Merhaba,
İstanbul'da doğup büyümüş, tatil amacı dışında doğup büyüdüğü minik ilçesinden dışarı hiç çıkmamış biriydim, biriydim diyorum 2012 yılında bir gün içinde karar verip 1 hafta içinde haritada bile yerini bilmediğim, daha önce hiç görmediğim köy statüsünden yeni yeni çıkan bir yere taşındık Ege'de.
Üstelik bizim lise çağında bir kızımız vardı, bizim için doğup büyüdüğümüz şehirden ayrılmak ne kadar zorsa onun için daha da zordu, o yaştaki bir çocuğu arkadaş çevresinden ayırmak zor olmasına rağmen kararımız biraz da onun daha iyi bir ortamda büyümesi içindi, bugün dönüp baktığımızda iyi ki diyoruz hiç pişman olmadık.
Biz çiftlik veya hayvancılıkla uğraşmıyoruz ama yazılımcıymışsınız, yazılımcı bir pc ve internetin olduğu her yerde ekmeğini çıkartır bence, biliyorum çünkü ailemde de yazılımcılar var, biri yurtdışına gitti evinden yürütüyor işini, diğeri Türkiye'de ama küçük bir yerde yine evinden çalışıyor, eşimde pc ve netin olduğu her yerde yaşayabileceği bir işle uğraşıyor.
Şahsen size tavsiyem eğer çiftçilik, hayvancılıkla uğraşacaksanız ve bu konuda yeterli bilgi ve donanıma sahip değilseniz risk almayın, hayvancılık riskli çünkü, hem çok maliyetli, hem bilmediğiniz için bu kadar büyük bir sorumluluğa birden bire girmeniz sizi zorlar, göründüğünden zordur maalesef, nereye yerleşirseniz yerleşin yazılımcılığınızı bırakmayın, çiftlik mi istiyorsunuz 3-5 tavuk, ördek, kaz mı alacaksınız olur ama fazlası en azından neyin ne olduğunu bilmeden, yerleşeceğiniz yerde gideri var mı anlayıp görmeden sakıncalı, onun yerine eğer Ege'de yaşayacaksanız zeytinlik almak bile daha makul bir fikir veya çiftlikte bir butik köy restaurantı açmak daha iyi.
Kıyı Ege için diyorum, hepsi olmasa da genellikle köylüler bile daha çok turistik işlerde çalışıyor, köy sofraları, at çiftlikleri, pansiyonlar, butik oteller, ki kıyı Ege'de bugün turistik olan birçok ilçe zamanında köymüş, köylüler çocuklarına miras bırakırken zeytinlikleri, tarlaları erkek çocuklarına, Deniz kenarındaki yerleri verimsiz bir şey ekilip dikilmez diye kız çocuklarına bırakırmış:) gün gelmiş bu köyler çoğunluğu İngiliz olan yabancılar tarafından keşfedilmeye başlamış, sahil kenarındaki verimsiz toprak denen yerlerin sahibi olan kız çocukları pansiyonlar, butik oteller, turistlerin yiyip içebileceği konaklayacağı yerler haline getirmişler, velhasıl seçiminiz Ege'yse özellikle kıyı egeye yerleşirseniz toprakla uğraşın ama turistik çalışın derim naçizane.