Çerkes adetleri böyle mi?

İyi de bu çok zit bir durum degil mi? Kendi kizi da kadin, gelin de bir kadin eger kadina deger veriliyorsa...
Ayrica o kadar deger verip, el üstünde tuttuklari, gelinden daha çok özgürlük tanidiklari kizlari da yarin bir gün gelin olacak ve yine el üstünde tuttuklari kizlari baskasinin evinde köle gibi olacak ne anlami kaldi??? Devamli deger verilir deniliyor ama ben öyle bahsedildigi gibi deger göremedim acikcasi.

Bende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.

Evet, Çerkeslerin adetlerinin yeri geldi mi baya ağır olabildiğini biliyorum. Ancak uygulamayan aileler de var. Yani aileden aileye değişiyor. Sanırım bunu tüm Çerkesler için genellememek lazım.

Asla asla gitmezdim.. en fazla ayda 1 gidersem giderdim. Senin adetler bana gore degil,huzurum yok kendimi aşağılanmış olarak görüyorum, kardesinin rahatca yaptiklarini ben yapinca batiyor der isterse kavgadan omrumu yesin yinede gitmezdim. Nedemek yere otur konusma etme. Sacmaliga bak.
Sana gelince kaynananlar yine yeremi oturuyorsun peki kendi evinde ?
Ha baktin eşin zorla getirip götürüyo ben inadina otururdum koltuğa. Kyanana laf yapinca da sizin adetleri bilen isteyen alsaydi oglun,ben boyle adet gormedim duymadim uygulamak istemiyorum der çıkardım kenara. Cokta her denileni adet diye yapmayin canim

Bende dedemle yolda karşılaşmıştım ve yanımdaki arkadaşım üvey deden mi? Diye sormuştu hareketlerimizden dolayı. Bizde mesafe vardır ve saygıdan gelir. Çok da güzeldir.
Bizde dedelerimize salgıliyiz ama gördük mu elini öper sariliriz. Bunlari yapinca saygisiz olmuyorsunuz

Tabi ki boşan. Ya da takma adetleri, normal davran. Ya alışırlar, ya boşarlar

Dedemi görünce sarılır öperdim. Dedem nasılsın derdim. Bizde saygı da, sevgi de vardır. Harikadır.

Sakın sorumu yanlış anlamayın
Cidden meraktan soruyorum
Ben bir anaokulu öğretmeniyim
Çocuklarda dokunmanın ve sevgi göstermenin gelişime etkisi çok büyük.

Devam ettireceğim dediniz
Mesela büyüklerin yanında çocuğunuzu sevmeyecek misiniz?
Bir de her adetin bir anlamı var dediniz.
Çocuk sevmemenin anlamı nedir ?
Mesela hangi bakımlardan görgüsüzlük

Elhamdülillah yani şükürler olsun çerkezim deyip, ben öndeyiz, üstünüz demedim...

Kadinlar köle bu adet e göre benim anladiğim.
Konu sahibi sizde niye her denileni yapiyorsunuz.Boşayin gitsin.Anasi ogluna kendi istesigi gibi gelin bulsun

Ben dedemi öperim de sarılırım da
Yeri gelir tonton yanaklarını sıkar canım dedemm derim
Ben saygısız mıyım

Bence adet adi alyinda soxi sindirmeye calosiyolar eger gücünüz varsa baş kaldirin ama sonu boşanmaya gider... giderse gitsin zaten...

BU BAS KALDIRISTA AMAN HA ÇOCUK YAPMAYINNN

Elbette sorabilirsiniz, yanlış anlamadım. Ve evet başkalarının yanında çocuğumu sevmem, eşime de ya da sevdiğim herhangi bir insana da başkalarının yanında abartılı sevgi gösterisinde bulunmam. Bizde böyle davranışlar gösteriş-nispet gibi algılanır ve göze sokarcasına yapılan bu hareketleri çiğ buluruz. O anda ortamda belki çocuğu olamayan, ya da mutlu bir ailesi olmayan veya bir aile bireyini kaybetmiş birini imrendirmenin doğru olmayacağını düşünürüz. Maddi manevi sahip olduklarını göstermek ayıp karşılanır, en azından bizim evde bana böyle öğrettiler. Herkesin kültürü örfü başka başka, bizler de böyle gördük böyle yaşıyoruz.

