Binamızı mühürlediler, dışarıda kaldık

Sakin ol canım, çok kişi yazdı bacanin önemi yok diye. Hiç bilmiyorum ben kum olayını ama korkma bu kadar sakinleş, yine için rahat etmiyorsa eşini taşınmaya ikna edersin.
Bu arada yaklaşık yarım saat önce yine depremle uyandım

Yani evet kolon çatlağı değil de baca çatlağı ise önemsiz ama sizin evinizin yine de risksiz olduğunu göstermiyor. Bizim ev de eski mesela biz kiraya çıkıyoruz, dışarıdan normal durabilir ama deniz kumu diyoruz ya bir de cidden önceden ne denetim ne birşey vardı ustalar kafasına göre yapıyorlardı.
Evi mühürlemeden derken şöyle, belediye gelir çatlaklara bakar der ki bunlar önemsiz çatlak devam edebilirsiniz oturmaya ama onlara kalmış. Risk tespiti yaptrırsanız karot, sıyırma gibi eger binaniz riskli çıkarsa ki mutlaka çıkacaktır belli bir süre içinde evi boşaltmaniz
gerekir.
Ben zaten bu yüzden ev alma işlerine hiç sıcak bakmıyorum. Sıfır ev alsak 10 yil kredi ödesek kredi bittiğinde 10 yıllık ev olmuş oluyor. Ve değeri de 10 yılda baya düşüyor. Evet elinde bir evin olmuş oluyor ama sonuçta eskiyor ve 30 yil sonra yaptırsan sana bir ev düşme garantisi yok..
Peki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok
O belli olmaz, dairenin bulundugu mevkilere göre bir oran var, yapılacak olan toplam daire miktarına göre muteahhit ve ev sahipleri arasında paylaştırılıyor. Örneğin bazı yerlerde yüzde 40 bazılarında yüzde 50. 10 daire yapsalar 6-4 veya 5-5 paylaşılıyor ama bu hep değişken. Müteahhite göre dahi değişken her müteahhit aynısını vermiyor. Örneğin bizim evde de 5 daire bir dükkan var ama 4 kişi oturuyor, biri geldi 4 veririm dedi biri geldi 3 olur dedi Bir de arsa büyüklüğü de önemli kaç daire çıkacağı da buna göre netleştir. Kimi müteahhit dee arsa payı başına daire veriyor, örneğin 50 m2 ye veren var bizim orda, 40a veren var. Yani arsaniz atıyorum 100 m2 2 daire alabilirsiniz misal. Ama bunlar tekrar dediğim gibi muteahhite yere ortama herşeye göre değişir..

Evet ama herkes aynı daire sayısı kadar almayabilir. Arsa ve muhite göre değişir. Örneğin bizim şuan 5 daire 1 dükkan var, ama yeni yapılırsa bu kadar düşmüyor. Değişken yani, daha fazla alan da var mesela. Bizim burda bir gecekonduyu verip 6 7 daire alan oldu o da arsası çok büyüktü. Ama müteahhitlere dikkat etmek lazım :))

İlk once deniz kumu dememisler miydi? Sizin kuzeninizin gerçekten inşaat mühendisi olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü bir parça alip kaç ton ağırlığında baskı yapıp çürük vermiyorlar. Çok uzun bir süreç o. O süreçte öncelikle evimizin projesine uygun yapılıp yapılmadığına bakıyorlar, sonra projeyi dijital olarak modelliyorlar, binadan bir değil 5 parça karot aliyorlar en az. Sonra o karotların basınç dayanımlarına bakıyorlar suanki yönetmelikte 30 olmasi gerekirken genellikle esko binalarda 10un üstünde çıkmıyor. 3 te biri nerdeyse. Neyse sonra donati taramaları vs yapılıyor bunların hepsi o dijital analize giriliyor ve yüzde 99 riskli çıkıyor ki riskli evet
Bu arada fazla demir koymak güvenli anlamına gelmez.

