Binamızı mühürlediler, dışarıda kaldık

Canım deniz kumu olayı doğru. Eski binalarda hep deniz kumu kullanılmış zamanında. O zamanın yönetmeliği çöp suan uysa da birşey farketmez. Zaten yönetmeliğe uysa da uygulamada neler yapıldığı önemli. Eski binaların riskli çıkmama ihtimali yok, ama o risk tespitleri belli düzeydeki depremler için yapılıyor. O düzeyde bir deprem olur mu muamma tabi ama her zaman önlem almak gerekir.

Şu yazılan yorumları içim acıyarak okuyorum.
Hayatta kalma mücadelesi, bilinmezlikler..
Ne söylenebilir nasıl yorumlanabilir inanın bilmiyorum.
Hatalı cümleler sarfetmemeye çalışıyorum başaramıyorsam da affola..
Ama bahsedilen riskli bölgelerden lütfen uzak durun.
Akraba, arkadaşlarınız falan varsa misafir olun geçici bir süre en azından.
Elimden birsey gelebilse keske keşke.
Ama Samsun'da bir eviniz olduğunu unutmayın olur mu.

evinizin Dask ı varsa size ev verirler, korkmayın.
evinizi verene kadar da kiranızı karşılarlar.

2001 sonrasına da güvenmiyorum ben. Ne kadar yönetmelik de olsa yapı denetim de olsa emin olamıyorum. İşini doğru düzgün yapan insan yok çünkü. Yan binamızı yaparken komşunun duvarını olduğu gibi kırdılar. Döktükleri beton baskı yaptı. Aynı baskı kolona zarar verdi mi gelip denetleyen olmadı. Ki şikayette ettik. Paranı n dönüp imzaların atıldığı bir ilcedeyim. İş kağıt üstünde her ne kadar güzel olsa da biz de uygulamada çıkıyor maalesef. Kimse uymuyor çünkü prosedüre falan. İlla bir kısa yol aranıyor.

O sebepten 2001 sonrası bile supheliyken 2001 öncesi hepten riskli bence. Mesela çekmecede oturan biri nispeten oraya yakın Kayaşehir gidebilir. Kiralar aşırı uç değil zemin daha iyi. Düzen değiştirmek zor geliyor ama afet olunca da düzen değişiyor zaten.

Şehir değiştirin diyorlar o biraz ütopik üstelik nereye gideceksin her yer deprem kuşağı. Konya biraz rahat orda bile kendi kendine çöken binada ölenler oldu.

Ama ilçe değiştirebilir bence. Gerekirse yol çekmek daha mantıklı. Başa geldikten sonra misafire gittiğinde veya hastaneye gittiğinde de olur. Evet ama akşam huzurlu kafayı yastığa koymak da ruh sağlığı açısından önemli.

Bir kadının hikayesini okumuştum. 99 da enkaz altında kalıyor. Sonra şehir değiştiriyor. Bu sefer Düzce depreminde enkaz altında kalıyor. Konya'ya taşınıyor. Konya'da hatırlarsınız bir bina çökmüştü. Bu sefer onun altında kalıyor.

Başımıza nerede ne gelir bilemeyiz. Pek çok felaket hastalık vs var. Hatta bütün bunları bilmek benim anksiyetimi artırıyor.

Ama elimizden geleni de yapmak gerek. Göz göre göre 30_40 yıllık binalarda oturmak büyük risk. Her şeyden önce zamana yenilir yine risk. Kullanılan demir beton vs hicbir bilgi yok.

Verebiliyorsaniz kentsel dönüşüm kapsamında müteahhite verin. Çoğu kişi daha küçük daire düşüyor diye vermek istemiyor. Deprem olsa bina yıkılsa ufacık prefabrik de yaşayacaksın bunu duşunen yok. Olmayacak zannediyoruz ama hava kapalı bulutlar kararmış elbet yağacak yağmur.

Akrabalarimdan bazıları hala inanmıyor olacağına şaka gibi. O yüzden kimse ciddiye almıyor. O yüzden kimse önemsemiyor.

Bedel odenecekse herkes ödeyecek. İstiyoruz ki hep devlet sağlasın bir şeyleri. Evimin yerine bana aynı ayarda aynı semtte sağlam bir ev versin. Devlet dediğin nedir ki. Ailenin zengin buyugu mu. O da halktan alıyor oradan sağlıyor bir şeyleri. Yani sıfır zararla olayı kapatmaya çalışmak anlamsız. Elbette kira da odeyeceksin. Evinden daha küçük bir ev de elde edeceksin. Canın için yapacaksın.

