Cocuga bu gerçek ne zaman söylenmeli?

Bence tam zamanı inanın ki çocuklar yetişkinlerden daha olgun. Büyüdüğünde anlatmanız daha da zorlanıcak ve çocuk belkide öğrendiğinde depresyona giricek. Dilerseniz bir uzmandan da yardım alın. Ama bence herşeyi şimdiden bilerek büyümeli. Benim kardeşim 9 yaşında 3 ay önce annemi kaybettik. Cenazede söylesek mi söylemesek mi kaararsız kaldık. Sonra kız kardeşimle karar verdik ve anlattık. Önce ağladı sonra kabullendi. Ve cenazeye katılmak istedi. İzin verdik. Şİmdi iyiki söylemişiz diyoruz. Ara sıra annemden bahsediyoruz hiç ağlamıyor bizimle birlikte sohbet ediyor. Hatta o kadar güçlü ki; Bir kendini bilmez komşu, çocuğun yanında 'ben diğerlerini düşünmüyorumda bu çocuğu düşünüyorum diğerleri büyüdü bu daha çocuk napıcak yalnız ' dedi. Beyzanın cevabı ise nedenmiş benim ablalarım var abim var babam var dedi. O andaki hislerimi anlatamam. Bu yüzden çocuklar çok güçlü ona şu anki eşininde onun babası olduğunu ama biyolojik babasını da anlatın derim. O kendi dünyasında her iki babasınada yer ayıracaktır.

Bende ayni seyi yasadim ve 13 yasimda ogrendim. Keske hic bilmeseydim. Cunku ogrendigim zaman beni buyuten babama dgisik davranmaya baslamistim. Bi kac sene sonra tanimadigim ozbabam vefat edince uvey babama baba bile diyemedim. Cok zor bir durum.

Egeyle konusmadım hıc.
bazen kendımı cok cesur hıssedıyorum bazen cok korkar
hala bır pedagoga bıle gıtmedık.
tatıel gıdecegız tatılden sonra gıderız dıye dusunuyorum. bır kac kere bıyolojık babadan gelen soyadını yanında zıkrettım hıc oralı olmadı
bambaska bır gun senın adın ne dedım adını soyledı 2 ısmı var. soyadın ne dedım bılmıyorum dedı .
oyle onun dısında bısey yok hala konuyu acıtıgm zamanlar saglık sorunlarımla ugrastıgımdan bahsettıgım randevya gıdemedım amelıyat oldum ve duzelme suresı ve sonrası sımdıde ızın alma durumum olmadı. yanı belkıde suanda hıc soylenmeyecek ama. dr gıtmeye cesaretı kendımde bulmam lazım.

ege bu senede anaokuluna gıdecek
ama sırf bu sebeble ve dıyorumkı cevredekı kadınlar a bunun ıkıncı evlılıgı buda uvey babası dıye cocukların yanında konusup o ufacık cocuklar egeye senın baban uveymı der dıye kendımı yıyorum
sırf bu yuzden baba yıgıt kolejlere bakıyorum fıyat alıyoruz
ya da olmadı bız evı mevı satalım cekelım gıdelım buralardan dıyorum.

gercegı ogrenecegını bılıyorum ama ben onu aglatmadan buyuttum sımdı nasıl bu b.ktan mevzular ıcın yuregının burkulmasına dayanırım

gecmıs olsun cute ne amelıyatı oldun malum topiğe yazmıyosun artık haberımız yok ınş onemlı bırsey degıldır
bencede bu durumu daha fazla erteleme...erteledıkçe daha fazla korkacaksın daha fazla buyuteceksın gözunde....henuz kuçuk Ege...emınım fazla umursamayacaktır bıle....ama mutlaka pedagog yardımıyla yap bunu....ben bıle benım cadı ıcın pedagogla göruştum bazı yaramaz huylar edındı henuz 2 yasında ama yanlış davranmak ıstemedım. sen2ınkı onemlı bır konu lutfen uzerıne düş....baba yıgıt koleje gıdınce nolacak....bahsettıgın kolejlerde ınsanların agzınıda bantlamıyorlar cute....kımseden duymasın bunu senden duysun...henuz çok kuçuk kolay atlaacaktır

