Birikim hikayelerimiz, hedeflerimiz.

948350.jpg
🙄😔
 
Ben pazardan aliyorum. Su an 5 tl, hatta yedek aldim bir ara, sirasini bekliyor. Marketlerde de var, onlar lisansli. Bazi marketlerde 10 tl, bazilarinda 15 tl.
teşekkür ederim. İnsallah.

Birmilyoncu gibi bir yerden aldım, küçükler 2 lira idi. Hemen dolar bu dedim, büyüklerden 7,5 tl ye aldım: )

Ben kutulara, kavanozlara yada kullanmadığım cüzdanıma koyuyordum ama mutlaka alıyordum içinden. Bereketi de kaçıyordu.

Açılmayan iyi oldu.
Bugun pazarda dev boyunu da gordum. 7.5 tl, buyuk boy halen 5 tl. Bir buyuk boy daha aldim, attim yedege...🤭
İyi yapmışsınız
Ben de testi şeklinde almıştım 15 TL ye. Ramazandan beri biriktiriyorum ama ara ara atıyorum
 
Tasarruf Etmek Neden Gerekli?
Tasarruf etmenin pek sevimli bir tarafı yok. Yarını düşünüp biriktirmektense bugün harcamak daha zevkli, mevcut durumu kontrol etmektense anın keyfini çıkarmak daha güzel.
Biz toplum olarak “bugünü” yaşayıp geleceğe “Allah Kerim!” diye bakmayı tercih ettiğimiz için, tasarruf etmeyi çok sevmiyoruz. Toplum olarak tasarruf alışkanlığımız düşük. Bizimle aynı gelir düzeyinde olan toplumlardan bile daha az tasarruf ediyoruz. Gelirmiz arttıkça daha fazla tasarruf edeceğimiz kesin ama ama çoğumuz yapabileceğinden daha az tasarruf yapıyor.
Oysa tasarruf yapmak -hem kişisel hem de toplumsal açıdan- iyi bir geleceğin ön koşulu.
Tasarruflu olmak, önce israf etmemek demektir. Boşa geçen zaman da, gereksiz yere yanan ışıklar da israftır. Lüzumsuz çalışan her âlet, hor kullanılan her eşya israftır. Bir işin verimsiz yapılması, ham maddelerin ziyan edilmesi, iyi planlama yapılmadığı için kaybedilen zaman ve emek hep israftır. Yapabileceğinin iyisini yapmamak, fırsatları harcamak da israftır.
Pek çok şirket tasarruf etmeyi sadece kriz dönemlerinde gündeme getirip, geçici önlemler alır. Bu şirketlerin çoğu, işyerine alınan gazeteleri kısmak, çayı-kahveyi yasaklamak gibi etkisi olmayan tedbirler alır. Pek çok şirket, işlerin daralmasına aşırı tepki vererek hemen çalışanların bir bölümünü işten çıkarır. Bu, baştan aşağı yanlış bir anlayıştır.
Tasarruf, şirketlerin zor zamanlarında değil, refah dönemlerinde yapması gereken bir eylemdir. Tasarruflu olmak, dönemsel bir tedbir değil bir iş yapma biçimi, bir dünya görüşü, bir hayat tarzıdır. Bu anlayış bireyler, aileler için de geçerlidir.
Şirketin gelirleri düştüğü zaman acil tasarruf önlemlerine başvurması, çoğu durumda kötü yönetimin bir sonucudur. İyi yönetilen şirketler, kriz döneminde bu tür geçici önlemlere gerek duymaz.
tasarruf-etmek-neden-1.jpg

