp istifa edip geziyorum düzenli aralıklarla.
Oysa aileme guvenmesem belki daha sorumluluk sahibi, daha ayakları yere sağlam basan bir kadın olacaktım..benim çevremdeki çoğu aile sizin gibi, benim annem babam gibi. Hepsi evladının üstüne titriyor. Önüne dünyaları seriyor. İnan çocuklardan mücadeleci ruhlu, taşı sıksa suyunu çıkartacak sayısı bir bile değil :)
Yok yani, altın tepside gelince, aile dağ gibi arkada durunca o çocuktan çok da bir şey olmuyor:) insanın düşmesi gerekiyor ki kalkabilsin.
Çok eski, sevdiğim bir üyesin, o yüzden yazıyorum. Kızının yurtdışı hevesi varsa kendi araştırsın, kendi gitsin. Çocuk değil ya annesi okul arasın.
Eğer giderse orada da onu zorlu bir hayat bekleyecektir. Her şey altın tepside gelince belki yapamaz,döner. Ama biraz kendi kazirsa tırnaklarıyla mücadeleyi bırakmaz.
Benim önerim seneye yollayın okula gitsin 😂 ne demek gitmem:)
Agh diye bir şey var, Avrupa gönüllü hizmetleri. buna başvursun, yuksek ihtimalle kabul edilir. Şöyle bir şey 3-6-9 ay falan bir gönüllü kurulusta çalışıp cep harçlığı alıyorsun . Her şey onlardan, vize mize kalacak yer. İşler de çeşit çeşit. Çocuk hapishanesinden ekolojik tarıma, hasta çocuklardan hayvanlara. Tonla proje var. Kızınız sanatla uğraşıyormus . Bu da çok güzel, artı puan. Bulsun bulsun motivasyon mektubu yazsın her yere, eklesin resim sanatına ilgi duyduğunu da. Hattta paylaşsın.
Eminim ki bir yerden kabul alır. Gider oraya, en azından çevre edinir,dili gelisir, yol yordam öğrenir:) en fazla okulundan geri kalır ki çok da önemli değil, okul dediğin uzar:)
Sonra Erasmusa başvursun. Dili de daha güzelleştigi için şansı artar. Orada da bir fasıl araştırsin... Zaten sonrasında her şey daha kolay olacaktır.
Evde durup da "okula gitmicem,ya burada kalırım ya ailem beni yurtdışına yollasin" demekle kimse bir adım bile ilerleyemez

ben de seni seviyorum :KK50:
Bir anne olarak sizi anlıyorum endişeleniyorsunuz ama yazanları terslemeyin. Mesela okula başvuru yaparken cover letter dedikleri "bize kendini tanıt, niye bu okulu istiyorsun ve bu okula girebilmek için neler yaptın" gibi şeylerle karşılaşacak. İstedim, parasını ödedim, kayıt oldum, geldim şeklinde olmuyor. Ailem ve ben bu okula gelmemi çok istedik gibi bir cevap verse elerler. Resim bölümünde okuyormuş; Avrupalı için okula gitmesi yeterli değil, biraz macera yaşaması şart. Şu bu sanatçıların yorumu beni heyecanlandırıyor veya kendimi şu tarzda ifade etmek istiyorum, kullanmak istediğim hayal ettiğim teknik bu... Bu tarz bakması lazım biraz da.

Yazmadığınız için bilemiyorum, mesela uluslararası sanat gezilerine kurslarına katıldı mı? Resim bölümünde okuması iyi çünkü sanata ve sanatçıya sonsuz destek vardır.

Böyle bir yeteneği var ve düşünmüyor musunuz?
Şoke oldum, kesinlikle bu alanda hayatına şekil versin derim eğer ki seviyor ve istiyorsa.
Dünyaya bir sanatçı geliyor, nasıl gözardı edilebilir ki…

resimde iyi gerçekten diyorsunuz
ama biryandan da diyorsunuz resim göndermiyor yarışmalara

e nasıl olacak?

yani bakın Avrupa'da
mühendislik tıp hukuk okuyana da lisansta kolay kolay burs yok..ailesinin durumu kötüyse devlet yardımı alır ama siz zaten vize almak için aile durumu göstermek zorundasınız.
yüksek lisansta bile yoktu eskiden, şimdilerde bazı okullar burslu program açar oldu

sanırım şunu kaçırıyorsunuz. ABD'de üniversitenin kendisi paralı. avrupa zaten okula para istemeyerek büyüüüük bir kıyak geçiyor. (inglitere ve hollanda da master programları paralı ama lisans avrupada genel olarak bedava ya da uygun)

siz bir de üstüne para arıyorsunuz. çok çooook yetenekli değilse nasıl olacak o? o da mesela mülakat yapacaklardır o mülakatta kendini ifade edebilecek mi? portfolyosu var mı? (alanı sanat olduğu için başka ne isteyebilirler bilmiyorum)

tr'den burslar olabilir ama onun için sanatta neye bakıyorlar bilmiyorum. ben sınavda ilk 100'de olduğum için almıştım mesela.

