Bu yaştan sonra!? Tavsiyelerinizi fikirlerinizi bekliyorum kızlarr

Arkadaşım her yer 3 kuruşa calisan stajyer avukat dolu, bırak avukatlık kadrosunu normal bir memur olarak kamuya girmek için kendilerini yirtanlaf var.
Bir arkadaş hakim ya da savcı olur torpil de gerekmez demiş ama anlaşılıyor ki bu konularda pek bir bilgisi yok.
Öncelikle hakim ya da savcılık sınavlarına girebilmek için en fazla 35 yaş şartı var ve yazılı sınavı geçtikten sonra torpilin en babasını bulamazsan malesef mesleğe giremezsin. Hakimlik savcılık kaymakamlık Sayıştay vs mulakatlarini geçebilmek bu devirde çok sağlam torpile bakiyor malesef.
Hukuk okumanın pek bir mantığı yok gibi geliyor bana Özel sektörde de kamuda da avantajı yok.
 
Merhaba,

Normalde kendinizi geliştirmek, ukte kalması gibi sebeplerden okumak istiyor olsaydınız hangisini isterseniz onu okuyun derdim ancak meslek olarak ilerlemek istiyorum, kariyer yapmak istiyorum dediğiniz için yazmak istedim. Psikoloğum ben de, şu an bir yandan uzmanlık eğitimimi alıyor bir yandan da psikoterapi eğitimleri alıyorum. Öncelikle şunu söyleyeyim, bizim bir hocamız "Klinik psikolog olmak zengin işi" derdi. Lisans eğitiminde ne demek istediğini tam kavrayamamış olsam da bitirince ve alana girince daha iyi anladım. Türkiye'de bu iş artık ticarete döküldü. Sadece psikoloji mezunu olarak psikoterapi yapamazsınız, alanda iyi bir maaşa çalışamazsınız. Zira çok fazla mezun var, herkesin geçtiği yerlerden biri tam bir sömürme alanı olan rehabilitasyon merkezleri. Burada asgari ücretin altında çalıştırılan psikologlar biliyorum. Anca KPSS çalışıp atanarak belki sırf lisans mezunu olarak bir yerlere gelebilirsiniz.

Onun dışında yüksek lisans yapmanız gerekir alanda uzmanlaşmak için. Psikoloji bölümünün pek çok uzmanlık alanı vardır. Nöropsikoloji, sosyal psikoloji, bilişsel psikoloji, endüstri psikolojisi gibi. Ancak çoğunluğun hayali klinik psikolog olmaktır, Türkiye'de de çoğu akademisyen buna dönüp parayı psikologlardan kazanma derdine düştü. Klinik psikoloji yüksek lisans eğitimleri diğer alanlara kıyasla bir hayli pahalıdır. En düşük 50 bin-60 bin gibi ücretlerde alır özel okullar, devlet okullarına girmeniz ne yazık ki zordur. Bunu yanlış anlamayın ama belli bir yaştan sonra devlet üniversiteleri zaten yaşa bakarak öğrenci almak istemiyorlar, yani sizin onlara bir katkı sağlamayacağınızı düşünüyorlar. Kontenjanları da epey düşük. 10 kişilik kontenjan açan Hacettepe'ye 300 kişinin başvurduğunu görebilirsiniz. Özel üniversiteye başlasanız da en düşük 50 bin lira ödeyeceksiniz. Bu da yetmeyecek çünkü size psikoterapi eğitimi verilmeyecek. Psikoterapi eğitimleri de yıllarca sürüyor ve onlar da oldukça pahalı. Çift terapisi eğitimim 2.5 sene sürdü mesela. Yani şunu söylüyorum, "Ben klinik psikolog olmak istiyorum" derseniz en az 100 bin lirayı gözden çıkarın. Lisans eğitiminizi paralı okumadığınızı varsayarak bu fiyatı veriyorum. Kaldı ki siz mezun olana ve eğitimlerinizi tamamlayana kadar alanda bir sürü psikolog olacağını da göz önünde bulundurun. Bunları şevkinizi kırmak için değil, gerçekçi olmayan beklentilere girmeyin diye anlatıyorum. Zamanında ben de böyleydim zira.

Kardeşim hukuk okuyor, onlarda da durum pek parlak değil. Özel üniversitelere sürüsüne bereket kontenjanla açılan iki bölüm bunlar. Haliyle parayı basan okuduğu için çok mezun var ve iki bölümün de geleceği hiç parlak değil.
 
