- 26 Mayıs 2014
- 13.528
- 15.850
- 298
hayatım anlıyorum sana bende bir örnek vereceğim ben sünniyim oğlum 5 yaşını bitirdi işten çıktım oğlumu aldım babaanneden evime gidiyorum benimki geveze birazz anaokulunda öğrendikleri şarkıyı söyleye ,söyleye biraz sesli eve gidiyoruz.. yanımızdan iki bayan geçti ve şöyle dediler söylendiler gibi ama duydum tabi(çocuklara bunları öğreteceklerine ALLAH ,,ALAH demeyi dua etmeyi öğretseler yaaa..)tabi sinirlendim önünü kestim bir daha tekrarla öğretmediğimi, yada öğrenmediğini nerden biliyorsun ve belki müslüman değilizdir sen bu söylenme hakkını nerden buluyorsun dedim bu yargıya nasıl varıyorsun dedim..dedimde dedim sephora.. nerdeyse ağzının ortasına indirecektim.. o ön yargılılar,, her yerdeler bi bitmediler ve belkide hiç bitmeyeceklerKakao ve Ben yeni nesil bilinçli falan değil be güzelim. Daha üç beş ay önce 8-9 yaşlarında çocuklar kuran kursuna gitmiyor diye alevi bir ailenin çocuğunu hırpalıyordu parkta. Alevi olan çocuk alevi olduğunu bile bilmiyordu, diğerlerinden öğrendi. Ben müdahale etmesem ne yapacaklardı bilmiyorum. Ve o çocuk şimdi evden çıkmak istemiyor, okula gitmek istemiyor. Çok büyük travma oldu.
Yeni nesil bunlar, bunları yetiştiren bizim neslimiz. Hiç pembe gözlüklerle bakamıyorum.
in vino veritas , özel mesaj ayarlarından dolayı size mesaj yollayamadım. Acaba okuduğunuz kitapların ismini benimle paylaşabilir misiniz? Ben de okumak isterim. Şimdiden teşekkür ederim.
teşekkür ederim canım.. korna sesini ben de sevmiyorum hele şu düğün konvoylarını gecenin bir vakti ama işte naparsın kim nasıl mutluysa öyle yaşasın deyip kenara çekiliyoruz...bu gün varız yarın yokuzhak veriyorum sana ve akıcı yazdıklarına keyifle okuyorum ama ben tercihimi fatihadan yana kullananlardanımm korna seslerinden değil
mesaj at kısmı yok cicim.Çok enteresan bir şekilde bugün kimse bana mesaj atamıyor. Ayarlarda da sıkıntı yok ama anlamadım.marilyn monroe bi denesen bana mesaj atmayı.
uppahalds size hemen yazıyorum.
benim arkadaşım İzmir gibi bir şehirde Alevi olduğunu söylemeye korkuyordu. din dersini Alevi olduğu anlaşılmasın diye alıyordu. adını şimdi söylemeyeceğim bir şehirden gelen sınıf arkadaşımızla aynı mahallede oturuyorlardı ve öğrenmiş alevi olduğunu, öğrendikten sonra kıza "sen de babanla mum söndü oynuyor musun?" diye sordu.
bunları da ben yaşadım Kakao, bizzat gözümle gördüm.
eski erkek arkadaşımın üniversite okuduğu şehirde dayakla camiye sokulup namaz kıldırıldığı için caminin önünden bile geçemediğini de biliyorum mesela, Ramazan'da oruç tutmadığı için tartaklandığını da.
hakikaten farklı ülkelerde yaşadığımızdan emin oldum.
başörtülü kızların okuyamaması da, kamuda çalışamaması da bir ayıptır ama bu ülkenin inancı yüzünden esas mağdur olanları siz değilsiniz.
