Davranış Bozuklukları Çocuğunda dikkat dağınıklığı sorunu olan anneler veya bilgisi olanlar buraya !

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
benim kızımda anasınıfında ortaya çıktı öğretmenimiz fark etmişti ...
bilgi ve gelişmeleri paylaşırmısın çok muzdaribim

önce böyle bir başlık açtığın için teşekkürler canım aynı sorunlar bendede mevcut bir nöroloğa götürmeye karar verdik..
 
benimde 7 yaşında bir kızım var ..sorunlar aynı dağınıklık ...inatçılık ...çok harektlilik....aşıı konuşma..söz kesme özellikle misafir glince zıvanadan çıkmagibi....okuldan şikayetler başladı bile ÇOK KONUŞUYOR ..
Size geçen sene beni üzen bir olay anlatayım kızım ansınıfına gidiyordu alt komşumun kızıyla aynı sınıftalar dı öğretmeni kızımla iligili şikayetlerde bulunuyordu ama hep yanlız konuşuyorduk ..bir gün komşuya oturmaya gittik (genelde misafirliklerimiz haram olup döneriz)kızım orda koltukalrın tepesine çıktı ve tabi hç durmadı sözümü dinlemedi....komşumun sözü KIZIN NE KADAR YIRTIK .... çok üzülmüştüm bir dahada kızını benim kızımla oynatmadı ve yaratıkmış gibi davrandı bariz bi şlekilde balkondan çıkıp kızına kızımla oynadığı için kızdığını gördüm ve hemen eve aldığını...
YANLIZ BENİM BİR KUTARICIM VAR RESİM YAPMAYI ÇOK SEVİYOR ONA BAYA ZAMAN HARCIYOR TEK RESİM YAPARKEN SAKİN SAKİN OTURUR...ÇOKDA BAŞARILI ...
Ana sınıfı öğetmenimiz kızımın çok zeki olduğunu normalde bu yaşalrd açocukların sadece siyah ve beyazı ayırt edebildiğini ama bizim kızın arada giyide görebildiğini söylemişti...ve çok yartıcı bir çocuk olduğunu..
Bizim şimdiki sorunumuz taşınma ve okul değişikliği zıvanadan çıkmış durumda artık doktora götürmem gerektiğini biliyorum..
 
ahhh bacım aynı sorunları bende yaşıyorum...
herkes oğlum için çok terbiyesiz ve saygısız diyor... çok üzülüyorum. benim bir tane daha oğlum var ondan büyük olan. sanki iki oğlanı da ben yetiştirmedim. o kadar birbirinden farklılar ki...
şimdi sametime tedaviye başlamaya gidiyoruz.. birazdan çıkacağım inşallah iyi sonuçlar alırız...
benim sametim de 6 yıldır samsun büyükşehir belediye konservatuarı halkoyunlarına gidiyor. ve benim de tek dizginleyebildiğim yer burası...ve çok da başarılı...öğretmenleri de başarılı olduğunu söylüyor...allah öğretmenlerinden de razı olsun...
onu sahnede halkoyunları oynarken izlemeye bayılıyorum... o kadar mutlu oluyorum ki anlatamam... ailemden sevdiklerim herkes bu mutluluğumu ve oğluşumun bu başarısını görsünler iyibirşeyler de yapabildiğini bilsinler diye her gösteri zamanında herkesi davet ediyorum....
çünkü ben biliyorum ki benim oğlum gerçekten iyi ve başarabilecek çok şeyleri olan bir çocuk....
ve onu çok seviyorum... o beni karaböcüğüm....
 
