Benim derdim takıntı sağlıklı beslenme takıntısı [ortoreksiya nervoza]

Bu anlattigin seyler bende de var ama 2 senedir. Onceden yoktu...! Ya da vardida ben sonradan saldim kendimi
Ama benimde belli basli mekanlarim vardir sadece orda yer icerim. Seninki kadar agir degil yani. Acikinca evds saglikli birsey bulamaynca ceviz yerim bari ise yarasin diye findik yerim. Ama cekirdegine kadar incelemem cok degisik. Allah yardim etsin. Guzel ama bilincli beslenmek.

Öncelikle geçmiş olsun. Ben de sağlıklı beslendiğimi düşünüyorum, ancak sizinki gibi değil elbette. Cips, asitli asitsiz içecek, abur cubur yemem. Ama mesela çok nadir çekirdek yerim, kabak olması tercihimdir. Ama bu sizi mutlu ediyorsa kötü bir alışkanlık değil bence.

Benim size söylemek istediğim başka bir şey var aslında. Benim çalıştığım yerde bir arkadaşım var sizin durumunuza benziyor. Ama o biz bir şey erken sanki biz virüslüymüşüz gibi davranıyor. Bir iğrenerek suratımıza bakıyor, böyle olunca da insan ilişkileri olumsuz etkileniyor. Sosyal hayatının bu şekilde etkilendiğini düşünüyorum.

Bir de evli misiniz? Böyle durumda eşin tepkisini hep merak ettim?

Yok hayır destek almıyorum. Zaten bunun için destek almak istemem ki. Ne kadar çok sağlıklı beslenirsem k kadar iyi. Yani destek alıp normal insanlar gibi yiyip içmek beni yıkar. Yaşamanın anlamı kalmaz:)

Ben mesajlarin cogunu okumadim. Azinliktaysak uzuldum. Ama @jooker 'in da dedigi gibi artik gun yapan teyzeler bile her seyi yemiyor, dikkatli davraniyorlar. Bence sayimiz artacak zamanla. Ya tursuya bile seker koyuyorlar nasil etiket okumayalim? Alakasiz urunlerde tuhaf tuhaf madde var. Bir de benim tutumum soyle: bir urunde msg varsa kesinlikle almiyorum. Msg ve turevleri(bazi ulkelerde restoranlarda bile kullaniliyor) beyne yedigimiz urunun lezzetli olduguna dair sinyal gonderiyor ve bu direkt tuketiciyi aldatmaktir. Ben boyle markalari guvenilmez buluyorum ve almiyorum prensip geregi.

Msg'yi dışarıdan temin edebiliyor muyuz?
Enginar, kereviz gibi zımbırtılara eklersem belki işime yarayabilir
Aslında gerçekten keşke msgli pırasa konservesi falan yapsalar.

Bence temin edebilirsiniz. Kesin vardir satan yerler. Cin tuzu diye de geciyor galiba. Bir de oyle arayabilirsiniz. Zararli ama...
Msg'yi dışarıdan temin edebiliyor muyuz?
Enginar, kereviz gibi zımbırtılara eklersem belki işime yarayabilir
Aslında gerçekten keşke msgli pırasa konservesi falan yapsalar.

Bence temin edebilirsiniz. Kesin vardir satan yerler. Cin tuzu diye de geciyor galiba. Bir de oyle arayabilirsiniz. Zararli ama...
Aman benim neyim yararlı ki?
Valla en azından ite kaka lahana falan yemiş olurum. Annem beni karnabahar yerken görse sevinçten ağlar, evimiz şenlenir.
Bakayım ben teşekkürler :)

Pff baktım da attığım taş ürküttüğüm kurbağaya değmez.

"hazır köfte harçları, et suyu tabletleri, hazır çorba, dondurma, renkli yoğurt ve cipslerde bulunuyor. MSG'nin en önemli özelliği; beyine "lezzetli" komutu vermesi. Lezzetsiz ürünlerin de bu madde nedeniyle "lezzetli gibi algılandığı ve bağımlılık yarattığı" iddia ediliyor. Uzmanlar MSG'nin merkezi sinir sistemini tahrip ettiği uyarısında bulunuyor."

Et suyu tableti, hazır çorba, dondurma, cips gibi şeylerde yeteri kadar alıyorum, iki parça Brüksel lahanası yutayım diye ekstra almaya gerek yok

Teşekkürler bilgi için.

Bana cok ilginc geliyor ya herhangi bir sebzenin yenmemesi. Tadi mi hosunuza gitmiyor yoksa goruntu falan mi? Kan grubunuz O veya B falan mi? Biz her turlu ot sebze yiyoruz. Hic yiyemedigim bir sebze yok sadece cok karisik yemek sevmem. Bir suru sebze karistirarak yemek yamak bana sacma geliyor.
Aman benim neyim yararlı ki?
Valla en azından ite kaka lahana falan yemiş olurum. Annem beni karnabahar yerken görse sevinçten ağlar, evimiz şenlenir.
Bakayım ben teşekkürler :)

Tadını sevmiyorum. Çoğu sebzenin tadını sevmem. Bamya, ıspanak severim. Patlıcanı Ali nazik ve hünkar beğendi, kabağı kabak dolması, pırasayı pırasa böreği formunda yerim Başka şekilde sevmem :)

Kan grubum A pozitif.

