- 10 Nisan 2014
- 42.149
- 113.355
Aynen öyle. Tüm ihtiyaç sahibi insanlara da yardım edemeyiz. Mesela sınıfta bir çocuğa kaynak kitaplar kırtasiye ve giyim yardımı yaptım. Başka çocuklar da var ama kendi çocuğumun ihtiyaçlarından kısıp alamam onlara da. Gücümüzün yetmediği yardımı insana da hayvana da yapamayızZaten ben et yememekle tüm hayvanları evde bakma fikri nasıl kıyaslanabildi ona bile şaşkınım
İnsanlara da hayvanlara da yardım etmenin binbir çeşit yolu var
Mesela küçük çocuklara da üzülüyorum ama hepsini evime almaya kalkmıyorum
Çünkü bakamam
Mümkün değil
Dünyada zor durumda çocuk da bitmez zaten
Hayvanlar için de durum öyle
Onlara da yardım etmek isterim ama hepsini evimde bakamam
Zaten hepsini evime doldurunca adı yardım olmuyor o işin artık
Şimdi bana da kızacaksınız ama gerçekten de kabul etmeseniz de doğal seleksiyon diye birşey var ve olmalı da..doğanın bir parçasıysak, saygı duyuyorsak maalesef yaşam kadar ölüme de saygı duymalıyız. bu sadece kesiler için böyle değil yani çok fazla böcek eziliyor diye evinize alıp orada mı bakacaksınız hepsine. ben bunu yağmurlu havalarda insanlar üzerine basmasın diye sümüklü böcekleri yoldan toplayıp kenara koyan birisi olarak söylüyorum. ama sonra sorguladım belki de onun yaşam döngüsünü etkileyerek onun için bir felakete sebep oluyorum. yani yapmayın biz insan olarak dünyanın en üstünde değiliz canlıların da en üstünü değiliz, bu kadar herşeye müdehale edemeyiz..Doğanın kanunu budur kabul etmeliyiz.Keske ben de dogal seleksiyon deyip arkami donebilsem ama olmuyor maalesef. Herkesin birlik olup hayvanlara sahip cikmasindan bahsediyorum, disarisi da onlar icin saglikli degil. Kediler cok cabuk hastalanan hayvanlar. Engellisi var, bi ton hastaligi olan var ama iste
Ayrıca da, biz insanların da bir ton hastalığı olan var, engellisi var, her canlının var, bunun sonu yok anlamanız gereken bu doğada ölümsüzlük diye birşey olamaz hepimiz ölmek zorundayız..ve bundan çok emin konuşuyorum hayvanları evde beslemek bağışıklık sistemlerini düşürüp daha çok hasta olmalarına sebep olmaktadır, tıpkı insan üretimi türlerin doğuştan hasta olması gibi....Keske ben de dogal seleksiyon deyip arkami donebilsem ama olmuyor maalesef. Herkesin birlik olup hayvanlara sahip cikmasindan bahsediyorum, disarisi da onlar icin saglikli degil. Kediler cok cabuk hastalanan hayvanlar. Engellisi var, bi ton hastaligi olan var ama iste
Sizin yasam hakkinizi engellemezler merak etmeyin. Insana alisik hayvan kimseye saldirmazBizim semtte marketin ptt nin ütücünün kuaförün dibinde besliyorlar sokak köpeklerini. Merdivenin eni 1 metre. 2 kocaman köpek sağlı sollu yatıyor devamlı. Diğerleri de marketin ve ptt nin önünde. Korkuyorum yahuuu yaklaşıp sürtünüyorlar ya da üstümüze atlıyorlar. Çocuklarda korkuyor. 100 metre ileride insanların yaptığı külübeleri var bunların. Oralarda dursunlar ya da yeşillik alanlar var. Ama yürüyüş parkurunda oturuyorlar 7 8 i grup olarakta. Korkudan yürüyüşe de gidemiyorum. Eee hayvan özgürlüğü yaşam hakkı varsa insanın özgürlüğü yaşam hakkı da var. Kaç kişiye de saldırmışlar gece. Tek taraflı hayvan hakları olmaz. Asla öldürülmemeliler gereğince bakılmalılar ama benim yaşam hakkımı engellemeden.
Biz bura da hayvanlatdan bahsediyoruz ama insaardan degil :)Ayrıca da, biz insanların da bir ton hastalığı olan var, engellisi var, her canlının var, bunun sonu yok anlamanız gereken bu doğada ölümsüzlük diye birşey olamaz hepimiz ölmek zorundayız..ve bundan çok emin konuşuyorum hayvanları evde beslemek bağışıklık sistemlerini düşürüp daha çok hasta olmalarına sebep olmaktadır, tıpkı insan üretimi türlerin doğuştan hasta olması gibi....
