Araba almak için kasmak tamamen ülke şartlarından kaynaklanıyor. Güvenli bulduğum, sürüşü rahat orta halli bir araba için neden kasmam gerekiyor mesela. 15 yaşında, güvenlik yönünden zayıf, yol tutuşu zayıf bir araca neden binmek zorundayım. Yollarda halen neden isimleri lakap yaptığımız araçlar var, tehlike saçıyorlar. İyi bir eğitim aldım eşim de ben de. Görece güzel mesleklerimiz var. Arabamızı değiştirmemiz gerekirken neden kasmamız gerekiyor. Ve hallice bir araç aldığımız takdirde neden bu lüks gözüküyor. Şişmiş fiyatlar ve fütursuzca alınan vergiler yüzünden. Lüks Avrupada belli başlı markaların belli başlı modelleridir. Ama oranın orta halli aracı burası için lüks oluyor. Monaco aklıma bile gelmedi mesela.
Bahsedilen telefonu o genç de alabilmeliydi, ya da fotoğraf makinesini, ya da bilgisayarı. Ama dünyada oranına rastlanmadığı kadar yüksek oranda vergi alındığı, üstelik yurt dışından alınan üzrüne de yine başka ülkelerde olmayan bir kayıt ücreti alındığı için lüks mesela. Yoksa mesela iki hafta önce yine o elma markası, ürünlerine hiçbir ülkede zam yapmazken bizim ülkemizde yaptı. Bu bizim lüks severliğimizden değil elbette.
Konudan saptım, konudaki karakteri tanımıyorum, elbet tedbirsizce davranıyordur ama ben lüks konusundaki efsaneleşen bir kaç söylemin aslında çok da doğru olmadığını yazmak istedim.