- 10 Ocak 2019
- 112
- 26
- 46
O zaman devlet kemik ucu kapanana kadar tedaviyi karşılıyor bu çok iyi bir durum. Ben bir kaç yerde kız ve erkeklerde belirli bir boydan sonra karşılamıyor diye okumuştum ve çok üzülmüştüm. Dua ediyorum inşallah bizim raporumuz da çıksın yoksa çok maliyetliymiş.Teşekkür ederim hepimizin evlatları sağlıkla büyüsün inşallah..
Kemik uclari kapanana kadar tedavi devam ediyor canım belli bir cm yok bildiğim. Hatta 20 yaşında bir hastası vardı bizim dr.un,.
Ama tedavi oluyor ya o yüzden tedavi olmasayDı tabiki etkilenirdi ama 5 günlükten buyana kontrollü bir sekilde tedavi oluyor normal insandan farkı yok troid değerlerinin
Evet doktorumuz ergelik oncesi geldigimiz icin sanslisiniz dedi. Ergenlikten faydalanarak sicrama yaparak genetik boya ulasabiliriz demisti. Bazi cocuklar bizim gibi olabiliyormus. Yuzde 50 persentila yakin gidip ergenlikte az uzayip yas 16 olunca basvuruyorlarmis. BH testi sonucu eksiklik cikiyor ve yas 16 olup kemikleride kapaninca artik yapilabilecek fazla bir sey kalmiyormus. O yuzden dr bize tam zamaninda farketmissiniz demisti. Niloyatosbik arkadasin da dedigi gibi anne hissiyati diye bir sey var. Ve bence bizim 3 yasinda bu test yapilsaydi belki en yuksek 6-7 cikabilirdi. Biz bazi seneler 4 cm i gecemedik. Yuzmeye baslayinca 5 cm i bulmustuk bence spor cok destekli. Birde karanlikta uyuma olayi var. Maalesef oglum hic karanlikta uyuyamadi. Illa ya aranin lambasi acik oldu ya gece lambasi yandi. Birde hic erken yatmiyordu. Simdi zifiri karanlikta ve en gec 10 30 da yatiyor
Merhabalar. Evladınız kız mı erkek mi acaba? 6. ay dan itiberen düşüş var dediniz ama şu anda kız bebekse yüzde 50 P de boyu. Erkekse yüzde 50 ye 2 cm var. Yani boyu çok kısa değil. Büyüme hormonu uyarı testi önemli. Eğer onda düşük çıkarsa teşhis konuyor. Siz yine gözlemlemeye ve aylık boyunu not etmeye bakın. İnşallah dr un dediği gibi eksiklik yokturbenim bebegim bir yasinda 6. Aya kadar boy perentili hep %50 de gitti 6. Ay itibariyle boy düşmeye basladi. Su an 12.5 aylik ve boyu 73. igf-1 testi uc kere yapildi 21, 29 ve 33. olmasi gereken minimum deger 50 ve üzeri. Yani sınırda bile degil ama büyüme hormonu testi yapildi 11.7 bir tane pik degeri cikti. Doktor bisey yok dedi ama o zaman igf neden dusuk dedim. Protein eksikliğine bagladi ama b12 en yuksek değerde. Yani basindan savdi bizi. internette tez ve makale okudum. Büyüme hormonu testine 10 üzeri cevap veren fakat igf degeri sürekli dusuk çıkan kisa boylu cocuklarda idiyopatik yani sebebi bulunamayan boy kısalığı hastaligi olduğu boy %3 persntil altina indiğinde büyüme hormonu test sonucu baz alınmayarak igf değerine gore büyüme hormonu igne tedavisine bağlanabileceği ve devletin rapor çıkarabildiği yaziyodu. Sonra büyüme hormonu rapor açıklamasını bulup okudum orada da ayni sey yaziyodu. Eger doktora kalsa oglumda hiçbir sorun yok bosuna endiseleniyorum olacaktı ve ben biseyi yok deyip kenara çekilecektim. malesef birçok endokrinoloji doktoru isini iyi yapmiyo bu kacinci dr degistirisim. Simdi yine bir doktor arayışına girdim. Sonucta cok iyi beslenen bir bebek niye son alti ayda %40 boy kaybı yasasin. Bu durumda olan kisiler varsa diye yaziyorum pesinden bırakmayın. Anneler hisseder. Bende neticede ilerleme oldukca burda paylasicam.