Çok üzüldüm yine.
Resim alanında ülkemizde okuyan çocuga boş beleş olarak bakılıyor.
Lakin Avrupa'da sanata bakış açıları da kaliteli olduğu için çocugun hevesi de kursagında kalmıyor.
Ah ahh

şimdi sizlere cevap olarak da genel bir ekleme yapıcam ilk mesaja

her annenin en büyük derdi sanırım çocuklarının geleceğidir
şimdi artık daha da önemli
tek bir çocuğum var ve benden sonra kimseye muhtaç olmasın istiyorum
elbette ki sokakta kalmaz ,arkasında koca bir aile var ama kimse benim gibi de olmaz sanırım
zaten lisanstan sonra yurtdışına göndermeyi istiyordum ancak şimdi o kadar mutsuz ki okullar isteyen gelsin demesine rağmen okula bile gönderemiyorum
ya deprem bölgesinde bir okula başvuracağım evden ayrılmayacağım ya da yurtdışına gideceğim diyor
demem o ki özellikle avrupada yaşayan üyeler ülkelerindeki lisans eğitimi için bilgileri varsa paylaşabilir mi
sınav-giriş sistemi,ücret,masraflar,imkanlar,burslar,özellikle sanat okulları,dijital vatandaşlık gibi her yerden yapılabilecek işler için bilgi verebilecek olan var mı
orda yaşamazken direk burdan nasıl gidip başlanabilir
netten bakıyorum ama o kadar çok bilgi var ki ne doğru ne yanlış anlamıyorum

bir diğer konu çocuklarınız geleceği için eğitimden başka neler yapıyorsunuz
benim bir ölürsem alacağı emekli maaşım
yine ölürsem alacağı hayat sigortam
daha benim bile olmayan babamdan ona kalacak bir daire veya parası
20 dönümlük bir fındık arazisi var
ne yapsam yetmeyecek gibi geliyor
hayat o kadar zor ki onlar için neler yapabiliriz
Sizin bu düşüncelerinizin tamamını ben kızım 2,5 yaşında düşünüyorum şimdiden. Herkes eleştirmiş çok saçma. Çocuğumuzun geleceğini de mi düşünmeyelim. Tabiki onlara yoldaş olup yol göstereceğiz. Ben sizi tebrik etmek istiyorum ilgili anne olduğunuz için. Ben şimdiden kızıma yurtdışı eğitimi için her ay kendi hesabına döviz atıyorum, daha 2,5 yaşında. Ayrıca her çocukta sorumsuz olacak diye bir şey yok. Herkes çevresinde gördüğü negatif örnekleri paylaşıyor. Bence bu negatif enerjileri dikkate almayın tavsiyem.

Aslında güzel endişeleri var bir çoğunuzun ve imrendim açıkçası.
Kızım için Türkiye'de okumaktan başka bir çare bulamıyorum ben maalesef çünkü yurtdışında ona yeterli bütçeyi ayarlayabileceğim bir birikimim sadece tarlam ve kıçı kırık arabam var ama kızımın içinde olması lazım kendisi 15 yasında ve orta düzeyde bir öğrenci.
Bilemiyorum sanırım benim böyle endişelerim hiç olmayacak
Hep güzel hatırlayacağı bir çocukluk-ergenlik, yabancı dil, sanat veya spor dalı için kurs veya eğitim parası , akıl isterse akıl, fikir isterse fikir. Teorik bilgiye değil de beceriye dayalı dünyada kabul görebilecek bir meslek edinmesi için biraz araştırma ve sıkmadan ama tamamen kendi haline bırakmadan da yönlendirme. Bunlar geliyor benim aklıma da.

Hep güzel hatırlayacağı bir çocukluk-ergenlik, yabancı dil, sanat veya spor dalı için kurs veya eğitim parası , akıl isterse akıl, fikir isterse fikir. Teorik bilgiye değil de beceriye dayalı dünyada kabul görebilecek bir meslek edinmesi için biraz araştırma ve sıkmadan ama tamamen kendi haline bırakmadan da yönlendirme. Bunlar geliyor benim aklıma da.
Ah o kadar çok yapıyorum ki.
Voleybol kursuna gitmek istedi onu da son anda istemiyorum diyerek geri çevirdi.
Kara kalemi çok iyi idi, geliştirmesi için kurs teklifinde bulundum.
Ödevlerimi yetiştiremem dedi.
Yani şunu diyebilirim süreklilik yok bizim kızda

Ah Samantha sen anlattıkça çıldırıyorum ve üzülüyorum
Bizim ülkemiz çok kötü durumda gerçekten. Ben de çok üzülüyorum. Kafan ordayken baska yerde olmak da keyif vermio zaten. Hadi en fazla araplara ev arsa satışı bi süre daha götürür. Ekonomik çöküşün pimi çekildi seçimle. Venezuela olmak yakın artik. Yakında evi sattin elindeki milyonlarca tl ile hicbisey yapamicak raddeye gelebilirsin. O yuzden cocuga yatirim yapilacaksa biseylerin satilmasi icin iyi bi zaman bence.

Her yerin bi sıkıntısı var bazi seyler tabiki cok guzel ama yeterli para kazanmiosan londra da eziyet burda mesela coklu kisilik bozuklugu yasayan cok insan var genelde homelesslar kendi kendine bagirir guler konuşur dunyanin en pahali sehirlerinden birinde yasam mücadelesi kolay degil. Surekli artan bi enflasyon burda da var su an acayip bi faiz var mortgage ev almak bile tr'de gibi hayal degil ama cok cok zor. Bi de işin uyusturucu boyutu var envai çeşidi gırla. Ve denetimsiz. Cocuklari gençleri korumak cok zor. Sosyolojik bozulmalari da beraberinde getirio. Hırsızlık cok. Arabanin direksiyonuna kilit takio herkes korkudan :) Almanya hollanda italya gibi ab üyesi ulkeler daha temiz düzenli yasanilabilir o yuzden. Ama uk'de de iyi para yapiosan kralsin oralarda.

Malatya'daki kayisi heykelini, Alibeykoydeki ucundan su fiskiran misir heykelini gormemis gibisiniz....
Ben nasreddin hoca heykelinden sonra görmeyi biraktım :KK70:
nasreddin-hoca-heykel.jpg

X