Bu lüks takıntısı sizi de sinir ediyor mu

Mesela ben oto koltuğu alırken oğluma en pahalı olanlardan aldım britax üçte birine olanlar da çünkü adax testi yok. Bakınca aynı ürün aman diyorsun ama kazada diğerleri çocuğun güvenliğini sağlayamıyor.
Aman markasına para verdin diyen arkadaşım vardı. Onlar teste ayrıca para vermiyor ondan ucuz yoksa teste girse o da geçer diyorlardı. Ama o riski ben alamam açıkçası
Hamileyken oto koltuklarının güvenlik testlerinin çoğunu izlemiştik eşimle ve britaxta karar kılmıştık.Oğlum 11 yaşında ve kilosuna göre hep güncellendi oto koltuğu.Çok memnun kaldık hala da çok memnunum. Benimle de çok dalga geçenler oldu paran ver saçacak yer arıyorsun dediler. Hatta oğlum bebekkken yaptırdığım rota virüsü aşılarına bile müsriflik dediler.

Ben buradaki borçtan bu kadar korkma olayını anlamıyorum. Bu ülkede maaşlı çalışan borca girmeden hiçbir şey sahibi olamaz. Buna teknolojik araçlar da, ev eşyası da, ev araba gibi taşınmazlar da dahil.

2 sene önce eve giren aylık gelirin %70’i oranında bir bir borca girmeseydim evim olmazdı. 2-3 ay önce yine aynı şekilde sağlam bir borca girmeseydim şu an hala 10 yaşında araç kullanıyor olurdum sıfır araç yerine. Kredi kartı olmasa bu yaz 3 ayrı tatil yapamazdım. 9 ay ödeyecez onları da. Ödeyebiliyorsak sorun yok. Ne demiş atalarımız, borç yiğidin kamçısıdır 😂
düşünce kırılacak, çalınması, kaybolması, başına bir kaza gelmesi aşırı kolay bir telefon için bunu peşin alacak gücü olmayanların borca girmesi çok mantıksız.
en son çıkan iphone'un en düşük özellikli olanı 65 bin liraymış.
6 ay taksitle alsan 10-11 bin lira aylık ödemesi var
kredi çekip alayım desen kredi çeksen bankadan, faizi var vs fazla fazla ödeyeceksin
yani bu telefonu almak fiyatı sebebiyle maddi durumu rahat olmayanlar için saçma.
ev araba gibi ciddi şeyler için borca girmeye asla karşı değilim, borçsuz olmuyor zaten
ama telefon gibi bişey için geliri düşük insanların kendini zorlayacak borca girmek çok saçma.

Beni genel olarak insanlarin kendine her seyi hak görmesi sinir ediyor. Mesela çalışmayıp cabalamayip basariyi bile hak görüyor insanlar kendilerine. Daha iyi yerlerde olabilirdim ben ya diyo bakiosun ne yapiyor diye koca bi hic.

Teknolojik aletler 5 yilda bir kez alindigi icin kendiminki eskiyse tutup da 3 yil oncenin modelini almam amiral dururken tabiki. Ama param yoksa mecbur alirim. Kendini zorlamanin alemi var mi.

Normalde bir telefona maasinin yarisindan fazlasini yatirmaman lazim. Ama bu durumda onun maaşına göre telefon yok :) bu da ulkenin ayibi.

Luks güzel tabiki keske herkesin olsa ama olmuyorsa da zorlama oldugunda cok cirkin duruyor. Marka giyinince otomatikman gusto sahibi olmuyorsun, bazilarinda cok sakil duruyor.

düşünce kırılacak, çalınması, kaybolması, başına bir kaza gelmesi aşırı kolay bir telefon için bunu peşin alacak gücü olmayanların borca girmesi çok mantıksız.
kredi çekip alayım desen kredi çeksen bankadan, faizi var vs fazla fazla ödeyeceksin
yani bu telefonu almak fiyatı sebebiyle maddi durumu rahat olmayanlar için saçma.
ev araba gibi ciddi şeyler için borca girmeye asla karşı değilim, borçsuz olmuyor zaten
ama telefon gibi bişey için geliri düşük insanların kendini zorlayacak borca girmek çok saçma.
Masrafı olmayan, ailesiyle yaşayan biri için 30 bin maaşla 10 bin taksit ödemek çok anormal ya da zorlayıcı değil. Her sene telefon değiştirmiyorsa son çıkanı alayım da 5-8 sene arası kullanayım diyorsa bence telefon için borca girmekte çok sorun yok.

