• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Çiftçilik ve hayvancılık ile geçim

Peki ya siz olsanız ne yapardınız ?

• Ankete Katılan
    624
Evet kesinlikle size katılıyorum. 900 ağaç 85bin mümkün değil. Ayrıca 100 yıllık zeytin ağacı verimsizdir o kadar yağ olmasına da şaşırdım.
Belki de bizi kandırıyodur 🤗 arazi çok taşlıydı düz bi arazi değildi biz biraz ona bağladık acaba zor mu oluyo diye ama baktığımız civarda 85-110 arası o dönümdeki zeytinlikler

Kızlar selamlar,

İstanbul kargaşasından kaçıp bi arsa alıp çiftçilik ve hayvancılığa soyunalım diyoruz ama altından kalkabilir miyiz, geçim nasıl olur bi türlü işin içinden çıkamıyoruz. Öyle düşünüyorum böyle düşünüyorum yok karar veremiyorum. Bi tarafta sevdiğim, mutlu olcağıma inandığım bi yaşam. Bi yanda maddiyat olarak 0 sıkıntı çektiğim ama çokta sevmediğim bi yaşam.

İçinizde var mıdır maliyet ne kadar tutar, kazanç nasıl olur, altından nasıl kalkılır, devlet nasıl desteklerde bulunuyo bilen?
[Merhabalar hayvancılık cok getirisi olan bir alandır. ama çok zahmeti de vardır. bu işlerden anlamak lazim.

Belki de bizi kandırıyodur 🤗 arazi çok taşlıydı düz bi arazi değildi biz biraz ona bağladık acaba zor mu oluyo diye ama baktığımız civarda 85-110 arası o dönümdeki zeytinlikler
Sakıncası yoksa nerede olduğunu sorabilir miyim ?20 dönüm dediginiz zeytinlik yerine göre değişiyor ama 300binden aşağı olamaz

Annemlerin ordan aşinayım ben de biraz 🙈 İstanbunlda aynı etiketle 5 tl ye aldığım şeyi orda 25e satıyolardı. Sordum neden böyle diye nakliye ücreti dediler sanırım her parçaya özel bilet alıyolar nakliyede 😄

Evet bilgisayarda güzel para var, korkum küçük yerde iş bulamamaktı ama bahsettiğin gibiyse orda da bi sorunum kalmıyo 🤗 eşim zeytinliğe takmış durumda 1 ton yağ çıkan zeytinliği adam kar sağlamıyo diye uygun fiyata satıyomuş, ya biz yağ işini fazla karlı sanıyoruz ya da adam bizi kandırıyo bilemedik 🙈
:)))) hep bir kılıfları var, 6 yıl evvel buradaki halk pazarına gitmiştik kızımla, bir bileklik beğenmişti, kaç lira dedim delikanlıya, abla 25 liraya olur dedi, ne diyorsun çocuğum o bileklik 5 liralık, yerli yabancı demeden kazıklayacak yer arıyorsunuz ayıptır deyince pişkin pişkin güldü, 5 liraya veriyorsan ver yoksa gidiyorum deyince peki abla bu sefer senin dediğin olsun, bundan da para kazanmayalım dedi, gülüp lütfettin yani ama ben yemem İstanbul'luyum dedim:KK70:

Zeytincilik yapan birini 1 ton yağ kurtarmaz, ortalama 100 ağaç var demek ki, ağaçlar erişkinse 1 ağaç ortalama 50 kg zeytin verir ama 50 kg zeytinden alacağınız yağ 1 teneke(18kg) bile etmez, zeytini ne zaman toplamaya başladığınızda önemli, asit oranı düşük, kahvaltılık yağ üretecekseniz yeşilken toplamanız gerekiyor, o zamanda yağlanmamış oluyor, haliyle bir ağaçtan alacağınız yağ ortalama 10 kg olur, zeytini siyahken toplarsanız asit oranı yüksek olur çok yağ verir ama yoğun kıvamlı olacağından satması da zor olur, ayrıca fabrika yağdan hisse alır, zeytini ticari bir yatırım olarak görürseniz epey teferruatlı işleri var, yağ işine hemen girişmezse ki bence hemen kolları sıvamazsa iyi olur, çizik, kırma, sele, yağlı sele ve salamura zeytin yapar onla başlar eşiniz, zeytini tanımak, yöreyi tanımak, ticareti nasıl yapılır öğrenmek mühim, mesela biz yüzeysel biliyoruz, dedem gibi hasadına, bakımına hiç zaman ayırmadık, ilgilenmedik, rahmetli herşeyi kendi yapardı bize afiyetle yemek düşerdi :)) o yüzden vefatı sonrası tüm zeytinlikleri elden çıkardık çünkü bizde ortak derler, zeytinliğin başında durmuyorsan ortak alıyorsun hasat dahil herşeyi o yapıyor, ortak ne derse inanıp güvenmek zorundasın, 5 ton yağ çıktı der belki 15 ton yağ vermiştir haberin olmaz, işi öğrenir nasıl yapacağınızı, kimlerle irtibata geçeceğinizi, nasıl pazarlayacağınızı bilirseniz karlı, benim tüm hısım akrabam anadan atadan zeytinci, bir köy onların ama toprak emek ve fedakarlık demek, sülalem sabahın kör karanlığı zeytinliklere gider akşamın kör karanlığı döner, bugün hepsi zeytinden kazanıyorsa çalıştıklarından, tatil nedir bilmezler hiçbiri.

