• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Benim derdim takıntı sağlıklı beslenme takıntısı [ortoreksiya nervoza]

mesela ben tatlı aramam öyle gideyim de çikolata alayım gibi hiç dertlerim olmaz :KK53: en sevdiğim tatlı dondurma her şeyi şekersiz içerim kaşık ucuyla bile koyulsa içemem sevmiyorum :110: cipsler çok yağlı geliyor pek yiyemiyorum midem bulanıyor, kola neredeyse hiç içmiyorum ve dediğim gibi çoğu insandan az yemek yerim ama şişmanım :63::63::KK45:

Böyle yanlış bir kanı var değil mi? Hiçbirşey ayırt etmeden yiyip içtiğinizi, yemekleri tabak tabak yediğinizi düşünüyorlar. Halbuki alakası yok. Bende halamdan biliyorum. Az yemek yiyor o saydıklarınızı yemez içmez. Bir elin parmakları kadar hastalığı var. Verememesinin sebebi bu. :KK43:

:KK70: :KK70: yok ya arkadaş vazgeçemiyormuşta konunun üstüne gelmiş gibi olmuş haklısın :KK48:

:KK48: Burdan esinlenmiş olabilir. :KK53: Mune Abla'nın cevabı güzeldi ama. :))

Böyle yanlış bir kanı var değil mi? Hiçbirşey ayırt etmeden yiyip içtiğinizi, yemekleri tabak tabak yediğinizi düşünüyorlar. Halbuki alakası yok. Bende halamdan biliyorum. Az yemek yiyor o saydıklarınızı yemez içmez. Bir elin parmakları kadar hastalığı var. Verememesinin sebebi bu. :KK43:

:KK48: Burdan esinlenmiş olabilir. :KK53: Mune Abla'nın cevabı güzeldi ama. :))

Görmedim ben o cevabı bakayım bi :27:

Canım nerde kalmıştım. Benimki sadeceSağlıklı beslenme degil sağlıklı yaşam takıntısiydi. Haftanın 3günü akşam yürüyüş her gunu de pilates yapardım. Ibrahim saracoglunun, ahmet marankinin ender saraçın detoks tariflerini ayda bir uygulardim. Ekmeği tam buğday bile olsa günde 4dilim yerdim. Süt ve süt ürünlerini tuketmekten korkmazdim çok şekerli olmadığı sürece. Sebzeleri yemekleri tuzsuz ve zeytinyagli pisirirdim. Haftada 3gün balik her gün bir avuç kuruyemiş yerdim. Meyveyi de günde bir porsiyon yerdim.
Telefon ve bilgisayardan uzak durmaya çalışır, ametist takardim ve tuzlarla banyo yapardim radyasyonu üzerimden atmaya çalışırdım. Misafirlikte tabaga uzun uzun bakar en doğal en az işlenmiş neyse onu yemeye çalışırdım. Kısır mesela yagsız olsa çok sağlıklı diye ondan yerdim.
Şekere hala zehir olarak bakıyorum.
Damak tadıma hala tuzlu ve çok şekerli tatlar ağır geliyor.
Eger tatlı yiyeceksem yaninda ayran içiyorum. Veya sütlü tatli tercih ediyorum.
Günde çeyrek ekmek yiyorum o da kahvaltida ama maalesef beyaz ekmek. Kendime ayri aldirmiyorum. Pirinç pilavini ayran ceya yogurt yoksa yemiyorum. Yesem de 3-4kaşık yerim. Hakiki zeytinyagi kullaniyorum ve hala doyasiya kizartma yiyemiyorum. Sarmisakli Yogurtla biraz yiyebiliyirum. Yoksa iki çatal alıyorum. Daha fazla yersem psikolojim bozuluyor. Yine de kiloluyum çünkü gunde 7den fazla ogün yapıyorum. Sağlıklı sayılan bi obezim yani

Kayinbabamin kanser oluşu bende dönüm noktası oldu. Çünkü onda da bu takıntı vardı. Brokoliler bilmem ne baktım hazır hiçbirşey yemiyor ama kanser oldu.

