• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Cizre’deki öğretmenden mektup: Susmayın ‘dur’ deyin, sonra çok geç olabilir

okypete

Nirvana
Kayıtlı Üye
28 Mart 2008
84.873
40.718
698
http://www.diken.com.tr/cizredeki-ogretmenden-mektup-susmayin-dur-deyin-sonra-cok-gec-olabilir/

Şırnak’ın dört gündür abluka altındaki ilçelerinden Cizre’de görev yapan bir öğretmen, yazdığı mektupta “Susmayın. ‘Dur‘ deyin. Şimdi, hemen yapın bunu. Sonra çok geç olabilir” ifadelerini kullandı.

cizre-sokak6-1.jpg

Fotoğraf: DHA

Gündem Çoçuk Derneği, 14 Aralık’tan beri sokağa çıkma yasağı ve operasyonların devam ettiği Cizre’deki öğretmenden bir mektup aldı. Derneğin websitesinde yayınlanan mektupta, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan gelen ‘İlçeyi terk edin‘ mesajına rağmen Cizre’de kalan Karadenizli bir öğretmen, dört gündür yaşadıklarını anlattı.

Öğretmen, mektubunda ‘ilçede yaşananların hiçbir ideolojide haklı yeri olmadığını‘ vurgularken, ‘21. yüzyılın en ölümcül hastalığıyla; faşizmle‘ karşı karşıya olunduğunu ancak bunun soru sorarak, empati kurarak, düşünerek ve harekete geçerek tedavi edilebileceğini belirtti.

Mektubun tamamı şöyle:

“Hocam havalar güzelleşsin burada çok güzel bir yer var oraya pikniğe gideriz”, “Hocam haftaya okul maçı var dua edin, siz de seyredeceksiniz değil mi?”, “Annem bir güzel tandır ekmeği yapar hocam daha önce öylesini yemediniz vallahi”, “Ben de sizin gibi öğretmen olacağım”… Şimdi bu sözlerden eser kalmadı. Her şeye inat öğrencilerimizin kurduğu hayallerin yerini büyük bir boşluk ve çaresizlik aldı. “Hocam neden bırakıp gittiler bizi?”, “Hakkınızı helal edin hocam, burada çok gürültü var, bizim mahalledeler”, “Hayır hiçbir şey güzel olmayacak artık”, “Keşke bize gelseydiniz hocam, bir şeye ihtiyacınız var mı? Söyleyin hocam Allah aşkına ne isterseniz biz buradayız”…

Eğer gençlerin hayallerini elinden alırsanız, yarınlardan bahsedemezsiniz. Bir gençlik düşünün ki, her sabah acaba bugün de sokağa çıkma yasağı olur mu diye düşünsün, her akşam silah/bomba sesleriyle uykuya dalsın, her an ortalığın karışacağını bilsin, daha bu gencecik yaşında ölümün her türlüsüyle yüzleşmiş olsun.

Bugün 17 Aralık 2015. Patlama ve silah sesleri iki gündür devam ediyor. Elektrik yok. Geleceğe de benzemiyor. İletişim uzun süre sağlanabilir mi onu da bilmiyorum. Hayatım boyunca hiç bu kadar silah sesi duymadım. Gördüğüm tek silah oyuncak su tabancasıydı. Hayır, burada doğmadım. Kürtçe bilmiyordum, halay çekebildiğim de söylenemez. Daha önce Güneydoğuya da hiç gelmemiştim. Bazı durumları anlayabilmeniz için aynı dili konuşmanıza bile gerek yok. Ben Karadenizliyim, arkadaşım İç Anadolu’dan, bir diğeri Akdeniz, Ege kısacası Anadolu’nun her yerinden geldik ve Cizre’deyiz. Öğrencilerimizi, komşularımızı, mahalleden arkadaşlarımızı, her gün okula giderken şakalaştığımız çocukları bırakma gibi bir niyetimiz yok. Her şeyi beraberce göğüsleyeceğiz. Umudumuzu kaybetmemek için çok uğraşıyoruz ama sürekli yaralı ve ölü haberleri geliyor. İlk defa haberlerin yalan çıkması için can atıyoruz. Sesler kadar sessizlik de korkutuyor. Her bomba atışlarında, seslerin geldiği mahalledeki öğrencilerimize ulaşmaya çalışıyoruz. Aynı anda onlar da bize haber verme telaşına giriyorlar. İki dakika geç haber alsak… Hissettiklerimizi anlatacak kelimeler bulamıyorum. Şunu bilin ki o bombalar, bize atılıyor; gençlere, çocuklara, hayallere, ümitlere ve yaşama dair olan her şeye…