Masrafı olmayan, ailesiyle yaşayan biri için 30 bin maaşla 10 bin taksit ödemek çok anormal ya da zorlayıcı değil. Her sene telefon değiştirmiyorsa son çıkanı alayım da 5-8 sene arası kullanayım diyorsa bence telefon için borca girmekte çok sorun yok.
daha ucuzunu alınca da her sene değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz.
türkiyede masrafı olmayan insan yok ya, dışarıda her gün bir öğün yemek yeseniz dünya toplamda para. herkes masraflı yani. 30 bin hayatı idame ettirmek için bile gayet düşük, ne iphone'u :KK70:

daha ucuzunu alınca da her sene değiştirmek zorunda kalmıyorsunuz.
türkiyede masrafı olmayan insan yok ya, dışarıda her gün bir öğün yemek yeseniz dünya toplamda para. herkes masraflı yani. 30 bin hayatı idame ettirmek için bile gayet düşük, ne iphone'u :KK70:
Hani yemek parası ya da imkanı şirketler tarafından sağlanıyor ya. Ona para harcamıyor zaten çalışanlar genelde.

Benim yok masrafım. Toplasan gereksiz lüks giderler haricinde ayda 5 bin harcamıyorumdur. Sabah kalkıp kahvaltımı yapıp işe gidiyorum, öğlen iş yerinde çıkan yemeği yiyorum, akşam eve gelip evde yiyorum. Arada bir arkadaşlarla yemeğe ya da içmeye çıkarım. Aile evinde yaşayan biri için de gayet bu şartlarda az masrafla yaşanabilir.

E 100bin verdiğiniz telefon yapsın onu tabi ama ben hayatımda hiç telefon çaldırmadım. Çaldırsam da çok acımam çünkü 100bin lira değil. Uzaktan sıfırlama özelliği neredeyse bütün telefonlarda var artık. Bilgilerim çalınmasın yeterli.

Sizin yaşamadığınız her şeyi ben bir ipad ile fazla fazla yaşadım. Var olsun apple 😡
Ben iPhone telefonumu çalıdırdım ve bulunmadı da

Hani yemek parası ya da imkanı şirketler tarafından sağlanıyor ya. Ona para harcamıyor zaten çalışanlar genelde.

Benim yok masrafım. Toplasan gereksiz lüks giderler haricinde ayda 5 bin harcamıyorumdur. Sabah kalkıp kahvaltımı yapıp işe gidiyorum, öğlen iş yerinde çıkan yemeği yiyorum, akşam eve gelip evde yiyorum. Arada bir arkadaşlarla yemeğe ya da içmeye çıkarım. Aile evinde yaşayan biri için de gayet bu şartlarda az masrafla yaşanabilir.
çoğu özel şirketin verdiği yemek parası yetmiyor, illa ki cebinden harcamak zorunda kalıyor insanlar.
sizin gereksiz lüks giderler dediklerinizin ne olduğunu biz bilmiyoruz, o yüzden onlar konu dışı şu an verdiğiniz örnekte. her insanın oluyordur az çok lüksü, "olmasa da olur ama olunca mutlu oluyorum" dediği şeyleri. hatta gereksiz lüks şeyler dediklerinizi dahil edince 30 bin için durum daha da vahimleşiyor bence.

