Cocuklarda zeka testi

birbuyuktemmuzaski

Her nasip vaktine esirdir.
Kayıtlı Üye
13 Ağustos 2015
1.644
1.123
133
30
Merhaba ben size bir sey sormak istiyorum 2 yasina daha yeni girdi ikizlerimden biri asiri zeki oldugunu dusunuyorum bilmiyorum bana mi oyle geliyor ama etrafimiz daki buyuk cocuklardan daha akilli yani ikizi bir kac kelime konusabiliyorken kendisi cumleler kuruyor normal buyuk biri gibi konusuyor oyle davraniyor yani oturur sizinle muhabbet edebilir. Bir tek konusma olarak degil davranis olarakta oyle devamli kitap okumak istiyo yani benim ona okumami ben okuduktan sonra da o kitabi gordugun de o hikayeyeyi anlatabiliyo bununla ilgili yaptirabilecegim ozel bir test var mi yani yani eğer gercekten zeka seviyesi yuksekse harcanip gitsin istemiyorum bunun icin cok mu erken onuda bilmiyorum bilgisi olan var mi acaba

Ankara gelişim envanteri , denver ll gibi gelişim tarama envanterleri uygulanabilir. Ama ben özellikle ikiz çocukta birisinin farklılığının vurgulandığı ve aşırı üstüne düşüldüğü bir yetiştirme tarzindan çok uyaran zenginliği sunmaktan ve oyunlastirarak ikisine de ortak fırsatlar yaratmaktan... sonrasında yeteneklerine göre farklı kurs /eğitim olanakları yaratmaktan yanayım.

2 yaş grubu için zeka testi yok, 6yaştan sonrası için var. 2-6 için stanford binet zeka testi var aslında ama geçerliliği güvenirliği yapılmamış, eski bir test. Yani güvenilir bir test değil. Bence zekasını düşünmek yerine arkadaşın da dediği gibi yetenekleri/ilgisi doğrusunda destekleseniz daha iyi olur.

Anne babalar sanıyor ki üstün zekalı olmak iyi bir şey.
Halbu ki onun kendi yanında getirdiği bir sürü problem var.

Normal zekası olan + düzenli çalışan, çabalayan bir insan > üstün zekalı çocuk
Çocuğum da bu cehennemi yaşasın istemezdim.

İngilizcedeki "smart" "intelligent" ayrımı gibi işte...

Test için yaşı daha çok küçük. İlkokul 1.sınıfta Bilsem sınavına girip bilim sanat merkezlerinde eğitim alabilir. Başka alabileceği bir eğitim yok şu anki ülke şartlarında. En iyisi evde eğitim. dikkat geliştirme setleri falan alarak gelişimini destekleyebilirsiniz.

Merhaba ben size bir sey sormak istiyorum 2 yasina daha yeni girdi ikizlerimden biri asiri zeki oldugunu dusunuyorum bilmiyorum bana mi oyle geliyor ama etrafimiz daki buyuk cocuklardan daha akilli yani ikizi bir kac kelime konusabiliyorken kendisi cumleler kuruyor normal buyuk biri gibi konusuyor oyle davraniyor yani oturur sizinle muhabbet edebilir. Bir tek konusma olarak degil davranis olarakta oyle devamli kitap okumak istiyo yani benim ona okumami ben okuduktan sonra da o kitabi gordugun de o hikayeyeyi anlatabiliyo bununla ilgili yaptirabilecegim ozel bir test var mi yani yani eğer gercekten zeka seviyesi yuksekse harcanip gitsin istemiyorum bunun icin cok mu erken onuda bilmiyorum bilgisi olan var mi acaba
Suan zeka testi yapilmaz cok erken ilkokula basladgnda yaptirirsnz o zaman belli olur.suan cok kucuk bisey anlasilmaz.en fazla gelisim testi yaparlar okadar

Her aileye en güzeli, en zekisi kendi çocuğu geliyor genelde :KK66:

Yok valla benim açımdan değil. :KK48:
Oğlum zeki algısı açık bir çocuk maşallah. Bazı şeyleri ben öğretmeden kaptığını farkettim. Bunlar ortalama şeyler.
Ama üstün zekalı olsun asla asla istemem..

Asıl o zaman yetememe kaygısı yaşarım. Yaşıtları arasında yalnızlaşır diye korkarım. Benim derdim farklı yani :KK48:

Her aileye en güzeli, en zekisi kendi çocuğu geliyor genelde :KK66:
Eminim ki öyledir. Ama ben öyle benim çocugum çok zeki diye şey yapan annelerden olmadım sadece etrafımdan fazlaca bu konu hakkında uyarıldım ve etrafımda oglumdan buyuk cocuklarin yapamadigi seyleri oglumun yaptigini fark ettigim de bu konuda bilincsiz oldugum icin bilgilenmek istedim hepsi bu.

Cocugunuza ustun zekalı etiketi koyup, ekstra ekstra yuklenildiginde harcayacaksiniz asil.
Ben öğretmenim. Okuldaki tum ustun zekali cocuklarin problemleri var.
Normal zekali cocuklarin sosyal ve bireysel durumlari çok daha saglikli.