çıkarın bunu aklınızdan.
eğer bu ülkede insanlar sırf Sünni olmadığı için öldürüldüyse esas mağdur siz değilsiniz.
biliyorum marily kızkardeşim başörtüsü sorunu yaşarken alevi arkadaşlarında sıkıntıları vardı..ve evimiz destek için alevi dostlarla dolardı.. peki ne yapacağız ben üstüme düşeni yapıyorum çevremde.. dediğim gibi gelinimiz alevi asla bir yadırgama olmadı olamazda ama elbet bu ayrımcılığın çirkinliğini şerefsizliğini gene el birliği ile atlatmamız lazımm..benim arkadaşım İzmir gibi bir şehirde Alevi olduğunu söylemeye korkuyordu. din dersini Alevi olduğu anlaşılmasın diye alıyordu. adını şimdi söylemeyeceğim bir şehirden gelen sınıf arkadaşımızla aynı mahallede oturuyorlardı ve öğrenmiş alevi olduğunu, öğrendikten sonra kıza "sen de babanla mum söndü oynuyor musun?" diye sordu.
bunları da ben yaşadım Kakao, bizzat gözümle gördüm.
eski erkek arkadaşımın üniversite okuduğu şehirde dayakla camiye sokulup namaz kıldırıldığı için caminin önünden bile geçemediğini de biliyorum mesela, Ramazan'da oruç tutmadığı için tartaklandığını da.
hakikaten farklı ülkelerde yaşadığımızdan emin oldum.
başörtülü kızların okuyamaması da, kamuda çalışamaması da bir ayıptır ama bu ülkenin inancı yüzünden esas mağdur olanları siz değilsiniz.
çıkarın bunu aklınızdan.
eğer bu ülkede insanlar sırf Sünni olmadığı için öldürüldüyse esas mağdur siz değilsiniz.
Doğrusun Aebencim Allah nasip etsin der susarımSana özgürlük yok habin, çünki senin özgürlüğün birilerinin özgürlüğünü kısıtlıyorda ondan canım ....
gizlilik ayarlarınla oynamışsın bende baktım atılmıyorÇok enteresan bir şekilde bugün kimse bana mesaj atamıyor. Ayarlarda da sıkıntı yok ama anlamadım.marilyn monroe bi denesen bana mesaj atmayı.
uppahalds size hemen yazıyorum.
gizlilik ayarlarınla oynamışsın bende baktım atılmıyor
biz bir şey yapmayacağız kakao. sizler Sünni Müslümanlar yapacaksınız. CHP'ye atarlandığınızın yarısı kadar içinizdeki bu adamlara atarlansanız, içinizdeki o irin o cerahat akacak.biliyorum marily kızkardeşim başörtüsü sorunu yaşarken alevi arkadaşlarında sıkıntıları vardı..ve evimiz destek için alevi dostlarla dolardı.. peki ne yapacağız ben üstüme düşeni yapıyorum çevremde.. dediğim gibi gelinimiz alevi asla bir yadırgama olmadı olamazda ama elbet bu ayrımcılığın çirkinliğini şerefsizliğini gene el birliği ile atlatmamız lazımm..
Sabah baktım açık görünüyor, şimdi baktım yine açık görünüyor. Anlamadım oky. Yanlış yere mi bakıyorum?
Bende baktım olmuyor,herhalde lsitendeki arkadaşlarına açık olabilir mesajların..
http://www.kadinlarkulubu.com/forum/index.php?account/privacySabah baktım açık görünüyor, şimdi baktım yine açık görünüyor. Anlamadım oky. Yanlış yere mi bakıyorum?
biz bir şey yapmayacağız kakao. sizler Sünni Müslümanlar yapacaksınız. CHP'ye atarlandığınızın yarısı kadar içinizdeki bu adamlara atarlansanız, içinizdeki o irin o cerahat akacak.
ama siz kendi mağduriyetlerinizle o kadar ilgilisiniz ki hala buraya gelip "dinsizlikten" yakınabiliyorsunuz. hiç sünni köyünde bir alevi görmemişlerin yazıları bunlar.
ne yazık ki içinizdeki bu insanları temizlemediğiniz sürece biz her zaman sizin mağduriyetlerinizin sonuna bir "ama" ekleyeceğiz. çünkü sizin başörtüyle okuyamamanızın sebebi laiklik değil, o insanlar.
tamamdır olmuşÜyelere açık görünüyor. Listemdeki arkadaşlarım da atamadı bugün mesaj. Rica etsem tekrar bakarmısın hanım? Kapatıp açtım şimdi belki düzelmiştir.
