Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Not: This feature may not be available in some browsers.
Buerada cocuklari gercek cocuklar olarak görüyoruz, onlara oldugundan daha fazla manalar veya duygular yüklemiyoruz, her cocugun elde ele bakilmasi degil, sadece anne ve baba tarafindan bakilmasi dogru oldugunu biliyoruz ve ikiside calisir ise zaten krese gider cocuk. Bunun ya ama ben kiyamiyorum cocugumasi yok. Cocuck sosyallesmek ister, paylasmak ister, oynamak ister, hareket etmek ister bunu evde bu cocuga kimse karsilayamaz.
Üzücü, bebek yaslarda bilgisayarin basinda cocuklar, bebek yasinda i-pad kullaniyor bebekler yani yaslari 1-3 arasi, cünkü anne rahat etmek istiyor. Annenin cocuguna dogru sey yaptigini saniyor oysa bir yasindaki bebege ekranla oynamasini dogru bulmak bence cocuga yaptigin en büyük iskence.
Forumda dolanirken bu konu dikkatimi cekti. Hic bisey yazmayi dusunmuyordum taa ki bu yazdiklarini gorunceye kadar. Cocuk istemen yada istememen kendi kararindir zaten Allah'ta insallah yurekten isteyene hak edene nasip etsin. Hayatimin ilk yarisini turkiyede gecirmis ve su anda ikinci yarisini yurtdisinda geciren bir kisi ve bir anne olarak yaziyorum. Turkiye'deki ve turk kadinlariyla ilgili yazdiklarini fazla genelleme buldum. Tamam hak hukuk yurtdisinda daha guzel ilerliyor bunu kabul ediyorum ama bazi yazdiklarin garibime gitti.
Anne olmadan once bende cok atip tutardim hep cocuk psikolojisini dusunurdum baska insanlarin annelerin buyutme seklini elestirirdim. Soyle ki sana misal olsun diye soyluyorum oyle cahil bi aileden gelmiyorum. Yuksek bi lisans okumus ve calisan birisiyim, esimde ayni sekil. 1 yasinda bir kizim var ikimizde su anda calisiyoruz ve gayette krese gonderme durumumuz var. Amaa gel gelelim anne baba yuregi sabah sogukta yada erkenden cocugu kaldirip kres yollarinda onun bize gule gule demesini istemiyoruz, onu kendi gozumuzden sakindigimiz icin ve bi tek kendi ailelerimize guvendigimiz icin anneanne ve babanneye birakiyoruz. Cocugumuz gayet programli ve ona gerekli olan ozgurlugu ve guveni baska aktivitelerle asiliyoruz. 3 yasini gecince zaten preschool/kindergarten egitimine gidecek ve gerekli sosyallesme destegini alacak. Kendi ailemiz bakiyor diye cocugumuz yanlis buyumus olmuyor. Ya kres yollarinda, etut yollarinda, sevgiden bi haber buyuyen cocuklar? Anne baba is guc derdine dalmis cocuguda kendi dongelerinde surukleyenler? Boyle cocuklarda ileride yalnizliktan depresyon veya baska aliskanliklara bulasan cocuklar degiller mi?
Uzaktan atip tutmak yargilamak cok kolay ama sirf aile buyuklerine cocuk emanet ediyoruz diye biz onlari bi birey olarak gormedigimiz anlamina gelmiyor! Biz hem kendi sistemimizde buyuyup hemde kendi ailemizden sevgi gorerek buyuyen ve bu yolda ilerleyen bireyler gormek istiyoruz. Cocugu krese atmak kolay ama gercekten kiyamiyorsun. Bir gun karar degistirirde cocuk sahibi olursan o zaman anlarsin. Bunun zengin koca bulayim cocuguda anam baksin mantigiyla alakasi yok. Daha kucuk yasta anne babadan ayrilma anksiyetesiyle ilerki yaslarda depresif hastaliklara yaklanan cocuklarda var.
Yani anlatmak istedigimin ozeti cocuk buyutmede dogru veya yanlis yok. Ve kesinlikle evlat sahibi olmadan insanlari bu sekilde genelleyip yargilamayin!
Çocuklar bol bol anneanne babaanne gibi aile biyukleriyle vakit gecirmeli ki saygiyi ve geleneklerimizi ogrensin. Ben bu konuda böyle düşünüyorum. Valla ben anne baba ilgisiyle büyüdüm, keza babaannem de yanibasimdaydi. Ama bi bende özgüven eksikligine neden olmadı. Aksine kendimi daha iyi hissettim hep, bildim ki beni seven ailem var yanımda, daha da güvende hissettim kendimi. Kac yaşında kadinim babam hala alnimdan öper beni, sanki hiç buyumemisim gibi. Bunun neresi kötü?
Tamam çocuğu özgür birakmak da önemli benliginin gelismesi için ama sevgi de önemli. Once çocuğuna kosulsuz sevgini vereceksin. Gerisi zaten kolay.
Ben bebegim 7 aylikken ise basladim neyin kafasini yasiyor hanimefendi krese verin. 7 aylik bebegi krese versem ne olucak ya diger cocuklardan hasta olucak yada ben meraktan hep arayip duracam. Annemlere bile guvenmem adapte olmam bile zaman aldi. Herseyin zamani var oyle uzaktan bakip oyle yapmam boyle olur olmaz demek kolay.
Arkadasin cocuk sahibi olmak istememesi normal kendi kararidir ama cocugu olan insanlarada elestirici sekilde dil cikarmak pek hos degil. Benim ailem bize hep guven salgiladi sevgiyle saygiyla buyuduk kararlarimiz hep bize birakildi. Belki kreslerde buyumedik ama cok sukur okuduk kariyer sahibi olduk. Etrafimda cok doktor yada profesor ailelerin cocuklarina mukemmel olma adina kucuk yastan uyguladigi baski var, cocuk sonunda ya yoldan cikiyor, ya dinleyip robot gibi yasiyor, yada ergenlik doneminde intihara bile kalkisabiliyor. Dedigim gibi bu isin dogrusu yanlisi yok kendisi bir gun anne olmaya karar verirse cocugunu ozgur bi birey olarak krese verip buyutsun, tutabilirse teknolojiden bi haber yetistirsin.