Yalın Enstitü‘nün de işaret ettiği gibi “Yalın Düşünce’nin hakim olduğu şirketlerde sadece israf azalmaz, aynı zamanda şirketlerin kârlılığı ve rekabet gücü de artar ve müşteriler de daha nitelikli ürün ve hizmetleri daha uygun fiyata temin etme imkanına kavuşurlar. Bu anlayış bütün sektörlere yayıldığında toplumsal zenginlik artar. ”
Toplumsal refahı yükseltmek için hem ailelerimizde hem şirketlerimizde hem de devlette daha tasarruflu, daha etkin, daha verimli olmamız gerekiyor.
Proje yönetimi konusunda dünyanın önde gelen otoritelerinden Fergus O’Connell, pek çok şirkette iyi bir planlama olmamasının çok büyük israfa yol açtığını söyler. O’Connell’a göre, iyi yönetilmeyen şirketler,
  • Önceliklerini sürekli değiştirirler.
  • Projeleri zamanında sonuçlandıramazlar.
  • İşleri, projeleri durduk yere iptal edeler.
  • Hangi işlerin mutlaka bitirilmesi gerektiğini, hangilerinin bekleyebileceğini bilmezler.
  • İnsanlara verdikleri görevlerde “gel-git” yaşarlar.
  • Farklı işler, projeler arasında sürekli insan aktarımı yaparlar.
  • İnsanları uzun saatler boyunca çalışmaya mahkûm ederler.
  • İnsanlara aşırı iş yükü vererek stres, baskı ve gerilimi artırırlar.
Gerek şirketlerde gerekse kişisel hayatımızda israfı engellemenin ilk adımı, israf ettiğimizin farkına varmaktır. Eğer kaynakları israf ettiğimiz bilincine varmazsak tasarruf yapmayı aklımıza bile getirmemiz mümkün değildir. İhtiyaç olmadan tüketilen, yerinde kullanılmayan, kullanıldığında artı değer üretmeyen her kaynağın israf olduğunu fark etmek, tasarrufun ilk adımıdır. Hayatımızı bu gözle değerlendirerek israfı önlememiz mümkündür. O’Connel’a göre şirketler, nerede, nasıl, hangi israfa sebep verdiklerini saptayıp sonra da etkili bir planlama yaparak “Sıfır İsraf” hedefine doğru ilerleyebilirler.
Ben tasarruflu olmanın, maddiyatın ötesinde bir görgü, edep ve incelik olduğunu düşünüyorum. Çok varlıklı insanların, çok büyük şirket yöneticilerinin israfı önleyen davranışlarına, tasarrufu yüceltmelerine hep hayran olmuşumdur. İhtiyacından fazlasını tüketmemek, tüketirken ziyan etmemek yüksek bir bilincin göstergesidir. Kaynakları tüketirken özen göstermek, her şeyi yerinde ve yeterince kullanmak bizi sadece işlerimizde değil özel hayatımızda da daha yüksek bir bilinç seviyesine çıkarır.
tasarruf-etmek-neden-2.jpg

Maddi durumumuz ne olursa olsun tasarruflu olmayı bir alışkanlık haline getirir, bugünümüz ve yarınımız arasında bir denge kurabilirsek, hem bireyler hem de kurumlar olarak yarın daha refah içinde yaşayabiliriz.
Tasarruflu olmak eski moda bir alışkanlık, gereksiz bir tutum ya da cimrilik değil, zevklerimiz ve sorumluluklarımız arasında bir denge kurmaktır. Sadece bugünü değil, yarını da düşünme bilincidir. Sadece kendini değil, parçası olduğumuz dünyayı da düşünmek demektir.
Daha iyi bir hayatı talep etmek, kendimiz ve ailemiz için daha fazla tüketmeyi istemek hepimizin hakkı. Buna kimse karşı çıkamaz; ama yarın da iyi yaşamak istiyorsak yeni bir denge kurmaya ihtiyacımız var. Her birimizin daha fazla tasarruf etmesi gerekiyor. Toplum olarak ısrafı önleyip daha fazla birktirmemiz gerekiyor. Bugün yaptığımızdan daha iyisini yapmamiz gerekiyor.

Turkiye'yi bir refah toplumu yapmak istiyorsak, daha fazla tasarruf etmemiz sart...

(ALINTIDIR)
 
CRAD’DAN SU TASARRUFU ÖNERİLERİ
crad%20su%20tasarrufu.jpg
Su sıkıntısının önümüzdeki 20-25 yıl içerisinde Orta Doğu’nun da bulunduğu bazı bölgelerde su krizine dönüşmesi ihtimali söz konusu. Bu sebeple, ikamesi mümkün olmayan bu doğal kaynağın 21. yüzyılın stratejik kaynaklarından biri olacağı genel kabul görüyor.

Türkiye son zamanların en kurak kış mevsiminden birini yaşıyor. 1 Ekim 2013 - 2 Ocak 2014 tarihleri arasında düşen yağış miktarı, geçen yıla göre yaklaşık yüzde 32 geriledi. Ülke genelinde geçtiğimiz haftalarda kış ayında baharı yaşadık. Ancak yağmur ve kar yağışındaki azalma, özellikle büyük şehirlerdeki barajları vurmuş durumda. İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) alınan verilere göre barajlar alarm veriyor. Geçen yıl Ocak ayında yüzde 64 olan barajların doluluk oranı, şu an 33'e kadar düştü. Aynı durum Türkiye’nin pek çok barajı için geçerli.

Çevre Bilincine sahip olan ve yeşiline saygılı olan bizlere ise su tasarrufu yapmak düşüyor. Bilinçlenmek ve çevremizi bilinçlendirmek biz yeşile saygılı ve çevreye duyarlı bireylerin sorumluluğu oluyor. CRAD yapabileceğiniz su tasarrufları için size birkaç öneri sunuyor.

• Her gün sebzelerimizi elde yıkamak yerine, su dolu bir kapta yıkarsanız, çok daha az su tüketirsiniz. 4 kişilik bir aile bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarabilir.

• Bulaşıkları elde yıkamayın. 4 kişilik bir ailenin günlük bulaşığını elde yıkarsanız, ortalama 84 - 126 litre su harcarsınız. Oysa bulaşık makinesi aynı bulaşığı sadece 12 litre su ile yıkar. Bu da bir yılda ortalama 26 - 40 ton suyu kurtarmanız demektir.