Kaynanam ikindi çayında bisküvi lokum bile yiyor. Ve ilaç kullanmiyor. Ben içimin istedigini yerim diyor. Hem de acayip şekerli çayla. Ama az yiyor. 80e girecek.

Bi de anneme baktım. 54unde daha. Bana diyet demeyin ilac versin doktorlar bana diyen mallardan.
Annem normal değil zaten. Akil hastası. Ama annemiz ışte. Şeker, tansiyon, kalp, kolestrol, karaciger yağlanması, tiroit, gastrit var böbrekler %10 çalışıyor. Hepsine ilaç kullanıyor. Bi de psikiyatri icin günde 6-7tane içiyor. O kadar seviyor ki ilac içmeyi..
Şeker bir gozune vurdu. Kışın zature geçirdi. Diyet yapmiyor. Evin icinde bile inadindan yürümüyor. 100kilo. Ölmüyor. Yaşamak istemiyor. Ama intihari da g.t. yemiyor. kendini yiyerek öldürmeye çalışıyor. Bunu da söylüyor bi de. Ölmek için yiyorum diyor. Ama yerken öyle zevk alıyor ki herhalde yaşama sevinci katiyor.
Kör olursun felc olursun diyoruz. Bize ceza verecegi icin, hani mecburen bakacağız ya seviniyor. Deli yani zatwn öyle. Kremalar tatlilar dobdurmalar kizartmalar..

Ben sen bize soyl3sene ne yapmaliyiz mesela ne yemeliyiz senden cok ogrenilecek sey var ...
Önce ben sormuştum ama. :KK48:
Ne yemeliyiz? diyorsunuz ama yani hepsini nasıl sayayım burda. :))
Siz bana özel mesajdan yazın istersiniz. Bilgim dahilinde yardımcı olurum peki.

Buzdolabınızı açın ne varsa yazın mesela. Ben size temiz beslenmede olanları sıralayım nasıl fikir ?

Peki canın çekmiyor mu diğer yiyecekleri

Diğer yiyeceklerden kastınız nedir?
Baklava, börek, pasta falan mı. Bunları canım çekmiyor mesela.
Çünkü damak tadım değişti daha doğrusu ben damak tadımı eğittim.
Aklıma bile gelmiyor inanın. Görsem de zararlı bulduğum için yüzüne bakmıyorum.

En son doğum günümde pasta yemedim mesela. Akşam yemeğine çıkmıştık köfte ziyafeti çekmiştim. :KK56:

mesela ben tatlı aramam öyle gideyim de çikolata alayım gibi hiç dertlerim olmaz :KK53: en sevdiğim tatlı dondurma her şeyi şekersiz içerim kaşık ucuyla bile koyulsa içemem sevmiyorum :110: cipsler çok yağlı geliyor pek yiyemiyorum midem bulanıyor, kola neredeyse hiç içmiyorum ve dediğim gibi çoğu insandan az yemek yerim ama şişmanım :63::63::KK45:
o zaman çok üzüldüm:110:
çünkü benim kilomun sebebi vardı,hareketsizlik ve full hazır gıda.
bırakınca çat çat verdim kiloları,sizin sanırım bir doktora görünmeniz lazım,çok geçmiş olsun

Arkadaşlar hayal kırıklığına uğrayacaksınız belki ama cildim problemli. Nerde öyle bebek poposu gibi bir cilt. Ah keşke.

Yalnız bu durum şöyle; bir hastalığımın etkisi cildime vuruyor ve stresli bir yaşamım var bununda etkisi olabilir.Belki beslenmem berbat olsaydı cildim çok daha kötü olabilirdi orası ayrı konu.

Yoksa bol su içerim gazlı içeceklerden uzak dururum. Abur cubur şekerleme tatlı yemem. Ağır yağlı çok tuzlu gıdalar yemem. Beslenme cilt üzerinde önemli evet. Ama eksiye düşüren başka sebepler olabiliyor.