Sizin için söylemiyorum bunu ama insanlar bu yukarıda anlattığımla sevgi kavramını karıştırıyor, bunları çocuğunu sevmemek sanıyor. Annem babam beni başkalarının yanında sevmedi sarılıp öpmedi (hala da yapmazlar) ve asla sevgisiz büyümedim. Çünkü çocukluktan itibaren kendi çekirdek ailemizde sevgilerini hem fiziksel hem de manevi anlamda hep gösterdiler, 30 yaşında koca kadınım annem babam hala evde beni şapur şupur öperler. Sadece millete ilan etmeye gerek duymazlar. Daha da önemlisi bana birey olarak hep saygı duydular; hangi okula gideceğime, hangi mesleği yapacağıma, nerede yaşayacağıma, kiminle evleneceğime hep kendim karar verdim ve beni desteklediler. Yanlış yaptığımda da desteklediler, mesela evliliğim yürümedi "bu iki yılı hayatında hiç yaşanmamış say" diyerek beni sarıp sarmaladılar. İdare et, etraf ne der hiç demediler. Dolayısıyla kendimi hiç değersiz hissetmedim, keşke ülkemizdeki bütün genç kızlar bu imkana sahip olsa. Allah ailemden razı olsun diye hep dua ederim.

Biraz uzattım sanırım canım umarım doğru ifade edebilmişimdir, bizde çocuk sevmenin ve çocuk yetiştirmenin anlamı budur. İnşallah -nasip olursa- ben de beni yetiştirdikleri gibi bir evlat yetiştiririm.

Elhamdülillah yani şükürler olsun çerkezim deyip, ben öndeyiz, üstünüz demedim...
Yani insan bu kadarcık şakayı da anlayamaz mı, beyinde ufacık da olsa bir mizah kırıntısı olmaz mı. Olmayınca olmuyormuş hakkaten de, yani ciddi ciddi üstünüz demeye çalıştığımı anladın yani oof offf gözünüzü seveyim az kafayı çalıştırın az salın bi da herşeyi ciddiye almayın

E L H A M D Ü L İ L L A H ulan var mı diyeceğiniz

Hiç görmedim görüşmüyodum ki... son 1 senede tanıştım annesiyle hiç anlamadım böyle olduğunu

Kendinden adetlerinden, ailesinden söz etmedi mi? Hiç mi bir araya gelmediniz , anlamadiniz ?

Sizi bilemem ama ben kabul etmezdim, resti çekerdim.

Çocuk konusunda ise bosanmiyorsaniz tuplerinizi baglatin diyorum ! Böyle yazayım anlarsınız belki nasıl bir hayatta olduğunuzu.

Sık mi gorusuyorsunuz?

Sen Çerkes adetlerini bana sor ben hepsini anlatayım sana :) Evet soylediklerin bizde var. Aileye ziyarete giden çift yüz göz olmaz yan yana oturmaz yatılı kalınacaksa birlikte yatmaz. Ama bunlar eşinizin kız kardeşi için de geçerli, ilginçmiş onun rahat olması. Bu adetler bana saçmalık vs gibi gelmiyor, birisi böyle dediğinde de çok ayıplıyorum. Başka birinin adetine saçma demek ağır bir şey bence. Çünkü bizim adetlerimizde hiç insanı kötü bir konuma sokan adet yoktur. Damat da gelin gibi muamele görür rahat rahat davranamaz. Örneğin beni de bunların tersini yapmak inanılmaz rahatsız ediyor. Örneğin, babamın önünde eşimle rahat davrandığımı hayal bile edemiyorum :) Nasıl büyüdüğünle alakalı. Dışarıdan birinin ayak uydurması çok zor. Eşinizin böyle talepleri var ise Çerkes biri seçmeliydi. Hatta şaşırdım bu kadar adetleri uygulayan aileler genellikle dışarıdan evliliğe çok tepkili yaklaşırlar.

Bir cerkese -ulan- kelimesini hic yakistiramadigimi soylemek isterim

Maşallah evlilik değil kampa gitmiş gibisiniz. Adet olsa ne olur şunlar ya gözünüzü seveyim biraz mantıklı olun. Baştan diyecektiniz ben buyum, benim kalıbım bu diye. Ne diye her şeye başınızı eğdiniz? Yapmayın. Hala direniyorlarsa da ben görüşmezdim. Eşinizde iş yok ama ne güzel ezdiriyor sizi. Hala adam iyi, adam melek..... İyi lafından tiksindim burada öff. O diyecekti eşimi sıkmayın diye. Herkes sizi sevsin diye belinizi bükmeyin. Seven her halinizle, olduğunuz gibi sevsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…