Son düzenleme:
dalması derste sağ soluyla uğraması,okul kurallarına uymakta zorlanması gibi ,Dikkat eksikliği ve hiper aktive var dediler bende onu doktora götürdüm doktarda çok ağır ilaçlar verdi ve çocuk robot gibi oldu sonra ilaçları yavaş yavaş kestim bu şekild 1 sınıfı tamamladık.Bende onu yazın yaz okulana gönderdim kendi istediği için oraya giderken çok mutluydu kurallara uyuyor ve göndermiş olduğum yaz okulunda dıkkat dağınıklığı için test yaptılar herhangı birşey çıkmadı sadece kınestetık çocuk olduğunu söylediler ve zamanla duzelir dediler yaz okulu gayet guzel geçti .Bende oh busene duzelir sandım ama yıne aynı sıkıntılar başladı Öğretmen çok zekı ama yapmak istemiyor ders dinlemediği halde sorulan sorulara cevap veriyor oda şaşırmış durumda nasıl davranacağımı bilmiyorum diyo ama aynı zamanda evde benım kurallarım uyuyor.Okuldan geldımı anne ödevimi yapayım diyo hemen yapmaya başlıyo ,yani sizin anlayacağınız ben nasıl davranacağımı bilmiyorum artık
 
çalışan bır anneyım oğluma annanesi bakıyo)Merhaba Benim 2002 doğumlu oğlum var bu yıl 2 sınıfa gidiyor 1 sınıfta çok problemler yaşadık.Örneğin derse girmeyip oyuna dalması derste sağ soluyla uğraması,okul kurallarına uymakta zorlanması gibi ,Dikkat eksikliği ve hiper aktive var dediler bende onu doktora götürdüm doktarda çok ağır ilaçlar verdi ve çocuk robot gibi oldu sonra ilaçları yavaş yavaş kestim bu şekild 1 sınıfı tamamladık.Bende onu yazın yaz okulana gönderdim kendi istediği için oraya giderken çok mutluydu kurallara uyuyor ve göndermiş olduğum yaz okulunda dıkkat dağınıklığı için test yaptılar herhangı birşey çıkmadı sadece kınestetık çocuk olduğunu söylediler ve zamanla duzelir dediler yaz okulu gayet guzel geçti .Bende oh busene duzelir sandım ama yıne aynı sıkıntılar başladı Öğretmen çok zekı ama yapmak istemiyor ders dinlemediği halde sorulan sorulara cevap veriyor oda şaşırmış durumda nasıl davranacağımı bilmiyorum diyo ama aynı zamanda evde benım kurallarım uyuyor.Okuldan geldımı anne ödevimi yapayım diyo hemen yapmaya başlıyo ,yani sizin anlayacağınız ben nasıl davranacağımı bilmiyorum artık Etüde göndereyim dedim fiyatları özel okullara yakın o parayıda vercek gücüm yok olmazsa hafta sonları özel öğretmen tutacağım bu konuda bana yardım ederseniz çok memnum kalırım
 
Aynı zamanda 1 haftadır okula gidiyorum oğlumla beraber az da olsa öğretmen değişiklik var dedi.Birde sizlere birşey danışmak istiyorum ne kadar haylaz yarmaz çocuk var ise hepsini bır guruba toplamış öğretmen siz bu gurubtan ne beklersiniz sizce sizlere soruyorum .inananı aklım karışmış durumda oğluma artık nasıl davranacağım konusunda bir fikrim kalmadı artık.
 

gerçektende ilginç bir durum.ama öğretmenin vardır bir bildiği.eger bu durumdan memnun kalmazsa değişikliğe gider muhakkak.
 

sende aramıza hoşgeldin :teselli:
gerçektende zor bir durum.
Allah kolaylık versin.
daha önce yazmış olduğum kitabı tavsiye ederim.
zaten ilk sayfadan beridir bilgi paylaşımında bulunuyoruz.o mesajları okumak da faydalı olur zannedersem.
birde çocuğunuzu başkasının kötülemesine asla izin vermeyin,çocuktur yapar,normal deyin,ama eve gelince veya kimse olmadığı zman çocugunuzla konuşun,güzelce eğitimini verin.
fikir danışmak harici kimseye çocugunuzun kusurlarını vb .şeylerini söylemeyin.onu övün başkalrının yanında,ne kadar değer verdiğinizi bilsinler ki ona göre davransınlar.
ben de daha çok dikkat etmeye çalışıyorum şimdi.( bu yazdıklarımı uygulamaya çalışıyorum )
başkalarının yanında kızmamaya çalışıyorum.kusurlarını,yaramazlıklarını başkasının yanında anlatmıyorum.hep iyi yönlerini anlatıyorum,ne kadar sevdiğimi belirtiyorum.
çünkü şunu çok iyi anladım biz çocuklarımıza (ve eşimize) ne kadar değer veririsek herkes değer veriyor,biz ne kadar kötülersek vb. insanların gözünde değersizleşiyorlar.
 