Lafı çok uzattım, zeytinlik alacaksanız o zeytinlik nerede, neden ucuza satılıyor iyi araştırın, hisseli mi yoksa tapusu bir kişiye mi ait? Tapusu var mı? Varsa zeytinlik diye mi geçiyor? Tapusuz yeri elden satmaya çalışan uyanıklar var, belki devlet orayı istimlak edecek zira zeytinliklerle ilgili bazı kanunlar çıktı, bugün alırsınız yarın dozer görürsünüz aman diyeyim, modunuzu düşürüyorum belki ama herhangi bir yerden bir mülk edinmek zor iş, paranızla rezil oluyorsunuz, ucundan döndüğümüz çok hadise olduğundan ben kimseye güvenmiyorum artık, bir arkadaşımıza da bir köyde ederi 50 bini geçmeyecek evi 100 bin liraya satmışlardı, yıllardır ev aldığı fiyata bile gelemedi ki satıp kurtulsun:)

Köy gibi yerde yaşıyorum zaten :)
Burası bir beldeydi ben geldiğimde yeni ilçe oldu ama henüz ortada hiç bir şey yok.
Hastane, sinema uzak, ulaşım pahalı ve sıkıntılı.
Bir şey arasam onu buralarda bulamazsın demelerinden sıkıldım..

2 yaşımdan 26'ya kadar İstanbul'da yaşamışım her şey elimin altında.
Elbette doğal yaşama uzak, kalabalığı, stresi inkar etmiyorum.
Ama ben burada o imkanları inanılmaz arıyorum.

Bu arada hiç inek bakmadım ama okul yolunda ahır önünden geçiyorum.
Onlarla aynı yolu paylaşmam gerekebiliyor :)
Kokusu, sorumluluğu, hastalıkları vs düşününce çok zor bence ama evlat gibi oluyor diyorlar.
Çok da bereketli, kazançlıymış.
Seven insanlar için neden olmasın?

Çaylıkların arasından geçerken yılan, kertenkele görmek, cır cır seslerini duymak da keyifli.
Ama onlarla iç içe yaşamanın (yatağımda, ayak altımda istemem mesela :)) aynı keyfi vereceğinden emin değilim. :)

:)))) hep bir kılıfları var, 6 yıl evvel buradaki halk pazarına gitmiştik kızımla, bir bileklik beğenmişti, kaç lira dedim delikanlıya, abla 25 liraya olur dedi, ne diyorsun çocuğum o bileklik 5 liralık, yerli yabancı demeden kazıklayacak yer arıyorsunuz ayıptır deyince pişkin pişkin güldü, 5 liraya veriyorsan ver yoksa gidiyorum deyince peki abla bu sefer senin dediğin olsun, bundan da para kazanmayalım dedi, gülüp lütfettin yani ama ben yemem İstanbul'luyum dedim:KK70:

Zeytincilik yapan birini 1 ton yağ kurtarmaz, ortalama 100 ağaç var demek ki, ağaçlar erişkinse 1 ağaç ortalama 50 kg zeytin verir ama 50 kg zeytinden alacağınız yağ 1 teneke(18kg) bile etmez, zeytini ne zaman toplamaya başladığınızda önemli, asit oranı düşük, kahvaltılık yağ üretecekseniz yeşilken toplamanız gerekiyor, o zamanda yağlanmamış oluyor, haliyle bir ağaçtan alacağınız yağ ortalama 10 kg olur, zeytini siyahken toplarsanız asit oranı yüksek olur çok yağ verir ama yoğun kıvamlı olacağından satması da zor olur, ayrıca fabrika yağdan hisse alır, zeytini ticari bir yatırım olarak görürseniz epey teferruatlı işleri var, yağ işine hemen girişmezse ki bence hemen kolları sıvamazsa iyi olur, çizik, kırma, sele, yağlı sele ve salamura zeytin yapar onla başlar eşiniz, zeytini tanımak, yöreyi tanımak, ticareti nasıl yapılır öğrenmek mühim, mesela biz yüzeysel biliyoruz, dedem gibi hasadına, bakımına hiç zaman ayırmadık, ilgilenmedik, rahmetli herşeyi kendi yapardı bize afiyetle yemek düşerdi :)) o yüzden vefatı sonrası tüm zeytinlikleri elden çıkardık çünkü bizde ortak derler, zeytinliğin başında durmuyorsan ortak alıyorsun hasat dahil herşeyi o yapıyor, ortak ne derse inanıp güvenmek zorundasın, 5 ton yağ çıktı der belki 15 ton yağ vermiştir haberin olmaz, işi öğrenir nasıl yapacağınızı, kimlerle irtibata geçeceğinizi, nasıl pazarlayacağınızı bilirseniz karlı, benim tüm hısım akrabam anadan atadan zeytinci, bir köy onların ama toprak emek ve fedakarlık demek, sülalem sabahın kör karanlığı zeytinliklere gider akşamın kör karanlığı döner, bugün hepsi zeytinden kazanıyorsa çalıştıklarından, tatil nedir bilmezler hiçbiri.