genç bir insan düşünün ve onu kendinizle bir tutmayın bence. siz evlisiniz, zaten eviniz arabanız var. bu hayatta belki çoğu şeye doymuş bir insansınız.
30 bin maaş alan, ailesiyle yaşayan, kız arkadaşı olan genç bir erkek düşünün. bu vatandaşın illa ki size kıyasla çok daha fazla masrafı olacaktır.
bu çocuk dışarı çıkmak isteyecek, gezmek isteyecek, kız arkadaşına bişeyler ısmarlamak isteyecek, hediye almak isteyecek, arkadaşlarıyla da sosyalleşmek isteyecek. sevgilisiyle buluşma sıklığını düşürüp buluştuğunda da simit çay yapacak halleri yok.
bunların dışında üstüne başına harcamak isteyecek, maaş zaten neye yetsin de bi de bunlardan kısıp 10 bin liralık iphone taksidi ödesin? gencecik yaşta ot gibi mi yaşasın bi iphone taksidi ödemek için :KK70:

çoğu özel şirketin verdiği yemek parası yetmiyor, illa ki cebinden harcamak zorunda kalıyor insanlar.
sizin gereksiz lüks giderler dediklerinizin ne olduğunu biz bilmiyoruz, o yüzden onlar konu dışı şu an verdiğiniz örnekte. her insanın oluyordur az çok lüksü, "olmasa da olur ama olunca mutlu oluyorum" dediği şeyleri. hatta gereksiz lüks şeyler dediklerinizi dahil edince 30 bin için durum daha da vahimleşiyor bence.

genç bir insan düşünün ve onu kendinizle bir tutmayın bence. siz evlisiniz, zaten eviniz arabanız var. bu hayatta belki çoğu şeye doymuş bir insansınız.
30 bin maaş alan, ailesiyle yaşayan, kız arkadaşı olan genç bir erkek düşünün. bu vatandaşın illa ki size kıyasla çok daha fazla masrafı olacaktır.
bu çocuk dışarı çıkmak isteyecek, gezmek isteyecek, kız arkadaşına bişeyler ısmarlamak isteyecek, hediye almak isteyecek, arkadaşlarıyla da sosyalleşmek isteyecek. sevgilisiyle buluşma sıklığını düşürüp buluştuğunda da simit çay yapacak halleri yok.
bunların dışında üstüne başına harcamak isteyecek, maaş zaten neye yetsin de bi de bunlardan kısıp 10 bin liralık iphone taksidi ödesin? gencecik yaşta ot gibi mi yaşasın bi iphone taksidi ödemek için :KK70:
E 10 binle yaşasın 20 bini kenara atsın diyorlardı ya konunun başında. Ben de 10 binle taksit ödeyip 20 binle gayet yaşayabilir diyorum. Hadi 5 bini de kıyafet vs taksitlerine gitsin. Kaldı 15 bin. Ayın her gününe 500 lira eder. Ayın her günü dışarı çıkıp bar pavyon gezmeyiversin. Azıcık da kız arkadaş elini cebine atsın.

Hayır adam ödeme planını yapmış, taksitle bile uğraşmayıp birikiminden çıkarıp verip telefonu almış. Biz niye adamın geliri hakkında bu kadar söz sahibi olmak istiyoruz ki? Komik değil mi? Harcamasını da, tasarrufunu da, gelirini de hesaplıyordur heralde bu adam.

Ben de öyleyim. Telefonum beni terk edene dek terk etmiyorum. :) Avrupalı tanıdıklarım var. Araba marka merakı gurbetçilerde var ama onların hiç öyle bir derdi yok. Hatta saçma buluyorlarben
Ben de yıllarca öyle sanırdım, gurbetçiler öyle der genelde. yakın zamanda iki ülkeye gittim, yollarda 5 yaşından büyük araç görmedim gibi. Ve burda lüks diyebileceğimiz araçlardı hepsi. Bizim yollarımız çin menşeili arabalarla doldu son iki yılda. Avrupalılar da gayet güzel yaşamayı, kaliteli araç gereç kullanmayı seviyorlar yani. Marka sadece isimden ibaret değildir. İyi araba kullanma merakı herkeste vardır yani. Tabi ayağını yorganına göre uzatmak lazım da, biz niye telefon alırken 2 telefon da devlete, araç alırken de 3 araç neredeyse devlete alıyoruz onu sorgulamak lazım. Sürüş konforu, sessiz bir araçta yolculuk yapma herkesin hakkı. Yoksa yaptığınız yolların ne anlamı var değil mi. Güvenlik de cabası.