haklısın sana katılıyorum başkalarının bu ne yaramaz çocuk demelerin engel oluyorum artık ve kızmalarına senin yazdıklarını eşimle konuştum biz çocuğumuza herkezden önce kızıyoruz o zamanda kimse kendi çocuğuna kızmıyor direk bizim çocuğumuz hedef oluyor biz koruyup savunalimki başkalarıda ezmesin diye ama eve gelincede çocuğumuzla konuşalım diye..
bu günde psikoloğa götürdüm daha ilk randevumuzdu 15 gün sonra tekrar görüşeceğiz ..umutluyum ben ...
 
Son düzenleme:

bunu farkettiğinize çok sevindim. :lepi: bir faydam olduysa ne mutlu bana.
umarım başarılı olursunuz.
 
16 haftalık anne-baba eğitimi diye bir kitap var.
kariyer yayınlarından çıkmış.
yazarı dr.zehra tezvaran.
çok sade bir anlatımı var.
gerçekten herkese tavsiye ederim.
her anne-baba okumalı bence.
 
izmirde iyi bir çocuk psikiyatristi arıyom diyen varsa msj atabilirler.Çok faydasını gören tanıdıklar var.Reklam olmasın malum.
 
bu sorunu yaşayan annelere bir sorum var.
benim çocuğum muhakakak ses çıkarır veya ses çıkaran şeyler yapar.(bazen o kadar rahatsız oluyorum ki anlatamam.)
ya ağzıyla ses çıkarır ya parmaklarını çıtlatır ya oyun oynarken sesli sesli konuşur.yada bol bol flüt çalar.
ha birde çok el şakası yapar .

acaba sizlerde de böyle şeyler var mı???
 
DıKKAT EKSıKLıĞı VE HıPERAKTıVıTE GÜÇLÜĞÜ

Bazı çocuklar, daha çok küçük yaşlarda, yaşıtlarından bazı davranışları ile farklılıklar gösterirler.
Bu çocukların farklılığını anne babalar, bebeklik ve erken çocukluk döneminde gözlemlemeye başlarlar.

Kucağa alındığında bile eğer kucağa alan kişi hareketsizse huzursuz olurlar. Devamlı hareket halindedirler. Adeta yerlerinde duramazlar. Çocuğunun hareketlerini göz ile izlemekten yorgun düşen anne ve baba onun bu enerjiyi nereden bulduğunu anlamakta güçlük çekerler. Bir oyuncağa, bir olaya uzun süre yoğunlaşamazlar.

Okul öncesi dönemde ise en belirgin özellikleri, isteklerini her ne olursa olsun gerçekleştirme, yani tutturma davranışlarıdır. Sosyal uyumun güncelleştiği bu dönemde, belirgin özelliklerinden dolayı arkadaş ilişkilerinde sorunlar yaşarlar. Oyuncaklarını paylaşamazlar. Oyunlarda sıralarını bekleyemezler. Duygularını kontrol edemezler. ınatçıdırlar. Zaman zaman da saldırgan davranışlar sergilerler. Vurma, ısırma, bağırıp çağırma gibi.

Böyle çocukların anne ve babaları önceleri bu durumu çok önemsemezler. ?Daha çok küçük, büyüyünce geçer? diye düşünürler. Çoğu kez de, toplumda var olan "Zeki çocuklar yaramaz olur" inancı anne babanın imdadına koşar. Ancak, bütün bu hafifletici sebepler bile, onların çocuklarını nasıl olur da bir türlü kontrol edemediklerini açıklamaya yetmez. Çünkü, çocuk büyüdükçe belirtiler azalmaz, artar. Çocuğun, evin dışında bir kuruma (kreş, yuva, anaokulu) başlaması sonucunda kurumdan gelen şikayetlerle aile, durumun ciddiyetinin farkına varırlar.

