Bu yazınıza katılıyorum.
Çerkes geliniyim.
Kız çocukları aşırı değerli.
Bu konuda gerçekten söylenebilecek asla bir şeyim olamaz.
Çok deger veriyorlar evlatlarına.
Kızlara daha başka bir düşkünler.
Ama söz konusu gelin ise orada durum değişiyor.
Senin kendi kızları kadar özgürlüğün söz konusu olamıyor.
Gelinsin sen deniliyor.
Ha tüm çerkeslerde aynı değildir elbette.
Ama genel olarak gözlemlediğim eşimin ailesinde bu idi.
Modernler evet.
İleri görüşlüler evet.
Geç evlenirler evet.
Kız erkek ayrımları yoktur herkes eşittir.
Bende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.Aynısını bir arkadaşım anlatmıştı.
Telefonda babamla konuşmamı duyup çok garipsemişti. "Nasılsın, iyi misin, şunu bunu yaptın mı" vs diye normal bir konuşmaydı.
"Biz babamızla asla böyle konuşmayız. Babamız, abimiz diğer odadan bile gelmiş olsa ayağa kalkarız. Misafir varsa yemek yeneceği zaman önce erkekler ve misafirler yer, kadınlar en son yer. Kadınlar asla eşlerinin yanına oturmaz" vs bir sürü şey anlatmıştı.
Dinlerken bile içim daralmıştı.
Özbek başka bir arkadaşım da aile içinde birbirimize "sen" diye hitap etmemizi garipserdi. Çünkü onlarda herkes birbirine ve küçük kardeşler abla ve abilerine bile "siz" diyorlardı.
Şimdi bu geleneklerle büyüyen insanlar için bunlar normal olabilir.
Ama evlilik yoluyla kendini böyle adetlerin içinde bulan insanların bunlara uyum gösterme çabasını anlamıyorum.
Sanki saraya gelin gitmiş de "neyleyelim ki kaderimiz böyleymiş, 1000 yıllık nizamı ben mi değiştireceğim" diye boyun büküyor.
Bizde dedelerimize salgıliyiz ama gördük mu elini öper sariliriz. Bunlari yapinca saygisiz olmuyorsunuzBende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.
Tabi ki boşan. Ya da takma adetleri, normal davran. Ya alışırlar, ya boşarlarMerhaba kızlar ben ilk defa yazıyorum buraya... arada burdaki yazıları okurdum. Şimdi benimde dertlerim varFikirlerinizi bekliyorum... ben 10 aylık evliyim eşimle liseden tanışıp 5 sene sonra evlendik eşim çerkes ve adetleri bana çok garip geliyo yapmakta zorlanıyorum ve anne düşkünü biraz eşim annesinin dediklerini yapmazsam eşimin gözünde benden kötüsü olmuyo çok kavga ediyoruz bu konular yüzünden adetlere gelirsek şöyle adetleri var gelin hep hizmet edecek oturmayacak nerdeyse oturursada kanepeye oturmayacak sandalyeye oturcak eğer akraba olarak kimse yoksa sadece annesi babası varsa kanepenin aşağı kısmına oturcakk kesinlikle yukarı oturamaz bi kere ben oturmuştum unutup annesi hemen kaş göz yapıp içeri çağırdı oraya oturma aşağı otur dedi tamam anne dedim geçtim neyse daha bir çok şey var asıl zoruma giden şey eşim ailesinin yanında ben yokmuşum gibi davranıyo ailesinin evinde resmen kaçıyo benden bende üstüne düşüyorum olaya geçiyorum. kahvaltı yapıyorduk. ben eşime bişey verdim bundanda ye gibisinden o olay oldu ben eşime hiç bişey veremezmişim özelliklede babası varsa çok ayıpmış annesi hemen eşime söyledi napıyo bu diye eşimde bana kızdı kavga ettik eşimin kız kardeşide var o gayet rahat oda sonuçta çerkes kızı o eşiyle çok rahat babasının yanında annesinin yanında kocasıyla sarılıyolar bile yan yana oturup ben eşime dedim yanıma otursana kaçıyo gibisin dedim o bizim adetlerde olmaz o oturamam yanına e dedim kardeşin kocasıyla oturuyo ona bakma sen diyo çok sinir oluyorum yaa napacam ben hizmetçi gibi davranıyolar resmen bana evimizdeyken mutluyuz ailesinede hiç bişey söyletmiyo hep bi savunma içersinde bütün kavgalarımız annesi ben alttan almaktan yoruldum sizce ne yapmalıyım
Dedemi görünce sarılır öperdim. Dedem nasılsın derdim. Bizde saygı da, sevgi de vardır. Harikadır.Bende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.