Devlette yolu hastaneleri kamu kurumlarını afettten sonraki koordinasyonu vs ayarlanmalı. Çocuğumun okulu 99 öncesi mesela. Güçlendirilmiş ama keşke yeniden yapılsa.

Eski evlerde oturanlar kentsel dönüşüme başvurun lütfen. Kira yardımı onda da oluyor. Müteahhit yarı yarıya ortak yapıyor geneld. Semtine gore belki daha fazla. 2+1 olacağına ev gerekirse 1+1 olsun.

Kuzenim dukkanların oldugu yere bakıp eger bısey varsa guclendırme yaptırırız diyor. Bızım kıracılarımız var onlar yapıyor bu ısı hatta suanda ısı bir buyuttuler ki deprem kolonları yapıyorlar detay bilmiyorum 5 sene once dukkan plazaya tasıyıp alıp yuruduler. Babamı cagırıcam yarın, babamda usta bılır bu isleri beni tehlikeye atmak istemez sanırım

2.rısklı bolgedeyiz burası sultangazı
Sultangazi hep iyi derlerdi. Hatta 99 depreminde oradaki akrabalarımız da kaldık. Sarsıntı da bir nebze az hissediliyordu. Artılar yani. Ama taşınmak için ev bakarken gördüm oralarda çok iyi göstermedi. Hatta ben kayasehirin zemini kayadan diye bilirsin eskiden beri. Taş derlerdi orası ve başakşehir için. Haritalarda oralarda kırmızımsı. Herhalde data yakınlık olarak da bakıyorlar.

Bina yaşınız çok. Riske atmayın bence. Bina size aitse bir müteahhitle anlasın. Değilse kiraya çıkın.

Hatta ben kiraya verilmesin de de vicdan yapıyorum. Kiracıya bu sefer haksızlık olmuyor mu diye. Mesela kendi evimden cikicam korkudan. Eve kiraya verdiğim yada sattığım insan ne olacak. Neyse ki yeni bina ben evham yapiyorumdur diye vicdanımi susturmaya çalışıyorum ama yine de için rahat değil

valla ben suanda aglıyorum. 99 depremini yasadım cocuk luk tramvam suanda gun yuzune cıktı. Yesılkoyde calısıyorum celık kolonlarda yapılı bir binada gırıs kattayım. 2 katlı zaten. Zemin asırı sallanıyor. Oradan da bı bozugum ote yandan ben guvenlı bir yerde yasayamıyorsam neye yarar calısmam. Esımı ikna edemiyorum bu baca catlagı duvardan ayrı orulen bir tugla demir yok ıcınde asagıdan soba yaktıkları ıcın catlıyor diyor babam. Daha oncede vardı Boyattık kapandı daha sonra gecen kıs fark ettim kapattıgımız yerin Baska yerinden catlak ve sankı catlak da aralanmıs depremde

Bu arada aşırı evham yapanlar için söylüyorum. Ben de çünkü anksiyetem kalp rahatsızlığın artıyor. Depremden değil kalpten gideceğim. Artı bu stres ileride bir hastalık olarak dönecek.
99 depreminde Veli gocerin deniz kumundan yaptığı 2500 evden 2000 ni ayakta kalmış. Fay Gölcük e çok yakın. Binaların yüzde 25 i yıkılmış. Tabi ki ciddi oranlar tabi ki önlemlerini alalım binalarimizdan emin olalım. Ama aşırı da evham yapıp sağlığımızı bozmayalim. Ben kendimi böyle telkin etmeye çalışıyorum.

Korkacak bir şey yok gibi duruyor, endişelenmeyin. Beton çatlağı değil gibi duruyor, rahat olun

Kirişten beklenen çatlak zaten böyle dikine dikine olur. O zaman boya çatlağı deyip geçmezdim birini çağırıp sorun derdim mutlaka.

Herkes sizin yerinizde olmak ister amaa. 6 yıllık binada oturduğunuz için gerçekten şanslısınız. Bence içiniz rahat şekilde binanızda oturun. Artık eskisi gibi değil çünkü yapı denetimden geçmiyor düzgün yapılmayan binalar. Binanıza güvenin çok şanslısınız.

