• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çiftçilik ve hayvancılık ile geçim

Peki ya siz olsanız ne yapardınız ?

• Ankete Katılan
    624
Bu haberler gerçek değil canım . Kandırmaca. Biz şehirden köye geleli 3 sene doldu. Herşey pahalı bi yem çuvalı 100 den aşağı değil süt 2 lira bile değil . Örneğin hayvanın hasta oluyor baytar cagiriyorsun baytar bi köye gelmeye yazıyor 100 tl bunun ilacı bakımı derken oluyor sana 500 tl . Ve hayvanlarda hastalık hiç bitmiyor gerçekten . Hayvancılık sorumluluk istiyor örneğin bi yere gitcen hayvanların doğum yapacak gidemezsin hayvanların hasta gidemezsin. Tarla işine hiç girmiyorum bile o daha zor
Etrafınızda zeytinle ilgilenen var mıı? Mesela yılda bi ton yağ yapılsa kazanç ne olur az çok biliyo musunuz 🤗

Annemlerin ordan aşinayım ben de biraz 🙈 İstanbunlda aynı etiketle 5 tl ye aldığım şeyi orda 25e satıyolardı. Sordum neden böyle diye nakliye ücreti dediler sanırım her parçaya özel bilet alıyolar nakliyede 😄

Evet bilgisayarda güzel para var, korkum küçük yerde iş bulamamaktı ama bahsettiğin gibiyse orda da bi sorunum kalmıyo 🤗 eşim zeytinliğe takmış durumda 1 ton yağ çıkan zeytinliği adam kar sağlamıyo diye uygun fiyata satıyomuş, ya biz yağ işini fazla karlı sanıyoruz ya da adam bizi kandırıyo bilemedik 🙈
Zeytinlik için ne kadar istedi ayıptır sorması 🤔 ege de yağ işini genelde ek gelir gibi yapıyorlar ,1ton yağı toptan 20tl ye verir o da yıllık 20bin para eder baktığınızda çok para değil yani Başka bir geliri yoksa

Etrafınızda zeytinle ilgilenen var mıı? Mesela yılda bi ton yağ yapılsa kazanç ne olur az çok biliyo musunuz 🤗

Bizim var zeytinligimiz . Bir sene oluyor zeytin bir sene olmuyor. Dolu oldu mu kazanciniz olur ama tabi zeytinligin büyüklüğüne bakımına bağlı bunlar . Birde zeytinleri toplayan ve ağaçları cirpan insanlar oluyor kendin yanlız yapacagin iş değil yani zor gerçekten.

Zeytinlik için ne kadar istedi ayıptır sorması 🤔 ege de yağ işini genelde ek gelir gibi yapıyorlar ,1ton yağı toptan 20tl ye verir o da yıllık 20bin para eder baktığınızda çok para değil yani Başka bir geliri yoksa
900 tane 100 yıllık zeytin ağacı varmış, 85e satarım diyo. Bize çok uygun geldi yada bilmediğimizden

Bizim var zeytinligimiz . Bir sene oluyor zeytin bir sene olmuyor. Dolu oldu mu kazanciniz olur ama tabi zeytinligin büyüklüğüne bakımına bağlı bunlar . Birde zeytinleri toplayan ve ağaçları cirpan insanlar oluyor kendin yanlız yapacagin iş değil yani zor gerçekten.
Satan kişi bi yıl 1 ton diğer yıl 2 ton gibi bişey söyledi. Yani sadece bu değil tabi ama sabit gelir olarak aç kalınır mı bu rakamlarla

Çiftlik, hayvancılık konusunda bir şey diyemem ama hayat kırsalda çok çok çok daha güzel. İki yıl önce kaçtık İstanbul’dan, Ege’de bir köye yerleştik. İstanbul’da tabuttaymışız. Buraya geldik yüzümüze renk geldi.
İlk geldiğimizde her konuya, herkese temkinli yaklaşıyorduk, oysa bu sadece büyük şehir hayatının verdiği tedirginlikmiş. İnsanlar iyi niyetli, hayat daha yavaş ve çok keyifli.
Bu iki yıl içinde sadece bir kez İstanbul’a gittim ve dönmek için gün saydım. Keşke daha erken kaçsaydık diye düşünüyorum.
Eşim evden çalışıyor, gerektiğinde İstanbul’a toplantılara gidip geliyor. Ben de çeviri yapıyorum.

Yaaa😍 tüm yorumları okuyamadım ama kısmen istediğim hayat😍 biz tamamen isi bırakmayacağız sadece küçük bir yere tayin isteyip ayni zamanda toprakla, uç beş tavuk belki bir keci ile ilgilenmek istiyoruz😍 dersimden çıkıp on dk da evime varabileyim, akşamüstü oğlum bahçede kedisiyle kopegiyle çimlerde yuvarlanırken ben verandamda yarinin notlarını çıkarayım😍 insallah Allahım çok amin🙏🏻
Destekliyorum seni konu sahibi, gonlunce olsun her şey ins🙏🏻