Suand a yapılan yapılanlara ılac konuyormus betonlara kırıslere sıkıslastırıcı bızım sadece ilacımız eksık diyor. Hala denız kumu diyor, denız kumu suluklu kabuklu olan Zeytinburnu da satılan en adısıydı bizim zamanımızda diyor. Bilemiyorum kızlar yanı bızım kumla onların kumu aynı diyor babam, ınsaat muhendısı var mı dogru mu soyluyor Canım kuzenim daha 37 yasında o duyduklarını soyluyor babam ise evin temelinde yunanıstandan bu is gelmıs. Evin temelini bizzat kendileri yapmıs. Ama babam beton olcusu bilmiyor ne desem yalan olur 12 veya 14 diye hatırlıyorum diyor. Bılmıyorum diyor ki herkes geldi bize sordu napıyosunuz bu kadar derin bu kadar cok malzemeyle- yaglı kolonlar yapmıs lar - ısyerı mı yapacaksınız buraya veya 2 kat bodrummu diye soruyorlarmıs. Guvenlı diyor ama ben sana dur demem diyor ister sat ister kiraya cık ama bu evi yenıletmezler suanda diyor. Siz kac senelik evden cıkıyorsunuz kiraya? Buarada bugun ki bilgileri babam verdi yanı sızın dedıgınız gibidir illaki benim babam 60 yasında dilinin dondugunce anca bu kadar anlattı analiz meselesini. Dedıgım gıbı benim analize sokma sebebin hasar var mı yok mu idi ana 99 oncesı hepsine curuk veriyorlarmış. Siz suanda ınsaat muhendısımısınız? Bodrum kata atılan perde betonların tasıyıcılıkta payı varmı? Suanda ınsaatlarda kullanılan kum ne kumu?
Su kum meselesi cok karışmış hepsi denız kumu okey ama diyor ki kabuklu suluklu bir kum vardı yıkanıp satılıyordu en adısı oydu Zeytinburnu'nda yeri vardı bız ondan almadık hıc ama denız kumu mu dersen bızım kullandığımız kumla suanda kullanılan kum aynı diyor. Bilgisi olan var mi?

Tosia sızın eve bakmaya geldiler mi?
Ben evdeyken sadece ilk gece olan 4.2 hissettim dıgerlerıne hissetmiyorum. Ama bakıyorum sureklı takipteyim. Fakat yarın pazartesi ısyerınden cok fazla hissediyorum. 1.9 olan depremi bile hissediyorum 2.2.5 hepsi es gecmıyor. Zemin mı sallanıyor dersen evet Bı bas donmesi gıbı ama daha cogu lab malzemeleri hemen uyarı veriyor

Kızlar çok sağolun yorumlarınız için sarjım azdi yazamadim.

Zabita çok riskli değilse, Kartal'da yıkilan binanin yan tarafindaki bina gibi, esya almaya izin veriyor evden. Zabita kontrolunde girip ckabiliyorsunuz.

Bu arada yeni bina yikilmaz diye de bir sey yok. Eski binasindan tasinmak isteyen bir tanidigin bi aksiligi cikmis. Alacagi yeni bina yikildi eski binasi duruyor.

Nasip meselesi ayni zaman da. Yeni bina da saglam diye bir sey yok ama tedbir iyidir. Tevekkul de iyidir :) cok panik yapmayin. Insani ölümden eceli korur.

Şimdi taşınmaya çalışıyoruz alel acele. Kira yardımı filan ş u anlık haberimiz yok. Belediyeden haber bekliyoruz

Bizim depremin olduğu ilk gün bitisik binamiz da dahil 3 bina mühürlendi, boşaltıldı.
O gün bizim binaya kolonlara bakıldığını söylüyor yöneticimiz, bir problem görülmemiş.
Ben evin içinde o çatlağı gördüm işte fotoğraf attığım yeri ama o önceden vardı, biraz daha büyümüş sadece.
Evlerin içine bakmadılar o gün ama kimsenin evinde çatlak yok bildiğim

Bugun bırı bakmaya gelecekti ya size tosia o yuzden soruyorum. Kırıs teki catlak ıcın karıstırdım mı yoksa? Saft hayırlı olsun

Bugun bırı bakmaya gelecekti ya size tosia o yuzden soruyorum. Kırıs teki catlak ıcın karıstırdım mı yoksa? Saft hayırlı olsun

Dogru canım ama öğleden sonra gelecek mühendis
Kayınbabam da baktı anlar baya, sıva çatlağı diyor. Öğleden sonra mühendis gelince yine bildiririm buraya

Kızlar belediye kendi mi geliyor yoksa siz mi çağırıyorsunız hasar kontrolü için?

