Davranış Bozuklukları Çocuğunda dikkat dağınıklığı sorunu olan anneler veya bilgisi olanlar buraya !

Çocuğumuzda karşılaştığımız huysuzluk, saldırı, şiddet, içe dönüklük, korkaklık, hiperaktiflik, pasiflik, dikkatsizlik, çevreye uyum, utangaçlık, hırçınlık vs birçok sorununuzun paylaşıldığı konular.
bu kitabın yazarı zaten işinin uzmanı.
çocuk ruh sağlığı ve hastalıkları uzmanı.
aslında bu kitap sadece annneler-babalar için değil.tüm öğretmenlerin alıp okuması ve kütüphanesinde bulundurması gereken başucu kitabı.

öğretmenler farkedip aileyi doğru bir şekilde yönlendirirse çok çok daha faydalı olur.

üzülerek söylemek istiyorum ama tanııdığım öğretmenler bu konuda fazla bilgi sahibi değiller.
istisnalar var.mesela sevgili kraliche 'nin çocugunun öğretmenini tebrik etmek lazım.keşke tüm öğretmenler aynı hassasiyeti gösterseler.
 

tşk cnm
bende alayım o kitabı ...

canım benim oglan 3. sınıfa gecti ...
 
Bende de var sizinkilerden bir tane :)))

Benim büyük oğluma işitsel dikkat eksikliği tanısı konuldu.

Bizim geçmiş hikayemiz şöyleki ; 2 yaşında ( çalışmaya başlayacağım için ) yuvaya başladı. yuvadayken bize sadece çok hareketli çok zeki dendi ama hiperaktivite yok dediler. ama düz duvara tırmanıyordu. o derece .akşam bize gelen misafilrer hareketlerinden biz yorulduk siz yorulmadınız mı diyorlardı :)) biz gariplerse öyle alışmışız kii.. yyoo farkında değiliz diyorduk :)) hareket + çılgın gibi sorma konuşma ve sorgulama.. yuvada zaten zeka testi yapmışlardı ve yaşından çok ileri çıkmıştı..

yani bizde 1. sınıfa kadar kimse hip. lafı etmedi. çok zeki ondan, aman maşallah pek akıllı filan diyip durdular. bizde övüne övüne bir hal olduk tabii :))

neyse 1. sınıfa başşladık tam anlamı ile duvara tosladık(
ergun kalem,silgi ,kalem kutusu kaybedilir mi?? defalarca kazak ,mont! , defter kitap kaybedilir mi.. ödevleri asla hatırlamıyordu. defteri perişan yırtık pırtık,üstü başı leş gibi. arkadaşları ile anlaşamıyor her gün ağlama zırlama ile eve geliyor..
ama öbür tarafdan sınıfda 2. okumayı söken kişi.. btun dersleri çok iyi .. öğretmen direk dedi dikkat eksikliği var diye. 1. sınıfda ben inanmadım. öğretmeni suçladım

2. sınıfda da öğretmenle didişerek geçirdik. benzer goruntuler devam ediyordu. pejmurde bir çocuk ,perişan eşyalar. hemen her şey haftada bir tekrar alınıyor. ama derlseri super... birde arkadaş ilişkileri düzeldi.

geçen sene inatdan vazgeçip 3. sınıfa başlarken çocuk psikologuna götürüp test yaptırdım. işitsel dikkat eksikliği çıktı.zekası ileri ama sözel duydugu şeyleri uzun dönem hafızaya yerleştirememe ,ayrıca sosyal bakım becerilerind eeksiklik .. en büyük sorunu bunlar çıktı.. geçen kış haftada bir eve teknik eğitim vermeye bir psikolog geldi.. ilaça gerek görülmedi.. teknik eğitim yetermiş. bildiğiniz oyun gibi bri eğitim.

bizlerin yapacagı en onemli şey eşyalarının yeri belli olacak, ders çalışma ortamı duzenli ve sade olacak, çocuk neyi nereye koyacak nerden alacak bilecek ve hep o sistemle yaşayaak,gunluk hayatı da çok sistemli olacak.uyku saati uyku prosedurleri, ders çalışma saatleri gibi.

bu sene 4 e başlayacak. düzelen şeylerde var aynı olup beni delirten huyları da..ders isteksizliği, odev yapmak istememesi ,dağınıklık ve umarsızlık..en büyük dertlerimiz bu..

ama sosyal sorunu ve davranış problemi yok. çok sevilen ve iyi kalpli ,iyi huylu bir çocuk..en azından o yonden kurtarıyoruz..
4. sınıfda çok zordur bu kadar isteksiz ve dağınık bir çocukla nasıl geçeçcek diye korku içinde bekliyorum (

hakkımızda hayırlısı
 
paylaşımın için çook teşekklürler kurtuluş.a.s.
demek sende de var bir tane.Allah kolaylık versin
.

