- 24 Eylül 2018
- 160
- 58
- 39
Son 1 senede 3 uzaması az evt en az 5 cm uzamalıydı acaba ölçü aleti ile ilgili bir değişiklik mi oldu bir de sbh ile akşam ölcumleri 2 cm fark yaratıyor. Sizin gerçi uyarı testleri de düşük cıkmıs zaten dimi ben o uyarı testlerinin doğrulugundan eminım heleki en yüksek değeri 3 çıktıysa kesin var bhe. 7 ile 10 arasında olursa bazı dr lar şüphe ediyormus bazı dr lar da 10 altı olmasını yeterlı buluyor. Sizde sonradan oluşan bi bhe var o kesin ama bu cocuk şimdi 130 ise gecen sene 127 idi. Gecen sene yüzde 75 miş o zaman persentili. Hep minyon olup bu kdr atak yapıp şimdi de çok az uzaması vs hic anlam veremedim. 170 boy bence erkek için hıc de yeterli değil 170 olanlar yanındakı kkız 160 kusur bile olsa kızlardan daha kısaymış gibi görünüyorlar heleki bu devirde kızlar bile 180 olmusken cok az o yuzden oğlum yüzde 50 gördü şükür ama hala tam sevınemıyorum da. Bir de bizimkinin hedef boyu da 178 o da 75 e tekabül ediyor ona erişecek mi diye hala kaygılıyım şimdiden. Siz ne guzel cocuk suan dibi görmemişken teshıs konulmus bu fırsatı tepmeyın.Birde benim oglum 3 yasina kadar persentilin altindaydi. Yuzde 25 i ne kiloda ne boyda gecemedi. Hep istahsiz bir cocuktu. Biz o donem beslenme yetersizliginden kaynakli ufak tefek oldugunu dusunuyorduk. 1. Sinifa kadar aşırı zayifti. 1. Siniftan sonra boyu da kilosuda 25 -50 persentil arasina cikti. Son 1 sene de 3 cm uzadi.
Hangi sporları yapıyor? Spor sayesinde mi atak yaptı dicem ama hiç sanmıyorum. Tedavisiz sporun faydası yok. Büyümek için yapılmalı ama adı üstünde büyütecek olan hormon olmayınca büyüme de olmuyor ne yazıkki.Esimle sunu da dusunduk. Acaba 1 yil kullanip biraksak. Genetik boy 1 78 . Tedavisiz en fazla 1 60 cm olacakmis. Il1 senede 10 cm uzarsa toplamda 170 olur. 170 boyda kotu degil. Zaten 6 yasindan bu yana sporla ugrasiyor. Mutlaka katkisi olur diye umit ediyorum
Yan etkileri okuyunca korkutuyor ama dr lar cok düşük ihtimal oldugunu söyluyorBuyume Eksikligi olan cocuklarin hikayelerine baktigim da cogu yuzde 10 un altinda kalmis ve yasaminin ilk yillari farkedilmis oluyor. Bende oglumda 1. Sinifa kadar buyume eksikligi oldugunu dusunuyordum. Fakat dr lar hic test yapmadilar. Sonra kilo alip bir buyume atagi yakalayinca bu dusunceden siyrilmistim. Taki cocuk dr umuz endokrine bir gozuksun diyene kadar. Bizde saskiniz. Tedavi icin gec kalinirsa genetik boyu yakalamaya bilir dediler. Tedavinin yan etkileri korkutucu. Cok zor bir karar. Bu karari almak ve sorumlulugu sirtlamak bizim su an durdugum nokta da co zor.
Bazen allah korusun tümör varsa onu burundan girip çıkarıyorlarmıs o zaman tedaviye gerek kalmaz ama cogusu zaten ii huylu oldugundan hipofize müdehale yapmak yerıne hormon tedavisini uygun göreceklerdir diye düşünuyorum ben dr olmasam da! Bunun başka da bir tedavisi yok9 yas boyu 130 cm. Son 3 aydir boyu uzamiyor. Dr lara sizin soylediginiz gibi bizde soruyoruz elbet de. BUYUME EKSIGI olan bir cocuk bu boyda olur mu? Yanit yukarida yazdigim gibi dogustan degil sonradan olusan bir eksiklik olabilecegini soyluyorlar. Tıl, matematik gibi 2 kere 2 4 eder degil diyorlar. Benim icim bu konuda cokta rahat degil. Yani bu uyari testlerinin guvenilirligi ne kadar ? Yuzde yuz dogru sonuc veriyor mu? Bu testlere guvenip tedaviye baslamadan once oglumuzu bir kac ay takip edecegiz. Umarim bir sey olur ve igneye ilaca gerek kalmaz
Aslında kiloyu da sormustum kızınız kaç kilo ve kaç kiloya 0,4 vermiş oldu dr onu merak ediyorum. Kiloya göre veriliyor çünku dozlar.Bizde norditropin 0.40 kullanıyoruz turuncu mavili bşy kullanımı kolay evet bende cok memnunum.hemşire bize hergün sırayla kollar bacakar göbek olarak devam etmemizi istersek 1 hafta 1 kol 1 hafta diğer kol 1 hafta göbek diye de uygulayabilirmişim.ama ısrarla devamlı aynı bölgeye uygulamayın orantılı büyüme için dediama göbek için bi konuşçam yarın.belki yaşla ilgili olabilir mi benim kızım 3 yaşında sizin çocuğunuz kaçtı ?