Üyelere açık görünüyor. Listemdeki arkadaşlarım da atamadı bugün mesaj. Rica etsem tekrar bakarmısın hanım? Kapatıp açtım şimdi belki düzelmiştir.
Bakin aslinda gunluk konusma dilimizde bile yerlesik otekilestirici unsurlar var. Biz kotu niyetle yapmasak bile bunun daha fazla yerlesmesine sebep oluyoruz.yanlis anlamayin ama gelinimiz alevi ama yadirganmadi cumlesi bunlardan biri...zaten yadirganacak bir mevzuu degil ki.kurt ama iyi insan alevi arkadasim var:)))) gibi gibi...cogunlugun dili:)biliyorum marily kızkardeşim başörtüsü sorunu yaşarken alevi arkadaşlarında sıkıntıları vardı..ve evimiz destek için alevi dostlarla dolardı.. peki ne yapacağız ben üstüme düşeni yapıyorum çevremde.. dediğim gibi gelinimiz alevi asla bir yadırgama olmadı olamazda ama elbet bu ayrımcılığın çirkinliğini şerefsizliğini gene el birliği ile atlatmamız lazımm..
Türkiye çoğunluğu müslüman olan bir ülkeooooo
AB ülkeleri... Kendi ayağına sıkıyorsun Amine
"1959 yılındaki “Eğitim Sözleşmesi” ne göre, okul açmak serbesttir. Şartlarını yerine getiren her eğitim kurumu devlet yardımını alabilir33. Ayrıca Anayasanın 181. Maddesine göre devlet, resmen tanıdığı dinin resmi temsilcilerine (culte) dini çalışmalar için yıllık bütçeden pay ayırır34. Herhangi bir dini kabul etmeyen laikler de aynı yardımı “kar amacı gütmeyen dernekler” statüsü çerçevesinde almaktadırlar. Ancak laikler kendilerinin de, din dışı insancı (humanist) felsefe üzerine kurulmuş bir topluluk olarak kabul edilerek, aynı hakka sahip olmaları konusunda çalışmalar yapmaktadırlar35."
şimdi senin dediğin konuya gelelim:
Bu yasanın 8. Maddesi şöyledir: “Resmi kurumlara ait ilk ve orta öğretimdeki haftalık ders programlarında, en az iki ders saati din ve ahlak dersine yer verilmek zorundadır. Din öğretimi (Katolik, Protestan, Yahudi, İslam ya da Ortodoks) dinlerinden ve bu dinlerin ahlakın olmak zorundadır. Ahlak öğretimi ise dini olmayan (bir ahlak) olmak zorundadır. Aile reisi, vasi ya da çocuğu korumakla görevli kişi, (öğrencinin) okula ilk kaydı sırasında din ya da ahlak dersinden hangisini seçtiğini resmen imza ile bildirmek zorundadır. Şayet din dersi seçilmişse bunda hangi dinin seçildiği belirtilir. 18 yaşına gelen öğrenciler seçimlerini kendileri yapar.” Demek ki, Anayasa ve bu yasaya göre öğrenci ya da velisi ülkedeki bütün bu okullarda şu iki dersten birisini seçmek zorundadır.
