Biz kadınlar ne için yaşıyoruz?

Ettirmeliyiz derken o an o erkeği olmasa da yetiştirdiğimiz erkekleri ettirebiliriz. Ama bir bakıyorsun eşlerinden şikayetçi kadınların çoğu aynı kayınvalidesi gibi çocuk yetiştiriyor. Bu en azından değiştirebileceğimiz bir şey bence.

Bu konuda zaten seninle aynı fikirdeyim..
Bir gün yeniden evlenir ve çocuk sahibi olursam onları bu eşitsizliğe sebep olacak şekilde yetiştirmeyi düşünmüyorum zaten.
Kız ise eline ekmeğini almalı erkek ise ev işi sorumluluğunu da üstlenebilmeli.Bu arada baba figürü olan şahsında "benim oğlum erkek adam, masadan tabak kaldırmaz" zihniyetinde olmadığına dikkat etmekte fayda var.

Ben hayatın müşterekliğini her alana taşımalıyız diyorum. Yanlışı yanlışla kapatmaya gerek yok. Erkekler böyleyse o zaman biz de böyleyiz olmamalı. Erkek ev işine yardım etmiyorsa onu ev işine yardım ettirmeliyizi kadının part time çalışması değil çare. Ama bir annenin çalışma saatlerinin esnekliğine çocuğu belli bir yaşa gelene kadar kesinlikle katılıyorum. Zaten gelişmiş ülkelerde bu esneklik mevcut. Almaya ile ortak iş yapılan her gün tele konferanların olduğu bir şirketteyim ve toplantı saati ayarlamalarında gördüğümüz bir durum bu.

İşte bu da bence aileden aileye değişiyor. Benim eşim annenin otorite olduğu bir evde büyümüş, senelerce ailesinden uzak önce ev arkadaşı sonra tek başına yaşadı. Bu nedenle her türlü ev işini biliyor ve yapıyor, yeni evliyiz şu an 5 sene sonrası için büyük konuşamam ben. Ha ben bu konularda taviz vermem; ama bu eşimin yetiştiği kültürle ilgili . Ben bu rahatlığa sahibim ama her kadın değil. Geleceğe yönelik olarak dediklerin çok güzel ama bu tip kökten değişiklikler bir sonraki jenerasyonla gelir,umarım gelir. Bunu becerebilen ,bunu erkeğe kabul ettiren ettirsin muhakkak. Ama kadınların birçoğu ettirmiyor, denemiyor bile; erkekler de o kültürle büyümemişler,anında ters tepki veriyorlar. Ben burada bu sebepten aldatan erkekler gördüm, sen artık eskisi kadar benle ilgilenmiyorsun diye. Dolayısıyla bu tip ailelerde de erkek evin maddi yükünden daha sorumlu olmalı ve ben bunda bir problem göremiyorum. Özellikle bebek doğduğunda bir kadın isterse çocuk 4 5 yaşına gelene kadar part time işle yetinebilir. Çünkü erkek her ne kadar müdahil olursa olsun bir kadın kadar çocukla ilgilenemez, insan doğasına dahi aykırı bu; çocuğun anneye daha çok ihtiyacı var. Bu durumda da erkek mağduru oynamamalı bence. :)))

Bu konuda zaten seninle aynı fikirdeyim..
Bir gün yeniden evlenir ve çocuk sahibi olursam onları bu eşitsizliğe sebep olacak şekilde yetiştirmeyi düşünmüyorum zaten.
Kız ise eline ekmeğini almalı erkek ise ev işi sorumluluğunu da üstlenebilmeli.Bu arada baba figürü olan şahsında "benim oğlum erkek adam, masadan tabak kaldırmaz" zihniyetinde olmadığına dikkat etmekte fayda var.

O dediğin laf benim kocamda vardı..Anneleri hiçbir iş yaptırmıyor oğlullarına öyle büyütmüş..
Ben oğluma bulaşık mah boşalttırıyorum.. Toz aldırıyorum.. Çamaşırlarını çorabını kendisi çekmecesine kokuyor...
Ben elimnden geleni yapıyorum..