Zaman ilerliyor ve ben hic birşey yapmadim.
Cocugum anaokuluna gidecek yasi gelmesine ragmen(67 aylik) korkuyorum bu soyadi ve dolayisiyla gecmisimix onumuzde duruyor. Kimle konussam bana fayda etmiyor bir kisim soyleme asla 15 kadar yolu var yalan soyle diyor bir kisim duygusuzca soyle gitsin diyor bu durumun içinde3 ayri insan kocam ben ooğlumve 3 ayri soyisim 1 ggeçmiş bir evde duruyoruz. Annemasla razi ddeğil çokkküçük akli karisacak ne olsa bu adam oz degil diye düşünecekdiyor. BBugün esime bahsettim korkularimdan yine aslında bilmesini istemiyor ama çokcaresizim dedim ki bazen ruyalarima giriyor uykum kaciyor uyuyamiyorum bi uyku sorunum var bunu biliyordu sebebi de öğrendi
Biri bana yol göstermeli ama çokta korkuyorum . aci cekiyorum kimse bana iyi gelmiyor gibi .ben minicik evladimin ufacik bir sebepten üzülmesine dayanamiyorum hic hak etmediği hic bir zerre sucu olmayan evladimin o kapkara ggözlerinden bir damla yas gelmesine nasil budagececek diyeceğim. Evet çok şey basardim hayata çok asildim b u ay korunmayi birakmistim çokiistiyor kardeşi olsun ama bu isi halletmeden olmaz karar verdik haftaya cumartesi ben pedagog görüşmesi aldim bir güç anlatacagim akil isteyecegim boyle icimi dokeyim dedim

Bence su an için açıklama yapmayın. Soyismini değiştirmeyecekseniz ogrenmesinde bir sakınca yok. Hatta 3'unuzun soyadını nneden farklı oldugu sorduğunda sana hamileyken bir başkasıyla evliydim diye açıklayabilirsiniz.
Kizimla ilgili uzmana gittigimde bana ısrarla baba çocuğu aramadigi sürece bahsetmeyin dedi. Çünkü biz çocuğa anlatırsak çocuk babam çok önemli birisi diye düşünüyorMuş. Yavru soru sordugunda dürüst bir şekilde, ama fazla detaya girmeden cevap verebiliriz.
Sağlıklı, mutlu bir hayat diliyorum.

Tesekkur ederim umarim evladimla su fani dünyada son nefesine kadar yasamak nasip olur mutluluk içinde. Ve benden sonra uxulecegi bir geçmiş birakmiyorumdur ona.
Konuyu açarken çok soğukkanliymisim hic o halinden eser kalmadi

Tesekkur ederim umarim evladimla su fani dünyada son nefesine kadar yasamak nasip olur mutluluk içinde. Ve benden sonra uxulecegi bir geçmiş birakmiyorumdur ona.
Konuyu açarken çok soğukkanliymisim hic o halinden eser kalmadi

yanlış anlamazsanız bişey sorucam sizde eşinizin soyadı alsanız sadece çocuğun ki farklı olsa. yukarıda bi arkadaşta yazmış sürekli öz babasından bahsedince çocuk baba çok önemli biri şeklinde düşünür diye. sorduğunda da anlatın "baba olmak için illa soyadların aynı olmasına gerek yok. ben başka biriyle evliydim sen o zaman doğdun ama anlaşamadık ayrılık yaşandı. (şimdiki babası) baban seni çok sevdi baban olmak istedi biz evlendik diye açıklasanız durumu. eşinizde yanınızda olsa o da konuşsa "sen benim oğlumsun" diye. bide böyle bişey oluyo mudur bilmiyorum ama eşiniz üstüne alamaz mı çocuğu

Gerçekten çok zor bir durum. Kendimi sizin yerinize koyup düşünüyorum da ben şu an söyleyemezdim sanki. Yani daha çok küçük bu gerçeği nasıl algılar kafasında neler kurar kestirmek zor. Oğlunuzla benzer yaşlarda bir oğlum var özellikle okul zamanı çok kırılgan oluyor. Tabi ben bu konuda uzman değilim sadece bir anne olarak duygularımla konuşuyorum. Aynı olayı yaşayan bir yakınım vardı. Yıllarca annesinin ikinci eşini öz babası bildi. Adamcağız o kadar iyi yürekliydi ki çocuğa öz babasından kat kat iyi davrandı. Daha sonra gerçeği öğrendiğinde çok çabuk atlattı. Konularınızdan bildiğim kadarıyla sizin eşiniz de oğlunuzla çok ilgili. Yani biraz daha büyüdüğünde öğrenirse sanki daha kolay atlatır.