@huzurgizemmm Sizi anlayabiliyorum. Çözüm gayet basit aslında. Kilo vermenizi engelleyen bir hastalığınız yoksa şanslısınız. İyi bir diyet ve doğru sporla fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz. Tabi irade ve sabır önemli bu noktada. Evet başlarda zorlanırsınız ama alışmak zorundasınız. İnanın insan eninde sonunda herşeye alışıyor.

Maalesef herşeyin bir bedeli var. Düzgün sağlıklı bir cilt, güzel ve güçlü bir saç ve sağlıklı tırnaklar istiyorsak beslenmemize dikkat etmemiz şart.

Üzgünüm ama abur cubur yiyerek boş kalori alıp vücudunuza zarar veriyorsunuz. İdeal kilonuza ulaşsanız dahi tüketmemeniz gerekiyor. Elbette yeme alışkanlıklarıyla birebir ilgisi var.

o videoda cilt düşmanı diye neyden bahsettiyse benim favori yiyeceğim içeceğim resmen :bicak:

aslında ben zayıfken cildimde problem oluşmaya başladı, derken ardından hızlı bi şekilde kilo almam çok sürmedi. ben hep cilt problemimi kiloma bağladım. çok gittim cilt doktoruna, kan tahlillerim normal, bi bakteri vs probleme yol açacak bişey yok. roccantene diye bi ilaç kullandım, herkeste işe yaramış ciltleri bebek poposu gibi olmuş, benim cilt bana mısın demedi, dudaklarımı kuruttu o kadar.

krem karışımı verdi doktor onu kullandım yine değişen bişey yok, haplar vs.. kaldı ki krem kullanmak zor oluyor baya, cildim emmiyor sürekli bi vıcık vıcık durmak zorunda kalmak..

zayıflayınca geçer mi acaba diye düşünüyorum amaa sağlıklı beslenmek benim için çok zor ya o kadar iradesizim ki..

şu mesajı yazarken bile şekerli kremalı kahve içerek yazıyorum :kızgın::KK23:

. :KK66:

Neruda ddemiş ki;Geçmiş olsun. Anti aging hakkında çok fikrim yok. Ama bir bakacağım.
Kahvenin tüketilmediğini bilmiyordum.
Vücut oranlarım fena değil ama daha iyisi için çalışıyorum. (spor)
Süt,yoğurt,yumurtayı çıkarmanız i...i k evde kendi yoğurdumu yapıyoruım şimdi daha iyisinizdir. Deneyiminizi paylaştığınız için teşekler

] DDemişsiniz teşekkürler fakat ciddi bir sorunum olmadı.ben ilerleyen seviye için demiştim.süt yoğurt yumurta bırakmadı m köyden taze alıyordum .paket almıyordum.yoğurt kendim mayalıyordum.anti aging de mayalıda y oğurt dışında yok.turşuda mayalı yemedim.

Senin gibiydim 4 yıl ağzıma şeker aburcubur basit karbonhidrat sürmedim. Çok da iyi hissediyordum. Sonra nolduğunu anlamadım. Ufak ufak gevşettim. Sanırım kendimi bunaltmışım. 1 yıldır ölesiye sağlıksız besleniyorum. Şu anda kendimi hiç iyi hissetmiyorum. Ama bir daha o motivasyonu da bulamıyorum. Bence kendini iyi hissediyorsan böyle devam et. Benim arada birden bir şey olmaz dememle ipin ucu fena kaçtı. Bu konuda biraz obsesiflik iyi.

İlginç bir örnek sizde iki ucu yaşamışsınız. 'Ya hep ya hiç' mantığını gördüm.
Evet ipin ucu kaçmış kontrolü kaybetmişsiniz. Dengeyi sağlamakta herkes için kolay olmuyor aslında.
Abur cubur, şeker bunları bir bırakınca bir daha hiç bulaşmamak gerekiyor.
Sıfırdan başlayabilirsiniz.
Bakın o zaman kendinizi çok iyi hissediyormuşsunuz bu bile motive edici değil mi?
Bir söz okumuştum; motivasyon duş almaya benzer diye. Sürekli kendinizi iteklemeniz lazım.
İçsel motivasyon çok daha etkili oluyor. Umarım tekrar başarabilirsiniz.

saglıksız şeyler mi dedi birisi?
bayılırım:KK53:
bu sende takıntı olmuş vazgecmen cok zor tabii ki, ama hayat zorlastırıcı.
allah vermesın ama, genelde neye takıntın varsa o başına bi iş açıyor.
her sey ayarında olmalı

:)) Evet hayat zorlaştırıcı olduğu kesin.
Aman Allah korusun diyelim.
Aynen öyle ayarında olmalı aşırılıklarda iyi değil.