''ders isteksizliği, odev yapmak istememesi ,dağınıklık ve umarsızlık..en büyük dertlerimiz bu..

ama sosyal sorunu ve davranış problemi yok. çok sevilen ve iyi kalpli ,iyi huylu bir çocuk..en azından o yonden kurtarıyoruz

]bu sözlerine katılıyorum.bizimkide öyle.
zeki olanlar 3-4 e kadar kurtarıyorlarmış.zmanla dersler zorlaştıkça zorluklar başgösteriyormuş.hatta Allah korusun dehb sorunu tedavi edilmezse ilerleyen zmanlarda okul bırakma bile olabiliyormuş.çok yakın bir tanıdıgımın çocugu bu nedenle okulu bırakmak zorunda kaldı.daha doğrusu genç, tedavi olmayı kabul etmedi.lise birde iki kere kalınca okuldan atıldı malesef
ama bu çocuk küçükken farkedilip tedavi edilseydi eğitimini tamamlardı şüphesiz.
bu konular hakkında bilnçlenmeden önce gencin sadece ders çalışmadığnı ,tembellik yaptıgını düşünüyorduk.ama bu konu hakkında epey araştırdıktan sonra ve gözlemlerime göre dikkat eksikliği çok yoğun şekilde mevcut.
iş işten geçti.bizler iş işten geçmeden çocugumuz için elimizden geleni yapalım.

paylaşımlarını bekliyoruz sevgili kurtuluş.
 
Son düzenleme:
tşk cnm
bende alayım o kitabı ...

canım benim oglan 3. sınıfa gecti ...

rica ederim.begeneceğine inanıyorum.kitabı alıp okursan kitap hakkındaki yorumlarını bekliyorum.
hımm siz bizden 1 yaş büyükmüşsünüz.belki de ay farkı vardır. nerdeyse yaşıt sayılırlar.
 
DEHB olan çocukların dış görünüşü normal bir çocukla tamamen aynı olduğu için insanlar bazen DEHB’nin bir hastalık mı yoksa çocuğun bilerek yaptığı yaramazlık veya sorumsuzluk mu olduğu konusunda kararsız kalırlar. DEHB olan çocukta kanama, ateş yüksekliği veya şiddetli ağrı gibi gözle görülür bir hastalık belirtisi olmaması; hatta pek çok DEHB olan çocuğun akranlarına göre çok daha enerjik, sağlıklı ve ruh sağlığı yerinde olarak görünmesi doğal olarak annebabların aklını karıştırır. Annebaba DEHB olan çocuklarının dikkatlerini sorumluluklarına veya kendilerine yararlı aktivitelere neredeyse hiç kullanmadıklarını, oysa gereksiz vurdulu kırdılı bilgisayar oyunlarına ya da en “aptalca” TV programlarına ise cömertçe harcadıklarını gördükçe ister istemez sıkıntıya girerler. Bazen son derece uyumlu ve aklı başında davranabilen, hatta yaşından beklenmeyen ŞEYLERİ GÜZELCE AKIL EDEN çocuklarının başka bir zaman bebeksi tutturmalarını görünce “bizim çocuk nasıl böyle ani değişiklikler yaşar” diye düşünürler. DEHB olan çocukların çevresindekileri şaşırtması bunla da bitmez. Evde anne veya babayla ya da ikisi de bir aradayken sorun çıkarmayan DEHB çocukların misafir geldiğinde veya kalabalık bir ortama girildiğinde zor zapt edilmesi, hele bir de ortamda kafasına uygun hareketli bir çocuk da varsa tabiri yerindeyse zıvanadan çıkması ebeveynlerin aklını iyice karıştırır.
-alıntıdr-
 
