Arkadaşlar tedaviye hiç beklemeden vakit kaybetmeden başlayın kendi uzayacak olsa yada başka çözümü olsa zaten hormon verilmezdi. Tedavide süreklilik çok önemli bir gün bile iğne yapmamak tedaviyi etkiliyor ve doktora bildirmek gerekiyor. Her gecen zaman yada tedaviye ara verilmiş her gün bir kayıptır. Prematüre doğmuş olsa bile 7 yasında 98 cm olana kdr tedavi başlanmamış olması bence de çok garip. Bu hormon sadece bhe de verilmiyor aynı zamanda bazı prematüre hikayesi olanlara 3x süper dişi kromozomlu kız çocuklarına vs de veriliyor. Yok efendim Ergenlikte atak yapar yok spor uzatır bunların hepsi hikaye. Çocuga neler neler yedirip ne sporlar eve trambolin alıp güneşlenme saatlerine özen gece erken ve zifiri karanlıkta uyutmak gibi herseyi yapıyordum yine de uzamıyordu kendinizi kandırmayın eşlerinizi de ikna edin ve hemen başlayın. Sonuçta adı üstünde BÜYÜME HORMONU yani siz naparsanız yapın çocugu büyüten şey bu hormon bu olmayınca ağzınızla kuş da tutsanız OLMUYOR.
Sorularınızı da cevaplayayım:
Önceden yazmıstım bnm oğlum 3 yaş 3 aylıkken başladı. İlk 6 ay 10 cm uzamıştı ancak sonra yavaşladı şuan tedavide 10. Ayı doldurduk ve 10 ayda toplam 13,5 cm uzadı. Aslında tatile gittiğimiz için son 15 gündür boyunu hiç ölçemedim daha cok da uzamıs olabılır ölctüğüm zaman yıne yazarım :)
DOZ KİLOYA göre veriliyor ve büyüme plakları kapanana kadar devam ediyor bu çocuga göre değişir erkeklerde kemik yaşı 15-16 oldugunda büyüme duruyor genelde. Büyüme plakları kapandıgında çocuk genetik potansiyeli neyse ona ulaşıyor. Yani 1.70 de olabılır 1.80 de olabilir. Ama tedaviye cok gec başlanıldıysa genetik potansiyeline tam ulaşamayabiliyor. O yüzden erken teşhis çok önemli.
1.65 konusunu ben doktoruma sordum böyle bişi yok yeterki büyüme devam etsin 1.80 e kdar da devam ederiz dedi. (O kadar tedavi sonrası 165 olacaksa bi erkek bir gün bile iğneye gerek yok bence zaten.)
Bizim dozlar şöyleydi
3 yaş 3 aylıkken 14 kg ya 0,6 norditropin
16 kg olunca 0,8
18 kg olunca 0,9
Şuan 19 kiloyuz ve 21 kg oldugunda 1 vericez demişti.
Ben de özellikle norditropin kullananlar varsa onların kilo ve doz oranlarını merak ediyorum. Yazarsanız sevinirim.