Psikoloji hakkında pek bir bilgim yok ama simdilerde sokakta elini sallasan hukuk okuyana carpıyor. O yüzden cok rahat is bulunur mu emin değilim. Hakimlik sınavında da yukarıda da bi arkadaşın dedigi gibi yazılı sınavı gectikten sonra sıkı bi torpil lazım. Baska ne gibi bölümler yazabilirsiniz acaba secenekleriniz neler? Bu arada azminizi tebrik ederim okumanın yaşı yoktur tabiki
 
Bu ülkede, sağlam bi yerlerden torpilin yada çok paran yoksa, çok çalışıp üç kuruşa sömürülmeye mahkumuz anlaşılan
 
Psikoloji okurdum,yani sırf hukukun ismi var diye ya da garanti diye onu okumazdım.Hangisine ilginiz var? Anladıgım kadarıyla psikolojiye.Bir de hukuk 5 seneye cıktı biliyorsunuzdur,ayrıca sınav falan da geldi bunlar sizi yıpratabilir.Bir de gerçekten cok fazla hukuk mezunu var,cok fazla üniversite açıldı.Hukuk biraz daha kovalama,çevre gerektiren bir iş.Buna gücünüz var mı? Psikoloji daha rahat gibi geliyor bana,daha sakin.Arkadaşların dediği gibi klinik psikolog icin yüksek lisans gerekli ama bir sürü kurumda calısabilirsiniz,sirketlerde calısabilirsiniz.Sonucta avukatlıkta da sınav + staj 2 sene daha uzaması demek.Sene olarak fark yok diyebiliriz.Bir de hakim savcılık yazılıyı geçtikten sonra tamamen torpil tamamen.Torpilin en cok döndügü yerlerden.Tüm bunlardan sonra oyum psikolojiye.Bir de sehir onemliyse en iyi psikolojileri kazanıp rahat etmeyi tercih ederdim ben olsam
 
Son düzenleme:
AH AH nerelere gideyim ben :)) geleceği parlak bölümler için var mı bi fikriniz peki :) hukuk ve psikolojiyi evet istiyorum ama yıllar sonra elimde sadece diplomayla kalacaksam hiç bir anlamı yok.
Dil ve konuşma terapistliği
Odyoloji
Bölümlerini araştırmanızı tavsiye ederim.
İki bölümde de yetişmiş eleman açığı var.
 
Burda bu işi yapmayanlarin atıp tutmasi size ne kadar yardımcı olacak?
Dışarıdan bakınca her is kolaydir , içine girince hiç aklınıza gelmeyen şeyler çıkar.
Siz bir avukata gidin işini iyi ve kötü yanlarını tavsiye Edip etmediğini sorun sonra bir psikologa gidip görüş alın. Ona göre karar verin.
 
O kadar çok yaşını vurgulamışsın ki
Bendeki üniversite okuma isteğini bile sorgulattın
Senden büyüğüm ama hiç o cümleyi kurmamıştım
Okumanın yaşı mı olur ay
 
Yaş mevzusuna takılma nedenim mezun olunca bu yaş konusu bana sanki dezavantaj sağlayacak gibi geliyor. Sizin ve eşinizin adına çok sevindim tabi ki geç değil olmadı seneye :)
 
Hukukla ilgili çok fazla teferruat çıktı bu ara. İlerisi daha sıkıntılı olacaktır. Ben de ikinci üni.olarak okuyorum. Ama gelecegi zorlu görünüyor biraz.
Ne güzel sizin yerinizde olmak isterdim :) evet değişiklikler var ama bundan sonra başlayacaklar için geçerli olur diye düşünüyorum.
 
O arkadaş benim ben dedim torpil gerekmez diye nasıl bi bilgisizsem çok zorlu sınavlardan geçiyorlar hakettikleri için o makamdalar diye düşünürdüm hep:) ülke gerçeğini unutmuşum malesef:)
 
Okumak olarak değil de sonrasında ne yapacağınizi düşünün bence. Hukuk okuduktan sonra ne olmak istiyorsunuz mesela? Ona göre yorum yapayım. Ya da psikoloji bittikten sonra kendi ofisinizi mi açacaksınız mesela?
 
Ben avukatım, açık konusmak gerekirse serbest avukatlık yapmak artık ülkemizde çok sıkıntılı. Kamuya gireyim derseniz siz bitiresiye kpss falan kalkmış olur zaten. Hakimlik deseniz sınav yeterli değil direkt torpil lazım. Biraz olumsuz konustum ama ben olsam diyetisyenlik okur kendi ofisimi açardim psikoloji hakkında bilgim yok o yüzden bir şey diyemiyorum.
 
Son düzenleme:
Ayrıntılı şekilde çook güzel anlatmışsınız. Mesleği yapan birinden bunları okumak çok faydalı oldu benim için. Bu süreçlerden geçen biri anlayabilirdi beni ancak :) anladığım kadarıyla psikolojiyi okusam bile bu sadece kendimi geliştirmek ya da sırf ilgimden dolayı okumam gerekiyor. Bu işten para kazanmak ya da meslek sahibi olmak istiyorsam şansım çok iyi değil. Hukuk için de farksız aslında durum. Sizin başka bölümler için varsa tavsiyeleriniz dinleyebilirim seve seve :))
 
Teşekkür ederim azim var ama seçenekler sınırlı malesef:) ea bölümünden girdim sınava, sınıf öğretmenliği ya da pdr bölümü de tercih edebiliyorum bir de iç mimarlık çevre tasarımı bölümü var. Öğretmenlik çok yazmak istemiyorum aslında sonu yine kpssye çıkacak sonuçta
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…