- 27 Nisan 2015
- 6.978
- 34.075
Bızım ev denız kumu degılmıs. Mıcır ve kummus diyor ki bodrum kat tamamen perde beton saglam diyor suanda yapılan evlerde bodrum kat daire oldugu ıcın sag ve solları perde beton diyor. Bize bir kere bir kamyon denız kumu gelmıs onuda babam geri gondertmıs. İste demırcıler demıs abi bu kadar demir fazla cok kalın Bı kolonlar bız dinlemedik o sekılde yaptırdık inananların 2 kat cıktıgı paraya biz bir temel atıp ustunu kapatıp bıraktık para bitti dıyo. Suanda da denız kumu kullanıyormuş dere kumu en saglamm ıs ama İstanbulda yokmus. Bızım deprem guclendırme kıracılarımız olmustu demıstım onların iscileri in baI malz suanda benim dukkan da duruyor onlarda analiz yapıyormus ama analizi belediye e goturuyorlarmıs. Bilmem kac ton agurlıgında baskı yapılıyormus eger arada alınan ornek parcalanıp ufalanırda curuk veriyorlarmış. Neyse benim kuzenin annesı niyetimin bozuk oldugunu fark etmıs demıs ki ben kendi katımı vermem mutahittin verdıgı gırıs ve bodruma oturmayı Kbul ediyor mu yukardakıler demıs. Yanı yenileme kesinlikle yok babamda kızdı bana ben o bacayı ya tamir edeyim ya kırayım gor sen diyor bısey degıl o diyor. Ben suanda kırdırma degıl bir cıvı caktırıp binayı sallayasım yok. Napıcam ben ya nasıl yasıcam burda
Yani evet kolon çatlağı değil de baca çatlağı ise önemsiz ama sizin evinizin yine de risksiz olduğunu göstermiyor. Bizim ev de eski mesela biz kiraya çıkıyoruz, dışarıdan normal durabilir ama deniz kumu diyoruz ya bir de cidden önceden ne denetim ne birşey vardı ustalar kafasına göre yapıyorlardı.valla ben suanda aglıyorum. 99 depremini yasadım cocuk luk tramvam suanda gun yuzune cıktı. Yesılkoyde calısıyorum celık kolonlarda yapılı bir binada gırıs kattayım. 2 katlı zaten. Zemin asırı sallanıyor. Oradan da bı bozugum ote yandan ben guvenlı bir yerde yasayamıyorsam neye yarar calısmam. Esımı ikna edemiyorum bu baca catlagı duvardan ayrı orulen bir tugla demir yok ıcınde asagıdan soba yaktıkları ıcın catlıyor diyor babam. Daha oncede vardı Boyattık kapandı daha sonra gecen kıs fark ettim kapattıgımız yerin Baska yerinden catlak ve sankı catlak da aralanmıs depremde
Evi mühürlemeden derken şöyle, belediye gelir çatlaklara bakar der ki bunlar önemsiz çatlak devam edebilirsiniz oturmaya ama onlara kalmış. Risk tespiti yaptrırsanız karot, sıyırma gibi eger binaniz riskli çıkarsa ki mutlaka çıkacaktır belli bir süre içinde evi boşaltmanizEvi muhurletmeden yanı hasarsızsa oturmaya devam edebilecek durumda analiz yapan birileri yokmu, size yazarken esim fark etti. Delırmıssın sen diyor. Bısey yok ne istiyorsun diyor. Bacayı gosterıyorum bu hep vardı diyor ya vardıda kardesım kapatıyoruz Baska yerden catlıyor. Delırıcem. Agladım Bı posta dedim ya benle gelirsin kiraya cıkarız ya ben cocuklarım alıp kiraya cıkarım. Kendisi depremi hıc hissetmemis evın etrafına bile bakmadı ya bısey var mı diye. Eve ben girdim ben yoktum evde o anda kendisi hıc oralı degıl.