Evet arkadaşa ben de aynı şeyi söyledim şuan bhe yok ama bebeği büyüdükçe işler değişebilir. Çünkü doktor da ona benzer birşey söylemiş. Bebek oldugu için suan fazla üretiyor olabilir sonradan testleri tekrarlamak gerekebilir gibi birşeyler söylemiş yanlış anlamadıysam. Arkadaş kendi de anlatır.Benim oğlumun BH testi 0.3- en düşük değeri :) 5 in üstü değer yok. Zaten 1 tane 5 var gerisi 0.03 0.05 diye gidiyor. Yani eksik olsaydı asla 11 değeri çıkmazdı içiniz ferah olsun
Yok hayir cikmadi bin sukurEvet arkadaşa ben de aynı şeyi söyledim şuan bhe yok ama bebeği büyüdükçe işler değişebilir. Çünkü doktor da ona benzer birşey söylemiş. Bebek oldugu için suan fazla üretiyor olabilir sonradan testleri tekrarlamak gerekebilir gibi birşeyler söylemiş yanlış anlamadıysam. Arkadaş kendi de anlatır.
Benim oğlum da 1 yaşında 72 cm idi. Persentili 30-10-5-3-2 şeklinde düştü sürekli.
Benim oğlumun ise her iki testdeki en düşük sonuç 1,06 en yüksek değer ise 2,78 idi. Kendi bünyesi 1-2 arası üretiyor anlaşılan ve dışardan gelen uyarılar hiç kar etmiyor. Sizin mr da ekto nöro hipofiz çıktı mı? Yada başka birşey?
Bizde ilk dişler tam zamanında çıktı.Arkadalar az once bir tez yazisi okudum. BH eksikligi olan cocuklar da gec dis cikarma oluyormus. Sizin cocuklariniz kac aylik dis cikarmisti?
Birde igfbp 3 referans araligini bilen varsa yazabilir mi?
Bebegimde 6 ayda %40'lik bir düşüş bence önemli. büyüme hormonu var cikti evet ama büyüme yokBenim oğlumun BH testi 0.3- en düşük değeri :) 5 in üstü değer yok. Zaten 1 tane 5 var gerisi 0.03 0.05 diye gidiyor. Yani eksik olsaydı asla 11 değeri çıkmazdı içiniz ferah olsun
Biz de saçlar gayet iyi hatta gür. Dişler de zamanında yani 6-7 aylıkken çıktı. 1 bucuk yasındayken 8 dişi vardı ben boyu kısa diye o ay neredeyse sadece süt yogurtla beslemiştim 1 ayda 8 diş 16 dişe çıkmıstı. Hatta tüm kalsiyum dişe gitti yine uzamadı boya gitmiyor diye çok üzülmüştüm.Saclar da seyrek olabilirmis
Bebegimde 6 ayda %40'lik bir düşüş bence önemli. büyüme hormonu var cikti evet ama büyüme yokoğlum su an %10 persentil civarinda. Zaten sorun boyu degil, boyundaki düşüş. Buyume ilk yil ve ikinci yil cok hizli gittiği icin bhe cok garanti bir sonuc degilmis. Sanirim doktorlar da o yüzden ilk zamanlar bebek kucukken yapmiyolar bu testi. Birde benim asil takildigim igf testimizin hep dusuk cikmasi. Her yerde bhe diyor bunun icin. Hatta okuduğum yerlerde igf dusuk ama büyüme hormonu varsa kowarski sendromu ya da nörosekretuvar disfonksiyon (ikiside büyüme hormonu eksikliğinin bir türü ben de yeni tanistim kendileriyle.) olduğunu yaziyor. Yani igf degerimiz 50 altinda olmasa dediğimiz dogru hic takilmam ama hem igf hep dusuk hem boyu 6 ayda cok ciddi persentil kaybetti hem de tum bhe eksikliği özelliklerini tasiyo. Disin geç cikmasi, yüz bebeksi,gobekte yağlanma, bodurluk hepsi var ve hep soyluyorum anneler hisseder. Bende igfbp3 aralığını cok araştırdım ama bulamadım