Benim merak ettigim hic mi disari arkadaslarinizla cikmiyorsunuz, yemege falan? Onlar yerken caniniz cekmiyor mu? Ya da ne bileyim donercinin onunden gecerken kokmuyor mu ? Alayim bir tane yiyeyim demiyor musunuz?

Bu anlattıklarımın geneli son bir buçuk seneyi kapsıyor. Ve bir senedir sosyal hayatım azaldı. Tabi yine sevdiklerimle dışarı çıkıyorum genelde kahve içiyoruz. (tabi yanında pasta,kek yemiyorum)

Yemeğe gittiğimiz zamanlarda sevdiğim iki yere gitmişsek iki opsiyonum olur pizza ve köfte. Pizzayı dikkatli seçmeye çalışıyorum. Köfteyi çok severim. (Yanındaki beyaz ekmeği yemem tabi.) Yok başka yerlere gitmişsek başkası ne yer bakmam düzgün bir sandviç ya da salata bulup yemeye çalışırım. Yani uyumlu olmaya çalışıyorum ama bir yandan sınırlı seçeneklerim olduğunu düşünüyorum.

Tek başıma olunca iş değişiyor avm örneğindeki gibi dışarda katiyen yemiyorum. O an beni kurtaracak birşey bulup yiyorum. Eve gidince direkt mutfağa tabi. :)
Ev yemeğine çok alışmışım.

Herkes benim yediklerimi yemek zorunda değil tabi. Onlar kebap, hamburger yerken canım çekmiyor evet.

Zaten eskiden beri çok seçiciydim herşeyi sevmezdim. Herşeyden önce dışardaki yemeklerin hijyenine güvenmiyorum.

Doğum günümde pasta yememiştim mesela köfte ziyafeti çekmiştim.

Son sorularınıza ithafen ise; Döner sevmiyorum. :)

Son düzenleme:
Peki bu kadar dikkat etmenize karsi ben de boyunuzla kilonuzu merak ettim? Fiziginiz manken gibi olmali.

Peki bu kadar dikkat etmenize karsi ben de boyunuzla kilonuzu merak ettim? Fiziginiz manken gibi olmali.

Yoo hiç de öyle değil. Zaten Victoria's Secret modelleri gibi bir fiziğe sahip olmak istemiyorum. Zevk meselesi. Birde o altyapım yok yani uzun boylu, ince yapıda değilim. Şu Fitness modelleri var ya onların vücutlarını beğeniyorum. (Michelle Lewin mesela)

Her zaman böyle takıntılı değildim. Eskiden baya kilo fazlam vardı ve en büyük nedeni şeker bağımlılığı idi. Bu kötü bağımlılıktan kurtulmayı başardım. Başka arkadaşlarda sormuştu. Önceki sayfalarda söylemiştim.

Ben eskiden hergün tartılırdım. Sonra sonra azalttım şimdi hiç tartılmıyorum. Tartıyla arama mesafe koydum. Size de tavsiye ederim. Mesela bugün tartılın 45-60 gün sonra bir daha tartılın.

1.68 boyum / 68.5 kilom idi en son. Daha önce yazdığım gibi duruma göre 3-5 kg yağdan versem kafi. Zayıflığı sevmiyorum. Dediğim gibi herkesin vücut yapısı farklı benim mesela 55 kilo olmam hiç iyi durmaz.