Ben zaten bu yüzden ev alma işlerine hiç sıcak bakmıyorum. Sıfır ev alsak 10 yil kredi ödesek kredi bittiğinde 10 yıllık ev olmuş oluyor. Ve değeri de 10 yılda baya düşüyor. Evet elinde bir evin olmuş oluyor ama sonuçta eskiyor ve 30 yil sonra yaptırsan sana bir ev düşme garantisi yok..Ve bısey daha kızlar. 30 sene sonra evimizi terk edeceksek neden 10 sene esek yukuyle kredi faizi oduyoruz. Ne diyorsunuz buna. Bızım binaya eski diyen komsularım soyluyor bunu bızım sitelerde 60 senelik binalar var senelerdir yıkım kararı var kentsel donusum yıkamadılar. Oradan biriyle konustum bu depremde pencere duvari catlamıs. Illa belirti olurdu fılan diyorlar. Velev ki 8 sıddet inde deprem oldu Silivri de yeni bina da dayanır mı. Ay resmen suracıkca can verıcem
O belli olmaz, dairenin bulundugu mevkilere göre bir oran var, yapılacak olan toplam daire miktarına göre muteahhit ve ev sahipleri arasında paylaştırılıyor. Örneğin bazı yerlerde yüzde 40 bazılarında yüzde 50. 10 daire yapsalar 6-4 veya 5-5 paylaşılıyor ama bu hep değişken. Müteahhite göre dahi değişken her müteahhit aynısını vermiyor. Örneğin bizim evde de 5 daire bir dükkan var ama 4 kişi oturuyor, biri geldi 4 veririm dedi biri geldi 3 olur dediPeki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok
Evet ama herkes aynı daire sayısı kadar almayabilir. Arsa ve muhite göre değişir. Örneğin bizim şuan 5 daire 1 dükkan var, ama yeni yapılırsa bu kadar düşmüyor. Değişken yani, daha fazla alan da var mesela. Bizim burda bir gecekonduyu verip 6 7 daire alan oldu o da arsası çok büyüktü. Ama müteahhitlere dikkat etmek lazım :))Kentsel dönüşümde 2 daireniz var diyelim payınıza yine 2 daire düşüyor. Yeni projeye göre metrekare azalabilir, evinizin olduğu kat değişebilir ama daha bina yıkılmadan her şeyi anlaşıyorsunuz müteahhitle aranızda. Şu kadar metrekare bu kadar dairem olacak diye sözleşme imzalıyorsunuz falan. Biz sitemiz için düşünüyorduk mesela birkaç müteahhit çağırıp teklif aldık konuştuk. Bu şekilde yaparak fikir sahibi olabilirsiniz.
İlk once deniz kumu dememisler miydi? Sizin kuzeninizin gerçekten inşaat mühendisi olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü bir parça alip kaç ton ağırlığında baskı yapıp çürük vermiyorlar. Çok uzun bir süreç o. O süreçte öncelikle evimizin projesine uygun yapılıp yapılmadığına bakıyorlar, sonra projeyi dijital olarak modelliyorlar, binadan bir değil 5 parça karot aliyorlar en az. Sonra o karotların basınç dayanımlarına bakıyorlar suanki yönetmelikte 30 olmasi gerekirken genellikle esko binalarda 10un üstünde çıkmıyor. 