Bizim apartmanca beslediğimiz ve bize alışkın olan köpek geçen gün onu beslemek için yanına giden kadına saldırdı. Kadın merdivenlerden düştü ve bacağını kırdı. Şöyle genelleme yapan insanları cidden anlamıyorum ya valla çok haklısınız.Yooo gayet saldırıyorlar tam 2 kere bana saldırdılar mesela. Arabama zor artım kendimi camlara atladılar hatta 2 km de takip etti dev gibi köpek. Komşularıma da saldırdılar . Bir dershane öğrencisinin gece kolunu ısırdılar . Yaşlı komşumun yürüyüş parkında etrafını sarmışlar da bir adam kurtarmış. Hayvanları biz de seviyoruz ama insanın yaşamını kısıtlayınca da olmuyor kimse kusura bakmasın . Kamelyada oturuyorum içine giriyor dev gibi köpek. Benim gibi korkanlar ürkenler ne yapacak? Buyrun köpek kardeşler kamelya da sizinnn market te sizinn yürüyüş parkı da sizinn gece de tüm sokaklar sizin mi diyelim? Herkesin yararına çözüm bulunmalı. Tek insan hakkı ya da tek köpek hakkı olmaz
Kediler kaçıp gidiyorlar sokakta hiç bir zararları yok ama büyük sokak köpekleri saldırıyorlar ve korkutuyorlar. En son sensörlü apartman kapısından benim arkamdan girdi korkudan bayılacaktım . Yangın merdivenlerine koştum . bir hastalığımdan ötürü de nöbet geçiriyordum 1 yıl önceye dek. Kamelyada nöbet geçirmeme de sebep oldu bir köpek. Uyaran oldu çünkü tetikledi korktuğum için. Yalnız değildim allahtan. Hadi yalnız olup kendimden geçtiğimde bana bir şey yapsaydı? Hep hayvan hakları ama insan haklarına gelince tepki yok. Yaşam alanları değiştirilmeli istenmiyorsa bu hayvanların. Böylece onlarda mutlu insanlar da mutlu olmalı. Asıl saygı budurBizim apartmanca beslediğimiz ve bize alışkın olan köpek geçen gün onu beslemek için yanına giden kadına saldırdı. Kadın merdivenlerden düştü ve bacağını kırdı. Şöyle genelleme yapan insanları cidden anlamıyorum ya valla çok haklısınız.
Misal bazı tavuklar zayıf yavrularını ayaklarıyla ezip öldürürler. Bir türün çok yavrusu oluyorsa sebebi bir kısmının ölecek olmasındandır.Ayrıca da, biz insanların da bir ton hastalığı olan var, engellisi var, her canlının var, bunun sonu yok anlamanız gereken bu doğada ölümsüzlük diye birşey olamaz hepimiz ölmek zorundayız..ve bundan çok emin konuşuyorum hayvanları evde beslemek bağışıklık sistemlerini düşürüp daha çok hasta olmalarına sebep olmaktadır, tıpkı insan üretimi türlerin doğuştan hasta olması gibi....
Nereye koyalım peki onlarca köpeği? Üstüste yaşayacakları iğrenç barınaklara mı? Yoksa uyutalım mı hepsini?Kediler kaçıp gidiyorlar sokakta hiç bir zararları yok ama büyük sokak köpekleri saldırıyorlar ve korkutuyorlar. En son sensörlü apartman kapısından benim arkamdan girdi korkudan bayılacaktım . Yangın merdivenlerine koştum . bir hastalığımdan ötürü de nöbet geçiriyordum 1 yıl önceye dek. Kamelyada nöbet geçirmeme de sebep oldu bir köpek. Uyaran oldu çünkü tetikledi korktuğum için. Yalnız değildim allahtan. Hadi yalnız olup kendimden geçtiğimde bana bir şey yapsaydı? Hep hayvan hakları ama insan haklarına gelince tepki yok. Yaşam alanları değiştirilmeli istenmiyorsa bu hayvanların. Böylece onlarda mutlu insanlar da mutlu olmalı. Asıl saygı budur
Dediklerinize katılıyorum ama 15 kediyi birden sokağa salarsa o civardaki kuşların durumunu düşünemiyorum, çünkü doğal denge bir anda bozulacak ve salınan kediler avlanma içgüdülerinin etkisiyle birçok kuşu yemese bile öldürecek.Kuş bilimciler insan aracılığıyla nüfusu arttırılan kedilerin kuşların soyunu tehlike altına attığını söylüyorlar, Türkiye'deki kuş bilimciler özellikle göçmen kuşların neslinin tehlike altına girdiğini söylüyorlar.Şimdi bana da kızacaksınız ama gerçekten de kabul etmeseniz de doğal seleksiyon diye birşey var ve olmalı da..doğanın bir parçasıysak, saygı duyuyorsak maalesef yaşam kadar ölüme de saygı duymalıyız. bu sadece kesiler için böyle değil yani çok fazla böcek eziliyor diye evinize alıp orada mı bakacaksınız hepsine. ben bunu yağmurlu havalarda insanlar üzerine basmasın diye sümüklü böcekleri yoldan toplayıp kenara koyan birisi olarak söylüyorum. ama sonra sorguladım belki de onun yaşam döngüsünü etkileyerek onun için bir felakete sebep oluyorum. yani yapmayın biz insan olarak dünyanın en üstünde değiliz canlıların da en üstünü değiliz, bu kadar herşeye müdehale edemeyiz..Doğanın kanunu budur kabul etmeliyiz.