Aşağıda belirtilen maddelerden herhangi biri çocuğun bir uzmana götürülmesi için önemli bir ipucu olabilir.

? Çocuk yaşıtlarına göre çok hareketli ise uzun süreli dikkatini bir olaya bir nesneye yoğunlaştıramıyorsa hiç bir engel tanımadan isteklerini gerçekleştirmek istiyorsa davranışlarının sonuçlarını bilmesine rağmen yapmaktan kendini alamıyorsa,

? Çocukla ilgili bu gözlemler çevreden de destekleniyorsa,

? Anne-baba çocuğunun davranışını kontrol etmekte alışılmışın dışında güçlükler yaşıyorsa,

? Anne-baba ne yaparsa yapsın bu güçlüğün kendi başlarına aşılamayacak bir güçlük olduğunu fark ettiklerinde profesyonel bir yardım almaları kaçınılmazdır.

Bu çocukların okula başlaması ile devam eden sorunlar da çeşitlenir. Sınıfta yerinde oturamaz. Dikkatini toplamakta, kurallara uymakta, araç ve gerecini düzenlemekte güçlükler yaşamaya başlarlar. Saldırgan davranışları nedeni ile arkadaş ilişkileri de iyi değildir. Bu davranışları nedeni ile çevreden sürekli tepki alan ve dışlanan çocuklarda bir tür vurdumduymazlık gözlenir. Gerçekte, tepki ve dışlanma sonucunda bu çocuklar içlerinde büyük bir üzüntü yaşarlar.

Bu çocukların zeka düzeyleri normal ya da normale yakın olmasına rağmen sınıfta oturamadıklarından ve anlatılanlara dikkatlerini yoğunlaştıramadıklarından okul başarıları iyi olmayabilir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Güçlüğü olan çocukların bazılarında öğrenme güçlükleri de vardır. Bu çocuklar, özellikle matematiği anlama, kavrama ve çözme ile okuma becerilerinde zorluklar yaşarlar. Bazı harfleri yanlış okuyabilirler. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Güçlüğü ve Öğrenme Güçlüğü birlikte görülebileceği gibi ayrı ayrı da görülmektedir. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite, çok küçük yaşlarda fark edilirken, Öğrenme Güçlüğü okul döneminde okul başarısızlığı araştırıldığında ortaya çıkar. Öğrenme Güçlüğü ömür boyu devam eder. Dikkat Eksikliği Hiperaktivite de ise aşırı hareketlilik giderek kontrol altına alınır. Ancak, dikkat eksikliği belli ölçülerde devam eder. Geçmişleri incelendiğinde aile üyeleri arasında bu tür özellikler gösteren bireylere rastlanmaktadır. Araştırmalar, bu güçlüğün ortaya çıkmasında kalıtımın etkisinin %50 nin üzerinde olduğunu göstermektedir.

Dikkat Eksikliği Hiperaktivite, erken ve doğru tanı konduğunda tedavisi son derece hızlı ve kolay yapılabilen bir güçlüktür. ılaç tedavisi, bireysel görüşme, aile terapisi, grup terapisi, vb kullanılan yöntemlerdir. Bir sonraki yazımızda sizlere anne ve babaların, çocuklarının olumsuz davranışlarını düzeltmede kullanabilecekleri yöntemleri bildirerek yardımcı olmaya çalışacağız.

Hep Sevgiyle Kalın

Psikolog ılknur Kurt

--alıntıdır--
 
Okul öncesi dönemde ise en belirgin özellikleri, isteklerini her ne olursa olsun gerçekleştirme, yani tutturma davranışlarıdır.
Çocuk yaşıtlarına göre çok hareketli ise uzun süreli dikkatini bir olaya bir nesneye yoğunlaştıramıyorsa hiç bir engel tanımadan isteklerini gerçekleştirmek istiyorsa davranışlarının sonuçlarını bilmesine rağmen yapmaktan kendini alamıyorsa,


bunlar bizimkinde var.
 