Bizdr hep yese buyuyecek, sut icmiyor ondan boyu kisa diye dusunmustuk. Sonradan istah acildi yemek yemeye basladi ama o kilolar hep popo ve gobekte toplanip boya cok yansimadi. Ha bu sene atacak diye beklerken 1 senede 3 cm uzadi. O bodur diye tarif ettiginiz durumu anliyorum. Bir boyuna cirpamiyor ve baskin goruntu var. Ben kendimi cok tuketmistim yemiyor buyumuyor diye. Simdi cok yiyor kilosu da boyuna gore fazla. BH salgilanmayinca cocuk enine buyuyorBiz de saçlar gayet iyi hatta gür. Dişler de zamanında yani 6-7 aylıkken çıktı. 1 bucuk yasındayken 8 dişi vardı ben boyu kısa diye o ay neredeyse sadece süt yogurtla beslemiştim 1 ayda 8 diş 16 dişe çıkmıstı. Hatta tüm kalsiyum dişe gitti yine uzamadı boya gitmiyor diye çok üzülmüştüm.
Bizde göbek hep vardı. Şuanda da kilosu iyi oldugundan göbek yine baya var hatta göbek yüzünden pipisini göremiyor :) bazen dışarda daha hijyenik oluyor diye çişini ayakta da alıştırdım ama bensiz yapamıyor çümkü göremiyor :) :S
Ama işte her iki testin sonucuna bakınca sadece birisinde bir büyük değer var o bile 2,7
Bence asıl önemli olan zayıf olsa bile hafif göbek olması. Aileler bu göbeğe aldanıp dr a gitmiyorlarmıs. Gerçi her bebekte yada kücük cocukda da hafif göbek olur aslında. Emin olmak zor yani.
Bebegimde 6 ayda %40'lik bir düşüş bence önemli. büyüme hormonu var cikti evet ama büyüme yokoğlum su an %10 persentil civarinda. Zaten sorun boyu degil, boyundaki düşüş. Buyume ilk yil ve ikinci yil cok hizli gittiği icin bhe cok garanti bir sonuc degilmis. Sanirim doktorlar da o yüzden ilk zamanlar bebek kucukken yapmiyolar bu testi. Birde benim asil takildigim igf testimizin hep dusuk cikmasi. Her yerde bhe diyor bunun icin. Hatta okuduğum yerlerde igf dusuk ama büyüme hormonu varsa kowarski sendromu ya da nörosekretuvar disfonksiyon (ikiside büyüme hormonu eksikliğinin bir türü ben de yeni tanistim kendileriyle.) olduğunu yaziyor. Yani igf degerimiz 50 altinda olmasa dediğimiz dogru hic takilmam ama hem igf hep dusuk hem boyu 6 ayda cok ciddi persentil kaybetti hem de tum bhe eksikliği özelliklerini tasiyo. Disin geç cikmasi, yüz bebeksi,gobekte yağlanma, bodurluk hepsi var ve hep soyluyorum anneler hisseder. Bende igfbp3 aralığını cok araştırdım ama bulamadım
Tekrar merhaba yine ben :) Merak ediyorum kizinizin kemik yasi takvim yasiyla aynimi gitti hic bakildi mi16 yaşında sonlandirdik tedaviyi 155 cm olduğunda kemik uclarimiz kapandı canım. Şimdi 160 oldu yani tedavi sonrası da büyüme devam etti.