Bakın arkadaşlar elimize bir sihirli çubuk alalım ve bütün erkekler ev işlerini yapan insanlar olsun değil derdim. Ya da gerçek hayatı düzeltelim bir anda değil. Ama en azından düşüncesel anlamda bazı şeyleri değiştirebiliriz. Kimse "aaa erkeğin görevi mi kirli sepetine kirlileri atmak" diyememeli (ki bir konuda dendi) Kadın çalışmak zorunda değil ama erkek zorunda ve hatta yetmiyorsa maaşı çift iş yapacak diyememeli (ki aynen bu da dendi). Biri ben çalışan kadın istemiyorum dese ve de aynı şekilde düşünen birini bulsa saygı dıyarım kendi tercihleridir. Biri çalışırım çalışmam ama kocam bana bakmak zorunda derse kendi tercihi iyi şanslar ona hayatta. Ama bu birileri olması gereken budur dememeli bence.

O dediğin laf benim kocamda vardı..Anneleri hiçbir iş yaptırmıyor oğlullarına öyle büyütmüş..
Ben oğluma bulaşık mah boşalttırıyorum.. Toz aldırıyorum.. Çamaşırlarını çorabını kendisi çekmecesine kokuyor...
Ben elimnden geleni yapıyorum..

Bravo, sen eşindeki o geri zihniyetle mücadele edip yenmişsin, oğlunu en iyi şekilde yetiştiriyorsun.
İleride gelinin sana dua eder umarım :KK31::KK31:

Fıstıkcım bu söylediğin teoride çok doğru ama pratikte ne yazık ki " ettirmek" o kadar da kolay değil.
Padişah soyundanmış gibi "oğluşum da oğluşum" diye yetiştirilen erkek ne yazık ki eşi istediğinde ona ev işlerinde yardımcı olmuyor her zaman. İstesen de yaptıramıyorsun. Benim eski eşim itiraz etmez ama bana en az 4-5 kez söyletirdi ve en son o işi ben yapmak zorunda kalırdım çünkü o işi birinin yapması gerekiyor ve söylemekten insan bıkıyor.
Bir bakıyorsun senin görevin olmuş bile hem dışarıdaki iş hem eve işi.
Bu noktada seninde dediğin gibi ve benim de her ortamda savunduğum gibi iş annelere düşüyor.
Bebek adımları ile bile olsa kadın erkek görev ayrımı konusu anca nesilden nesile değiştirerek düzene girebilir ...

her istediği gümüş tepside eline verilince düzeltmek bize düşüyor. yuvamız yıkılmasın diye uğraşan hep biz oluyoruz . asla ve asla oğlumu bu şekilde yetiştirmiycem allahın izniyle kimsenin ahını alamam

kızlar en çok kafa patlattığım konu bu.

daha sabah evin dağanıklığından resmen yaygara çıkardım.

benimki rahat: temizlikçi çağar.

hem iş hem hamilelik hem ev işi hem kadın erkek denkliğini savunan biri için çok zorlanıyorum evliliğin bu kısmında.

temizlikçimiz 15 günde bir geliyordu, ramazanda gelemedi. resmen 5 makine çamaşırı yıkadım boyum kadar ütülenmek için bekliyor.
eşim sabah iç çamaşırı bulamadı giymeye. ben zaten hamileliğimde kilom yüzünden sırf eşimin tişörtü pijamasını giyiyorum. onlar da yaz günü giy çıkar tükendi.

temizliği düzeni aşırı seviyorum. sırf moralim düzelsin diye eve gelin bazen toplamaya çalışıyorum.
bazen de eşimin "aşırı" dağanıklığına katlanamıyorum.

adam öyle bir dağatıyorki nasıl olsa temizlikçi toplar diyor. e temizlikçi gelemiyor napıcaz diyorum. başka bul diyor. inanın çıldırıcam.

akşam eve gitmek bile istemiyorum.

mutfak desen bulaşık makinesinde temizleri yerleştirmem lazım kirlileri koymam için. ama o kadar motivasyonsuz ve canım sıkılıyorki yapasımgelmiyor.

ama bizimkinin umrumda değil.

çok sinirleniyorum. çooookkkk. sonra ütülenmiş gömlek bulamayınca iç çamaşırı bulamayınca nedense bana soruyor.

sorumluluk neden kadında ki? anlayamıyorum.

kadın-erkek eşittir, kadınlar çalışmalı die die kadınlarımız iyice yıpranıyor. ben kendimi öyle hissetmeye başladım. çalışan kadın güçlü mü olur yoksa yüz parçaya mı bölünür erkenden yaşlanır mı karar veremiyorum.

bir erkek temizlik yapsa ne olur sadece yardım edebilir organize edemezki.sen söylersin yapar. markete gider ama senin yazdıklarını alır. çocuğa bakar ama senin söylediklerini yapar hazırladığını yedirir. bana kalırsa her yük kadının üstünde. anneliğe doyamadan çocuğu anneanne-babanneye bile olsa bırakmak bence eziyet. bakıcıyı hiç söylemiyorum bile. yaz-kış sabahın köründe servise koşmak çocuğum uyanmasın die ağlamasın die dua etmek işkence..