1. Din dersi
2. Laik (hiç bir dine bağlı olmayan) ahlak (moral) dersi.
Zorunlu seçmeli olarak beş tip din dersi bulunmaktadır. Öğrenci şu beş dersten birisini zorunlu olarak seçecektir:
İsimlerinden de anlaşılacağı gibi bir dini öğrenmek isteyenler din derslerine girerken, bunlara girmek istemeyenler de ahlak dersine girmektedirler. Öğrenci velileri ilk kayıtta ve her yıl öğretim yılı başında form dilekçede hangi dersi okuyacağını belirler.
a. Hıristiyan Katolik
b. Hıristiyan Protestan
c. Hıristiyan Ortodoks.
d. Yahudilik
e. İslam.
Bu din ve ahlak derslerini seçme imkanı, ancak resmi okullarda vardır."
Ki Belçikadaki laiklik tartışması çok sık gündeme gelir ve ülkedeki Laikler partiler aracılığıyla Katolik Klisesinin etkisini kırmaya çalışıyor.
ilgilenenler için Linki şuraya koyayım:
http://www.cie.ugent.be/aydinbelcika.htm
Avusturya hakkında da şunu yazayım:
"
Bir dine bağlı olmak konusunda yasada aşağıdaki düzenleme öngörülmüştür:
- Çocuk 10 yaşına gelene kadar: Ebeveynler çocuğun dinini saptarlar.
- 10 ile 12 yaş arasında: Ebeveynler çocuğun dinini saptamakla beraber, çocuğa da söz hakkı verilmelidir.
- 12 ile 14 yaş arasında: Çocuğun rızası alınmadan din değiştirmek artık mümkün değildir.
- 14 yaşından itibaren: Çocuk hangi dine cemaate bağlı olmak istediğini kendi tayin eder
- https://www.wien.gv.at/tr/birarada/din.htm
"1867 Staatsgrundgesetz
15. Madde (StGG) ‘Tanınan her kilise ve dini cemaat devlet okullarında din özgürlüğüne sahiptir. Cemaatler işlerini kendileri organize ve idare ederler. Cemaatler kendi kültürlerinde, ders ve hizmetlerinde özgürdürler, fakat her toplum ferdi gibi onlar da işlerini mevcut yasaları içerisinde yürütürler.’
17. Madde ‘Devlet okullarındaki din derslerinin sorumlusu, tanınan kilise veya dini cemaatir.’
Mevcut Anayasanın 149. Maddesine göre Staatsgrundgesetz anayasanın bir parçasıdır."
Dinler: Katolikler (%70), Dine aitli ği bilinmeyenler, Evangelistler, Ortodokslar, Müslümanlar (500 bin)
"Din derslerin katılım mecburi değildir. Veliler isterlerse kayıtlarını sildirebilirler. ‘Okulun ilk beş gününde: Kayıt mecburiyeti değil, kayıt sildirme mecburiyeti’ 14. Yaşından sonra öğrencinin kendisi kaydını sildirebilir."
"Eğer din derslerine bir sınıfın mevcudunun yarısından daha az sayıda öğrenci katılıyorsa, bu durumda diğer sınıflardaki öğrenciler birleştirilerek ders yapılır. Özellikle azınlık dinlerine mensup olanlar için bu tür uygulamalar söz konusu olmaktadır"
"Okul idaresi öğrencileri tarafsız olarak din dersi uygulaması hakkında bilgilendirmeli ve kayıt silmeye veya silmemeye teşvik edememelidir."
"Din dersi öğretmenleri din dersi için özel reklam ve teşvik yapamaz. "
"Ayin ve ibadetler okullarda yapılabilir." (örneğin bir Alevi de ibadetini yapabilecek ya da bir Yahudi de)
"Ayin ve ibadetler din dersinin bir parçasıdır."