Asıl konuya gelirsek; biz heryeri insanlar olarak işgal ettiğimiz için, hepsini kendi gıdalarımızla beslediğimiz, avlanmayı unutmalarına sebep olduğumuz, kocaman araçlarımızla çarpıp ezdiğimiz için bu sokak hayvanları bu kadar hastalık, nüfus yoğunluğu ve ölümle karşı karşıya kalıyorlar. bu durumda ne yapmalıyız; kısırlaştırma iyi bir tercih tabii ki avlanıp doğal seleksiyonda ölmedikleri için nüfus kontrolünde yapılması gerektiğini ben de düşünüyorum. Onun dışında hasta bir arabanın çarptığı, annesini kaybetmiş bir yavru hayvanı alıp iyileştirme gereği duyuyorum çünkü dediğim gibi buna sebep biz insanlarız. ama ben iyileştirdiğim hayvan sokakta yaşayabiliyorsa salmanın doğru olduğunu düşünüyorum. yani bütün canlılara bakamazsınız, bir yerde kendi çocuğunuzu bile bırakmak zorundasınız hayatını çizsin diye..
Evet aynı şekilde çok kedi gördüm zayıf yada hastalıklı doğmuş yavrusuna bakmıyor emzirmiyor, sağlıklı olanlar büyüsün diye. bize acımasız gelebilir belki ama doğanın kanunu buMisal bazı tavuklar zayıf yavrularını ayaklarıyla ezip öldürürler. Bir türün çok yavrusu oluyorsa sebebi bir kısmının ölecek olmasındandır.
Evet bu konuda da çok haklısınız, bu anlattığınız tarzda bir sürü doğa dengesini bozan hareket var ben de bunu anlatmaya çalışıyorum zaten. hepsini aynı yere bırakmamak lazım zaten. farklı bölgeler gerekli gözlemler yapılarak seçilebilirDediklerinize katılıyorum ama 15 kediyi birden sokağa salarsa o civardaki kuşların durumunu düşünemiyorum, çünkü doğal denge bir anda bozulacak ve salınan kediler avlanma içgüdülerinin etkisiyle birçok kuşu yemese bile öldürecek.Kuş bilimciler insan aracılığıyla nüfusu arttırılan kedilerin kuşların soyunu tehlike altına attığını söylüyorlar, Türkiye'deki kuş bilimciler özellikle göçmen kuşların neslinin tehlike altına girdiğini söylüyorlar.
Bilmeden ahkam kesen kim? Biz senelerdir kac tane hayvan bakiyoruz. Hepsinin sayilarini mi yazayim buraya. O sizin gorusunuz bu da benim gorusurum. Vicdanla alakali bi durum, demek ki herkes sizin gibi dusunmuyor. Engelli hayvani sokaga atamayacagina gore ne yapmasi gerekiyor, dusuncesizce yaziyorsunuz. Biraz mantik. Iyi birakalim olsunler o zaman. Sosyal medyaya girin bakin insanlar kac tane hayvan tedavi ettiriyo maddi imkanlari cok mu iyi o insanlarin yardim toplayip tedavi ettiriyolar. Bizim de cok iyi degil ama bakmak zorundayiz herkes ayni sekilde dusunurse ne olacak bu isin sonu. Herkes el atsa bu hayvanlarin sorunu cozulur zaten. Barinaklar ucretsiz tedavi ediyo eger imkanlari varsa. O da can sonucta elimizden geleni yapariz zaten hepsine yetisemiyoruz
arıNereye koyalım peki onlarca köpeği? Üstüste yaşayacakları iğrenç barınaklara mı? Yoksa uyutalım mı hepsini?
Her sene doğuran onlarca kedi var bizim burada. Hepsini hamile diye eve alsam 80-100 kedi olurdu evin nüfusu.Eve almak başka, yardim etmek tedavi ettirmek başka. Ben de butcemin el verdigi kadariyla veteriner masraflarini karsiliyorum hayvanlarin. Duzenli gittigim besleme noktalari da var ama her kediyi bu doguracakti, bunu kopegin agzindan aldim diye kalici olarak eve almiyorum, alamam.
Engelli olanlari tabi ki atmasin artik ona yapacak birsey yok ama mesela dogum yapan kedinin yavrularini eve tikmanin cok anlami yokmuş arada sirada o bebekleri disari cikartip alistirma yaptirsa buyuyene kadar hayvanlar bahçe bilse, disari ogrense sudan cikmis baliga donmezler daha iyi olmaz miydi?
Sokakta yapamaz diyip disarisini hic gormeden buyutmek yerine evine gecici sure alsa ve tedavi bitiminde kademeli olarak tekrar disariya, bahceye alistirsa daha iyi olurdu. Hem evde devamli yer acilirdi yardima ihtiyaci olan baska hayvanlara da gecici yuva olurdu tedavisi biteni salsaydi kalabalik olmazdi bu kadar.
Bastan hatali davranmis tabi ki sokak bilmeyen ya da cok uzun sure evde kalmiş hayvanlari salmak zor bir sey.