Yasak öncesinde öğretmenlere gönderilen mesaj hangi zihniyetin ürünüydü bilmiyorum, fakat bir saat içinde güzelim Cizre’yi kıyamet filmlerinden birine çevirdi. Birçok kişi sofradan kalkıp bir çantayla evini terk etti. Öyle bir telaş vardı ki, hiç kimse neler oluyor, niye gidelim, biz gidersek ardakalanlara ne olacak diye sormayı bile akıl edemedi. Sadece öğretmenler değil buralı insanlardan da gidenler oldu çaresizce. Yine de hiç kimseyi suçlamamak gerek, öncelikler ve fikirler farklıdır. Tercihler sorgulanmamalı. Vicdanlara bırakılmalı her şey. Fakat şöyle bir gerçek de var ki, eğer birlik olabilseydik, tek vücut, tek yürek o zaman şimdi yaşananlar çok daha farklı olabilirdi. Birçok arkadaşımızla görüşüyoruz, kalpleri bizimle, Cizre’yle. Gittikleri yerden ellerinden gelenleri yapıyorlar, fakat diğerleri… Elimizden ne gelir demeyin, hiçbir şey yapamıyorsanız dua edin. Anlamaya çalışın, anlatın, sorgulayın. Hiçbir ideolojide haklı yeri yoktur bu yaşanılanların. Çocuklar rahat ve mutlu uyumadıkça geri kalan dünyada hiçbir şey yolunda gitmeyecek, gitmesin de zaten! Bizi kendi ucuz şımarıklıklarımız, açgözlülüklerimiz, bencilliklerimiz, biz olamayışımız, ötekilerimiz, güç istencimiz, gereksiz yarışlarımız ve nefretlerimiz yenecek ve bizden geriye ruhsuz cesetler kalacak.

Nefret söylemlerine devam eden kana susamışlar, çok merak ediyorum acaba küçükken hiç kimse başınızı okşamadı mı? Hiç çocuk olmadınız mı? Hayal kurmadınız mı? Keşke bir gün bile olsa Cizre’ye gelebilseydiniz, öğrencilerimizin, insanlarımızın güzel kalplerini görebilseydiniz. Belki o zaman içinize akacak olan sevgi, nefretinizi temizleyebilirdi.

21. Yüzyılın en ölümcül hastalığıyla karşı karşıyayız şu anda; faşizm. Tedavisi için de öyle milyarlar harcamaya gerek yok. Biraz soru soralım, empati kuralım, düşünelim ve harekete geçelim yeter. Susmayın. Dur deyin. Şimdi, hemen yapın bunu. Sonra çok geç olabilir.

Aynı göğün altındayız unutmayın.

Her şeye rağmen sevgiyle kalın…

Cizre’de bir öğretmen

Turk silahli kuvvetleri fasizmle suçlanıyor öyle mi?

Bir saat icinde "guzelim " cizre kıyamet yerine dönmüş oyle mi?

Heidinin koştuğu daglar kadar huzur dolu olan Cizre'yi fasist Tece ablukaya almis oyle mi?

Ne sacmaliyor bu öğretmen? Devletin öğretmeni terorizm propagandası yapıyor guler misin aglar misin?

Son düzenleme:
Akşma haberleri izlerken sanki izlediğimz yer haber gördüklerimiz bizim ülke değilmişte başka yer başka ülkenin haberiymiş gibi izledim cidden ne olacak nereye varacak bunun sonu çok merak ediyoruz temizlenecek mi artık yada biter mi kafamda deli sorular?
Allahım sen sonumuz hayr eyle yarabbim:(

Burasi Suriye degil, Diyarbakir..

