Çerkes adetleri böyle mi?

Ben de cerkesim, evet bir büyüğümden üste oturmam, evli olsam büyüklerin yanında kocama sirnasmam, yanına sokulmam.
Odaya büyük biri geldiğinde ayağa kalkarım. Biz böyle gördük, zor gelmiyor....ama gelin hizmet eder, oturmaz hiç kısmı köy hayatında kaldı.
Evde sorun yaşamıyorsaniz, babasının evinde de adamı umursamazdan gelin. Ne yerse yesin, ne halt ederse etsin.. üstüne düşmeyin. Totosunu sevginizle kaldırmayin.

Aynen buna katılıyorum herkesin kendi örf adeti var böyle dayatma da neyin nesi

Bence bunun cerkes olmakla alakası yok bulmuşlar gariban seni ohhhh ezdirme kendini hangi devirde yaşyoruz tabiki saygıda kusur edilmez anaya ataya ama kanepenin bilmem neresine oturmanin saygiyla alakasi olamaz.
Aynen öyle ama eşime anlatamıyorum bunu hep ezmeye çalışıyolar görümcemde öyle davranıyo sen gelinsin sen yapacan ben izleyecem seni diyo bende bişey diyemiyorum hep sessiz kalıyorum sonradan çok içime oturuyo

Bunlar seksen sene önceki adetler. Acaba yaşadıkları zaman konusunda bir sıkıntıları mı var ki?

Tovbe estağfurullah hangi devir bu devir ya böyle adet mi olurmuş? Insanlara zulmetmenin yolunu bulmuşlar adet bahanesiyle. Ne yani gelinin poposu koltuga değerse ne olur allasen? Icim şişti

Galiba... yada üstün olmaya çalışıyolar
Ezdirmeyin kendinizi lütfen. Çocuğunuz yoksa yapmayı da düsünmeyin bu durumda. Uyarıları dikkate almayın ki alınacak gibi değil. Onlar nasıl ki bizim adetlerde böyle diyor siz de deyin bizim adetlerde böyle diye. Valla en son babaannem yaşamış böyle durumları gelin olunca.

Ben babaannemden bile duymadım almayınca kavga oluyor olay oluyo arkamdan konuşuluyo eşimin babası bu ne biçim gelin demiş eşime kahvaltıda bişey uzattım diye çok zoruma gidiyoo

Bu kadar farkli ve herkesin kolay kolay kabul etmeyecegi beklentileri vardiysa oturup teeek teek size saymalari lazimdi bu şartlari şurtlari ona gore evlenirdiniz, resmen kandirmişlar sizi. Eşinizin dedigi gibi "bizim adetlerimiz var" diyip yarim yamalak anlatilacak şeyler değil bunlar.
Yerinizde olsam katlanmazdim.

Tovbe estağfurullah hangi devir bu devir ya böyle adet mi olurmuş? Insanlara zulmetmenin yolunu bulmuşlar adet bahanesiyle. Ne yani gelinin poposu koltuga değerse ne olur allasen? Icim şişti
Bi gelinleri yapmamış diye onun arkasıdab söylemediklerini bırakmamışlar eşimde korkuyo seni sevmeyecekler arkandan konuşurlar diye sürekli bunu yap bunu yapma diyor

Ben babaannemden bile duymadım almayınca kavga oluyor olay oluyo arkamdan konuşuluyo eşimin babası bu ne biçim gelin demiş eşime kahvaltıda bişey uzattım diye çok zoruma gidiyoo
Duymazlıktan gelin yapabilirseniz. Eşiniz de bunu neden böyle yaptın ya da yapmadın derse aaa farketmedim/duymadım dersiniz. Eşinizi hala seviyor musunuz?

En yakın arkadaşım çerkes, ama o söyledikleriniz fi tarihinden kalma gelenekleri. Artık öyle şeyler yapan kimse kalmamış.

Arkadadim cekez hic öyle bisey görmedim ben

Bi gelinleri yapmamış diye onun arkasıdab söylemediklerini bırakmamışlar eşimde korkuyo seni sevmeyecekler arkandan konuşurlar diye sürekli bunu yap bunu yapma diyor
Hayır arkanızdan konuşsalar nolurmus? Dünyaya kaç defa geleceksiniz? Bugununuzu kaç defa yaşayacaksınız? Kaç defa bu yaşınızda olacaksınız? Bırakın konuşsunlar ya hu.

Duymazlıktan gelin yapabilirseniz. Eşiniz de bunu neden böyle yaptın ya da yapmadın derse aaa farketmedim/duymadım dersiniz. Eşinizi hala seviyor musunuz?
Bunu deniycem yoksa ezdikçe ezecekler... eşimi seviyorumm normalde çok iyi biri bi aile konusunda anlaşamıyoruz

Malesef var. Mesela çocuğunuz olsa eşiniz anne babasının yanında opmez. Ben Çerkes degilim ama arnavutum gerçekten o kadar salakça adet var ki. İyyhh nefret ediyorum.

Benim komşum çerkes o da demişti biz eşimle büyükler varken yan yana oturmayız bizde ayıptır diye.

Katılıyorum
Tanıdığım tüm Çerkes kadınlar da erkekler de gayet modern
Eşimin okuldan bir çerkes arkadaşı varmış(çerkes genel kullanılıyor,aslında abhaz ve çerkes farkli,esimin arkadaşı hangisi tam bilmiyorum)
Demiş ki,bizde atanın ananın dediği olur.
Babamız sobayı yanarken odanın ortasına devirin dese duraklamadan deviririz.
Cunki babadır,bir bildiği vardır,asla sözünü çiğnemeyiz.
O yüzden cerkeslere gelin olanlara şaşırarak bakıyorum,bizde çerkese kız verme ama kız al derler.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…