Ben sadece bu konu da bilgilenmek istedim hic bir bilgim yok cunku. Belki bana oyle geliyordur bilemiyorum ekstra bir seyler de yapmiyorum ikizlerime esit davraniyorum yuklenmiyorum yani o zaten kendi kendine ikizinden farkli seyler yapiyor.

İlk çocuklarınız mı? Benim de İkizlerim var Biri diğerinden oldukça ileri her konuda. Ama ilk çocuğumun bu dönemleri ile kıyasladigimda geri kalıyor.

Sizinkiler de Prematüre idi sanırım başka bir konudan hatırlıyorum.

Kitap okuma muhabbeti bizde de var ki artık fenalık geldi kitap okumaktan ailece. bize Sürekli kitap okutuyor ikisi de;)

Arkadaşların dediklerine katılıyorum Ben de öğretmenim üstün zekalı çocuklarda bazı problemler görülebiliyor. En azından benim çevremdekiler öyleydi. Onları yönlendirmek daha zor.
Ben gelişim seti aldım tavsiye ederim.

İlk çocuklarınız mı? Benim de İkizlerim var Biri diğerinden oldukça ileri her konuda. Ama ilk çocuğumun bu dönemleri ile kıyasladigimda geri kalıyor.

Sizinkiler de Prematüre idi sanırım başka bir konudan hatırlıyorum.

Kitap okuma muhabbeti bizde de var ki artık fenalık geldi kitap okumaktan ailece. bize Sürekli kitap okutuyor ikisi de:KK66:

Arkadaşların dediklerine katılıyorum Ben de öğretmenim üstün zekalı çocuklarda bazı problemler görülebiliyor. En azından benim çevremdekiler öyleydi. Onları yönlendirmek daha zor.
Ben gelişim seti aldım tavsiye ederim.

Yaaa oyle mi ne aldiniz ne onerirsiniz? Ben gercekten oyle dusundugum icin degil eger oyleyse yetemeyen bir anne olmamak icin bikgilenmek istedim sadece tesekkur ederim yorumunuz icin :)

Yaaa oyle mi ne aldiniz ne onerirsiniz? Ben gercekten oyle dusundugum icin degil eger oyleyse yetemeyen bir anne olmamak icin bikgilenmek istedim sadece tesekkur ederim yorumunuz icin :)

Şuanda daha cok küçük.
Ben toplamda 4 kere bu testlerden gecmek zorunda kaldim (sinif atlamak icin)
Genelde doktorlar yapıyor bu testleri. (Yurtdışında) isterseniz kendi cocuk doktorunuza danışın.
Algisi nasil? Mesela soğuk bir tencere suyu ocagin üstüne koyunca belirli bir zamandan sonra isinicagini biliyormu?
Konuşma kabiliyeti benim bildigime göre üstün zeka göstergesi değil. Ben 5 yaşımda konuştum ama 3-4 yaş arasi gazete okuyordum mesela.

2 yasindan itibaren zeka testi yaptirilabiliyor. Mesela Turkiye ustun zekali cocuklar vakfinin sitesinde Stanford-Binet zeka testi'nden bahsedilmis. https://www.tuzdev.org/zekatesti-stanfordbinet
Bence bu konuda endiselenmeniz cok mantikli. Cocugunuzun yetenegini en cok bu yaslarda gelistirebilirsiniz.

Kendim icin dahiyim demiyorum ama %2 lik dilimdeyim. Hani ayni egitimi 100 cocuga veriyorsunuz sadece 1-2 tanesi sinavi gecebiliyor ya, o gruptayim. Buna ragmen benim ailem zeka testini gectim birazcik caba bile harcamadilar (ikisi de ogretmen bu arada). Bir muzik aleti bile almadilar. Sevgisiz buyumedim, ama derslerimde en ufak yardim gormedim (abartmiyorum). Liseye kadar cocuguna zorla matematik ogretmeye calisan veliler, erken okuma yazma ogretenler (veya ogrenebilecegi kanallari izletenler), dil ogretenler, cocuguyla ingilizce konusanlar, enstruman calmasini ogretenler... ne anne babalar var. Ama tabi ki okuma yazmayi ogretip sonra da cocugu kendi haline birakip 7 yasinda okula baslatirsaniz saglikli olmaz, derste sikilir. Ilginiz surekli olmali, ve bence cocugunuzu ustun zekali okullarinda okutmalisiniz. Tabi ki testini yaptirdiktan sonra.

Şuanda daha cok küçük.
Ben toplamda 4 kere bu testlerden gecmek zorunda kaldim (sinif atlamak icin)
Genelde doktorlar yapıyor bu testleri. (Yurtdışında) isterseniz kendi cocuk doktorunuza danışın.
Algisi nasil? Mesela soğuk bir tencere suyu ocagin üstüne koyunca belirli bir zamandan sonra isinicagini biliyormu?
Konuşma kabiliyeti benim bildigime göre üstün zeka göstergesi değil. Ben 5 yaşımda konuştum ama 3-4 yaş arasi gazete okuyordum mesela.
Suan gercekten ustun zekali birisiyle konusuyorum sanirim :) 3-4 yasinizda gazete mi okuyordunuz gercekten cok sasirdim suan :)

Back
X