keşke kadınlar iş hayatına hiç başlamasaydııııııı... yemişim eşitliği....hangi çalışan kadın tam ki... eşler yardım etse bile...iş sonrası kaç saat kalıyor ki neye yetsin...kime yetsin...

hem iş hem hamilelik hem ev işi hem kadın erkek denkliğini savunan biri için çok zorlanıyorum evliliğin bu kısmında.

temizlikçimiz 15 günde bir geliyordu, ramazanda gelemedi. resmen 5 makine çamaşırı yıkadım boyum kadar ütülenmek için bekliyor.
eşim sabah iç çamaşırı bulamadı giymeye. ben zaten hamileliğimde kilom yüzünden sırf eşimin tişörtü pijamasını giyiyorum. onlar da yaz günü giy çıkar tükendi.

temizliği düzeni aşırı seviyorum. sırf moralim düzelsin diye eve gelin bazen toplamaya çalışıyorum.

adam öyle bir dağatıyorki nasıl olsa temizlikçi toplar diyor. e temizlikçi gelemiyor napıcaz diyorum. başka bul diyor. inanın çıldırıcam.

mutfak desen bulaşık makinesinde temizleri yerleştirmem lazım kirlileri koymam için. ama o kadar motivasyonsuz ve canım sıkılıyorki yapasımgelmiyor.

çok sinirleniyorum. çooookkkk. sonra ütülenmiş gömlek bulamayınca iç çamaşırı bulamayınca nedense bana soruyor.

Ütüyü neden soruyor ki, kendisi alsın ütülesin :26:

ben işten eve gelip iş yapıcam. beyfendi eve gelip laptopunu kucağına alıp oyun oynarken iftar saatini bekleyecek.
bu adalet mi şimdi size soruyorum.

ama ne şimdi biz bu durumu eleştiriyoruz. erkek çocuklarımız olunca onları da yine babaları gibi yetiştiriyoruz.
yakın zamanda abim evlendi. valla geline diyorumki kızım sen mutfağa girince abimin eline de süpürgeyi ver süpürsün. yazık kıyamıyor şuan çok tazeler ama sonrasında acısı çıkar. alışssın diyorum. bu benim abim yani. annem de öyle söylüyor oğluna.

ama benim kv ile görümce bi kere demiş midir acaba? hiç ama hiç sanmıyorum.

e kadın işi ne? hem işe gidecek hem eve gelip paşa paşa iş yapacak! offff

En azından çamaşır makinesinin nasıl çalıştığını öğretsen -ki artık f ye getir 45e getir de yok bildiğin pamuklu renkli falan diyor artık düğmelerde her bir şeyini de kendi ayarlıyor- yapmaz mı?

Eğer kadın ev işlerini tam anlamı ile yüklenmiş, çoluk çocuğun peşinde bin parçaya bölünmüş ise o zaman evet erkek kadına da eve de bakmak zorunda.
Ama bu durumda kadın da eve bakmak zorunda. Görev ayrımı bana göre bu. Fakat bu kadının çalışmadığı durumlarda geçerli.
Kadının çalıştığı durumlarda ise nasıl kadın çalışarak erkeğin görevi olan ev geçindirmeye katkıda bulunuyorsa erkekte asıl olarak kadının görevi olan ev işlerine yardım etmek zorundadır.
Benim fikrim bu yönde..

kadın-erkek eşittir, kadınlar çalışmalı die die kadınlarımız iyice yıpranıyor. ben kendimi öyle hissetmeye başladım. çalışan kadın güçlü mü olur yoksa yüz parçaya mı bölünür erkenden yaşlanır mı karar veremiyorum.

bir erkek temizlik yapsa ne olur sadece yardım edebilir organize edemezki.sen söylersin yapar. markete gider ama senin yazdıklarını alır. çocuğa bakar ama senin söylediklerini yapar hazırladığını yedirir. bana kalırsa her yük kadının üstünde. anneliğe doyamadan çocuğu anneanne-babanneye bile olsa bırakmak bence eziyet. bakıcıyı hiç söylemiyorum bile. yaz-kış sabahın köründe servise koşmak çocuğum uyanmasın die ağlamasın die dua etmek işkence..

keşke kadınlar iş hayatına hiç başlamasaydııııııı... yemişim eşitliği....hangi çalışan kadın tam ki... eşler yardım etse bile...iş sonrası kaç saat kalıyor ki neye yetsin...kime yetsin...