Kendi isteğimle gidip kereviz, lahana, enginar, pırasa, Brüksel lahanası, brokoli, karnabahar falan yemem için ıssız adada yiyecek başka hiçbir şey olmadan mahsur kalmam lazım.

Yediğiniz sağlıklı gıdalar da sandığınız gibi masum değil,çoğunluğu hormonlu. Köyde yaşayıp kendin yetiştiriyorsan onu bilemem tabi. Bazen aşırı kasmamak lazım,takıntı haline gelirse size faydasından çok zarar verir bence.

Ben onlari bayila bayila gidip aliyorum pazardan marketten. En guzelini secerim ozenle pisiririm. Baska turlu beslenemem. Ogrenci evinde bile boyle beslendim. Makarna, hazir yemek hic yemezdim. Corba, salata, sebze.

Ben onlari bayila bayila gidip aliyorum pazardan marketten. En guzelini secerim ozenle pisiririm. Baska turlu beslenemem. Ogrenci evinde bile boyle beslendim. Makarna, hazir yemek hic yemezdim. Corba, salata, sebze.
İşte damak tadı ve yediğinden zevk almak önemli.

Benim için en önemli şey mutlu olmak, keyif almak, zevk almak. Yemek için de böyledir, genel olarak hayatım için de. Bir kere geliyorum, onu kısıtlayıp bunu hesaplayıp devamlı bir çaba içinde yaşamak benim zevkimi kaldırır ortadan.

Denediğim oldu, gerçekten. Bir süre sonra yemek saatlerinde suratı asılan, mutsuz, tabağını didikleyip zorla yemeye çalışan biri oldum. Dedim hayat böyle geçmez, niye kendimi mutsuz edeyim?

Insanin yaptigi seyden mutlu olmasi cok onemli. Tamam guzel beslenelim, saglikli yasayalim ama psikoloji yerinde olmadiktan sonra onun da bir faydasi kalmiyor. Saglam kafa saglam vucutta bulunur ama vucudun keyfini surecek kafa da lazim. Ayrica mutlu ve pozitif olmak hayatin butun seyrini degistiriyor. Herkesin istedigini yemeye ve mutlu olmaya hakki var.

Yalniz burada bazi arkadaslar konu sahibinin durumunu takinti olarak adlandirmis o da cok sacma. Gida sektoru o kadar zivanadan cikmis durumda ki meyve sebze ile beslenmek isteyen, rafine seker ve koruyucu madde yemek istemeyen insana takintili etiketi yapistiriyorlar.

Son düzenleme:
Konu sahibinin takıntılı olduğunu ben de düşünüyorum açıkçası.
Sağlıklı beslenmekle konu sahibinin yaptığını belirttikleri şeyler arasında çizgi var bence.

Her yeri okumadim ama okudugum kisimlarda takinti goremedim. Abartili bir kisim var mi? Icinde glikoz olan urunlerin paketlerini parcalayip ustunde cignemiyorsa ya da cips gorunce aglamiyorsa takinti sayilmaz bence. Gerci herhangi bir psikoloji egitimi almadim tamamen benim bakis acim bu.
Konu sahibinin takıntılı olduğunu ben de düşünüyorum açıkçası.
Sağlıklı beslenmekle konu sahibinin yaptığını belirttikleri şeyler arasında çizgi var bence.

Tanımlara göre kişinin günlük yaşayışını bozan, kişinin yönetemediği, sosyal yaşantısını sekteye uğratan, yapmaktan kendini alıkoyamadığı eylemler takıntıdır.

Konu sahibi bunların çoğuna uyuyor.

Eğer konu sahibi kendi kurallarına uygun yaşadığı halde çok canı çektiğinde misal bir avuç ay çekirdeğini yiyebiliyor olsaydı ben de sağlıklı beslenmeyi uçta yaşadığını söyler geçerdim ama o bir avucu bile yiyemiyor mesela. Bu da obsesyon. Ya da bir avmnin restoran katında, bütün bir katta yiyecek bir şey bulamayıp muz yemek de, bana göre, abartıdır. Tamam gidip 1,5 urfa yemesin tabii ama insan illa ki ızgara tavuk bile olsa bir şey bulur.

Ki dışarıda salata yediğini yazmıştı sanıyorum ama bence dışarıda salata yemek mantı yemekten daha sağlıksız bir durum. Daha riskli en azından.

Lezzetli ise demek.
Teşekkür ediyorum. Bu tarifi duymamıştım.
Yapılışında bir püf noktası var mı? Bütün malzemeleri blender.dan geçirip buzluğa mı atıyoruz.
püf noktası yok hepsini çek bir parçada %70 lik bitter çikolata atıyorum ben yağlı kağıt üstünde şekillendirip dolapta beklet buzluğa girmesine gerek yok sertleşiyor zaten 15 dk sonra

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…