Çocuğum hiperaktif mi? dikkat eksikliği mi? yoksa sağlıklı da ebeveyn veya öğretmen mi bir yerde hata yapıyor; ya da “ah şu arkadaşı yüzünden mi böyle sorunları oluyor? Bu sorular annebabanın kafasını iyice allak bullak ederken çevredekiler de boş durmaz.
Çoğunlukla çevreden söylenen “Büyüyünce düzelir.” ya da “Tembel o, okumaya niyeti yok. Bilerek yapıyor” , “suç sizde ona sorumluluk aşılayamamışsınız.” Şeklindeki sözler de annebabanın kafasını daha da karıştırır.
Bir yanda en kıymetli varlıkları olan çocuklarının “gözle görünmeyen ve duruma göre ortaya çıkıp yaşamlarını allak bullak eden dikkatsizlik veya aşırı hareketlilik – dürtüsellik belirtileri”; bir yandan “sorumluluk almayan ama ağzı boş durmayan çevredekilerin konunun uzmanı olmadıkları halde bilgiç laflar etmeleri”. Bu keşmekeş içinde bazı annebabalar “Ha bugün, ha yarın düzelir” diyerek işi zamana bırakmayı seçer; bazıları yetkisiz yerlerden aldıkları bilgilere güvenip DEHB belirtileriyle cebelleşip gereksiz zaman kaybederler.

Oysa yukarıda söz edilen kısır döngünün bir an önce kırılması gereklidir. Çünkü DEHB ERKEN TANINIP TEDAVİ EDİLİRSE SON DERECE İYİ DÜZELEBİLEN BİR HASTALIKTIR.
Ama tedavi edilmediğinde çok önemli sorunlara yol açabilen bir hastalıktır. kişinin eğitim hayatında, sosyal ilişkilerinde, ruh ve vücut sağlığında son derece olumsuz etkileri vardır.
Genelde anne babaları yanıltan hastalığın ani ya da tıp deyimiyle AKUT değil KRONİK doğada, yani uzun süreli olmasıdır. Çocuğumuz apandisit olunca hemen doktora gideri çünkü biliriz ki ortada AKUT yani acil bir durum vardır. Biliriz ki çocuğumuzun karnı onu kıvrandıracak düzeyde ağrımaktadır ve gidilmezse dayanamayacaktır. Çevredekiler de çocuğun ağrısının şiddetli olduğunu görünce “dur çocuk bu üşütmüştür ondan karnı ağrıyor birazdan geçer” diyemezler veya deseler de annebaba onları dinlemez.

Oysa DEHB’unda çocuk hayatını devam ettirmektedir ve ACİLEN doktora gitmeye gerek bir durum görülmemektedir. Çocuğun dikkat eksikliği veya aşırı hareketliliği bazen azalmakta bazen artmakta, bu da çocuk psikiyatrisine başvurmayı geciktirebilmektedir. Bir de ülkemizde çocuk psikiyatristine gitmenin “AYIP” gibi algılanması da doktora gitmeyi geciktirir. Annebaba “Aman nasıl olsa şunu yap, bunu yap” diyecekler, “Çocukta bir şey yok, suç sizde tarzında klişe sözler söyleyecekler, en iyisi biz çözmeye çalışalım” düşüncesine kapılabilmektedir. Özellikle babalar sorunları görmeme ve erteleme eğilimindedirler. Oysa DEHB tedavi edilmediğinde karşımıza çıkabilecek olan sorunlar erken tanı ve tedaviyle çok büyük oranda ortadan kalkar.
-alıntıdır-
 
benim de sizin çocuklarınaza benzer bir yeğenim var. 1. sınıfta gayet iyiydi. sınıfya okumaya ilk geçen çocuktu. bayramlarda şiir okuturlardı. bu sene okulu değişti. öğretmeni hiç memnun değil. ders yapmak istemiyor. annesi test vermiş o da cevaplarına bakıp işaretlemiş hemen. bu tür cin fikirlere acaip kafası çalışıyor. ben de öğretmenim ve bu durum beni çok endişendiriyor. tüm zamanını oyun oynayarak geçirebilir. aslında diikatini toplasa gayet iyi okuyor ve problem çözüyor. yazısı berbat. özense iyi yazıyor ama çocukta istek yok. annesi dr. a götürecek. inanın ne yapacağımızı şaşırdık...
 