DıKKAT EKSıKLıĞı VE HıPERAKTıVıTE GÜÇLÜĞÜ (2)
Geçen yazımızda, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Güçlüğü olan çocukların özelliklerinden bahsetmiştik ve, erken ve doğru tanı konduğunda, tedavisinin son derece hızlı ve kolay yapılabilen bir güçlük olduğunu söylemiştik.

Bu yazımızda sizlere, anne ve babaların, Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Güçlüğü olan çocukların olumsuz davranışlarını düzeltmede kullanabilecekleri yöntemleri bildirerek yardımcı olmaya çalışacağız.

Anne ve babaların, çocuklarının olumsuz davranışlarını düzeltmede kullanabilecekleri adımları şöyle sıralayabiliriz.

? Bu çocukların anne babaları da aynen diğer çocukların anne babalarının sahip olması gereken temel anne baba becerilerine sahip olmalıdırlar.

? Bu çocukların anne babaları, ?Özel Zaman? uygulamasını öğrenmeli ve uygulamalıdırlar. Özel zaman demek; anne, baba ve çocuğun birlikte bir etkinlik yaptıkları düzenli bir süredir. Anne-babadan birinin özellikle çocukla daha az zaman geçirenin, 20-30 dakikalık bir süre boyunca onun hoşuna giden bir etkinliği, bir oyunu birlikte yapmaları demektir. Burada dikkat edilmesi gereken, oyunun seçimi ve yönetiminin çocuğa bırakılmasıdır. Özel zaman uygulaması, başlangıçta haftada 4-5 gün, daha sonraları haftada 1-2 gün uygulanmalıdır. Çocukla, özel zaman uygulaması demek, birlikte televizyon seyretmek ya da bilgisayarda oyun oynamak anlamında ele alınmamalıdır. Bu süreçte, çocuk kesinlikle eleştirilmemeli ve yönetilmemeli, oyundan alınan zevk paylaşılmalıdır. Özel zaman uygulamasının çocuğa kattığı en önemli şey, davranışları yüzünden azalan benlik saygısını, güvenini ona yeniden kazandırmaktır.

? Çocuğa bir şey söylemek istediğinizde, mutlaka yanına gidip, göz teması kurarak, söylemek istediğinizi söyleyin. Söylemek istediğinizi açık ve net biçimde düzenlemeniz çok önemlidir. Ses tonunuz, ne emreder gibi ne de yalvarır gibi olmalıdır. Çocuğunuz, bir şey ile meşgulken ondan bir şey yapmasını beklemeniz doğru olmaz.

? Çocuğunuzun, daha çok olumlu davranışlarına ilgi gösterin. Çocuğunuz, olumlu bir davranış yaptığında, bu davranışı övün. Yapmaya devam ettiğinde yine övün. Anne babasından övgü aldıkça, kendine daha fazla güven duyacaktır.

? Bu çocukların aileleri, çocukları ile uğraşmaktan hiç nefes alamadıklarından yakınmaktadırlar. Eğer, çocuk olumlu davranışlarına anne babasından olumlu bir ilgi alırsa ki bu ilgi onun için çok hoş bir durum olduğundan, bu ilgiyi devam ettirebilmek için olumlu davranışlarını sürdürecektir. Bir zamana ihtiyaç duyduğunuzda, çocuğunuza bunu ve ne yapmasını istediğinizi açık ve net bir biçimde belirtin. Burada dikkat etmeniz gereken, çocuğunuzun yapmasını istediğiniz şeyin onun da yapmayı istediği, yapmaktan hoşlandığı bir şey olmasıdır. Örneğin, ?arkadaşım kahve içmeye gelecek, sen de odanda bilgisayar oynayabilirsin? gibi. Bu uğraşı verirken, arada yanına uğrayıp onu onaylayın, güzel sözler söyleyin. Başlangıçta, daha sık aralıklarla, giderek aralıkları uzatarak yanına gidin.

