çocuklarınızın geleceği için neler yapıyorsunuz,yurt dışında eğitim

Oturduğum ildeki tüm özel okullar neredeyse ortaokul ve lisede Almanca dersi veriyor artık. Özelde okuduysa Almancası vardır mutlaka. Hatta devlet liseleri de seçmeli de Almanca veriyor artık
bornova anadoluda okuyan da var
ya da direkt alman lisesinden gelen de çok var, dil diplomasıyla geliyor bu çocuklar...aslında eskiden çok daha iyi dil bilerek gelen bir nesil vardı 20 senelik tecrübem var bu konuda.

ama ben genel anlamda konuşuyorum belli okulların almancası hariç ya da kendisi oturup çalışmış gelmiş olanlar hariç (onlar senelerce dil kasıyor tabii), doğru düzgün bilerek gelmiyor. bu benim bölümümde çok önemli de değil zaten. ama bu kız sosyal bir alanda eğer çalışacaksa (ev badanasına gitmeyecekse şayet) dil onun için daha önemli olacak. her halükarda önemli olan kendi isteği

ben sanat okuyor olsam italyaya giderim zaten

19,üniversite 1
Turkiyede bogazici, ITU, ODTU, Koc, Sabanci bunlardan birinde degilse okudugu okulu kimse tanimaz zaten, kendini cok iyi kanitlamasi gerekir ise alinirken vs AMA eger okudugu okulu cok iyi bir ortalama ile bitirebilirse ve yabanci dili IELTS 7+ ise yurtdisinda yuksek lisans cok iyi bir secenek ama dikkat etmeniz gereken sey gittigi yukseklisans programinin sonrasinda is izni vermesi ve bunu uzun sureli veriyor olmasi. Is izni imkani vermeyen bir programa kayit yaptirmasin. Avrupa icin de girsigi bolum ingilizce olsa bile ulkenin kendi dilini B2 seviyesinde (en az) ogrenmeden sonrasinda is hayatina atilmasi imkansiz gibi bir sey.

Çok Almanya Fransa düşüncem yok açıkçası, daha orta halli bir ülke bakacağım ben. Bosna olabilir belki Çek Cumhuriyeti belki olabilir. Oralarda iş ilişkisi kurabileceğim yerler olduğu için. Dillerini öğrenmek çok zaman almayacaktır ben Boşnakça ve Sırpça öğrendim kısa sürede. Oğlum benden daha taze bir beyin,benden daha az zorlanır diye düşünüyorum. Verdiğiniz örnekler benim için çok değerli teşekkür ediyorum ❤️ keşke 3500 franklık bir okul bulabilsem 😊bütçeme uyar en azından. Ama tabii olay netleşince biraz daha ciddi ciddi araştırmam gerekecek. Çok çok teşekkürler,söylediklerinizi aynen not alıyorum 💋

hah işte biz de lisanstan sonra düşündüğümüz için damdan düşmüşe döndük
o yüzden bu araştırma çabasına girdim
daha çok var diyordum
ve lisansın da getirileri olur diyordum
konu sapmasın diye başka şeyler söylemiyorum ancak çocuk üç gündür uyuyor
bunalıma girdi ,bilmem anlatabildim mi

Çocuğunuz çocuk değil bunu kabul edin öncelikle. 19 yaşında üniversite okuyan bir genç birey. Bu çabanızı çocuk yaşındayken anlardım ama şimdi anlamam. İşin büyüğü size değil kızınıza düşüyor. Bunun araştırmasını yapmakta dahil.
nasıl başvurulur ,masraf ne kadar çıkar
ne kadar hazırlıklı olmak lazım
bursu vs var mı diye sormuşsunuz bu soruların cevabını yurt dışı eğitim fuarına veya aracı kurumlara giderek öğrenebilir kızınız.

çabalamadığını kim söyledi
Bir anne olarak sizi anlıyorum endişeleniyorsunuz ama yazanları terslemeyin. Mesela okula başvuru yaparken cover letter dedikleri "bize kendini tanıt, niye bu okulu istiyorsun ve bu okula girebilmek için neler yaptın" gibi şeylerle karşılaşacak. İstedim, parasını ödedim, kayıt oldum, geldim şeklinde olmuyor. Ailem ve ben bu okula gelmemi çok istedik gibi bir cevap verse elerler. Resim bölümünde okuyormuş; Avrupalı için okula gitmesi yeterli değil, biraz macera yaşaması şart. Şu bu sanatçıların yorumu beni heyecanlandırıyor veya kendimi şu tarzda ifade etmek istiyorum, kullanmak istediğim hayal ettiğim teknik bu... Bu tarz bakması lazım biraz da.