E 10 binle yaşasın 20 bini kenara atsın diyorlardı ya konunun başında. Ben de 10 binle taksit ödeyip 20 binle gayet yaşayabilir diyorum. Hadi 5 bini de kıyafet vs taksitlerine gitsin. Kaldı 15 bin. Ayın her gününe 500 lira eder. Ayın her günü dışarı çıkıp bar pavyon gezmeyiversin. Azıcık da kız arkadaş elini cebine atsın.

Hayır adam ödeme planını yapmış, taksitle bile uğraşmayıp birikiminden çıkarıp verip telefonu almış. Biz niye adamın geliri hakkında bu kadar söz sahibi olmak istiyoruz ki? Komik değil mi? Harcamasını da, tasarrufunu da, gelirini de hesaplıyordur heralde bu adam.
ben o adam özelinde konuşmuyorum, 30 bin alan, iphone özentisi x bir vatandaş hakkında konuşuyorum
aralardaki yorumları okumadım çünkü
yani bu adam kendi ödeme planını yapmış olabilir ama bu ülkede 30 bin maaş alıp abuk sabuk özentilikleri olan çok insan var
herkes kendince fikirlerini söyleyip düşüncelerini paylaşıyor
adam zaten ödemişse konu açmanın da bi mantığı yok ama fikir paylaşılsın diye açmış konu sahibi bu başlığı
bu bağlamda insanların fikirlerini söylemesi ve başkalarından fikir alması, bişeyler paylaşması komik değil.
konudaki adamla aynı gelire ve özentiliğe sahip ama harcama tercihinin mantıklı veya mantıksız olması konusunda kafası karışık olup buradaki yorumları okuyanlar vardır, onlara fikir olabilir düşüncelerimiz.

ben o adam özelinde konuşmuyorum, 30 bin alan, iphone özentisi x bir vatandaş hakkında konuşuyorum
aralardaki yorumları okumadım çünkü
yani bu adam kendi ödeme planını yapmış olabilir ama bu ülkede 30 bin maaş alıp abuk sabuk özentilikleri olan çok insan var
herkes kendince fikirlerini söyleyip düşüncelerini paylaşıyor
adam zaten ödemişse konu açmanın da bi mantığı yok ama fikir paylaşılsın diye açmış konu sahibi bu başlığı
bu bağlamda insanların fikirlerini söylemesi ve başkalarından fikir alması, bişeyler paylaşması komik değil.
Şu durumda konu sahibine verilebilecek en iyi fikir “harcama alışkanlıklarınız tamamen zıt ayrılmalısınız” şeklinde defalarca verildi zaten.

Konunun adamın ya da 30 bin geliri olan diğer insanların harcama biçimlerine bağlanması komik bence. Bize ne , size ne, kime ne yani?

Ben iPhone telefonumu çalıdırdım ve bulunmadı da
Ucuz elektronik alet sahibi olmanın şöyle bir faydası var. Benim bilgisayar 5 senelik falan, çaldırdım otobüs durağında. Ama sonra araştırırken bilgisayarıma bakan hırsızın eski diye bir bilgisayarcıya bırakıp kaçtığını gördüm 🤣 Son model iyi bir bilgisayar olsaydi gitmişti çoktan. Şimdi yanımda duruyor.

Sevgiliniz bilgisayar mühendisiymis yani genellikle yazılım alanında çalışanlar yada çalışmak isteyenler Apple kullanıyor benim bildiğim işlerini daha rahat yürütüyorlar zaten kendi alanında calisacakmis bide bu açıdan düşünün derim almak istemesinin nedenini illa lüks merakı değil daha rahat ve güvenli iş yapabilmek icin de alıyor olabilir.