? Çocuğun bazı davranışları için bazen övme yeterli olmayabilir. Daha büyük bir motivasyona ihtiyaç duyabilir. O zaman da marka ya da puan sistemini kullanabilirsiniz. Gelişmesini istediğiniz olumlu davranışları için onu marka ya da puan ile ödüllendirebilirsiniz. Yedi yaşından küçüklere marka, büyüklere ise puan sistemi kullanılabilir. Çocuğunuzla beraber, yapılacak olumlu davranışlar, bu davranışlara verilecek puanlar ile alacağı ödülleri ve puanlarını belirleyin. Böyle bir işbirliği içinde yer aldığı için çocuğun uyumu daha kolay olacaktır. Burada önemli nokta, çocuğun yapması istenen davranışı yaptıktan hemen sonra puanın ya da markanın verilmesidir. Topladığı puanlarla hangi ödülleri alacağı çocuğun tercihine bırakılmalıdır.

Her güçlükte olduğu gibi, Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Güçlüğünde de anne-baba yaklaşımları çok önemlidir. Değişikliği yaratan anne babalardır.

Hep Sevgiyle Kalın

Psikolog ılknur Kurt

--alıntıdır--
 
ilgimi çeken yazıları sizlerle burada paylaşıyorum.hemde arşiv gibi oluyor.
tekrardan okuma imkanım oluyor.
 
TORUNUNUZDA DıKKAT EKSıKLıĞı VARSA...

Büyükanne ve büyükbabaların torunlarının yaşamlarında önemli bir yeri vardır. Kimi zaman anne-baba çalıştığında torunlarına bakarlar ve hatta bazen anne-babanın rolünü üstlenirler. Torunlarından uzakta yaşayan büyükanne ve büyükbabalar ise onları ancak yılda birkaç kez görebilirler; bu yüzden de torunları için çok önemli insanlardır ve onların özgüvenlerini kazanmalarında çok etkili olabilirler.

Büyükanne ve büyükbabalar, torunlarına “Dikkat Eksikliği Sendromu” teşhisi konulduğunda ne söyleyeceklerini ya da ne yapacaklarını pek bilemezler. Yapılması gereken ilk şey kendilerini eğitmeye başlamalarıdır. Dikkat Eksikliği Sendromu ya da Dikkat Eksikliği ile Hiperaktivite Sendromunun üç belirgin özelliği vardır:

1. Dikkat dağınıklığı (dikkati odaklayamama, dalıp gitme)

2. Fıziksel hiperaktivate (yerinde duramama, sürekli kıpırdanma, işten işe atlama)

3. Dürtülere göre davranma (düşünmeden hareket etme …… sonra da pişman olma)

Dikkat Eksikliği ile Hiperaktivite Sendromu “yaramazlık” değildir. Genetik bir fiziksel bozukluktur. Bazı çocuklar büyüdükçe sendromun belirtileri azalır, bazı çocuklarsa tamamen sendromun üstesinden gelmeyi başarırlar. Ancak büyük çoğunluk yetişkin hayatlarında da aynı belirtileri gösterir.

Teşhis konulurken ve konulduktan sonra aile dayanışması çok önemlidir. Çocuğun anne-babası kendilerini savunmak zorunda olduklarını sanarak yersiz davranışlarda bulunabilirler. Çekirdek ailede çocukların durumunu kabullenemeyen anne ya da baba yüzünden sarsıntılar yaşanabilir.

Ailenin, çekirdek aile dışındaki fertleri destek sağladıkları kadar huzursuzluk da yaratabilirler. Günlük yayınlarda çıkan asılsız haberler ya da kulaktan dolma bilgilerle fikir yürütme hatasına düşebilirler. Eski nesiller davranış bozukluklarını ruhi hastalalıklardan sayma eğilimindedirler. Dikkat Eksikliği Sendromunu utanç verici olarak tanımlayanlar ise ailenin herhangi bir ferdinde belirtilerin görülebileceğini yadsırlar. Ve bütün bu tartışmaların ve olumsuz duyguların odak noktasındaki kişi, Dikkat Eksikliği Sendromu olan çocuktur.