3 te biri nerdeyse. Neyse sonra donati taramaları vs yapılıyor bunların hepsi o dijital analize giriliyor ve yüzde 99 riskli çıkıyor ki riskli evetBızım ev denız kumu degılmıs. Mıcır ve kummus diyor ki bodrum kat tamamen perde beton saglam diyor suanda yapılan evlerde bodrum kat daire oldugu ıcın sag ve solları perde beton diyor. Bize bir kere bir kamyon denız kumu gelmıs onuda babam geri gondertmıs. İste demırcıler demıs abi bu kadar demir fazla cok kalın Bı kolonlar bız dinlemedik o sekılde yaptırdık inananların 2 kat cıktıgı paraya biz bir temel atıp ustunu kapatıp bıraktık para bitti dıyo. Suanda da denız kumu kullanıyormuş dere kumu en saglamm ıs ama İstanbulda yokmus. Bızım deprem guclendırme kıracılarımız olmustu demıstım onların iscileri in baI malz suanda benim dukkan da duruyor onlarda analiz yapıyormus ama analizi belediye e goturuyorlarmıs. Bilmem kac ton agurlıgında baskı yapılıyormus eger arada alınan ornek parcalanıp ufalanırda curuk veriyorlarmış. Neyse benim kuzenin annesı niyetimin bozuk oldugunu fark etmıs demıs ki ben kendi katımı vermem mutahittin verdıgı gırıs ve bodruma oturmayı Kbul ediyor mu yukardakıler demıs. Yanı yenileme kesinlikle yok babamda kızdı bana ben o bacayı ya tamir edeyim ya kırayım gor sen diyor bısey degıl o diyor. Ben suanda kırdırma degıl bir cıvı caktırıp binayı sallayasım yok. Napıcam ben ya nasıl yasıcam burda
Canım kuzenim daha 37 yasında o duyduklarını soyluyor babam ise evin temelinde yunanıstandan bu is gelmıs. Evin temelini bizzat kendileri yapmıs. Ama babam beton olcusu bilmiyor ne desem yalan olur 12 veya 14 diye hatırlıyorum diyor. Bılmıyorum diyor ki herkes geldi bize sordu napıyosunuz bu kadar derin bu kadar cok malzemeyle- yaglı kolonlar yapmıs lar - ısyerı mı yapacaksınız buraya veya 2 kat bodrummu diye soruyorlarmıs. Guvenlı diyor ama ben sana dur demem diyor ister sat ister kiraya cık ama bu evi yenıletmezler suanda diyor. Siz kac senelik evden cıkıyorsunuz kiraya? Buarada bugun ki bilgileri babam verdi yanı sızın dedıgınız gibidir illaki benim babam 60 yasında dilinin dondugunce anca bu kadar anlattı analiz meselesini. Dedıgım gıbı benim analize sokma sebebin hasar var mı yok mu idi ana 99 oncesı hepsine curuk veriyorlarmış. Siz suanda ınsaat muhendısımısınız? Bodrum kata atılan perde betonların tasıyıcılıkta payı varmı? Suanda ınsaatlarda kullanılan kum ne kumu?İlk once deniz kumu dememisler miydi? Sizin kuzeninizin gerçekten inşaat mühendisi olup olmadığını merak ediyorum. Çünkü bir parça alip kaç ton ağırlığında baskı yapıp çürük vermiyorlar. Çok uzun bir süreç o. O süreçte öncelikle evimizin projesine uygun yapılıp yapılmadığına bakıyorlar, sonra projeyi dijital olarak modelliyorlar, binadan bir değil 5 parça karot aliyorlar en az. Sonra o karotların basınç dayanımlarına bakıyorlar suanki yönetmelikte 30 olmasi gerekirken genellikle esko binalarda 10un üstünde çıkmıyor. 3 te biri nerdeyse. Neyse sonra donati taramaları vs yapılıyor bunların hepsi o dijital analize giriliyor ve yüzde 99 riskli çıkıyor ki riskli evet
Bu arada fazla demir koymak güvenli anlamına gelmez.
Tosia sızın eve bakmaya geldiler mi?