Ben de yıllarca öyle sanırdım, gurbetçiler öyle der genelde. yakın zamanda iki ülkeye gittim, yollarda 5 yaşından büyük araç görmedim gibi. Ve burda lüks diyebileceğimiz araçlardı hepsi. Bizim yollarımız çin menşeili arabalarla doldu son iki yılda. Avrupalılar da gayet güzel yaşamayı, kaliteli araç gereç kullanmayı seviyorlar yani. Marka sadece isimden ibaret değildir. İyi araba kullanma merakı herkeste vardır yani. Tabi ayağını yorganına göre uzatmak lazım da, biz niye telefon alırken 2 telefon da devlete, araç alırken de 3 araç neredeyse devlete alıyoruz onu sorgulamak lazım. Sürüş konforu, sessiz bir araçta yolculuk yapma herkesin hakkı. Yoksa yaptığınız yolların ne anlamı var değil mi. Güvenlik de cabası.
Bende bu avrupadakilerde bu merak hiiç yok kimse marka düşkünü değil kafası nerden geliyor hep merak ederim. Avrupanın göbeğinde yaşıyorum, gayetde son model telefon, kaliteli araba, lüks evlerde yaşayıp pahalı kıyafetlere para harcıyor durumu iyi olanlar. Babaannem zamanında gelenler evet 10€ luk çantayı 10 sene kullanıp, otobüs trenle işini halkedip, daha mütevazi telefon vb alıp eskiyene kadar onunla idare ediyorlar ama şuanki nesil gayetde konfor içinde yaşıyor, hemen her kapıda 2 araba var kimse dandik dundik çanta, kıyafet kullanmiyor. Dışara tabii bunun havasını atmıyor çünkü standardı o, ulaşması kolay neyin havasını atsın.

Demek istediğim tam da bu doğru dürüst geliri yok .kartlarını doldurmuş biri sırf bu model için para arayışına girmiş olması çok saçma.

Bu seviyede takıntı 100 bin kazancı olana birseu diyemem ama asgari ücretlinin varını yoğunu bu model çıktıkça para dökmesi çok gereksiz .

Gittiginiz ulkeler neresi ve hangi kisimlarinda bulundunuz bilmiyorum da herkes lüks araclar kullanmiyor hatta lüks olmayan baya minik araclar kullanan insanlar da var.
Turkiyeye göre lüks araçlar var ama burada lüks ve gosteriş derdiyle alinmis degiller insanlar alabiliyor zaten.
Turkiyede lüks giyim markasi olarak görülen kiyafetleri burada asgari ucretli veya o civar kazanc saglayan insanlar cok rahat erişiyor yani kaliteye odeyebilecek para varsa almakta bir sorun yok bence.
Ama cepte para yokken o markalarin çok iyi olmasi mukkemmmeel olmasi harika olmasi borc ustune borca girerek almayi mantikli yapmiyor bana göre.
30-40 lira kazanip coluk cocuk "ama coo kaliteli" diye X markasindan giyinmesi gosteriş derdidir.
Ya da telefin ayni sekilde. O telefon harika olabilir ama paran varsa alabilirsin

Şu durumda konu sahibine verilebilecek en iyi fikir “harcama alışkanlıklarınız tamamen zıt ayrılmalısınız” şeklinde defalarca verildi zaten.

Konunun adamın ya da 30 bin geliri olan diğer insanların harcama biçimlerine bağlanması komik bence. Bize ne , size ne, kime ne yani?
hayır komik değil çünkü böyle konularda bağlanır. bi yerden sonra sohbet havasına dönüyor, 17 sayfa konuşulan şey tabii ki adamın harcama alışkanlıkları değil. mantıksız bulduğunuz kısımlara yorum yapmama, cevap vermeme hakkınız var sonuçta.
mesela sizin de son sayfalara doğru iphone'un özellikleri hakkında yorumlarınızı gördüm
bu mantıkla bakarsak iphone'un sizin söylediğiniz özelliklerinden bize ne ? kime ne?
burada kadın iphone bu paraya değer mi değmez mi diye sormamış veya sizin konuştuğunuz özellikler hakkında da sormamış
ama konu sohbete döndüğü için birileri konudan konuya atlamış ki insanlar iphone'un bazı özellikleri hakkında yorumlaşmışlar, siz dahil.

X