Bir de şunu ekleyim evt tedavide ilk yıl en çok uzadığı yıl oluyor ancak burada verilen rakamlar 3-4 yaş için gecerli dr biz 3 yasında tedaviye başlarken ilk yıl 12 cm uzayabılır dedi ama bu yaşı küçük oldugu için söyledi. İlerleyen yaşlarda yıllık uzama 5 cm e düşüyor. Uzama Hayatın ilk yıllarında ve ergenlikte cok fazla oluyor o yüzden moral bozmak istemiyorum ama 9 yasında yılda 10-12 uzayacagından ben emin değilim. Genetik potansiyeli varsa belki olabılır ama bu bir yılda yine zor. Ama eminim ki zaten tedaviye başlasınız devam edersiniz. Bence şeker hastalarının insülin kullanması gibi birşey yani vücutta olmayan şeyı tamamlıyorsunuz. Bu hormonu vucut geliştiricileri de kullanıyor onlara zararlı mesela cunku gereksiz yere hormon ama bizim cocuklara cok gerekli. Aslında yan etkilerden biri de şeker ve ben en cok bundan korkuyorum yine de bu kan testleri ile takipte olacagımız bir konu olacagından içim bir nebze rahat.Esimle sunu da dusunduk. Acaba 1 yil kullanip biraksak. Genetik boy 1 78 . Tedavisiz en fazla 1 60 cm olacakmis. Il1 senede 10 cm uzarsa toplamda 170 olur. 170 boyda kotu degil. Zaten 6 yasindan bu yana sporla ugrasiyor. Mutlaka katkisi olur diye umit ediyorum
kızım şuan 3 yaş 3 aylık 91.5Aslında kiloyu da sormustum kızınız kaç kilo ve kaç kiloya 0,4 vermiş oldu dr onu merak ediyorum. Kiloya göre veriliyor çünku dozlar.
Oğluma 3 yaş 3 aylıkken başladık 10 ay oldu şuan 4 yıl 1 aylık Bize hemşire değil de özel bir eğitimci verdi eğitimi. Göbeği sordugumda hatta hayır dediler. Ve kollar ve bacaklar sıralı olmalı çünkü iğne yeri sürekli ağrımasın diye Yani hemşirenin dediği mantıksız geldi bana bir hafta boyunca aynı kol mahvolur heralde. Sonucta dışardan anlaşılmasa da iğne ağrısı olur. Bence sırayla yapın. Hem vucuda eşit dağılması açısından da hergün sırayla olması gerekıo 1 er hafta bence cok. Biz dediğim gibi kolda zorluk cektik sadece bacaklara sırayla yapıyıruz. Bu konuda tekrar bi eğitim mi talep etseniz? Firma yetkılisiydi bize anlatan. İğne uclarını istediğimiz telefona da sorun olmazsa. Çıcuklarımızın yası da benzer çünkü.
zimkızım şuan 3 yaş 3 aylık 91.5
Boy 13 kilo.hemşire dediğim ilacın özel eğitim hemşiresi eve geldi eğitim verdi.
Son 1 senede 3 uzaması az evt en az 5 cm uzamalıydı acaba ölçü aleti ile ilgili bir değişiklik mi oldu bir de sbh ile akşam ölcumleri 2 cm fark yaratıyor. Sizin gerçi uyarı testleri de düşük cıkmıs zaten dimi ben o uyarı testlerinin doğrulugundan eminım heleki en yüksek değeri 3 çıktıysa kesin var bhe. 7 ile 10 arasında olursa bazı dr lar şüphe ediyormus bazı dr lar da 10 altı olmasını yeterlı buluyor. Sizde sonradan oluşan bi bhe var o kesin ama bu cocuk şimdi 130 ise gecen sene 127 idi. Gecen sene yüzde 75 miş o zaman persentili. Hep minyon olup bu kdr atak yapıp şimdi de çok az uzaması vs hic anlam veremedim. 170 boy bence erkek için hıc de yeterli değil 170 olanlar yanındakı kkız 160 kusur bile olsa kızlardan daha kısaymış gibi görünüyorlar heleki bu devirde kızlar bile 180 olmusken cok az o yuzden oğlum yüzde 50 gördü şükür ama hala tam sevınemıyorum da. Bir de bizimkinin hedef boyu da 178 o da 75 e tekabül ediyor ona erişecek mi diye hala kaygılıyım şimdiden. Siz ne guzel cocuk suan dibi görmemişken teshıs konulmus bu fırsatı tepmeyın.