öncelikle geçmiş olsun.anlattıklarınız özellikler dikkat eksikliğine benziyor(hatta aynı benim oğlumu anlatmışsnız)
,ancak farklı ruhsal sorunları da olabilir.bu nedenle uzman bir psilolog veya çocuk psikiyatrından yardım almanız gerekiyor.
paylaşımlarınızı bekleriz.
( bu arada benim oğlumun da öyle cin firkirlere kafası bayagı bir iyi çalışıyor.
öğretmen sözlük kullanmayı öğretmiş.haftaya da sizi yarış yapacağım sözlük kullanmakla ilgili demiş.bende getir çalıştırayım seni dedim.hatta sözlüğü elime aldım ,hadi gel çalışalım dedim.o arada eşim seslendi.sonra bir baktım sözlük yok.Allah'ım diyorum ben bu sözlüğü nereye koydum,oaraya bakıyorım yok,buraya bakıyorum yok.meğerse bizimki saklamış.:bbo: )
 
merhaba benim oğlum 11 yaşında 5 yaşındayken ana okulunda şüphelendik ama sonra okula başlayınca kesinleşti psikiyatriye başladık geçen yıl dördünce sınıftaydı ilaç başlandı ben ilacı yan etkilerinden dolayı bıraktım bu çocuklar yerinde oturamazfazla ama tv ve pc başında otururlar fazla odaklanamazlar çok sabır isteyen çocuklardır yani.( bu tür çocukları olan ailelere ALLAH yardım etsinözellikle okul yaşantısı başlayınca daha bi zorlanıyorlar..
 

merhaba sevgili serin.aramıza hoş geldin alkisalkisalkis
öncelikle geçmiş olsun.
5 yaşındayken şüphelenedik demişsniz ya mesela başka ne gibi özellikleri vardı biraz açarsanız sevinirim.başka ne gibi sorunlar yaşadınız veya yaşıyorsunuz.(bunları sormamın amacı,tecrübelerimizi paylaşıp,birbirimize destek olmak,bu sorunu yaşayıp da farkında olmayan annnelere belki yardmıcı oluruz vb...)
keşke doktorunuzla konuşup ilacı değiştirseydiniz.yan etkisi daha az bir ilaç verebilirdi veya dozlarını değiştirebilirdi.bence devam etseniz keşke.
peki ilaç kullandıktan sonra bir değişim oldu mu?yani olumlu mana da .
benim bir yakınımın oğlu ilaçla %80 oranında düzeldi.bayagı bir değişti maşallah
 
sizin çocuklarda şunlar var mı?
1-) çok dağınık ve düzensiz olma ve bundan da hiç rahatsız olmama
2-)basit bir olaydan derin manalar çıkarıp hemen alınma ,surat asma
3-) cin fikirlik (hilekarlık vb...)
4-)yeterince sevildiğini düşünmeme ( çok sevildiği halde )
5-)devamlı birşeyler isteme,isteği alınsa da hemn kısa bir süre sonra başka şeyler isteme ( devamlı yani)
 
kimse bana cvp yazmayacak mı :))

canım yazdıklarının hepsini okuyamadım malum saatten dolayı.ama ilk sayfada yazdıklarınla oğlumu anlatmışsın.ne yapmam lazım bilmiyorum bu şehirde çocuk psikoloğu yada psikiyatrisi yok.yakın şehirlerdede yok.geçen yıl çok zordu.en son çare olarak kendim psikiyatriye gittim belki ben yardım alırsam onada faydam olur diye ama dr neyse demeyim kendine hayrı yoktu.çare ne bilmiyorum.varsa bir yolu banada söyle byağı okudumda sonra anlatırım ama anneyle olmuyor uzman lazım.
 

muhakkak bir uzmana göster ,çevre illere gidebilirisn.mesela ben öyle yapmayı düşünüyorum.(sevk de edebiliyorlar)
yaşı kaç çocugunun.öğretmeni ne diyor bu konuda?
 
slm netertua benimde busene oğlum 1.sınıfa gidiyor zorla ders yaptırıyorum dağınık mızmız yok bilmeyen dur bilmeyen bir çocuk öğretmeni ve rehber öğretmeniyle konuştum normal bunlar dedi arkadaşlarıyla iletişimi çok güzel paylaşabiliyor herşeyini sadece babası ve bana yapıyor ben ona küçücük örnek vereyim pc kapatırmısın kelimesini en az 5 kere söylemeliyim önce sonra sesimi yükseltince kapanır o anlıycanız dikkatinden mi yoksa başka sebebten mi bilemiyorum evet şımarık yetiştirdik bizdende kaynaklanıyor olabilir benim çocuğum olmamıştı bir süre onun verdiği özlemdende kaynaklanıyor olabilir bilemiyorum ne yapmalıyım onuda bilemiyorum tam benim konum olmuş teşekkürler
 
ben teşekkür ederim arife80,aramıza hoş geldin.
başka ne gibi davranışlar var çocugunda.
tek çocuk mu?
 