• Kullandığınız duş başlıkların ve muslukların her daim bakımlı olmasına özen gösterin. Evdeki tüm muslukların su kaçırmadığından emin olmalıyız. Damlayan musluk inanılamayacak derecede su kaybına neden olur. Örneğin; saniyede bir damla su, damlatan musluktan günde 17 litre su boşuna akar, bu nedenle damlayan muslukları hemen tamiri yapılmalıdır.

• Dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmayı unutmayın.

• Okullarda su tasarrufu aktivitelerini destekleyin.

• Bahçenizdeki bitkileri sulamak için hortum veya fıskiye yerine yağmur suyu ya da geri kazanılmış su kullanın.

• Buharlaşma etkisine karşı bahçenizi sabah erken veya akşam saatlerinde sulayın.

• Arabanızı hortumla değil kova suyla yıkayın.

• Su sayaçlarının düzenli olarak kontrolünü yapın. Kimse su kullanmazken baktığınız sayacı belirli bir süre geçtikten sonra tekrar gözlemleyin. Su sayacın gösterdiği miktarları karşılaştırarak boruların su kaçırıp kaçırmadığınıanlayabilirsiniz.

(ALINTIDIR)

 
Hayirli gunlerimiz olsun. 🥰

"Musriflikten kurtulmanin tek caresi, masraflari kisarak kendi kendinize borc vermektir. " (Socrates)

Pazar gunu markette bir hanim,sepetin yarisini deterjanla doldurmustu.
Almadigim bir cok urun.
Camasir ve bulasik haricinde bir cok isi bazen kendi yaptigim, bazen de ucuz buldukca stokladigim beyaz sirkeyle hallediyorum.
Ozellikle portakal ve limon kabuklarindan yaptigim sirkeyi tavsiye ederim. Kokusu da cok hos oluyor. 😊
 
Hayirli gunlerimiz olsun. 🥰

"Musriflikten kurtulmanin tek caresi, masraflari kisarak kendi kendinize borc vermektir. " (Socrates)

Pazar gunu markette bir hanim,sepetin yarisini deterjanla doldurmustu.
Almadigim bir cok urun.
Camasir ve bulasik haricinde bir cok isi bazen kendi yaptigim, bazen de ucuz buldukca stokladigim beyaz sirkeyle hallediyorum.
Ozellikle portakal ve limon kabuklarindan yaptigim sirkeyi tavsiye ederim. Kokusu da cok hos oluyor. 😊
nasıl yani kabukla sirke tarif istiyorum
ben acil :KK45:
 
nasıl yani kabukla sirke tarif istiyorum
ben acil :KK45:
Portakal ve limon kabuklarini bir kavonozun 1/3 u kadarina dolduruyorum. Uzerine mayalik yarim fincan beyaz sirke, bir tatli kasigi toz seker ve su koyuyorum. Sarip sarmalayip, karanlik bir kosede bekletiyorum. Ara sira ters yuz ediyorum. Kabuklar 3-4 hafta sonra dibe cokuyor. Sonra da bir tulbentten suzup, bir kismini puskurtmeli bir kaba, bir kismini siselere dolduruyorum. Tezgah, ocak, gunluk dus kabin ic dis silme, lavobo, klozetin dis temizligi, yer silmede kullaniyorum. Ayni sekilde elma kabuklariyla da yapiyorum. Dogal dezenfektan, yag ve kirec cozucu oluyor.
 
Portakal ve limon kabuklarini bir kavonozun 1/3 u kadarina dolduruyorum. Uzerine mayalik yarim fincan beyaz sirke, bir tatli kasigi toz seker ve su koyuyorum. Sarip sarmalayip, karanlik bir kosede bekletiyorum. Ara sira ters yuz ediyorum. Kabuklar 3-4 hafta sonra dibe cokuyor. Sonra da bir tulbentten suzup, bir kismini puskurtmeli bir kaba, bir kismini siselere dolduruyorum. Tezgah, ocak, gunluk dus kabin ic dis silme, lavobo, klozetin dis temizligi, yer silmede kullaniyorum. Ayni sekilde elma kabuklariyla da yapiyorum. Dogal dezenfektan, yag ve kirec cozucu oluyor.
süper bir deneyeyim bakalım
 
Portakal ve limon kabuklarini bir kavonozun 1/3 u kadarina dolduruyorum. Uzerine mayalik yarim fincan beyaz sirke, bir tatli kasigi toz seker ve su koyuyorum. Sarip sarmalayip, karanlik bir kosede bekletiyorum. Ara sira ters yuz ediyorum. Kabuklar 3-4 hafta sonra dibe cokuyor. Sonra da bir tulbentten suzup, bir kismini puskurtmeli bir kaba, bir kismini siselere dolduruyorum. Tezgah, ocak, gunluk dus kabin ic dis silme, lavobo, klozetin dis temizligi, yer silmede kullaniyorum. Ayni sekilde elma kabuklariyla da yapiyorum. Dogal dezenfektan, yag ve kirec cozucu oluyor.
En kısa zaman da denemek istiyorum bende.
Mayalık dediğiniz normal beyaz sirke mi oluyor?
 
X