Zaman ilerliyor ve ben hic birşey yapmadim.
Cocugum anaokuluna gidecek yasi gelmesine ragmen(67 aylik) korkuyorum bu soyadi ve dolayisiyla gecmisimix onumuzde duruyor. Kimle konussam bana fayda etmiyor bir kisim soyleme asla 15 kadar yolu var yalan soyle diyor bir kisim duygusuzca soyle gitsin diyor bu durumun içinde3 ayri insan kocam ben ooğlumve 3 ayri soyisim 1 ggeçmiş bir evde duruyoruz. Annemasla razi ddeğil çokkküçük akli karisacak ne olsa bu adam oz degil diye düşünecekdiyor. BBugün esime bahsettim korkularimdan yine aslında bilmesini istemiyor ama çokcaresizim dedim ki bazen ruyalarima giriyor uykum kaciyor uyuyamiyorum bi uyku sorunum var bunu biliyordu sebebi de öğrendi
Biri bana yol göstermeli ama çokta korkuyorum . aci cekiyorum kimse bana iyi gelmiyor gibi .ben minicik evladimin ufacik bir sebepten üzülmesine dayanamiyorum hic hak etmediği hic bir zerre sucu olmayan evladimin o kapkara ggözlerinden bir damla yas gelmesine nasil budagececek diyeceğim. Evet çok şey basardim hayata çok asildim b u ay korunmayi birakmistim çokiistiyor kardeşi olsun ama bu isi halletmeden olmaz karar verdik haftaya cumartesi ben pedagog görüşmesi aldim bir güç anlatacagim akil isteyecegim boyle icimi dokeyim dedim

Neden bilecek ki?
Sizce bilmesinin nasıl bi anlamı var?
Bence bu durumda evladınız için kar zarar hesabı yapmalısınız.
Bilmesinin artılarını ve eksilerini ölçüp biçip tartmalısınız.
Bence en iyisi hiçbir zaman bilmemesi, ve oğlunuz henüz olayların farkında değilken eşinizin soyadını alması.

yanlış anlamazsanız bişey sorucam sizde eşinizin soyadı alsanız sadece çocuğun ki farklı olsa. yukarıda bi arkadaşta yazmış sürekli öz babasından bahsedince çocuk baba çok önemli biri şeklinde düşünür diye. sorduğunda da anlatın "baba olmak için illa soyadların aynı olmasına gerek yok. ben başka biriyle evliydim sen o zaman doğdun ama anlaşamadık ayrılık yaşandı. (şimdiki babası) baban seni çok sevdi baban olmak istedi biz evlendik diye açıklasanız durumu. eşinizde yanınızda olsa o da konuşsa "sen benim oğlumsun" diye. bide böyle bişey oluyo mudur bilmiyorum ama eşiniz üstüne alamaz mı çocuğu

Gerçekten çok zor bir durum. Kendimi sizin yerinize koyup düşünüyorum da ben şu an söyleyemezdim sanki. Yani daha çok küçük bu gerçeği nasıl algılar kafasında neler kurar kestirmek zor. Oğlunuzla benzer yaşlarda bir oğlum var özellikle okul zamanı çok kırılgan oluyor. Tabi ben bu konuda uzman değilim sadece bir anne olarak duygularımla konuşuyorum. Aynı olayı yaşayan bir yakınım vardı. Yıllarca annesinin ikinci eşini öz babası bildi. Adamcağız o kadar iyi yürekliydi ki çocuğa öz babasından kat kat iyi davrandı. Daha sonra gerçeği öğrendiğinde çok çabuk atlattı. Konularınızdan bildiğim kadarıyla sizin eşiniz de oğlunuzla çok ilgili. Yani biraz daha büyüdüğünde öğrenirse sanki daha kolay atlatır.

Şimdiki Eşinizin üzerine alamiyor musunuz cocuguuzu ?

bi pedagoga sorsan bunu? gercekten karısık durum, Allah kolaylaştırsın

Neden bilecek ki?
Sizce bilmesinin nasıl bi anlamı var?
Bence bu durumda evladınız için kar zarar hesabı yapmalısınız.
Bilmesinin artılarını ve eksilerini ölçüp biçip tartmalısınız.
Bence en iyisi hiçbir zaman bilmemesi, ve oğlunuz henüz olayların farkında değilken eşinizin soyadını alması.