AKPnin Acilim Surecinin yarattigi tablo, ulkenin geldigi nokta. PKK ile savas artik dagdan sehre indi, acilimla birlikte.. Hani nerde bando takimi?

images
Diyarbakır'ı geçtim. Dun Kanarya'da bir kişiyi öldürdü teroristler. Sur'da sokaga cikma yasağını protesto etmeye cikmislar yine sokaklari savas alanina cevirdiler. Durduramadiklari bi araca da ates actilar. Aracin sürücüsü vefat etti malesef. 10 15 yas arasi cocuklarin ellerinde kelesler var.Korkunc durumda Kanarya yapilan hicbir sey de yok.

Diyarbakır'ı geçtim. Dun Kanarya'da bir kişiyi öldürdü teroristler. Sur'da sokaga cikma yasağını protesto etmeye cikmislar yine sokaklari savas alanina cevirdiler. Durduramadiklari bi araca da ates actilar. Aracin sürücüsü vefat etti malesef. 10 15 yas arasi cocuklarin ellerinde kelesler var.Korkunc durumda Kanarya yapilan hicbir sey de yok.
Cunki orasi Istanbul.. Cunki yapamiyorlar.. Yaptiklarinda ne olacak yazmis bu ogretmen.. Gosteriyor resimler, videolar.. Istanbulda PKK ile boyle bir savasa hazir miyiz?
Yazik oldu bu memlekete..

İşine geliyor ondan olmasın.
Onların suan asıl görevi rteyi başkan yapmak başka bişeyle ilgilenmiyor lar.
Yakinda baslar referandum icin balkon konusmalari, meydanlara inilir.. :"Benim baskan olmamdan baska care yok, yapin beni baskan dursun bu savas!" Halk korkar, oy verir, referandumdan baskanimiz cikar, verir doguyu Kurdistana Istanbul karsiliginda, sen sag ben selamet.. Olan petrolumuzu de artik PKKdan para karsiliginda aliriz. Firat ve Dicle nehrinin sulari ve hidroelektrik barajlarini da verdik mi tadindan yenmez..

Laik Turkiye Cumhuriyetinin 90 yil boyunca korudugu Suleyman Sah turbesinden ardina bakmadan birakip kacarken zafer cigliklari atan bu dunyaya kafa tutmus hukumetin, dogudaki tum dogal kaynaklarimizi da kurulacak Kurdistana birakip kacarken ayni zafer cigliklarini atacagindan hic suphem yok. Bir! yiyen bulunur nasilsa..

Yakinda baslar referandum icin balkon konusmalari, meydanlara inilir.. :"Benim baskan olmamdan baska care yok, yapin beni baskan dursun bu savas!" Halk korkar, oy verir, referandumdan baskanimiz cikar, verir doguyu Kurdistana Istanbul karsiliginda, sen sag ben selamet.. Olan petrolumuzu de artik PKKdan para karsiliginda aliriz. Firat ve Dicle nehrinin sulari ve hidroelektrik barajlarini da verdik mi tadindan yenmez..

Laik Turkiye Cumhuriyetinin 90 yil boyunca korudugu Suleyman Sah turbesinden ardina bakmadan birakip kacarken zafer cigliklari atan bu dunyaya kafa tutmus hukumetin, dogudaki tum dogal kaynaklarimizi da kurulacak Kurdistana birakip kacarken ayni zafer cigliklarini atacagindan hic suphem yok. Bir! yiyen bulunur nasilsa..
Ben asıl Apo ile danışıklı dövüş yapılıp Apo nun şehirdekilere talimat verip şehirlerde sokaklara inin diye haber göndermesinden korkuyorum.

Daha önce de yazmıştım orada ki halka da çok üzülüyorum ben.hem pkk hem de diğer insanlar tarafından hain ilan edilen bir halk var orada.

Ancak bu öğretmen arkadaşın yazdığı kadar da toz pembe değildi Cizre. Biz halk olarak abartmayi hep severiz.

Erdoğan yine bir tiyatro sahnesi kurdu bu sefer ki oyuncular Cizre'de ki öğretmenler. Ve biz yine izliyoruz. Kimi alkış tutuyor kimi yuh luyor.