Ben evdeyken sadece ilk gece olan 4.2 hissettim dıgerlerıne hissetmiyorum. Ama bakıyorum sureklı takipteyim. Fakat yarın pazartesi ısyerınden cok fazla hissediyorum. 1.9 olan depremi bile hissediyorum 2.2.5 hepsi es gecmıyor. Zemin mı sallanıyor dersen evet Bı bas donmesi gıbı ama daha cogu lab malzemeleri hemen uyarı veriyor
Bugun bırı bakmaya gelecekti ya size tosia o yuzden soruyorum. Kırıs teki catlak ıcın karıstırdım mı yoksa? Saft hayırlı olsun
Bız cagrıyormusuz canim hasar kontrol ama 99 oncesı full curuk veriliyormuş. Haliyle apatmanla birlik olmayınca cesaret edemiyoruz yanı ben. Keske kendileri gelse dısardan bakınca eski yapı oldugunu anlamaz ama kimse. Montolama filan var keske gelselerKızlar belediye kendi mi geliyor yoksa siz mi çağırıyorsunız hasar kontrolü için?
E siz arasanız kim bilecek ki? Bence şüpheniz varsa hiç durmayın.Bız cagrıyormusuz canim hasar kontrol ama 99 oncesı full curuk veriliyormuş. Haliyle apatmanla birlik olmayınca cesaret edemiyoruz yanı ben. Keske kendileri gelse dısardan bakınca eski yapı oldugunu anlamaz ama kimse. Montolama filan var keske gelseler
suphem yok daha dogrusu gorunurde bısı yok ama 35 senelik bina tek sorun binanın yasıE siz arasanız kim bilecek ki? Bence şüpheniz varsa hiç durmayın.
Buarada cocugu okula gidenler mutlaka akıllı saat alın ıletısım oradan kesilmedi bilginiz olsun
suphem yok daha dogrusu gorunurde bısı yok ama 35 senelik bina tek sorun binanın yası
Sen gırıs katmısın tosia? Bugun ust katta ki kuzenimi cagırdım o 99 depremi sırasında 17 yasındaydı. Babası amcam ve babam kendi yapmıstı evi. 99 sonrasında butun mahalleyi gezdi muhendıs ler buradan ornek almadılar ama dıger binadan aldılar ve o zaman mahalledeki en saglam 2.ev cıkmıstı dedı. Zamanında onun babası yurt dısından yunanıstanlıyız bız bıdonlarla kacak yoldan ılac getırmıs onları dokmusler temele. O zaman 5 yasındaymıs o bina. Biraz da iyiyim bızım bina ıcın babam boyle Bı detay vermedi ben kendimi anneme attım on sokakta onun evi benim evime gore 10 sene filan daha genc en ust kat ıcım ıcıme sıgmıyor. O zaman analiz alanlar curuk raporu vermediği ıcın mahallenin %70 ne baktırılmıs hep
Evet canim inşaat muhendisiyim bizim ev de yaklaşık bir 20 25 yıllık sanırım, aslında binada bodrum olması bile eski ev için büyük avantaj. Çünkü eski binalarda perdeli bodrum bile olmuyor çoğunda. Bizim binada da var perdeli bodrum sistemi. Deniz kumunun da çeşidi var evet, kimi elini dokunduğun an dökülür kimi ise görünürde normal kum ile arada fark belli etmez. Depremden hasar almamıştır eviniz, hatta baca çatlağı da önemli değildir evet duvarda oluşan çatlak bile önemli olmayabilir. Kolonda ve kirişlerde oluşursa eğer problem büyük demektir. Ama şu var hasarsız ile risksiz çok farklı iki anlam taşıyor. Hasarsız demek için dıştan bir bakış yeter ama risksiz diyemez kimse eski binalar için. Riskli çıkar zaten, bir de o risk tespitleri belli bir deprem büyüklüğü icin yapılır. O büyüklükteki deprem için risklidir. Yani o büyüklükte bir deprem olmazsa sıkıntı çıkmaz ama bunu nerden bilebiliriz ki? Ben şahsen 30 yılın üzerindeki binalara güvenmiyorum kendi binamiza bile güvenmiyorum