Evi muhurletmeden yanı hasarsızsa oturmaya devam edebilecek durumda analiz yapan birileri yokmu, size yazarken esim fark etti. Delırmıssın sen diyor. Bısey yok ne istiyorsun diyor. Bacayı gosterıyorum bu hep vardı diyor ya vardıda kardesım kapatıyoruz Baska yerden catlıyor. Delırıcem. Agladım Bı posta dedim ya benle gelirsin kiraya cıkarız ya ben cocuklarım alıp kiraya cıkarım. Kendisi depremi hıc hissetmemis evın etrafına bile bakmadı ya bısey var mı diye. Eve ben girdim ben yoktum evde o anda kendisi hıc oralı degıl.

Ve bısey daha kızlar. 30 sene sonra evimizi terk edeceksek neden 10 sene esek yukuyle kredi faizi oduyoruz. Ne diyorsunuz buna. Bızım binaya eski diyen komsularım soyluyor bunu bızım sitelerde 60 senelik binalar var senelerdir yıkım kararı var kentsel donusum yıkamadılar. Oradan biriyle konustum bu depremde pencere duvari catlamıs. Illa belirti olurdu fılan diyorlar. Velev ki 8 sıddet inde deprem oldu Silivri de yeni bina da dayanır mı. Ay resmen suracıkca can verıcem

Yaa ağlamayın ama. Bacanın çatlaması gerçekten önemsiz. Orada sadece tuğla var. Şimdi elinize balyoz alıp kırsanız o bacayı binanız hiç etkilenmez emin olun.

Hatta bazı apartmanlarda kimse bacayı kullanmıyorsa yıkarlar bacayı ev genişlesin diye. Çatlamasının sebebi içinden geçen ısı yüzündendir bunun için kendinizi sıkmaya değmez gerçekten.

99 depreminde bir on sokakta 6 kattayım. Cok uzun sure bahcede yattık cok bilinen bir site burası neredeyse sultangazınım basladogı bir yer diyeyim. Neyse yatıyoruz ilk gece toprak nasıl fokur fokur fokurduyor anlatamam. Napıcam bir an once olsun bitsin yeter diyesim gelıyor

Bina kadar zeminde önemli zemin açısından güvenli bölgelerin listesine baktın mı

Peki binayı yıktılar. Yeniden nasıl yapılıyor 3 daire 3 dukkan var. 3 ortak hepimize birer daire duser mı? Sanırım suanda bizden Baska bunu isteyen yok

Bu enine bir kiriş ama, boyuna çatlayacak yeri yok çok dar ince bir kiriş, belki toplam 10 cm anca vardır genişliği. Yarın gelicek mühendis ister kazısın ister kırsın baksın valla. Hayırlısı artık. Belediyeye de danışmak lazım hele 30 senelik binaysa.

İnsallah dediğiniz gibidir, ben her ihtimale karşın hemen bir mühendisle görüştüm gelip yakından baksın diye. Çok teşekkür ederim

Kentsel donusumde mutehaitle anlaşmak en iyisi iskani yıkımı hepsini müteahhit ödüyor adan zye evi yapip teslim edicek bize 2+1 küçük biraz sıfır sağlam dask birsürü şey onaylı sekilde on ay kira yardımı alacağız.bence siz çevrenizde güvenilir müteahhit bakinin eviniz küçük olur ama sağlam olur

Tahmin ettim dediğiniz siteyi. Yeriniz de olsam kiraya çıkardım. Siteye özel bir bilgim yok. Ama eski binalarda oturmak istemezdim. Hani çok çok zor durumda olur insan. Kirasını yeni evin ödeyemeyecek durumda olur anlarım. Hatta o zaman da belediyeden yardım talep etmeli falan bir çare bulunur illa.

Bu son deprem Allah in Lütfü bence. Hatırlatması açısından. Yoksa kimsenin hatirlayacagi yoktu. Son deprem olmadan önce iki gün tedirgindim. Hatta annemlere gitmek istiyordum korkumu yersiz bulurlar diye gidemedim çocuğun okulu var diye. Sonra büyüğü oldu da insanlar biraz olsun anladı. Yazdan beri bende bir korku ve araştırma var. Maddi açıdan düşündüğümde önümüzde ki yaz tasinsak daha iyiydi. Ama kafaya koydum taşınacağını. Çocuğun okulu başladı ama yine de taşınacağım. İçim rahat etmesi için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…