Selam arkadaşlar! :)
Ben Rusça öğrenmeye başladım ve bugün birkaç Rusça kelime ezberledim. Ayrıca bugün üniversiteye gitmeden önce mutfağı temizlerken Rusça anlamadığım halde Rusça podcast'ler dinledim.
Yıllar içinde bir şekilde İngilizce öğrendim, hem de hiç gramer kitabının kapağını bile açmadan. Çünkü gerek internette gerekse günlük hayatta İngilizce'ye o ya da bu şekilde maruz kalıp durdum ve İngilizce'yi doğru düzgün kitap kapağı açmadan kendi kendime öğrenmiş oldum. Ama ne yazık ki Rusça'da bu pek mümkün değil. En azından Türkiye'de yaşarken mümkün değil. O yüzden ben de anlamıyor bile olsam temizlik, yürüyüş vs yaparken Rusça podcast dinliyorum ki bu dili bolca duyayım. Herkese de tavsiye ediyorum.
Her gün birkaç kelime illa ki öğreniyorum ve tekrar ediyorum.
Geçenlerde internette şunu buldum:
Herkesin öğrenme şekli elbette farklıdır ama buradaki tavsiyelere uymanın hemen hemen herkesin işine yarayacağını düşünüyorum. Kısaca özetleyeyim...
1. Yorgun bile olsak, 5-10 dakika da sürse her gün illa ki öğrenmeliyiz. Hiçbir zaman bilgimizi arttıracak bir fırsatı kaçırmamalıyız. Düzenli tekrar ve pratik yapmak çok önemli. Beynin "kullan ya da kaybet" durumunu biliyorsunuzdur. Düzenli tekrar çok önemli, 10 dakika bile olsa.
2. Motivasyonumuzu kaybetmeyelim. Hepimizin yabancı dili öğrenme nedenimiz farklı. Amacımıza ulaştığımızda hepimiz için iyi bir ilerleme olacak, bunu aklımızdan çıkarmayalım.
3. Yeni öğrendiğimiz kelimeleri muhakkak bir deftere not edelim. Mümkünse sürekli yanımızda taşıyacağımız büyüklükte bir deftere ki yanımızda bulundurup her fırsatta tekrar edebilelim.
4. Yeni öğrendiğimiz dilde bolca okuyalım. Ama sevdiğimiz konular hakkında yazılmış şeyleri okuyalım ki sıkıcı olmasın. Okurken de yeni kelimelere ve dilbilgisi kurallarına dikkat edelim.
5. Hata yapmaktan hiç korkmayalım. Zaten yaptığımız ufak hatalar kimsenin umurunda bile olmuyor, takılmıyorlar yani. Yeni bir kelime ya da gramer kuralı öğrendiğimizde hemen kullanalım, yanlış da kullansak sorun yok zaten illa ki birileri düzeltecektir hatamızı. Herkes yeni bir dil öğrenirken hata yapar.
6. Teknolojinin minetlerinden faydalanalım. Podcast'ler dinleyelim, öğrendiğimiz dilde haberleri okuyalım, blog'lara yorum yazalım, videolar izleyelim, oyunlar oynayalım vs.
İnşallah hepimiz kolaylıkla öğrenelim istediğimiz dilleri. :) Hepimize kolay gelsin.