• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çiftçilik ve hayvancılık ile geçim

Peki ya siz olsanız ne yapardınız ?

• Ankete Katılan
    624
Yani bunu hayal etmeyen yoktur illaki insanın aklından geçer şehir hayatı çok yoruyor çünkü.Neyse.Bende bazen eşime diyorum kaçalım küçük bir yere bu köy olur veya ilçe farketmez.Köy olursa ekeriz biçeriz,tatlı tatlı kuzularimiz,tavuklarımız olur onları besler gelir elde ederiz.Sonra da diyoruz ki bu işler bize göre değil.Sıkılırız her gün aynı iş,bir yere ayrılamadığın bir hayat veya o hayvanlar hastalanırsa telef olabilirler insan üzülür vs.O nedenle realist düşünüp kaldığımız yerden hayatımıza devam ediyoruz.Siz eğer yapabileceğinize inanıyorsanız yapın.Zor ama imkansız değil.Birde insan kendini tanır sessizlik kimine iyi gelir kimine ise kötü.Yada tüm gün oturacak kadar keyifçiyseniz hayvan işi sinir bozucu olabilir.Domates biber ekmek günlük sulama vs gerektirir.Ben mesela bunları üç beş gün hadi diyelim üç beş ay bir hevesle düzenli yaparım ama bu durumu yıllarca sürdüremem.Gezmek tatile gitmek tembellik yapmak gibi huylarım var ve o ortamda da bunların eksikligi beni yer bitirir.Diyelim ki tatile gittim aklım hayvanlarımda kalır domateslerimi düşünürüm.Iş yaptığımda başında kendim olmalıyım gibi takıntılarım var.Sız bence kendinizi sorgulayın bu eylem gercekten benim için doğru mu diye.Evet büyük şehirden kaçmak istemek normal ama herkesin çözümü nedense bitki hayvan köy oluyor.Herkes gibi mi düşünüyorum yoksa benim gercek istegim bu mu diye..

İl gözetmeksizin söylüyorum Ege'nin zeytinyağı daha kalitelidir, daha hafif ve asit oranı çok çok düşüktür, ince altın rengi bir kıvamda olur, belki bölge farkındandır ya da dinlendirme işlemiyle alakalı olabilir çünkü Ege'de de Gemlik zeytini yetişiyor ama Gemlik ve Bursa'da aynı ağaç cinsi olmasına rağmen zeytinyağı daha ağırdır, asit oranı daha fazla olur ve yağ kokusu keskindir, ki Bursa'lılarda dip zeytiniyle zeytinyağı yapmaz, sırıkla silkeleme yöntemiyle değil, elle toplarlar, dip zeytinleri sabun yapılır, ağır olmasının bir sebebi de biliyorsunuzdur zeytinler yağ fabrikasına gidince başında beklemezseniz eğer sizin mahsül başkalarının mahsülüyle karıştırılarak yağ yapılıyor, herkesin zeytini aynı kalite olmayabilir, daha fazla yağ almak için dip zeytini kullanmış olabilir, tabii yağı dinlendirmek de önemli, bizim Bursa'lılar biraz acelecidir :))) yağ dinlenmeden şişelediklerinden yoğun kıvamlı ağır olur, herkes yiyemez ama ben zeytinci torunuyum, içine kanola, pamuk yağı karıştırılmamış hakiki her zeytinyağını yerim :)
Yogun ve hakiki z.yağı tencerede ısındikca çogaliyor.Nazilli Karacasu z.yagı kullaniyorum bende .
Bu yil cok kurt var kalite düştü diyorlar .

bu bizim eşimle kurduğumuz bir plandı tavuk çiftliği açıp yumurta satacaktık ama maliyet çok fazla oldu derken düşünürken bir türlü yapamadık ve o defter öylece kapandı şimdi sende yazınca kendimizi gördümde :D

Ben teşekkür ederim inanin bana yazdigi cevabi okudunuz mu bilmiyorum ama nasil bir mahalle agzi saldırganca yazilmis şok oldum görünce asla cevap verecegim bir tip degil amma size oyle saygisizca yazinca dayanamadim artik
Kimi yönetici olmayi sever kimi köy hayatini kimi bahçe işini yok tezek kokusu yok iğrenç diyerek aşağılamak hadsizlikten başka birsey degil ciddiye bile almaya lüzum yok inanin küçük kuzuyu sevin mincirin benim içinde ve cok mutlu keyifli bir hayatiniz olsun inşallah sevgiler benden :KK37:
Çok tatlısın gerçekten çok tskr ederim ne güzel konuştunuz ☺️😍😅😘

Yani bizim amaç zengin olmaktan ziyade elimiz toprağa değsin çocuk nasip olursa bağ bahçede rahat büyüsün falan aslında
Benim eşim de çocuk olursa bahçede rahat oynasın , çocukluğunu yaşasın diye istiyor. Ben kararsısızım. Nitelikli okul vs. Hobi olarak köy evi falan iyi hoş da yaşam tarzı olarak bana uygun değil. Dur bakalım biz ne yapacağız?