Lafı çok uzattım, zeytinlik alacaksanız o zeytinlik nerede, neden ucuza satılıyor iyi araştırın, hisseli mi yoksa tapusu bir kişiye mi ait? Tapusu var mı? Varsa zeytinlik diye mi geçiyor? Tapusuz yeri elden satmaya çalışan uyanıklar var, belki devlet orayı istimlak edecek zira zeytinliklerle ilgili bazı kanunlar çıktı, bugün alırsınız yarın dozer görürsünüz aman diyeyim, modunuzu düşürüyorum belki ama herhangi bir yerden bir mülk edinmek zor iş, paranızla rezil oluyorsunuz, ucundan döndüğümüz çok hadise olduğundan ben kimseye güvenmiyorum artık, bir arkadaşımıza da bir köyde ederi 50 bini geçmeyecek evi 100 bin liraya satmışlardı, yıllardır ev aldığı fiyata bile gelemedi ki satıp kurtulsun:)
Laf uzatmaktan çok bilgilendirme olmuş, çok teşekkürler 🤗🌸

Evet bi bilenle gidip görmeden girişmek zaten olmaz, sanırım bizim iş ertelencek. Bi arkadaş önerdi zeytinlik için bi kaç yer, oralara bakınca fiyatlar otomatik 4-5 katına çıktı 😄 demek ki vardı o işinde bi kandırmaca, iyi ki körü körüne girişmedik. Bizim İstanbulda bi arsamız var, onu satıp almayı düşünüyoruz zaten ama burdaki arsanın ederi pek yüksek değil malesef. Biraz daha araştırayım ben bakalım 🤩

Köy hayatı isterdim hata hayalim köyde bir evde yaşlanmak tabi okadar da köy şartları olmadan mesela soba. Değilde dogalgaz :KK51:

bir köy onların ama toprak emek ve fedakarlık demek, sülalem sabahın kör karanlığı zeytinliklere gider akşamın kör karanlığı döner, bugün hepsi zeytinden kazanıyorsa çalıştıklarından, tatil nedir bilmezler hiçbiri.
Evet yaaa anca böyle olursa para var .Cocukluktan o işi bilmeyen de yapamaz eline yüzüne bulastırır zaten .

Evet yaaa anca böyle olursa para var .Cocukluktan o işi bilmeyen de yapamaz eline yüzüne bulastırır zaten .
Aynen öyle, bizimkiler zeytinliklerde doğdu desem abartı olmaz, çocukken öğreniyorlar bu işi, emek veriyorlar, çok da çabalıyorlar, mahsulü aldık yemelik zeytini ayırıp yağlıkları fabrikaya gönderdik, 3-5 satarız iş biter demiyorlar, hepsi markalaştı, markalarını önce küçük ölçekli yerlere pazarladılar sonra zincir marketlere, tırnaklarıyla kazıdılar şimdi sefasını sürüyorlar.

köylüler de soruyor senin tavukların özelliği ne burada millet eve taş kaplatırken düşünüyor diye... bende benimkiler altın yumurtlayacak diyorum.....

bu arada buraya gelen o zavallı istanbullular (bence ben artık değilim zira muhtar seçiminde oy kullandım) aaaa çok otantik, hayranım hayatınıza diyip o yumurtaların tanesine 1.5 Tl veriyorlar : )))

köylülerde uyanmış 60 krş yumurta alıp boka bulayıp köy yumurtası diye 1.5 tan öpüyorlar istanbulluları

Marketteki organik(!) yumurtalarin tanesi en az 2lira 😅 koylulerin de onlardan farki yok demek ki. koy gibi sehirdeyim, aliyorum mecbur kalinca, gezen tavuk diye, insallah oyledir. Fabrikasyon tavuk ciftliklerindeki zavalli hayvanlari dusununce cogu zaman hic almiyorum. Ailem koyde onlar getiriyor...

