Bir küçük çocuk meselesi

2 kardeşiz ablam var, iyi ki var en kötü günümde eşimle bana destek oldu manevi yönden o bile herşeye değer. Herşeyin hayırlısını isteyin Rabbim kararlamıştır...

Ben de 6 yaşındayken öyleydim...
Büyüdükçe kardeşler de büyüyor herkesin sorunları artıyor anne baba oldukça yıpranıyor...
Sonra bu durumdan bıkıyorsun...

en çok da büyük ergenlik dönemine geçinçe küçük sürekli abla ya da abiye salça olmak istiyor hahahah o zamanlar çıldırıyordum

Çocuğun iyi eğitim almasından kasıt koleje gitmesi mi?
Sağa dönsek kolej, sola dönsek kolej.
Köklü kuruluşlara veremedikten sonra koleje vermenin çok da manası yok,devlet okullarını bu kadar küçümsemeyin gözünüzde.

Şu kaygı ile çocuk doğurmamak çok enteresan olur.
Hayırlısı olsun hakkınızda.

Ben ergenligi hiç düsünmek istemiyorum. Esime diyorum "daha 13-14 yil rahatiz, asil o zaman zorlugu görecegiz"

Ve dogru, bende ablama çok takilirdim ki ben çoçuk, o ergen olunca zor oluyordu.

Senin çoçuklarin kaç yasinda simdi?

Ya ben pismanim demiyorum asla, cok mutluyum ikiledigim icin. tabi ilk 2 yilimizda sorsaydin, pismanim oluyorum bitiyorum derdim o ayri. Benimkilerin araligi tam 3 yas, birlikte oynamada sikinti yok simdilik.

Maddiyat bizde de buyuk sikinti degil, ama genelde ikinci cocugun giderinin daha az olacagi fikri var, o yuzden yazdim o yorumlarimi, bazen sirf iki taneler diye ihtiyac disina cikildigi oluyor cunku, yani masraflar 2 ye katlanmiyor, daha fazla oluyor bir de sen de yurtdisindasin, cocuklar 2 yasini gecip herkese tam bilet alinca 4 kisilik aile olarak Turkiyeye gidip donmesi kucuk capli bir servete mal olabiliyor, iyi butceyi bile sarsabiliyor yani.

Benim çocuğum yok ya benım kardeşlerim var haha ama iyi bilirim

konu sahibi su an calismiyormus,
ama ben ileride calisacak diye anladim.

Calisan annenin cok secenegi kalmiyor, devlet okullarinin saati genelde calisan kisilere uymuyor, her yerde de okul sonrasi servisi bulunmayinca kolej zorunluya donusuyor.

Evlat sahibi değilim ama bir tek çocuk olarak fikirimi söylemek isterim ki küçükken hep kardeşim olsun isterdim ama büyüdükçe ve çevremde pek çok hayırsız kardeş gördükçe o kadar gerekli olmadığına karar verdim. Tek çocuk olduğum için de hiç bir zaman şımarık, bencil ve ya farklı bir insan olmadım. Siz ikinci bir evlada hazırsanız sahip olun. Ama kızım yalnız kalmasın diye bir düşünceniz olması. Yeterli sosyal çevresi olursa yalnızlık çekmez zaten.

konu sahibi su an calismiyormus,
ama ben ileride calisacak diye anladim.

Calisan annenin cok secenegi kalmiyor, devlet okullarinin saati genelde calisan kisilere uymuyor, her yerde de okul sonrasi servisi bulunmayinca kolej zorunluya donusuyor.
Tercih sebebi oluyor bu da. Bu noktada haklısınız kesinlikle.
Ama eğitim yönünden düşünürsek yüzde yüz katılmıyorum kolejlerin iyi olduğuna.

Evet onuda düsündüm! Oteller tam çakallar! Cocuklar için yine yetiskinin yarim ücretini aliyorlar fakat iki çoçuk o zaman bir tam yetiskin demek! Üstelik büyügü, bebek yatagi için çok büyük olacak ve mecburen "aile oda"lara yönelmek zorundasin ve onlar daha pahali!

Ve masraflar tabiki artacak. Neticede o ikinci çoçugunda hakki kendina ait kiyafetleri olmasi. Yada en basit daha yeni oyuncaklar çikiyor, onuda alabilmeli,..