Elhamdülillah çerkesim tabi, ne kadar ciddiye alıyorsunuz herşeyi yaGeleneklerimi de çok seviyorum hepsini de devam ettiriyorum bu sizi hiç ilgilendirmez, kısmet olursa çoluğuma çocuğuma da öğreteceğim. İyi insan olmak başka şey geleneklere bağlılık başka şey. Bizler geleneklerine bağlı iyi insanlarız (elhamdülillah ), başkasını bilemem ve karışmam. Siz de karışmayın
Elhamdülillah yani şükürler olsun çerkezim deyip, ben öndeyiz, üstünüz demedim...Yakın kültürlerin evlenmesi şartı değil, abartı geleneklerin bitmesi gerek bence. İnsanlık her yerde herkeste olmuyor malesef bir rus gelini gelip ağrı da çok güzel bi evlilik yaşayabiliyor mesela, bu da evlendiği ailenin ağrılı değil de ne kadar anlayışlı olduğundan kaynaklanır. Duyar yiyeceğiniz bi durum yok konuya elhamdülillah çerkesim diye giren sizsiniz
Bende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.
Elbette sorabilirsiniz, yanlış anlamadım. Ve evet başkalarının yanında çocuğumu sevmem, eşime de ya da sevdiğim herhangi bir insana da başkalarının yanında abartılı sevgi gösterisinde bulunmam. Bizde böyle davranışlar gösteriş-nispet gibi algılanır ve göze sokarcasına yapılan bu hareketleri çiğ buluruz. O anda ortamda belki çocuğu olamayan, ya da mutlu bir ailesi olmayan veya bir aile bireyini kaybetmiş birini imrendirmenin doğru olmayacağını düşünürüz. Maddi manevi sahip olduklarını göstermek ayıp karşılanır, en azından bizim evde bana böyle öğrettiler. Herkesin kültürü örfü başka başka, bizler de böyle gördük böyle yaşıyoruz.Sakın sorumu yanlış anlamayın
Cidden meraktan soruyorum
Ben bir anaokulu öğretmeniyim
Çocuklarda dokunmanın ve sevgi göstermenin gelişime etkisi çok büyük.
Devam ettireceğim dediniz
Mesela büyüklerin yanında çocuğunuzu sevmeyecek misiniz?
Bir de her adetin bir anlamı var dediniz.
Çocuk sevmemenin anlamı nedir ?
Mesela hangi bakımlardan görgüsüzlük
Yani insan bu kadarcık şakayı da anlayamaz mı, beyinde ufacık da olsa bir mizah kırıntısı olmaz mı. Olmayınca olmuyormuş hakkaten de, yani ciddi ciddi üstünüz demeye çalıştığımı anladın yani oof offfElhamdülillah yani şükürler olsun çerkezim deyip, ben öndeyiz, üstünüz demedim...
Hiç görmedim görüşmüyodum ki... son 1 senede tanıştım annesiyle hiç anlamadım böyle olduğunu
 arkadaş şaka yapmış, biz şakadan anlamayanlar onu hiç mi hiç anlamadık malesefElhamdülillah yani şükürler olsun çerkezim deyip, ben öndeyiz, üstünüz demedim...
Bir cerkese -ulan- kelimesini hic yakistiramadigimi soylemek isterimYani insan bu kadarcık şakayı da anlayamaz mı, beyinde ufacık da olsa bir mizah kırıntısı olmaz mı. Olmayınca olmuyormuş hakkaten de, yani ciddi ciddi üstünüz demeye çalıştığımı anladın yani oof offfgözünüzü seveyim az kafayı çalıştırın az salın bi da herşeyi ciddiye almayın
E L H A M D Ü L İ L L A H ulan var mı diyeceğiniz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?