Yazmadığınız için bilemiyorum, mesela uluslararası sanat gezilerine kurslarına katıldı mı? Resim bölümünde okuması iyi çünkü sanata ve sanatçıya sonsuz destek vardır.

Koklu universitelerin oldugu ulkelerde okumasini istiyorsaniz maalesef en buyuk etken maddiyat, o yuzden dedigim universiteyi eleyin cunku o kadar parayi odemek sizi cok zora sokar. Daha ucuz olan ulkelere yonelse sansi daha da artar.
hiç mi bu işin burslusu falan yok ya :işsiz:

en son düşündüğüm kısmı o
10 yaşında beri sipariş alıyor
her zaman yaşıtlarından yetenekli bulundu uzmanlar tarafından
daha ortaokulda akademik seviyedeydi
marmara üniversitesinin ulusal yarışmasında dereceye girdi/başkalarında da girerdi de yarışmalara girmiyor
üniversitenin yaptığı bir sergide ingiliz bir profesör tarafından alınıp yurtdışına götürülen tek resim onundu
ben o kısmını hiç düşünmüyorum açıkçası
Böyle bir yeteneği var ve düşünmüyor musunuz?
Şoke oldum, kesinlikle bu alanda hayatına şekil versin derim eğer ki seviyor ve istiyorsa.
Dünyaya bir sanatçı geliyor, nasıl gözardı edilebilir ki…

45 yaşındaki karı koca öğretmen arkadaşlarım bu yaşta yüksek lisans yaptı
almanca öğreniyorlar
bu ülkede evleri arabaları maaşları olmasına rağmen
anlatamıyoruz
keşke sadece eğitim sistemine güvenemesek
Evet. Ben de 3-5 yila emekli olacagim zaten. Dilbilimde doktoram var. Cok sukur evimiz, arabamiz, birikimimiz var. Ama cocuguma mal mulkten once iyi bir egitim sansi vermek istiyorum.

daha çok var diyordum
Ben yine sizin kadar bekleyemeyeceğimizi hissettim. Üniversiteyi Türkiyede okumasını hiç istemiyorum, lise için bile gönlüm yok. Şu anda okuduğu okulun yurt dışında bağlantıları da var,kabul edileceği bazı okullar da varmış. Şu anda ödediğimiz paralar bize koymuyor da,gelecek endişesi çok koyuyor. İş kurup tamamen yerleşme düşüncem var. Zorunlu olarak git gel yapabiliriz nasıl olsa diye Doğu Avrupa ülkeleri cazip geliyor

Turkiyede bogazici, ITU, ODTU, Koc, Sabanci bunlardan birinde degilse okudugu okulu kimse tanimaz zaten, kendini cok iyi kanitlamasi gerekir ise alinirken vs AMA eger okudugu okulu cok iyi bir ortalama ile bitirebilirse ve yabanci dili IELTS 7+ ise yurtdisinda yuksek lisans cok iyi bir secenek ama dikkat etmeniz gereken sey gittigi yukseklisans programinin sonrasinda is izni vermesi ve bunu uzun sureli veriyor olmasi. Is izni imkani vermeyen bir programa kayit yaptirmasin. Avrupa icin de girsigi bolum ingilizce olsa bile ulkenin kendi dilini B2 seviyesinde (en az) ogrenmeden sonrasinda is hayatina atilmasi imkansiz gibi bir sey.
Resim okuyormus sonradan gordum. Sanirim yetenegi ile kabul almasi daha kolay bu durumda okullardan.

hiç mi bu işin burslusu falan yok ya :işsiz:
resimde iyi gerçekten diyorsunuz
ama biryandan da diyorsunuz resim göndermiyor yarışmalara

e nasıl olacak?

yani bakın Avrupa'da
mühendislik tıp hukuk okuyana da lisansta kolay kolay burs yok..ailesinin durumu kötüyse devlet yardımı alır ama siz zaten vize almak için aile durumu göstermek zorundasınız.
yüksek lisansta bile yoktu eskiden, şimdilerde bazı okullar burslu program açar oldu

sanırım şunu kaçırıyorsunuz. ABD'de üniversitenin kendisi paralı. avrupa zaten okula para istemeyerek büyüüüük bir kıyak geçiyor. (inglitere ve hollanda da master programları paralı ama lisans avrupada genel olarak bedava ya da uygun)

siz bir de üstüne para arıyorsunuz. çok çooook yetenekli değilse nasıl olacak o? o da mesela mülakat yapacaklardır o mülakatta kendini ifade edebilecek mi? portfolyosu var mı? (alanı sanat olduğu için başka ne isteyebilirler bilmiyorum)

tr'den burslar olabilir ama onun için sanatta neye bakıyorlar bilmiyorum. ben sınavda ilk 100'de olduğum için almıştım mesela.