Ve simdilik hep maddiyat konustun, maneviyat olarak nasil? Yani anne olarak ikisine yettigini düsünüyormusun? Büyügü çok kiskanç oldumu? Hele o ilk zamanlar, küçük bebek oldugunda ve hali ile çok ilgiye ihtiyaci oldugunda?

Yani kizim acaip çok kardes istiyor fakat bence ilginin ne kadar kardesine gittigini görse "bence bunu geri yollayin" diyebilir gibime geliyor

Cok az gelirle çocukların asgarî ihtiyaçlarını karsılayamamak doğru değil evet ama ben matematik hesabıyla da çocuk sahibi olmayı kendi adıma doğru bulmuyorum.

Bizim gelirimiz ortalamanın üstünde genele bakınca iki evladım var yaş aralığı 2 buçuk ama bende 4 yaşın daha uygun olacağını düşünüyorum.

İki tane oldukları için maddi olarak bölünmek bir sorun olarak gelmiyor bana. Herseyleri dört dörtlük olmak zorunda da değil zaten. Böyle bir çabam yok maddi olarak açıkçası. Kızım şuan iyi bir anaokuluna gidiyor ama ilkokulu devlet okulunda düşünüyorum, dışarıdan destekleyerek, adım başı apartmandan bozma kolej olduğu için artık her kolej de beklentiyi karşılamıyor.

Maddiden çok manevi gücün, eşinizle olan aile bağınızın onun nasıl bir baba olduğunun , size her anlamda destek olup olmadığı cok önemli bence ikinci ve daha fazlası çocuk için. Bunlarda sıkıntı varsa ikinci çocuk düşünülmeyebilir.

4 kardesiz. Ablamla aramiz 1.5 yas. Baslarda zorlanmis annem ikimizde okullu olana kadar. Ablam biraz safmis bende fazla cirkef. Ne zamanki okula baslamisim annem rahatlamis. El ele tutusup okula giderdik biz. Arkadasa ihtiyac duymazdik. Hala oyleyiz. Uzaktayiz ama her gun konusuruz. Coluga cocuga karistik ama aramizda muhtesem kopmayan bir bag var. Masallah deyim. Ablam benim canimdir. Dostumdur. Yeri gelince annemdir,babamdir. Ikimizde gurbette ogretmeniz. Yazlari 1 ay annemlere geliriz. Denk getiririz. Yine de 1 ayda doyamayiz birbirimize. Sabahlara kadar sohbet muhabbet. Hatta ablam hep derki keske evlenmeseydik. Hep babamizin evinde kalsaydik. Ama cocuklarimiz yanimizda olsaydi. Onlardan vazgecemiyoruz Ablam sirf aramizdaki iliskiye ozenip 2. Cocugu erken yapti mesela. Ama benim popisim yemez onu tabi.
Diger kiz kardesimle aramiz tam 5 yas. Annem benden sonra korkmus baya ara vermis. Yakin yas istemesine ragmen Onla da aramiz iyidir ama ablamla olan bağim onunla yok. Onunla tam abla kardesiz. Arkadaslik yok pek.
Erkek kardesimle aramiz 11 yas. O zaten cocugum gibi. Sanki hic buyumedi gibi geliyor bana. Lise 2 ye gidiyor ama hala daha bezli zamanlari gozumun onunde. Buyudugunu kabul edemiyorum.
Velhasil ; kardes candir. Rabbim nasip ederse insallah kizimi kardessiz koymam. Aralari 3 yas olacak sekilde istiyorum. Cunku calisiyorum ven bakacak kimsem yok. 2. Cocugu da kizim gibi bakicilarda buyutmek istemiyorum. Insallah kizim 2 yasini doldurunca borc harc bitecek. Dogu gorevimiz bitmis olacak. O zaman bir kardesi olur Allah verirse

