Ben konuyla ilgili esas yorum yapmadım bak.
Şimdii kuzenimden de biliyorum ki yeni nesli doğuran anneler, en gencinden menopoza girmişine kadar, çocuklarının en iyisi olması derdinde. Modernleştikleri ve eğitimli oldukları (!) için bilinçlenmişler. Kendi çocuklarının en iyisi olması için çabalıyorlar, hırs yapmışlar. Sanki velilere de kanaat notu verilecek. Hepsi adeta pedagog olmuş vaziyette. Herkes sosyetik kesilmiş. Önceden öğretmenler yaşlı olduğu için mi bilinmez, velileri höd diye korkuturlardı. Şimdikiler genç diye mi bilmiyorum, sanki arkadaşlarıymış gibi görüyorlar. Belki de bazı öğretmenler kibar ve sıcak yaklaştığı için veliler yüz buluyor.
"Hocam şöyle yapsanız daha iyi değil mi?"
Belli aralıklarla "Çocuğum zeki mi?"
"Arkadaşı itiklemiş oğlumu, canı yanmış. Velisini uyarın."
...
Ama şöyle bir gerçeklik de var. Buradaki herkesin başına gelmiştir. Bazı öğrenciler çekingen olduğu için öğretmen tarafından fark edilmiyor veya öğrenci kendisini gösteremiyor. Bazen de belli başlı öğrenciler kayırılıyor.
Benim başıma gelmedi pek. Ayıptır yazması kafası basanlardandım. O yüzden arada olduysa da ben çok dert etmedim, beni etkilemedi de. Öğretmenimiz de adildi zaten.
Kardeşim ortaokuldayken ama başına çok işler geldi. Biri şuydu: dönem ödevi yaptığı halde yapmamış gibi not girilmesi. Öğretmene kaç defa söyledi, sisteme girmedi, sonra gireceğim dedi. Sonra meğerse proje kısmına öğrenci adlarına onay vermemiş sınıf öğretmeni. Sonra sanırım onay verildi ama hoca notu girmedi. Karne günü de ortalıkta yoktu. Yıl sonu da o şekilde kapandı. Eğer öğretmenin yanına gitseydik ve öğretmene düzeltin deseydik işime karışmayın vs derdi. Aynı öğretmen işlenmemiş yerleri sınavda da sormuştu. Öğrenciler deyince itiraz etmişti. Ben gidip konuşsam suçlu olacaktım. Onu şimdi yapsalar veliler whatsapptan bombardımana tutardı.
Başka bir kardeşimin ilkokul öğretmeni de öğretmen çocuklarını ve çalışkanları kayırıyordu. Diğer öğrenciler haklı olsa da gözde öğrencilerini savunuyordu. Gözdelerin velisi baskındı da zaten.
Velilerin öğretmene okul dışında çevrimiçi ulaşabilir olmaları bazen sorun. Velilerin öğrenciyle ilgilenmesi iyi iken ilgiyi abartıp zarar verici hale getirmesi sıkıntı. Öğretmenlerin bazılarının ayrımcılık yapması ve işini hakkıyla yapmaması da sıkıntı, velilerle yüz göz olması da...
Bu zamanda bir şeyler esnetilince ucu kaçıverdi. İleride öğretmenlik yaparsam telefon numaramı kimseye vermem. Mail adresinden haberleşirim. Taviz de vermemeye çalışırım. Önceden öyle hatalar yaptım. Öğretmenliğe ara verince uzaklaştım da farkına vardım. İçindeyken anlayamıyordum.
Amma uzatmışım
Gökten üç elma düştü...