Gelecekten en büyük beklentim hicbir anne ve babanin evladi icin gözyasi dökmedigi yillar gelsin artik ülkeme.

Cok üzülüyorum, icim kan agliyor ama elimden birsey gelmiyor sadece izliyorum ve bu oyunlari sadece seyrediyorum. Senaryolar cidden iyi tasarlanmis. Grotesk olan, disariya baska iceriye baska oynanmasi, öyleymis gibi lanse edilmesi, sonrada arada bir din serpistirip kendilerini hakli cikarmalari.

Bir gün bunlarin hepsinin hesabi sorulacak birilerinden ama ne yapayimki o kadar insan öldükten sonra, kime ne fayda ???
Hala siddeti ve sehitligi öven bir kitle var. Ama kendileri degil savasan, ne yazikki yine ne oluyorsa halka oluyor her zamanki gibi.
Tarih demekki böyle birseymis, hep tekrarlaniyor, hep tekrarlaniyor ve kimsede akillanmiyor, ömrümüz gidiyor, genc hayatlar sönüyor ama Elhamdüllilah bana ve cocuguma olmadigi sürece bana ne ölenden degilmi ???
Sonra niye ölüyorlarki, ölmesinler canim, ne isleri vardi oralarda ???
Her ölen insan icin üzülüyorum cünkü bu zamanda hic kimsenin ölmesine gerek yok. Konusmak, cözüm üretmek, acik olmak, net olmak varken, arka kapilarda neler konusuldu hic bir sey bilmiyoruz.

Beni asıl uzen devletin bu durumu görmezden gelmesi değil, batıdaki halkın "teröristler öldürülüyor" yalanina inanması. Arkadaşlar orada masum insanlar yasayiyor, insanlar ise gidemiyor, halk hayatına devam edemiyor. Orada sadece devlet düşmanları vurulmuyor masum insanlarda katlediliyor. Ve maalesef dışardan izleyen insanlar bu duruma alkış tutuyor...
Yarın birgün aynı olayın bir benzeri batı da yaşanırsa sakin insanlardan destek beklemeyin ... Bu ülkede birlik beraberlik falan kalmadı !!!!!!

Burasi Diyarbakir surici..

Eklentiler

• FB_IMG_1449871671989.jpg
    FB_IMG_1449871671989.jpg
    46,8 KB · Görüntüleme: 152
  • FB_IMG_1449871737083.jpg
    FB_IMG_1449871737083.jpg
    114,6 KB · Görüntüleme: 213
  • FB_IMG_1449871663646.jpg
    FB_IMG_1449871663646.jpg
    51,4 KB · Görüntüleme: 250
  • FB_IMG_1449871644606.jpg
    FB_IMG_1449871644606.jpg
    59,7 KB · Görüntüleme: 230
  • FB_IMG_1449871654562.jpg
    FB_IMG_1449871654562.jpg
    45,1 KB · Görüntüleme: 253
Her yere hendek kalacaklar "özyönetim"ilan edecekler kimse ses çıkarmayacak,varmıymış öyle ülke öyle devlet

Her yere hendek kalacaklar "özyönetim"ilan edecekler kimse ses çıkarmayacak,varmıymış öyle ülke öyle devlet
peki bu devlet kurunun yanında yaş da gitsin umrumda değil mi demeli.. Ben asla ulke hainlerine mudahale edilmesin demiyorum , halka hassasiyet gosterilmeli.. Sırf kurt olduğu için tum masum halk olmeye mahkum mu bırakılmalı.. ?

peki bu devlet kurunun yanında yaş da gitsin umrumda değil mi demeli.. Ben asla ulke hainlerine mudahale edilmesin demiyorum , halka hassasiyet gosterilmeli.. Sırf kurt olduğu için tum masum halk olmeye mahkum mu bırakılmalı.. ?
Pkk ile hiçbir bağı olmayanları tercih ederim.doğudakilerde onların temizlenmesi gereken bir pislik bir kangren olduğunu görmeliler artık.kırk kime ne faydaları var van depremimde tüm Türkiye yardım Tırları gönderdi o pis katiller yağmalayıp dağa çıkarttılar

Back