Merhaba kızlar
oğlum bıyolojık babanın soyadını tasıyor. ben ise kızlık soyadımı kullanıyorum yabancı benım soyadım. üçümüzünde soyadı farklı.
eşim oglumu evlatlık edınebılıyor yanı davanın adı bu , evlatlık davası bu davayı bıyolojık babaya acıyor , dava sürecinde davalı bıyolıjık babaya ulasılmasa veyahut haberı olmasa bıle hakım bu kararı ona sorarak verecekmıs ama hakım bazen buna gerek duymayabılıyormus bızımde elımızde maddı manevı hıc bır sorumlulugunu yerıne getırmedıgıne daır belgeler var ıspatlayabılırız buraya kadar sıkıntı yok ama dava yargıtaydan donebılır, o noktada bır sekılde haberlerı olup buna ıtıraz ederler. gururludurlar soyadından dusurmek onlara tokat gıbı gelecektır. bu noktada soyadını alsam bıle cocugu gorme hakkını kaybetmıyor bıyolojık baba , sadece soyadını alıyor ve mırasından men oluyor benım oglum.

soyadını alsakta almasakta o noktada artık cocugu alıp gormeyı talep edecekler dıye dusunuyorum. sımdıye kadar aramamıs sormamıs hıc cabalamamıs bırıyle oglumu paylasmak ıstemıyorum ve eskı esımede bu kolaylıgı saglamak ıstemıyorum. bunda senın bır agırlıgı olmalı bır davayla olmamalı bu.

ben bilsem öldü , ölecek, ne bilim hiç bir zaman aranmayacak net olsa emin olsam hadi soyadını kandırdık yalan söyledik , ama bunun garantisi yok , evet şimdiye kadar aranmadı görülmedi ama ya sonra?

okul cagı var mutlaka ögrenecek , birinden duyma ihtimali var veya ilkokula basladıgında direk karşısınada cıkabilirler ben o noktada bu işlerin cok karışacağına inanıyorum .

eşim hiç istemiyor aslında bok buyutuyorsun bır tek o degıl bunu yasayan dıyor, ona farklı gozle supheyle yaklassın ıstemıyor haklıda
öyle işte

belki de haberi vardır çocuk bunlar bilmiyor sandığın o kadar çok şeyi duyup biliyorlar ki. en doğrusu bir psikoloğa danışmak. ama süre ne kadar geç olursa yıkımıda o kadar büyük olur diye düşünüyorum. belki şimdi bilse hiç umrunda bile olmayacak.

Ya öğrendiğinde babası olacak herifi görmek isterse? Ya çocuğa soğuk davranırlarsa? Zor durum sahiden.

Ya öğrendiğinde babası olacak herifi görmek isterse? Ya çocuğa soğuk davranırlarsa? Zor durum sahiden.
yanı gormek ıstemez dıye dusunuyorum cıdden cok kucuk o kadar masum kı, zaten dırek bu adam uvey baban oz babanda senı aramıyor sormuyor denmıyormus
dolaylı olarak bılınc altına bu ıslenıyormus dıye tahmın edıyorum. bılmıyorumda emın degılım.
oglumu dıger aıle ıle gorusturmek ıstemıyorum , bır gun ararlarsada evlerıne gondermemek ıcın herseyı yapacagım. obiviyante obiviyante

cocugun belkı haberı vardır denmıs ama bu mumkun bıle degıl , cok kucuk ve buu ogrenecegı ortamı yok veya bıseyden suphelenecek bızım normal sızler gıbı aıle hayatımız var M my__world worl

canım öncelikle seni de, eşini de tebrik ederim. Çok duyarlı insanlarsınız. Hiç burda arama cevabını canım. Mutlaka bir pedagoga git ve ona danış. Durum hassas. Çocuğunun psikolojisini riske atma.

zor bi durum canım
evet bi şekilde hayatının bi döneminde siz söylemeseniz bile öğrenecek,sorgulayacak ee büyüyünce mutlaka araştıracak
bir pedegog yardımıyla bir an önce söylemeye bak yapacak bişey yok çünkü ha bu sene ha seneye olmadı okula başlayınca öğrenecek.. ya da istersen önden pedegogla bi görüş derim.. uzman olmadan yorum yapmak zor çünkü

Konu 1 Haziranda açılmış ne oldu bilmiyorum ama bence küçük yaşta söylenilmesi daha doğru büyüdükçe zorlaşır.

Canım, bazı uzmanlar evlatlık alınan, ya da üvey anneye, üvey babaya sahip olan çocukların yanlarında ilk başlardan itibaren konuyu sürekli konuşursanız o bebek o durumun doğallığıyla yetişecek ve bunu bilerek yaşadığından sorgulama durumu da olmayacağını söylüyorlar. Ancak sanırım siz bu zaman kadar yanında hiç açmadınız konuyu ve bilmiyor... En kısa sürede bir pedagogtan yardım almalısınız.

Okula başladığında maalesef öğrenecek bir şekilde, küçük çocuklar çok acımasız oluyor çünkü, mutlaka sorgulayacaklar çocuğunuzu okuldaki arkadaşları...

X