Arkadaşlar,
eğer zayıf ve kilonuz sabit olduğu halde çatlaklarınız oluşmuşsa bu içerden gelen bişeydir. demekki vücutta bazı şeyler eksik A,C,E vitaminleri, su gibi..cildin nem dengesini korumak gerek.. aslında bluğ çağına giren bütün kızların nemlendirici losyonlar kullanması gerekir. Bitkisel yağlarda kullanılabilir bazıları gerçekten çok yararlıdır. internet, gazete, tv vs.. iletişim araçlarından edindiğim bilgilere dayanarak oluşmuş çatlakların tedavisi oldukça zor, zahmetli ve pahalı olduğunu söyleyebilirim çünkü
estetik cerrahiye giriyo yada lazerli tedavi ancak pembe renkteki çatlakların tedavisinin daha mümkün olduğunu da duydum evrimini henüz tamamlamadığı için tedaviye daha çok yanıt veriyormuş. Ergenlik döneminden hemen sonra benim de basen bölgemde hafif çatlaklar oluştu ama ben geç farkettiğim için bişey yapamadım. O yüzden oluşmuş çatlakları tedavi yerine bazı basit bakım kürleriyle bunun oluşmasını engelleyebiliriz. 15-20 günde bir kese olarak ölü derileri vücuttan atmak gibi, sıcak soğuk duş masajı gibi banyodan hemen sonra vücut nemliyken nemlendirici losyon sürmek gibi yine haftada bir bir bitkisel yağla masaj yapmak gibi (kayısı , badem, susam, portakal yağı gibi), hızlı kilo alıp vermemeye dikkat etmek gibi, yediklerimize içtiklerimize dikkat etmek ve gerekli mineral ve vitaminleri almak gibi, egzersiz yapmak gibi, bol su içmek gibi bu şekilde cildin elastikiyeti korunur, bu bakım önerilerine kilo almaya başladığımızı farkettiğimiz dönemlerde 2-3 katı ağırlık vermeliyizki işe yarasın.Bunlar benim okuduğum ve araştırdıklarımdan aklımda kalanlar şimdide internetten bulduğum çatlaklardan korunmak için neler yapılması gerektiği ile ilgili bir yazı da ekliyorum..
Korunmak için neler yapmalı?
Ne yazık ki, oluşan çatlakları yok edecek mucize bir reçete yok; kalıcılar. Ama, oluşumlarını ısrarlı bir bakımla engellemek mümkün. İşte tavsiyelerim:
* Cildinizi her gün bir kremle nemlendirin. Kremler hem çatlamaya karşı cilde gereksinim duyduğu suyu verecek, hem de cildin esneme kapasitesini artıracaktır.
* Bol, bol su için.
* A, E ve C vitaminleri yönünden zengin yiyeceklerle beslenin.
* Spor yapın.
* Kısa süreler içinde kilo alıp vermemeye çalışın.
* Hamileyseniz, kilonuzu doktorunuzun önerdiği sınırlar içinde tutmaya özen gösterin.
* Çatlakların tedavisi daha erken dönemlerde iken bir dereceye kadar mümkün olduğundan bu dönemleri kaçırmadan uzman dermatoloğunuzla görüşmeniz daha doğru olacaktır, ancak çok ileri aşamalardaki çatlaklar yani beyaz renkte ve dikey çatlakların ne yazık ki daha çok etkin bir tedavi şekilleri bulunamamıştır, mekanik dermabrazyon, kriyoterapy veya lazer tedavi sonuçları ise hala o kadar yüz güldürücü değildir, ancak bazen bir dereceye kadar bölgedeki yoğunluk ve belirginliği kaybettirelebilir. Yapılan tedavi sonuçlarının sizi hayal kırıklığına uğratmamak için tabi ki doğru kişilere baş vurmanız lazım.
Hamilelik döneminde daha sık rastlanır!
İnsan cildi çok esnektir. Ancak cilt kendi kapasitesinin üzerinde esnerse, o zaman cilt altındaki kolajen lifler yırtılır. Cilt çatlakları özellikle genç kızlarda buluğ çağında, vücutları aniden kadınsı değişimler gösterdiğinde ve aynı şekilde vücut geliştirme sporu yapan erkeklerde görülür. Cildin alt dokusunun yırtıldığı yerde kırmızı – mavimsi çizgiler oluşur. Bu çizgilerin oluşmasına en uygun yer; karındır. Bu çatlakların göğüs ve bacaklarda görülme olasılığı da oldukça yüksektir. Aşırı kilo alımı bu çatlakların en önemli sebeplerindendir. Özellikle hamilelik döneminde bu tip çatlaklara daha sık rastlanır. Göğüslerde süt toplanması, göğüslerin büyümesine ve ağırlaşmasına yol açarken, göğüs kenarlarında da çatlamalar görülebilir. İlk başlarda belirgin olan bu çizgiler zaman içinde solar, gümüş beyazımsı bir renk alır. Ancak kişi eski kilosuna dönse bile bu çizgiler hiçbir zaman tam anlamıyla kaybolmaz. Hamilelik döneminde ciltte gerilme olan bölgeleri koruyucu ürünlerle nemlendirmek ve esnemeye hazırlamak çatlaklara karşı etkili bir önlem olabilir.
Hamilelik döneminde uygulayacağınız doğru bakımlar çatlakların sayısını minimalize etmenizi ve daha sonra bu konuda çok fazla çaba serf etmemenizi sağlayacaktır. Kozmetik ürünlerin doğru seçimi ve hamilelik süresince düzenli bir şekilde uygulayacağınız bu ürünler sayesinde çatlakları oluşabilecek minimal dereceye indirmek mümkün, tabi bu doğru karar ancak doğru bir fizik muayene ve cilt tipi tespit edildikten sonra yapılır.
Çatlakların tıbbi tedavilerinde hangi yöntemler uygulanıyor?
Çatlakları yüzde 100 geçirecek herhangi bir yöntemin olmaması ile birlikte en çok kullanılan yöntemler lazer ve karboksiterapi yöntemleridir, lazer için ayda bir ortalama 3-5 seanstan sonra çatlaklarda yüzde 60, yüzde 100 başarı elde edebilirken, karboksiterapi yöntemleri sayesinde ortalama 8- 10 seanslık uygulamalardan sonra hem cilt kalitesinde genel düzelme ve toparlanma ve hem çatlaklarda yine yüzde 60- yüzde 100 başarı elde edilebilir.
KONUYU BİRAZ UZATTIM AMA ÇATLAK VE SELÜLİT CİBİ CİLT SORUNLARINDAN KURTULMAK İÇİN BU BAKIMI UYGULAMALARINI BİR HAYAT FELSEFESİ HALİNE GETİRMEK GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM15-20 GÜNLÜK YADA 1 AYLIK BİR BAKIM ARDINDAN KENDİİN BIRAKINCA TEKRAR OLUŞMA RİSKLERİ ÇOK BÜYÜK O YÜZDEN DÜZENLİ VE DENGELİ BESLENME + VÜCUT BAKIMI + EGZERSİZ ANCAK BU ŞEKİLDE OLUŞMALARINI ENGELLEYEBİLİRİZ!!!