Büyükanne ve büyükbabalar, torunlarına fiziki ceza vermekten kesinlikle kaçınmalıdırlar. Diğer yöntemler daha uzun sürede sonuç verseler bile çocuğa sorunlarının nasıl üstesinden gelebileceğinin temelini öğretmek yönünden çok yararlıdır.

Kimi zaman büyükanne ve büyükbabalar, torunlarındaki DE belirtilerini anne-babadan önce fark ederler. Bu, hassas bir özenle yaklaşılması gereken bir durumdur. Büyükanne yada büyükbabalar kendi kendilerine bir teşhis koymaktan kaçınmalıdır.

Hiperaktif torunları olan büyükanne ve büyükbabalar evlerini çocukların rahatlıkla oynayabilecekleri hale getirmelidirler. Çocuklar büyüyüp evden ayrıldıklarında, çocuksuz kalan evler, çocukların rahatlıkla hareket edebilecekleri, oynayabilecekleri evler olmaktan çıkarlar. Raflarda maddi ve manevi değeri büyük kırılacak eşyalar vardır; küçülen aile, çocukların koşup oynayamayacağı kadar küçük bir eve taşınmıştır. Bu da anne babalar ve büyükanne büyükbabalar için büyük bir huzursuzluk kaynağı yaratır. Ziyaretler sırasında çocuklarının kazara birşey kıracağından korkan anne babalar diken üstünde otururlar; büyükanne ya da büyükbaba birşey söylemese bile çocuklarını savunmak ihtiyacı hissederler. Büyüklerse çocuğun aşırı hareketliliğinden ve anne babasının endişeli hareketlerindenn huzursuz olurlar. Çocuk ise kendini “züccaciye dükkanındaki deve” gibi hissetmekten alıkoyamaz.

Eğer ortada kırılacak bir şey yoksa anne babalar kendilerini daha rahat hissedecektir. Bu sorunun ise çözümü gayet basittir; kırılacakların geçici olarak kaldırılması veya onların ulaşamayacakları bir yere konulması gibi. Eğer büyüklerin imkanı varsa, çocukların oynayabilmesi için bir oda ayrılabilir ya da varsa bahçe çocukların oynayabileceği bir şekle sokulabilir. Televizyon ve video, hiperaktif bir çocuğun bile ilgisini çeker ancak bu kaynaklara son çare olarak başvurulmalı, büyükanne, büyükbaba ve torun arasındaki iletişim bu yolla engellenmemelidir. Çocuk bilgisayar ile ilgilenecekse büyükanne yada büyükbabaya kendisinin hoşlandığı birşey gösterebilir.

Bir çocukta eğer davranış bozuklukları varsa yanlış anlamalara neden olmak ve yersiz savunmalar yapmak çok olağandır. Samimi ve önyargısız sohbetler bile kimi zaman yanlış anlaşmalara neden olur. “Benim çocuklarımdan hiçbiri bunu yapmadı” tarzındaki konuşmalardan kaçınmalısınız. Eskiden çocuklarda, Dikkat Eksikliği Sendromunun farkına varılmazken, kimi belirtiler daha sert ve acımasız disiplin yöntemleri ile ortadan kaldırılırdı; bazı anne babalar içgüdüsel olarak günümüzün araştırma sonuçlarına göre önerilen yöntemleri bulup çıkarırlardı. Artık zaman değişti; bu görüş daha başka bir şekilde örneğin; ” Biliyor musun eşin de küçük bir çocukken böyleydi? Harika bir çocuktu ama bazen de bize çok zorluk çıkarırdı. Günümüzde herşey daha farklı ve sen kendin için en kolay olan yolu bulmalısın. Eğer o zaman neler yaptığımızı bilmek istersen sakın bana sormaktan çekinme.” diye ifade edilebilir.

--ALINTIDIR--
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…