Yuzuyor basket oynuyor. Bence sporun etkisi var. Tabi eksikse faydasi daha az oluyor. Ama mutlaka farkettirirHangi sporları yapıyor? Spor sayesinde mi atak yaptı dicem ama hiç sanmıyorum. Tedavisiz sporun faydası yok. Büyümek için yapılmalı ama adı üstünde büyütecek olan hormon olmayınca büyüme de olmuyor ne yazıkki.
Boyunda yuzde 25 - 50 arasi olmasi avantaj. Bizim eksikligimizin tanisi cabuk kondu zaman kaybetmedik. 3 sene uzasin seneye arayi kapatir diye dusunmedik . Zaten kucukken ufakti 3 yasindayken 2 gibi gorunuyordu. Nesilde uzun olunca hep ufak kaliyordu.Bir de şunu ekleyim evt tedavide ilk yıl en çok uzadığı yıl oluyor ancak burada verilen rakamlar 3-4 yaş için gecerli dr biz 3 yasında tedaviye başlarken ilk yıl 12 cm uzayabılır dedi ama bu yaşı küçük oldugu için söyledi. İlerleyen yaşlarda yıllık uzama 5 cm e düşüyor. Uzama Hayatın ilk yıllarında ve ergenlikte cok fazla oluyor o yüzden moral bozmak istemiyorum ama 9 yasında yılda 10-12 uzayacagından ben emin değilim. Genetik potansiyeli varsa belki olabılır ama bu bir yılda yine zor. Ama eminim ki zaten tedaviye başlasınız devam edersiniz. Bence şeker hastalarının insülin kullanması gibi birşey yani vücutta olmayan şeyı tamamlıyorsunuz. Bu hormonu vucut geliştiricileri de kullanıyor onlara zararlı mesela cunku gereksiz yere hormon ama bizim cocuklara cok gerekli. Aslında yan etkilerden biri de şeker ve ben en cok bundan korkuyorum yine de bu kan testleri ile takipte olacagımız bir konu olacagından içim bir nebze rahat.
Benım de aklımda bu sporlar var. Şuan 4 yaşında Yüzme kursuna yazdıracagım şubatta. Hormon eşliğinde çok etkili olacagını düşünuyorum. Bu arada 9 yasında cok uzamasa bile tedavi olursa hormon sayesinde ergenlikte atak yapacaktır.Yuzuyor basket oynuyor. Bence sporun etkisi var. Tabi eksikse faydasi daha az oluyor. Ama mutlaka farkettirir
bize şimdilik 1 kutu ilaç yazdı yarıya indi bile ilaç bitince takrar gelin yan etki fln olmazsa yeniden yazıcaz dedi 0.4 ile başladık bakalım nezmaan yükselir dozu bilmiyorum bşy demedi 3 ayda 1 kontrole gidicez zaten bizim bide doğuştan hipotroidimiz var ayrıca onun tedavi oluyoruz sabah troid hormonu akşam buyume hormonukahroluyorum nedir bu yavrumun çektiği
Evet benim kızmı perentilden hiç çıkmadı doğuştan hipotrodi var onun için devamlı kontrole gidiyoruz benim kafama takıldı perentilden cıkmış ama 10 25 arasıyedı hep acaba troid etkiliyor olablirmi diye sormuştum etkilnemz dedi ama yinede kemik yaşuna fln bakalım dedi takip edelim madem öyle düşünüyorsun dedi 2 yıl takip ettik uyarı testini bi yaptık 2 side düşük çıktı anne hissi diye bşy var dedi Dr beni taktir ettiBizimki de ilacın eğitimcisi olan bir adamdı. Ancak ikisi baya farklı anlatmış bence .
Size neden yapıldı testler ? Zaten persentil düşük değilmiş. Doktorlar genelde 3 ün altına düşmeden yapmıyorlar. O yüzden soruyorum.
Biz 3 yaş 3 aylıkken 89.5 cm idik persentilde 2-3 arasıydı ondan başladık
zim
Hipotiroidi en yaygın boy kısalıgı sebeplerinden biri diye biliyorum ben. Nasıl oluyorda dr ondan değildir diyebiliyor anlamadım. Dr lara da güvenemiyorum artık ya. Neyse en azından ondan değildir diyince sizin takip ettirmeniz iyi olmus.Evet benim kızmı perentilden hiç çıkmadı doğuştan hipotrodi var onun için devamlı kontrole gidiyoruz benim kafama takıldı perentilden cıkmış ama 10 25 arasıyedı hep acaba troid etkiliyor olablirmi diye sormuştum etkilnemz dedi ama yinede kemik yaşuna fln bakalım dedi takip edelim madem öyle düşünüyorsun dedi 2 yıl takip ettik uyarı testini bi yaptık 2 side düşük çıktı anne hissi diye bşy var dedi Dr beni taktir etti