ben yıllardir bahçeli bir evde büyümüşüm.
kümesi bahçeye neler ektiği hepsini çok iyi biliyorum o mis gibi bi hayatim vardı
ben doğal saglıklı beslenerek büyüdüm.domates biber fasulye bakla ne varsa ektik..
bide tavuklarimiz vardi kümesimiz vardi. etlik tavuk da aldik büyüttük pişirdik yedik:D
hergün organik yumurta... ( tavuklar hergün dişardaydi: )
o günleri çok özledim.
bi daha dünyaya gelsem aynisini yaşamak isterim.
şimdiki insanlar köy nedir bilmiyor.
bunu köyde yaşamiş köyhayatini bilen yaşar.

herkesin hayalidir, imkanınız varsa bir dakika durmayın, işinizi evinizden de yapabilirsiniz sanırım ihtiyaç olduğunda eşinizde sizinle aynı fikirdeyse sonuna kadar gidin, maddi olarak başlarda biraz zor olsa da, sonrasında gelir gideriniz ona göre dengelenir, köy hayatında fazla bir gideriniz olmaz muhtemelen herşey oturduğunda başarılar kolaylıklar :KK200:

Inaninki o kadar kolay degil koy hayatı.Geciminiz ektiklerinizden dikdiklerinizden olacak ben köyde yaşıyorum ama ekip dikme sadece yiyecegimiz şeyler için.Yaşadığım yerde çilek eken ve geçimini bundan sağlayanlar hayintan bıkmış durumda.Hele ki hayvancılıkla uğraşanlar... Genellikle herşeyini satıp şehire yerlesmek isteyenler var.Tamam temiz hava doğal yaşam güzel ama geçimini bunlardan sağlamak inanın çok zor hele ki alışkın olmayan biri için...Iyi düşünün öyle karar verin derim.

2 gün oldu kasaba hayatı terk edeli herhalde en iyi ben bilirim ki evim deniz kıyısında ama olanaklar fazla yok, ki esnaf acaip
Sahtekar güzel lezzetli bir döner, ekmek, simit, cheesecake yiyemezsiniz, iş imkanı sıfır, rekabet az,( avm yok) olduğundan sebze ve meyva fiyatlar yüksek ve kalitesiz, artı yönü doğa ile beraber oluşunuz sosyal olarak insanlar birbirine yakın, dedikodu fazla, dini vazifeler yoğun, yardımlaşma fazla, eğer fazla maddi hayatı sevmiyorsanız, kasaba hayatı size göre,
Okullarda fazla öğrenci yok öğretim daha kaliteli, çocuklu aileler için tavsiye ederim özellikle ergen çocuğu olan için, denetim daha uygun olur şimdi aklına gelen bunlar:işsiz::işsiz:

Son düzenleme:
Folluk zeminine daha fazla saman, en iyisi orta incelikte odun talasi koymanizi tavsiye ediyorum. Bir yumurtada catlak gordum, sik araliklarla folluklari kontrol ederseniz saglam ve temiz yumurta elde edersiniz.
Teşekkürler:) evet 1 gün almayınca çatlak yumurta oluyor

Kızlar selamlar,

İstanbul kargaşasından kaçıp bi arsa alıp çiftçilik ve hayvancılığa soyunalım diyoruz ama altından kalkabilir miyiz, geçim nasıl olur bi türlü işin içinden çıkamıyoruz. Öyle düşünüyorum böyle düşünüyorum yok karar veremiyorum. Bi tarafta sevdiğim, mutlu olcağıma inandığım bi yaşam. Bi yanda maddiyat olarak 0 sıkıntı çektiğim ama çokta sevmediğim bi yaşam.

İçinizde var mıdır maliyet ne kadar tutar, kazanç nasıl olur, altından nasıl kalkılır, devlet nasıl desteklerde bulunuyo bilen?
Ben yapmadım ama cocuklugumda babam kafayi kirip yapti boyle bise nerden baksan 25 bin tl harcadi ev kiraydi ama bizim onunde bahçesi vardi. Meyve sebze ekti inek aldi buyuttu sütlerini satti buzagisi oldu fln ciftcilik yapti tarlaya fln gitti ama cok surmedi tabi tarladan sutten kazandigi para eve, okula yetismedi o yuzden 25 bin harcadigi herseyi 10 bine satti zarar ettigi neyse bizi de ordan oraya surukledi anlayacaginiz simdi sehirdeyiz 😂🤗

Aynen öyle, küçük yerleri İstanbul Ankara gibi düşünmeyin, özellikle köyler veya çok gelişmemiş ilçelerde İstanbul'da rutinleşen, gözümüzün aşina olduğu çoğu şey yok, eğer mesleğiniz müsaitse ki sizin meslek aslında çok da müsait ummadığınız şekilde iş alıyorsunuz, buralarda yazılımcı, PC'den anlayan birileri çok kıymetli, küçük bir örnek vereyim atıyorum emlakçı ya da pansiyon açan biri işletmesinin internet sitesi olsun istiyor tırım tırım site kuracak insan arıyor, PC'yle alakalı biraz bilginiz olduğunu fark etseler veya bilgisayardan anlarım deseniz bana site kursana diyorlar ya da İstanbul'da adım başı bir butik görmek olağan bir durumdur değil mi? Buralarda butikler AVM muamelesi görür çünkü yok denecek seviyede, lcw açıldı nur yağdı desem yalan olmaz:)
Yine basit bir örnek vereyim buralarda İstanbul'da of yine mi tuhafiye açılmış dediğimiz tuhafiyeler bile lüks :)