şimdi herşeyi dikkat dağınıklığına veya dehb e bağlamak da doğru değil.
eğitim hatalarımız da olabilir yani.
çocuk eğitimi ile ilgili kitaplar okumalıyız.mesela bana tavır yapma diye bir kitap var.oarada hem çocuğun davranışları hem de bizim danranışlarımız hakkında çok güzel örnekler ve bilgiler veriyor,çok farklı çözümler sunuyor.çoğu kitapta şunu yapma bunu yapma der ama bu kitap farklı,davranışın altındaki nedenlere iniyor,adeta bizi bir psikolog gibi yönlendiriyor.tek kelime ile süper.( bu kitaba da yeniden başlıyayım bari bu vesile ile,önemli olan okuduklarını uygulamak esasında)
birde çocuğunuzla işbirliği yapabilme(kızıp,bagırıp çağırmadan) yazarı elzabeth panthley
muhakkak tavsiye ederim.
birde 16 haftalık anne-baba eğitimi var.yazarı dr.zehra tezvaran.kariyer yayıncılıktan çıkmış bir kitap.
muhakakak okumanı tavsiye ederim.
eger dehb ten şüpheleniyorsan da dr.özlem sürücü'nün bir kitabı var.
kitabın ismi anne baba- öğretmen el kitabı dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu.
yapa yayınlarından çıkmış.süper bir kitap.seni çok aydınlatacagına inanaıyorum.
ben okudum.yakın zmanda tekrar okuyacağım.
deneyimlerini vb.. buradan paylaşırsan çok sevinirim.
 
ah ah bir ben bilirim şu illet hastalıkmı desem ne desem bilmiyorum daha bu sabah gördüm burayı 15 yaşında 1 oğlum var ama 6 yaşından beri illallah çektim herkezle sorun yaşadık yaşıyoruzda halen hemde 3 sene izmir ege üniversite hastanesi çocuk psikiyatri bölümü doktorlarından eyüp sabri ercana son 3senedirde manisa ruh hastalıkları çocuk psikitri bölümü doktorlarından alper bayrak beye aynı zaman da psikolog neslihan turgut hanıma götürüyorum sağolsun her 2 doktorumuz ve neslihan hanım sayesinde bayağı ilerledik tabi yeterli duruma erişmedik henüz bu arada ilacımızı hiç ihmal etmedik.Hem de bir yandan enerjisini boşaltması için hiç boş bırakmadık 4 sene yüzme 5 sene basketbol hatta madalya bile aldı bu branşta saten sportif faaliyetlere yakınlık var kendinde ama halen daha çekiyoruz hem çok küçük başlattık lütfen böyle şikayetleri olan aileler sizde başlatın.Okul zaten tam işkence merkeziydi bizim için tabi öğretmen çok önemli bizim çok sert disiplinli idi öğretmenimiz ve hiç şevkat nedir bilmiyodu galiba oğlum birazda onun yüzünden bu hale geldi resmen çocuk ayırıyodu çalışkan öğrencilre başka benim oğlum gibilere başka tavırdaydı beni bile kaç kez ağlattı sizden ricam böyle öğretmenler denk gelirse çocuklarınız lütfen sınıfını hatta gerekirse okulunu değiştirin çünkü bu tip çocuklar aşırı ilgi ve sevgiden hoşlanıyorlar .birde daima tutarlı sözünde duran anne baba görmeleri gerek aynı zamanda aşırı sabır gerekiyo zaten çocuk yetiştirmek zor ama böyle çocukları olan ailelerin işi 2kat daha zor ben sırf oğlum için ona yardımcı olmayı daha fazla zaman ve sabır göstermeyi sağlamak adına tek çocukla kaldım hiç pişman değilim yeterki topluma hayırlı evlat yetiştirebileyim.sevgiler hepinize kolay gelsin diliyorum.a.s.
 
arkadaşlar kitaplardan yararlanmak isterseniz eyüp sabri ercan beyinde bu konu üzerine kitapları mevcut hatta kendiside ( DEHB ) hastasıymış ama o aşmış ve bu konuda doktora yapmış.Şimdi ege üniversitesi hastanesi çocuk psikiyatri bölümü doktorlarından umarım işinize yarar ...
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…