Öncelikle her kardeş bir değil.Kızım 5 yaşında oğlum 6 aylık.Karı koca çalışıyoruz.Aylı gelirimiz 11 bin.Kızım en iyi koleje gidiyor hiç bir şeyi eksik değil.Bunun yanında ev,araba ihtiyaç kredimiz var.Ne oluyor kendimizden kısıyoruz ama canı sağolsun.Oğlum büyüyünce onada aynı imkanları sunacağım borçlarımız hafifler nede olsa.Kıskançlık yok durumu iyi yönettiğimizi düşünüyorum.Kardeşi doğduğunda 4 yaşındaydı,4 yaşındaki bir çocuk ne ister tabiki sadece oyun.Doğum yaptığım andan itibaren ben veya eşim asla yalnız bırakmadık rutinimiz neyse aynı şekilde devam ettik.İlgiyi azaltmazsanız kıskanmaz aksine kardeşi olduğu için mutlu olur.
Neden kardeşi olsun istedik diye sorarsanız?
Çocukluk çağında arkadaşı,yoldaşı,paylaşmayı öğrenmesini istedik.Nitekim büyüyünce ne olur bilemem.Biz 5 kardeşiz ama hiç birimiz birbirimizle görüşmeyiz.Varlıkları ile yoklukları birdir.Ben bile yaptıysam 2. Çocuğu ( öyle harika kardeşlik ilişkilerin olmadığından) herkes yapar.
Sevgiyle

ben dogum oncesi cok telasliydim bu konularda,
ama dogum sonrasi buyuk bir sorunumuz oldu diyemem,
bazen kardes kiskancliginin seviyesi yukseliyor mesela, o zaman anliyoruz bir sekilde bir yanlisimiz var.
Kendime cok yuklenmiyorum acikcasi bu tarz olaylarda, cunku cocuklari gozlemleriz, onlar da duygularini zaten gizlemezler, hani yanlis yapiyorsak da bu yanlistan kisa surede donuyoruz diye umuyorum.

Genel olarak aralarina girmiyorum ben, problemlerinizi kendiniz cozun diyorum, tabi durum siddete donmedikce.
Buyuk daha merhametli, ama kucuk iyi yumrukluyor. Ikisinin de birbirine siddet uygulamasi tabi ki yasak, ama sana vurulursa sen de vurursun, bunu engellemiyorum mesela.

Bir de buyuge cok aciklama yapmak gerekiyor. genelde yasi kullanarak aciklama yapiyorum, iste 2 yasindaki cocuklara boyle yapilir, sen iki yasindayken sana da boyle yapiyorduk vs vs seklinde.

Yani oluyor, olmasi da normal diyorum ben.
Bazen ayni seyi on kez yirmi kez tekrar aciklamak gerekiyor, cunku anliyorsun gozunden, anlamamis hala burnu titriyor. Iste o noktada bazen hata yapip buyuge de kucuk muamelesi yaptigim da oldu maalesef. Cok tutarli olamiyorum, en buyuk sorunum bu. Zira sen tutarli olmadigin zaman her sey basa sariyor bildigin gibi.

Vallahi benimde şuan çocuğum yok ancak hamileyim ve nasip olursa kardeş yapmayı çok istiyorum. Biz 3 kız kardeşiz ablamla kafa yapılarımız çok farklı ama asla olmasaydı da olurdu diyemem ben ilçedeyim o köyde annemlere daha yakın yaşıyor bu bile içimi rahatlatıyor. Kardeşimle bekarken o kadar çok kavga ederdik ki sanırsınız 2 düşman şimdi ikimizde evlendik onun 2 çocuğu oldu ve asla kimseye muhtaç değildi ben hep yanındaydım bende öyle her anlamda ilk arayacağım kişi kardeşim oluyor. İyiki kardeşlerim var onlara birşey olucak diye ödüm kopuyor bence sizde yapmalısınız bir kardeş

7 yaş var aralarında çok sürpriz oldu bizim için, sürekli didişiyorlar, kavga gırla ama iyi ki olmuş diyorum, evet başa sarmak kötü ama kardeş şartmış onu gördüm. Çok fazla tek çocuk arkadaşım oldu hepsi de üzgündü bu durumdan, kardeş bir insanın başına gelebilecek en güzel şey bence. İnanılmaz bağlıyım kardeşlerime onlar olmasa ne olurdu bilmiyorum, varlıkları bile güç veriyor bana. Bizim büyük koleje gidiyordu, orta okulda iyi bir devlet okuluna verdik şimdi küçük gidiyor koleje. Yorulmadık mı zorlanmadık mı çok ama yine de hep iyi ki dedim.
Umarım paylaşımları bağları çok kuvveti evlatlarınız olur

8 yasinda bir kizim var, iyi ki, iyi ki kardes yapmamisim, bu dunyaya, ulkenin de gidisati bu haldeyken bir çocuk yeter, fazlası cidden fazla.
Kaldi ki bir cocugun aylik egitim, giyim, gida ve sosyallesme masrafina yaklasik 2 asgari ücret ödüyorum, 2 cocuk olsa bu rakam iki katina cikacakti, bu da orta gelir grubunun (ben de dahil) karsilayabilecegi rakamin oldukça uzerinde. O yuzden herkes hem maddi hem manevi olarak bakabilecegi kadar cocuk yapmali.