İstanbul'da herhangi bir sokak arasında bulacağınız çoğu şeyi bulamıyorsunuz, küçük yerler iş sıkıntısı olan yerlerdir doğrudur, bir holding bulup muhasebe veya bilgi işlem departmanında çalışamazsınız, kamu çalışanıysanız sorun olmaz, polis, öğretmen vb gibi, fabrika neredeyse yok gibi ama yapacağınız iş o yöreye hitap ediyorsa İstanbul'a göre çok daha ucuz yerler olduğundan rahatça geçinir üstüne para bile biriktirirsiniz, bugün İstanbul'da domates kaç lira? Burada 2 liradan domates yersiniz, İstanbul'da adam gibi bir ev almak istiyorsanız en az 2-3 milyarı gözden çıkarmanız gerekir, yine de istediğiniz gibi bir yere sahip olamazsınız ama küçük yerlerde yer almak çok daha ucuz.

Yalnız size uyarı mı desem tecrübe mi desem, bir yer alacağınızda sahibiyle irtibata geçin, tapudan alacağınız yerle gösterilen yerin aynı yer olup olmadığını kontrol edin, alışveriş yapacağınızda toplu iğne bile alsanız dükkan dükkan gezip fiyat alın, bizim buralar için diyeyim genel olmasın, çakallık yapan çok fazla insan var ne yazık ki, bir yeri 10 kişiye satanlar mı dersiniz, gösterilen yerle satılan yerin başka olması mı dersiniz, 50 bin liralık yeri 100 bin liraya satmamı dersiniz maşallah herşey var:))) zamanında yabancılar yerleşince sağolsunlar bizim uyanık insanımız yabancıda para çok, acıma demiş elinden gelen düzenbazlığı yapmış, 3 bin liralık koltukları 20 bin liraya satanı da var, 50 liraya alabileceğiniz bir parça tülü 500 liraya satan da var, düzenbazlık alışkanlık olmuş, sizin bölgeye yabancı olduğunuzu anladıkları an avuçları kaşınmaya başlıyor :))
Annemlerin ordan aşinayım ben de biraz 🙈 İstanbunlda aynı etiketle 5 tl ye aldığım şeyi orda 25e satıyolardı. Sordum neden böyle diye nakliye ücreti dediler sanırım her parçaya özel bilet alıyolar nakliyede 😄

Evet bilgisayarda güzel para var, korkum küçük yerde iş bulamamaktı ama bahsettiğin gibiyse orda da bi sorunum kalmıyo 🤗 eşim zeytinliğe takmış durumda 1 ton yağ çıkan zeytinliği adam kar sağlamıyo diye uygun fiyata satıyomuş, ya biz yağ işini fazla karlı sanıyoruz ya da adam bizi kandırıyo bilemedik 🙈

Bu evden guzel olan kumesim...

20190502_201358.jpg
20190502_201358.jpg
20190502_201349.jpg

Tavuk yerine beni alın, ben yaşarım orda, hiç rahatsızlık vermem :dondurma::halay::KK49::anne:En Büyük KK

herkesin hayalidir, imkanınız varsa bir dakika durmayın, işinizi evinizden de yapabilirsiniz sanırım ihtiyaç olduğunda eşinizde sizinle aynı fikirdeyse sonuna kadar gidin, maddi olarak başlarda biraz zor olsa da, sonrasında gelir gideriniz ona göre dengelenir, köy hayatında fazla bir gideriniz olmaz muhtemelen herşey oturduğunda başarılar kolaylıklar :KK200:
O benden daha çok istekli aslında, işini hiç sevmiyo bugün başka iş önerseler koşarak kaçar 😄 maddi zorluk pek gözümü korkutmuyo yokluğun içinde büyüdüm de işte ben hevesle başlayıp altından kalkamazsam hayvana yazık olur, bahçeye üzülürüm falan modundayım 🙈

Hiç bana göre değil 😕

Bu haberler gerçek değil canım . Kandırmaca. Biz şehirden köye geleli 3 sene doldu. Herşey pahalı bi yem çuvalı 100 den aşağı değil süt 2 lira bile değil . Örneğin hayvanın hasta oluyor baytar cagiriyorsun baytar bi köye gelmeye yazıyor 100 tl bunun ilacı bakımı derken oluyor sana 500 tl . Ve hayvanlarda hastalık hiç bitmiyor gerçekten . Hayvancılık sorumluluk istiyor örneğin bi yere gitcen hayvanların doğum yapacak gidemezsin hayvanların hasta gidemezsin. Tarla işine hiç girmiyorum bile o daha zor

Back