Anayasaya göre tanınmış dinî cemaatler şunlardır: Katolik, Protestan, Eski Katolik, Ermeni Apostel, Yunan-Ortodoks, Suriye-Ortodoks, Metodistler, Mormonlar, Yeni Apostel Kiliseleri; Müslümanlar; İsrail Din Camiası; Budist Din Camiası.
http://www.cie.ugent.be/mzaydin5.htm
http://www.ebsad.org/img/avusturya_da_din_egitimi_[uyumluluk_modu].pdf
Avrupa Birliğinde Ahlak dersi, herhangi bir inanışa sahip olmayan ailelerin, çocuklarına verilmesini tercih ettiği eğitimi ifade eder.
eğer bu örneklerdeki gibi bir "din" eğitiminden bahsediyorsak benim itirazım yok, burada hiçbir "laik"in de olacağını sanmıyorum.
ama bu tarz bir din eğitimi için önce ülkedeki cemaatlerin din eğitimine de izin verilmesi gerektiğini anlamanız gerekiyor. yani Avusturya ve Belçika eğitimindeki bu olaylar safi Katoliklere has değil. sadece Katolik çok olduğu için en çok onların okulları var.
örneğin son eklediğim linkte İslam Cemaatinin açtığı okulları göreceksin.
Alevileri dini kimlik olarak tanıyıp kendi okullarını açmasına tamam mısınız mesela?
diğer konuya gelince;
din üretmenin tersini emreder derken, din çalışmayın demez gibi bir mana çıkarmışsın sanırım, elbette ondan bahsetmiyorum. din kendine has dogmatik bir düzendir. içinde ne yazıyorsa odur. bunun ötesinde bir şey yapamazsın.
Sanat da Bilim de sorgulanarak, üzerine eklenerek gelişir.
ama İslam 1400 yıl önce ne olarak indiyse şu anda da öyle. Kaynak hiç değişmedi sonuçta. farklı yorumlamalar olabilir ama bu sonuçta dini geliştirebileceğin anlamına gelmez. sınırların Kur'an'ın içindedir, onun dışında hiçbir şey yapamazsın, yanlış mıyım?
haaaa okudun okudun profesör mü oldun diyorsun. Biraz da sen okusan keşke, acilen Sosyal Bilgiler dersine geri dönmen lazım.
e ben de Kur'an'a göre yönetilmek istemiyorum? şimdi ne olacak? Dini kurallarla yönetilip de dini kullanmayıp insanlara zulmetmeyen bir ülke gösterin bize? kendinize olan bu güvenciniz nereden geliyor?
peki mesela ülkedeki Hristiyanlar, Yahudiler ve Dinsizler için çözümüz nedir?
ben boşuna yazmışım mesajlarımı. arkadaşım, insan unsuru ve egoları oldukça kuranı kafalarına ve çıkarlarına isteklerine göre değiştirecekler.Türkiye çoğunluğu müslüman olan bir ülke
Ecdadımız Nasıl tüm dinleri içinde barındıran asırlar süren bir yönetimi himaye ettiyse az biraz örnek alırsak emin olun Kuran'a göre yönetilirsek bunu başarırız
Günümüzde hangi ülke kurana göre yönetiliyormuş söylermisiniz ben göremiyorum
Hepsi petrol kaynaklı Amerika İsrail kölesi olmuş dini alet eden yönetimler
Siz beni Arap ülkelerindeki yönetimi istiyormuşum şeriat! Dedikleri ama altında her türlü şeytan oyunları olan insanları sadece ölen Sayı! Larla bilen yönetimlerei destekliyormuşum gibi ithamda bulunuyorsunuz
Bırakın birbirinize üstünlük sağlamayı
Hepimize düşen görev çocuklarımıza ilim öğretmek
Bizlerin birbirine düşmesi kimin işine geliyor bi düşünün Benim yolum bana göre doğru yoldur kurtuluştur
Herkes etrafına çocuklarına çevresine tek dayatması ilim öğretmek Kuran'ı anlatmak olsun
Tekrar bana göre diyorum kurtuluş budur Cihat budur kimseyle polemiğe girmek istemiyorum fikrim sabittir nokta
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?