daha çok var diyordum
Niye yaz tatilinde uygun bütçeli bir Avrupa turu yapmıyorsunuz? Sadece İtalya'ya bile gitseniz olur. Taksit yapan turlar var. Sanat gezisi olur. Yani tarzınızı bilmiyorum ama hostellerde veya düşük bütçeli otellerde kalsanız hem kızınız biraz ümitlenir heyecanlanır hem de okul başvuruları yaparsınız. Birikmişinizi okul sonrasına değil okul öncesine harcayın. Çok yetenekliymiş, belki iyi burs oranlarıyla yetenek sınavlarıyla kabul edilir. Avrupa'da okuyup da çalışmayan genç yok. Hem sosyal hayatı çevresi olur hem harçlığını çıkarır.

Benim de bu yaz 16 yaşına girecek kızım var, çocuk üç gündür uyuyor demeniz beni de çok üzdü. 😢Kızınızın tutunduğu tek dal sanat-resimse o yönden rahatlatın. Ben de gençlerin aile desteği olmadan kendi başlarına hayatlarını idame ettirmesi taraftarıyım ama bizim ülkede bu imkansız hale geldi. Yurt dışındaki yaşıtlarının imkanlarının yanına bile yaklaşamıyorlar artık.

Ben yine sizin kadar bekleyemeyeceğimizi hissettim. Üniversiteyi Türkiyede okumasını hiç istemiyorum, lise için bile gönlüm yok. Şu anda okuduğu okulun yurt dışında bağlantıları da var,kabul edileceği bazı okullar da varmış. Şu anda ödediğimiz paralar bize koymuyor da,gelecek endişesi çok koyuyor. İş kurup tamamen yerleşme düşüncem var. Zorunlu olarak git gel yapabiliriz nasıl olsa diye Doğu Avrupa ülkeleri cazip geliyor
Çift lise diploması sağlayan kolejler var.
Gördüğüm kadarıyla bunu her öğrenci alamıyor zaten akademik anlamda üst düzey başarı gösteren çocuklar bağlantılı okullarda 1 sene okuyarak çift diplomaya ulaşıp, sonra üni başvurularını yapıyorlar.
İlk okul baktığım dönemde buna dikkat etmiştim ama önümde çok uzun bir yolun ve bu işin çocukta bittiğini gördükten sonra vazgeçtim.
8 sene bir yerde okutup o kura seçilemedikten sonra manası olacağını sanmıyorum.

Ben çocuk kendi yapmalı fikrine hiç katılmıyorum. Hayat zaten bir eziyet. Ne olur anne babalar kolaylastirsa da agiz tadiyla yasasalar. Bu demek degil ki cocugun her şeyini sen yap o hazira konmaktan sorumsuz olsun. Sen hayat tecrubenle yol gostermelisin bence ancak yol gosteremeyecek kapasitedeki, en önce kendi üşenen, araştırmayi beceremeyenler insanlar, 'bence cocuk kendi bulmali' der. Bi yetiskinin hayat tecrubesiyle cocugunki nasi bir olsun. Biraz onun yerine düşünmekte bi behis görmüyorum.

BA alaninda ingiltere cok dogru bi tercih olur imkan varsa. Programlar genelde üç yillik hem, bi royal collage of art olmasa da yilligi 10bin£ a düzgün bir okul bulunur. Ilgilizcesi de varmis zorlanmaz hem ingilterede. Simdiden ieltse girmeye başlasın overallda 7 alirsa istedigi her yere basvurabilir burslar icin de sansi artar.

Niye yaz tatilinde uygun bütçeli bir Avrupa turu yapmıyorsunuz? Sadece İtalya'ya bile gitseniz olur. Taksit yapan turlar var. Sanat gezisi olur. Yani tarzınızı bilmiyorum ama hostellerde veya düşük bütçeli otellerde kalsanız hem kızınız biraz ümitlenir heyecanlanır hem de okul başvuruları yaparsınız. Birikmişinizi okul sonrasına değil okul öncesine harcayın. Çok yetenekliymiş, belki iyi burs oranlarıyla yetenek sınavlarıyla kabul edilir. Avrupa'da okuyup da çalışmayan genç yok. Hem sosyal hayatı çevresi olur hem harçlığını çıkarır.