900 tane 100 yıllık zeytin ağacı varmış, 85e satarım diyo. Bize çok uygun geldi yada bilmediğimizden
Zeytin 1 yıl ürün güzel verir bir yıl yarışı ancak olur zaten . Bizim de bir yıl 1tOn 1 yil 2 ton oluyor ,ama dediğim gibi geçim kaynaği olarak yapmıyor ailem. Ve daha önce zeytin işi yaptınız mı bilmiyorum zor olur. Makinası falan var almak isterseniz,sırıkla ya da elle zor olur . Sadece eşinizle o işi 2 kişi 2 ayda yaparsınız 😊

Ben çok isterdim ama şehirde büyümüş biri olarak hayvancılık ve tarımdan hiç anlamam. En büyük hayalimiz eşimle Ege taraflarında güzel bir ev. bahçede kendimize yetecek kadar ürün yetiştirmek, tavuk ve köpek de olacak ama o kadar. Sizin hayaliniz profesyonel bir iş. O çok riskli. İşiniz de rahatmış nasılsa. Başınıza büyük dert açmayın derim. Hayvancılık çok detaylı ve büyük tecrübe isteyen bir konu. Herkesin yaptığı gibi emekliliği bekleyip mütevazi bir Hayat kurun😁

Zeytin 1 yıl ürün güzel verir bir yıl yarışı ancak olur zaten . Bizim de bir yıl 1tOn 1 yil 2 ton oluyor ,ama dediğim gibi geçim kaynaği olarak yapmıyor ailem. Ve daha önce zeytin işi yaptınız mı bilmiyorum zor olur. Makinası falan var almak isterseniz,sırıkla ya da elle zor olur . Sadece eşinizle o işi 2 kişi 2 ayda yaparsınız 😊
Makine falan alırız o problem değil, sorması ayıptır ama ne kadar oluyo gelir 🙈

Satan kişi bi yıl 1 ton diğer yıl 2 ton gibi bişey söyledi. Yani sadece bu değil tabi ama sabit gelir olarak aç kalınır mı bu rakamlarla

Canım dışardan göründüğü gibi değil gerçekten. Şöyle düşün bu zeytinlik sana verse 5 bin tl . Bunu masrafı yok mu ne kadar çok zeytin o kadar çok işçi o kadar yevmiye demek . Bu sene erkek 110 kadın 60 tl alıyordu . Her sene artıyor bu fiyat . Ve bu ağaçlar sürekli bakım istiyor imar yapılıyor aşılama yapılıyor dipleri açılıyor çalı si falan

O benden daha çok istekli aslında, işini hiç sevmiyo bugün başka iş önerseler koşarak kaçar 😄 maddi zorluk pek gözümü korkutmuyo yokluğun içinde büyüdüm de işte ben hevesle başlayıp altından kalkamazsam hayvana yazık olur, bahçeye üzülürüm falan modundayım 🙈
sonuçta denemeden bilemezsiniz, baktınız yapamadınız, hayvanlarınızı filan başka çiftçilere satarsınız, aldığınız tarlayı da satarsınız ama bu bir seçenek belki de herşey yolunda gidecek ve devam edeceksiniz ömür boyu, ne kadar çok istedğiniz belli o yüzden bu aşkla tüm zorlukların üstesinden gelebilirsiniz gibi görünüyor, sonuçta beton yığınlarının içinden kaçıp kurtulmuş olacaksınız, keşke bizim de imkanlarımız olsa da bizde kaçıp gitsek, hapis hayatı gibi 8*5 çalış emekli olunca da hastalıklardan neye fırsat bulucaz :KK43:

Çiftlik, hayvancılık konusunda bir şey diyemem ama hayat kırsalda çok çok çok daha güzel. İki yıl önce kaçtık İstanbul’dan, Ege’de bir köye yerleştik. İstanbul’da tabuttaymışız. Buraya geldik yüzümüze renk geldi.
İlk geldiğimizde her konuya, herkese temkinli yaklaşıyorduk, oysa bu sadece büyük şehir hayatının verdiği tedirginlikmiş. İnsanlar iyi niyetli, hayat daha yavaş ve çok keyifli.
Bu iki yıl içinde sadece bir kez İstanbul’a gittim ve dönmek için gün saydım. Keşke daha erken kaçsaydık diye düşünüyorum.
Eşim evden çalışıyor, gerektiğinde İstanbul’a toplantılara gidip geliyor. Ben de çeviri yapıyorum.
Çok özendim size. Sağlıkla, mutlulukla yaşayın inşallah. Ege de ne taraftasınız?

Kızlar selamlar,

İstanbul kargaşasından kaçıp bi arsa alıp çiftçilik ve hayvancılığa soyunalım diyoruz ama altından kalkabilir miyiz, geçim nasıl olur bi türlü işin içinden çıkamıyoruz. Öyle düşünüyorum böyle düşünüyorum yok karar veremiyorum. Bi tarafta sevdiğim, mutlu olcağıma inandığım bi yaşam. Bi yanda maddiyat olarak 0 sıkıntı çektiğim ama çokta sevmediğim bi yaşam.

İçinizde var mıdır maliyet ne kadar tutar, kazanç nasıl olur, altından nasıl kalkılır, devlet nasıl desteklerde bulunuyo bilen?
bu çok öznel bir soru ama şartlara bağlı ve de
mesela ben şehirden kopamam mümkün değil
işim şehirde eşim(müstakbel) şehirde
keşke olsa ama onları bırakamam o yüzden b dedim
ama de ki her şeyde özgür olsan gider miydin kesinlikle giderdim!

Back