Merhaba,

36 yaşındayım. 30 yaşında büyük kızımı, 35 yaşında da küçük kızımı doğurdum. Kurumsal bir firmada yönetici olarak çalışıyorum. Haftanın iki günü ofise gidiyorum. Büyük kızımı büyüten bakıcı teyzemiz devam ediyor.

Sizin gibi biz de epey ayrıntılı düşündükten sonra ikinci çocuğa karar verdik. Sizin maddeleriniz üzerinden giderek cevaplamaya çalışacağım.

- Ben kızıma kötülük değil, iyilik yaptığımı düşünüyorum. Ona hayat boyu bir yoldaş, teyze veye hala olma şansı, çocuklarının dayısı veya teyzesi olma ihtimali ve kuzenlerinin olma ihtimalini verdim. Evlenip çocuk sahibi olmazlarsa bunlar olmayabilir ama olursa güzel olur diye düşünüyorum. İmkan meselesine gelince büyük kızım kolejde okuyor. Küçüğüne de aynı standartları sağlayabilmek için bir birikim planlaması yaptık. Eğitim, sağlık ve aktivite konusunda eşit şartları sağlamak önemli.

- Biz ölünce birbirlerine destek olurlar meselesi şüpheli. Zira bir kız kardeşim var ve anne-babamın hastalık ve vefat süreçlerinde destek olmak bir tarafa, komple durumdan kaçmayı tercih etti. Tek çocuk olsam bu süreci daha kolay atlatırdım sanırım.

-Kızımın kreşindeki pedegog, kardeşlik ilişkisinde temel çok önemlidir. Temeli sağlam atarsanız, üzerine sağlam bir ilişki inşa edersiniz. Atamazsanız, ne kadar çabalansa da o bina yıkılır demişti. Doğumdan sonraki ilk üç ayın çok kritik olduğunı söylemişti. Biz onun önerileri doğrultusunda hareket ettik. Ara ara ufak kıskançlıklar yaşanda da birbirine sarılıp oynayan iki kızım var çok şükürler.

- Herşeye yeniden başlamak kesinlikle zor ancak tecrübe sahibi olarak çocuk büyütmeyi çok keyifli buldum. İlk kızımda sürekli doğru mu yapıyorum kaygısı taşıyordum. Bu kızımla gereksiz kaygılardan arınmış bir şekilde daha rahat hareket ediyorum.

- İlgi ikiye bölünüyor, bu aşamada zamanı doğru yönetmek gerekiyor. Büyük kızımın tam zamanlı ana sınıfına başlamak üzere olduğu dönemde doğum yaptım. Öyle olunca büyük kızım okuldan gelene kadar küçükle, sonrasında büyükle ilgileniyorum.

Eşinin maaşını övmüş, fakirleri de bir güzel gömmüş bi de gelmiş fikir alıyor.

Maddi durumu çok iyi olup 5 çocuklu aile biliyorum ben öncelikle onu söyleyim. Yani kimse bişeyden mahrum kalmaz. Çocuk istiyorsanız yapın çokta hesaba gerek yok. Sizin yetiştirme tarzınıza bağlı her şey. Ikinci cocuk yapmadiğınız için pişman olacağınızı düşünüyorsanız yapın.

Bizim maddi durumumuz çok iyi değilmiş babam beni en iyi şekilde büyütmek için tek çocuk istemişler ikinciyi düşünmemişler.
Ben herkesin kardeşi var benim neden yok ben yalnız kalıyorum diye baskı yapınca ikinci çocuk yapmışlar. 4 yaş var kız kardeşimle aramızda evet çok kıskandım kavga ettik hala ediyoruz ama birbirimizi koruyup kollarız. Dertleşiriz. Bence kardeş güzel nimet. Hatta 1 2 tane daha olsaydı fena olmazdı.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…