Benim de bu yaz 16 yaşına girecek kızım var, çocuk üç gündür uyuyor demeniz beni de çok üzdü. 😢Kızınızın tutunduğu tek dal sanat-resimse o yönden rahatlatın. Ben de gençlerin aile desteği olmadan kendi başlarına hayatlarını idame ettirmesi taraftarıyım ama bizim ülkede bu imkansız hale geldi. Yurt dışındaki yaşıtlarının imkanlarının yanına bile yaklaşamıyorlar artık.
Evet şimdiki ülke-döviz şartlarında hadi salalım kendi çabalasın dönemi kapandı bence de artık. Benim çok arkadaşım yurtdışına çıktı hala da ordalar ama onlar çıkarken 1 euro 2 tl idi, dolar 1.5 tl filandı. Aile burdan destek olabiliyordu, en kötü kirasını yemeğini ödüyordu. Onlar da haftasonu çalışıyorlardı veya duruma göre sadece okula odaklanıyorlardı. Şimdi de gönderen gönderiyor ama gayrimenkul satıp yolluyorlar. Ancak öyle, ama konu sahibinin kızının yeteneği de varmış burs filan bulabilir bence doğrudan üniversitelerin kendisi ile veya üniversitedeki hocalarla veya asistanlarla temasa geçsin işlerini yollasın gerekirse, Avrupa'da bu tarz öğrenciler kıymetli.

Aslında güzel endişeleri var bir çoğunuzun ve imrendim açıkçası.
Kızım için Türkiye'de okumaktan başka bir çare bulamıyorum ben maalesef çünkü yurtdışında ona yeterli bütçeyi ayarlayabileceğim bir birikimim sadece tarlam ve kıçı kırık arabam var ama kızımın içinde olması lazım kendisi 15 yasında ve orta düzeyde bir öğrenci.
Bilemiyorum sanırım benim böyle endişelerim hiç olmayacak

en son düşündüğüm kısmı o
10 yaşında beri sipariş alıyor
her zaman yaşıtlarından yetenekli bulundu uzmanlar tarafından
daha ortaokulda akademik seviyedeydi
marmara üniversitesinin ulusal yarışmasında dereceye girdi/başkalarında da girerdi de yarışmalara girmiyor
üniversitenin yaptığı bir sergide ingiliz bir profesör tarafından alınıp yurtdışına götürülen tek resim onundu
ben o kısmını hiç düşünmüyorum açıkçası
Burda el emegi seyler de cok para ediyor. Okurken bi yandan resimlerini marketlerde ya da etsy gibi sitelerde satar. Hatta etsye ordan baksin gene yollayabilir yapip yapip interior designerlar da orda alıyor. Para kazandikca kendine guveni gelir. Burda gene saatlik islerde calisabilir pret gibi kahve zincirlerinde saati 10£ haftada 20 saat çalışabilir okurken.

Aslında güzel endişeleri var bir çoğunuzun ve imrendim açıkçası.
Kızım için Türkiye'de okumaktan başka bir çare bulamıyorum ben maalesef çünkü yurtdışında ona yeterli bütçeyi ayarlayabileceğim bir birikimim sadece tarlam ve kıçı kırık arabam var ama kızımın içinde olması lazım kendisi 15 yasında ve orta düzeyde bir öğrenci.
Bilemiyorum sanırım benim böyle endişelerim hiç olmayacak
Kesinlikle icinde olmali. Istenince bir sekilde yol bulunur bence. Almanca kursumda bir cocuk var, 17 yasinda lise ogrencisi. Kendi basina Almanya'dan is buldu. Almanca online mulakata girdi ve kabul aldi. B2 belgesini alacak. Seneye gidecek ve isi hazir. Hem de cok gecerli ve guzel bir is. Kendi okudugu alanda. Saglik meslek lisesinden mezun olacak.

daha çok var diyordum
Gün doğmadan neler dogar böyle düşünceli annesi varken sırtı yere gelmez. Bulursunuz gönlüne göre bisey. Arastirmaya devam edin yeter ki. Trde lisansa gitse hangi okula uniye gidecekti. Trdeki yapilan lisansin bilkent bile olsa burda esamesi okunmaz. Bence simdiden yurtdisina okumaya gitmesi daha mantikli.

Burda el emegi seyler de cok para ediyor. Okurken bi yandan resimlerini marketlerde ya da etsy gibi sitelerde satar. Hatta etsye ordan baksin gene yollayabilir yapip yapip interior designerlar da orda alıyor. Para kazandikca kendine guveni gelir. Burda gene saatlik islerde calisabilir pret gibi kahve zincirlerinde saati 10£ haftada 20 saat çalışabilir okurken.
valla londrayı bilmiyorum ama
viyanada mesela her yer ama her yer galeri...her yerde bir sanat aktivitesi

yani bir pizzacıda kafede filan çalışacağına böyle galeri sergi müzayede salonu antikacı ne biliyim ben öyle yerlerde çalışsa -işte dediğim gibi dil lazım bir de kenidni satabilmesi

hem işiyle alakalı
hem de oralarda ayakta, tüm gün koştur koştur alacağı paradan daha iyisini alır

tabi ki küratör olsun demiyorum da oraları da kuruyorlar kaldırıyorlar, kapıda bilet satan var vs.

X