da bizim bölgede zemin iyi ve fay hattına biraz daha uzak oldugu için ara depremler çok hissedilmiyor. Ama Allah korusun büyük deprem dedikleri 99 daki gibi olursa nolur bilmiyorum..Suand a yapılan yapılanlara ılac konuyormus betonlara kırıslere sıkıslastırıcı bızım sadece ilacımız eksık diyor. Hala denız kumu diyor, denız kumu suluklu kabuklu olan Zeytinburnu da satılan en adısıydı bizim zamanımızda diyor. Bilemiyorum kızlar yanı bızım kumla onların kumu aynı diyor babam, ınsaat muhendısı var mı dogru mu soyluyor
Canım kuzenim daha 37 yasında o duyduklarını soyluyor babam ise evin temelinde yunanıstandan bu is gelmıs. Evin temelini bizzat kendileri yapmıs. Ama babam beton olcusu bilmiyor ne desem yalan olur 12 veya 14 diye hatırlıyorum diyor. Bılmıyorum diyor ki herkes geldi bize sordu napıyosunuz bu kadar derin bu kadar cok malzemeyle- yaglı kolonlar yapmıs lar - ısyerı mı yapacaksınız buraya veya 2 kat bodrummu diye soruyorlarmıs. Guvenlı diyor ama ben sana dur demem diyor ister sat ister kiraya cık ama bu evi yenıletmezler suanda diyor. Siz kac senelik evden cıkıyorsunuz kiraya? Buarada bugun ki bilgileri babam verdi yanı sızın dedıgınız gibidir illaki benim babam 60 yasında dilinin dondugunce anca bu kadar anlattı analiz meselesini. Dedıgım gıbı benim analize sokma sebebin hasar var mı yok mu idi ana 99 oncesı hepsine curuk veriyorlarmış. Siz suanda ınsaat muhendısımısınız? Bodrum kata atılan perde betonların tasıyıcılıkta payı varmı? Suanda ınsaatlarda kullanılan kum ne kumu?
Su kum meselesi cok karışmış hepsi denız kumu okey ama diyor ki kabuklu suluklu bir kum vardı yıkanıp satılıyordu en adısı oydu Zeytinburnu'nda yeri vardı bız ondan almadık hıc ama denız kumu mu dersen bızım kullandığımız kumla suanda kullanılan kum aynı diyor. Bilgisi olan var mi?
İnş. Müh. Olarak kadıköy’ün zemini hakkında ne düşünüyorsunuz? Kurbalığıdere ve modanın zemininin kötü olduğunu biliyoruz ama diğer yerleriyle ilgili bilginiz var mı?Evet canim inşaat muhendisiyim bizim ev de yaklaşık bir 20 25 yıllık sanırım, aslında binada bodrum olması bile eski ev için büyük avantaj. Çünkü eski binalarda perdeli bodrum bile olmuyor çoğunda. Bizim binada da var perdeli bodrum sistemi. Deniz kumunun da çeşidi var evet, kimi elini dokunduğun an dökülür kimi ise görünürde normal kum ile arada fark belli etmez. Depremden hasar almamıştır eviniz, hatta baca çatlağı da önemli değildir evet duvarda oluşan çatlak bile önemli olmayabilir. Kolonda ve kirişlerde oluşursa eğer problem büyük demektir. Ama şu var hasarsız ile risksiz çok farklı iki anlam taşıyor. Hasarsız demek için dıştan bir bakış yeter ama risksiz diyemez kimse eski binalar için. Riskli çıkar zaten, bir de o risk tespitleri belli bir deprem büyüklüğü icin yapılır. O büyüklükteki deprem için risklidir. Yani o büyüklükte bir deprem olmazsa sıkıntı çıkmaz ama bunu nerden bilebiliriz ki? Ben şahsen 30 yılın üzerindeki binalara güvenmiyorum kendi binamiza bile güvenmiyorum da bizim bölgede zemin iyi ve fay hattına biraz daha uzak oldugu için ara depremler çok hissedilmiyor. Ama Allah korusun büyük deprem dedikleri 99 daki gibi olursa nolur bilmiyorum..