Insanlar kumese kullandiginiz taslari gorunce tavuklar kadar degerimiz yok diyorlardir hayrina dagitsaniz o kadar sasirmazlardi 😅

Bu arada bir video gordum internette, siz aklima geldiniz. Sizin bahcenizde korkuluk olsa boyle olurdu herhalde 😆

Kızlar selamlar,

İstanbul kargaşasından kaçıp bi arsa alıp çiftçilik ve hayvancılığa soyunalım diyoruz ama altından kalkabilir miyiz, geçim nasıl olur bi türlü işin içinden çıkamıyoruz. Öyle düşünüyorum böyle düşünüyorum yok karar veremiyorum. Bi tarafta sevdiğim, mutlu olcağıma inandığım bi yaşam. Bi yanda maddiyat olarak 0 sıkıntı çektiğim ama çokta sevmediğim bi yaşam.

İçinizde var mıdır maliyet ne kadar tutar, kazanç nasıl olur, altından nasıl kalkılır, devlet nasıl desteklerde bulunuyo bilen?
Once ciftcilik mi hayvancilik mi ona karar verin bence

Hayvanciligi maddi getirisinden dolayi dusunuyorsunuz kanimca. Yoksa koy hayali kuranlar ufak bir bahce kumes falan der

Inekleriniz ve koyunlariniz olacaksa merasi olan gezdirebileceginiz bir yerde yapin. Hem sutun kalitesi iyi olur hem de hayvanlar daha iyi sartta yasarlar. Tabi bunun icin iyi bir cobanla anlasmaniz lazim. Bu isleri yapmiyorum ama iligim var takip ederim :olamaz:

Once ciftcilik mi hayvancilik mi ona karar verin bence

Hayvanciligi maddi getirisinden dolayi dusunuyorsunuz kanimca. Yoksa koy hayali kuranlar ufak bir bahce kumes falan der

Inekleriniz ve koyunlariniz olacaksa merasi olan gezdirebileceginiz bir yerde yapin. Hem sutun kalitesi iyi olur hem de hayvanlar daha iyi sartta yasarlar. Tabi bunun icin iyi bir cobanla anlasmaniz lazim. Bu isleri yapmiyorum ama iligim var takip ederim :olamaz:
Memleketteki usülle sanmıştım her yeri 😂 değişkenlik mi gösteriyo acaba? Bizim köyde tüm köylü sabahtan hayvanları yaylaya salar, akşam hepsi geri gelirler gelmezseler de sahipleri çıkar bi dolanır

Yanı hobı olarak ek gelırınız varsa neden olmasn ama gecınmek ıcın onu yapmak cok zor yanı soyle okuma yazma bılmeden kıtap yazmak gıbı. Cıfcı bır anne babanın cocugu olarak yanı hıc tavsıye etmem. Amerıkan tarzı boyle modern koy cıftlık hayatı olacak ıyı hos ama bılemem cunku hayvancılık senı baglar oglene kadar bıle bı yerlere gıdemezsın mecbur basında durman lazım tatılın yok hafta sonun yok gecen yok gunduzun yok😁 cok sey sayarm sana. Ama su da var ıcınızden gelıyorsa deneyın engel olmayın derım. Bız ülke olarak yenılıklere kapalıyız ama belkı sıze ıyı gelır ıyı sanslar😁

Bende allah korusun dedim zaten öyle bol keseden atma hayat filmlerdeki çiftliklerde gecmiyo tezek kokusuyla uyan sabah sabah gör gününü valla geç bu işleri bu lafı diyenleri 1 hafta koy köy hayatina napicagini şaşırır terliksiz kaçar valla
Senin koylu yakinlarin ahirda giydiyi kiyafetle dus almadan insan icine giriyor yaninda duruyorlarsa ondan bu kadar kotu yorum yapiyorsun 😅

Istanbuldaki metro, otobuslerdeki ter kokusunu, fabrikalarin, egzozlarin zehirli kokusunu tezek kokusu ile karsilastirinca tezek bunlarin yaninda masum kaliyor. Koy bunun yaninda cicek kokusu da sunuyor. Bu kadar insan neden koy diyor azicik dusunsen diyorum :deli:

Memleketteki usülle sanmıştım her yeri 😂 değişkenlik mi gösteriyo acaba? Bizim köyde tüm köylü sabahtan hayvanları yaylaya salar, akşam hepsi geri gelirler gelmezseler de sahipleri çıkar bi dolanır
Kendi kendilerine gelebildiklerini bilmiyorum o konuda yorum yapamayacagim 😅 coban olmasi gerekir diye biliyorum

Back