Kızlar belediye kendi mi geliyor yoksa siz mi çağırıyorsunız hasar kontrolü için?
Bız cagrıyormusuz canim hasar kontrol ama 99 oncesı full curuk veriliyormuş. Haliyle apatmanla birlik olmayınca cesaret edemiyoruz yanı ben. Keske kendileri gelse dısardan bakınca eski yapı oldugunu anlamaz ama kimse. Montolama filan var keske gelseler

E siz arasanız kim bilecek ki? Bence şüpheniz varsa hiç durmayın.

Buarada cocugu okula gidenler mutlaka akıllı saat alın ıletısım oradan kesilmedi bilginiz olsun
E siz arasanız kim bilecek ki? Bence şüpheniz varsa hiç durmayın.
suphem yok daha dogrusu gorunurde bısı yok ama 35 senelik bina tek sorun binanın yası

biz kimin şikayet ettiğini biliyoruz ama, zabıta geldiğinde isimsiz filan dedi diye hatırlıyorum

Buarada cocugu okula gidenler mutlaka akıllı saat alın ıletısım oradan kesilmedi bilginiz olsun
suphem yok daha dogrusu gorunurde bısı yok ama 35 senelik bina tek sorun binanın yası

Mühendis gelip baktı, sıva çatlağı içte esas duvar, sıkıntı yok dedi. Ama bodrum kata baktiramadik, anahtari yoktu.
Evin içinde problem yok cok sukur

Sen gırıs katmısın tosia? Bugun ust katta ki kuzenimi cagırdım o 99 depremi sırasında 17 yasındaydı. Babası amcam ve babam kendi yapmıstı evi. 99 sonrasında butun mahalleyi gezdi muhendıs ler buradan ornek almadılar ama dıger binadan aldılar ve o zaman mahalledeki en saglam 2.ev cıkmıstı dedı. Zamanında onun babası yurt dısından yunanıstanlıyız bız bıdonlarla kacak yoldan ılac getırmıs onları dokmusler temele. O zaman 5 yasındaymıs o bina. Biraz da iyiyim bızım bina ıcın babam boyle Bı detay vermedi ben kendimi anneme attım on sokakta onun evi benim evime gore 10 sene filan daha genc en ust kat ıcım ıcıme sıgmıyor. O zaman analiz alanlar curuk raporu vermediği ıcın mahallenin %70 ne baktırılmıs hep

Hayır canım girişten sonra 3. Kat oluyor bizim daire. Bilmiyorum yani dairenin içine baktı problem yok dedi, ama esas bodrum kattaki kolonlara bakmak gerek. Onlara da baktılar sorun yok diyor yönetici.

Evet canim inşaat muhendisiyim bizim ev de yaklaşık bir 20 25 yıllık sanırım, aslında binada bodrum olması bile eski ev için büyük avantaj. Çünkü eski binalarda perdeli bodrum bile olmuyor çoğunda. Bizim binada da var perdeli bodrum sistemi. Deniz kumunun da çeşidi var evet, kimi elini dokunduğun an dökülür kimi ise görünürde normal kum ile arada fark belli etmez. Depremden hasar almamıştır eviniz, hatta baca çatlağı da önemli değildir evet duvarda oluşan çatlak bile önemli olmayabilir. Kolonda ve kirişlerde oluşursa eğer problem büyük demektir. Ama şu var hasarsız ile risksiz çok farklı iki anlam taşıyor. Hasarsız demek için dıştan bir bakış yeter ama risksiz diyemez kimse eski binalar için. Riskli çıkar zaten, bir de o risk tespitleri belli bir deprem büyüklüğü icin yapılır. O büyüklükteki deprem için risklidir. Yani o büyüklükte bir deprem olmazsa sıkıntı çıkmaz ama bunu nerden bilebiliriz ki? Ben şahsen 30 yılın üzerindeki binalara güvenmiyorum kendi binamiza bile güvenmiyorum da bizim bölgede zemin iyi ve fay hattına biraz daha uzak oldugu için ara depremler çok hissedilmiyor. Ama Allah korusun büyük deprem dedikleri 99 daki gibi olursa nolur bilmiyorum..

Çok geçmiş olsun avcılarda mısınız? Bence tahliye edilmesi çok iyi olmuş allah korusun sonuçları çok daha kötü olabilirdi evet insanın evi yuvası zor olur ama bile bile de oturulmazdı

İnş. Müh. Olarak kadıköy’ün zemini hakkında ne düşünüyorsunuz? Kurbalığıdere ve modanın zemininin kötü olduğunu biliyoruz ama diğer yerleriyle ilgili bilginiz var mı?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…