O yöntem denendi. Bizim annelerimizin ananelerimizin zamanında. Ve çok da pozitif yanları yoktu.

Bugün burda aldatılınca ailesi de arkasında olmayınca sineye çeken kadınların, bugün burda dayak yiyen ve gene de evden gidemeyen kadınların bir kısmının ortak özelliğinin ekonomik özgürlüğünün olmaması olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

Ütüyü neden soruyor ki, kendisi alsın ütülesin :26:

zorunda kalınca ütülüyor."bak bu temizlikçinin işi ama bak yapıyorum" diyor.
geçen evi topladım banyo tuvaleti hallettim. hamilelik sırt ve bel ağrılarıma rağmen. yemeğimi de yaptım. sadece evi süpür sen dedim. tozu alıp yerleri siliyim diye.
oflaya puflaya yaptı.
yaptıktan sonra bana diyo ki "temizlikçiyi ara da onların evini de süpüreyim"
kırk yılda bir yaptı. normalde temizlikçi kadın gelse bile haftada en az iki kere bu işlerin tamamını zaten ben yapıyorum.
temizlikçiye de rezil olmak istemiyorum.

geçen evi topladım banyo tuvaleti hallettim. hamilelik sırt ve bel ağrılarıma rağmen. yemeğimi de yaptım. sadece evi süpür sen dedim. tozu alıp yerleri siliyim diye.
oflaya puflaya yaptı.
kırk yılda bir yaptı. normalde temizlikçi kadın gelse bile haftada en az iki kere bu işlerin tamamını zaten ben yapıyorum.

Sanırım oruçlu olduğu için gelemiyor kadın. Eşinize biraz insaf desem. Benim abla geliyor ama abla ne olur yorulunca terleyince bırak diyorum kıyamıyorum.

oflaya puflaya yaptı.
temizlikçiye de rezil olmak istemiyorum
.

Türk kadınının ortak özelliği sanırım :)

O yöntem denendi. Bizim annelerimizin ananelerimizin zamanında. Ve çok da pozitif yanları yoktu.

Bugün burda aldatılınca ailesi de arkasında olmayınca sineye çeken kadınların, bugün burda dayak yiyen ve gene de evden gidemeyen kadınların bir kısmının ortak özelliğinin ekonomik özgürlüğünün olmaması olduğunu söylememe gerek yok sanırım.

biliyorum zaten bunları bildiğim için çalışıyorum... cocuğumu bırakıp işe gelmeye bu yüzden katlanıyorum maalesef.... ama çok ikilemde kalıyorum. çevremdeki çok çok rahat ev hanımlarını görünce kendi çabamı sorguluyorum. bütün gün evde oturan ve eşinde ev işlerine yardım bekleyen çok rahat tanıdıklarım var. evleri temiz, bakımları yerinde, cocukları yanında, hiç yıpranmıyorlar... insan bazen özeniyor. yada ben bu dönemde öyle hissdiyorum.

En azından çamaşır makinesinin nasıl çalıştığını öğretsen -ki artık f ye getir 45e getir de yok bildiğin pamuklu renkli falan diyor artık düğmelerde her bir şeyini de kendi ayarlıyor- yapmaz mı?

makineyi gösterdim canım. hatta bak renklileri bunda, koyu renklileri bunda, beyazları bunda diye.

ama napiyo biliyo musun? gıcıklığına mıdır nedir? kendisine göre içimize giydiklerimiz-dışımıza giydiklerimiz diye yıkıyor. beyaz çamaşırlar oluyor mosmor. en nefret ettiğim şey. toz bezi gibi görünüyorlar.

oflaya puflaya yaptı.

Öyle demeye hakkı var mı ki? Temizlikci ramazanda gelemiyor diyorsun.
Sende yapma madem hamile halinle iş. Mecbur kalsın oda yardımcı olur bence. Şikayet edeceğimize adamı yönlendirmeye bakalım. Kendini biraz acındır herşeye koşmaya çalışma. Ah sırtım belim de. Kıyamaz. Ha bunları ben yapabildim mi hayır ama sen bi dene bakalım :KK53:
Bırak oflasın zamanla alışır..
Bir de şu temizlikçiye rezil olmamak için evi onlar gelmeden temizleyenler var sen de mi onlardansın yahu ?
Kadının işi bu bırak o temizlesin :KK53:

seninki iyi gene temizlikçi çağır diyor benimki ona bile yanaşmıyor malesef :KK43:

X