Sayıları önemsemiyorum açıkçası. Aynadaki görüntümüz çok daha önemli. :KK66:

Yok ben sağlıklı beslenebilen insanlara çok özeniyorum ama asla yapamam. otu babam için dedim yanlış anlaşılma olmasın. :)

Dayanılmaz mide ağrıları yaşadığım oluyor ama mide koruyucularla Hallediyorum. Aşırı acılı yağlı baharatlı yaparım evde yaptığım yemekleri de. Eşim de benim gibi neyse ki. Romatizmal rahatsızlığım için de doktora inanmadım önce diyet konusunda. Sonra bir süre yaptım diyeti. Sonra da mutsuz oldum. Akdeniz tipi beslenme çok güzel aslında. Bi yerde tıkanıp kaybediyorum olayı.

Benim de kendi çapımda sağlık anlayışım var ama o kadar kötü değilim. :-) kola asla içmem. Ayran ve şalgam suyu yeter. Şeker tatlı çikolata abut cubur yok yemem. Kendim kurabiye yaparsam yerm şekerli şeyler ama paketlileri ben de yemiyorum. Bir de kırk yılda bir yani. Ekmek yemem. Kefiri burda bir arkadaş demişti yapmaya başladım. Yoğurdumu yapıyorum. Ama dışarda yemeğe engel olamıyorum.Hele böyle pislik şeylerse ben ordayım. Ben semizotunu ıspanağı börülceyi ağzıma sürünce midem kalkıyo.

Ben o konuda sana hayran kalmadım değil. Yine de avm de muz alacağıma salata almak daha mantıklı gelirdi :KK70:

Sağolun. Ben size takılmıştım zaten. :) Çok zıtmışız, gerçekten öyle gelebilirdi :))

Hani anne ve babalar yaş gittikçe hassas ve alıngan oluyorlar ya ondan biraz ağır kaçmış dedim.

Yok muz o gün denk gelmişti. :) Dışarıda yemeğe gittiğimizde salata yediğim oluyor.:p

Biraz size haksızlık yapmışım pardon :) Hepten kötü beslenmiyormuşsunuz evet.:KK48: Şeker,abur cubur vb yememeniz iyiymiş. :super:

Mutsuz yapılan diyetler işe yaramıyor zaten. Önemli olan yaşam boyu sürdürülebilecek bir beslenme planının olması.

Geçmiş olsun. Mideniz sizden çok çekiyor desenize. o_O Benimde bir yakınım midesinden rahatsız ülseri var. O da sizin gibi yemekler yer. Doktoru çok kızıyormuş. Ama takan yok tabi. :KK51:Yasak cazip geliyor demek. Valla ben istenirse zor da olsa damak tadının değişebileceğine inanıyorum.

Yani mis gibi ıspanak yemeğinin tadına bakınca mideniz kalkıyor ama ıspanaklı böreği bayıla bayıla yiyorsunuz öyle mi? :KK48:

Yurt dışına tatile gezmeye gidersen napıyorsun? Otelde yemeklerden yemiyor musun? Yöresel yemekleri tatmıyor musun merak edip?
Pek yöresel lezzet merakım yok açıkçası. Misal Hatay'a gidersem bir künefesinden yemeden dönmeyeyim demem. Ne olduğuna bağlı açıkçası köfte çok severim mesela. Trabzon'a gidersem Akçaabat köftesini bayıla bayıla yerim tabi.

Her yerde her şartta kendime uygun birşeyler bulmaya çalışıyorum. Başka sebeplerden dolayı 1,5 senedir uzun bir tatil yapamadım. Siz söyleyince farkettim, iki durum aynı zamanlara denk gelmiş. Yakın yerlere haftasonu kaçamaklarıyla idare ediyorum. Merak ettiğiniz, durum böyleyken tatili kendime zehir edip etmediğim idi galiba. Yok o kadar olmaz herhalde deneyip göreceğiz bakalım...

Son düzenleme:
Aynı durumdayım. Hatta bazen yemek zorunda kaldığımda hayatı zindan ediyorum kendime. Dünyanın en kötü şeyini yapmış gibi mutsuzlaşıyorum.

Yalnız olmadığıma sevindim ama bir yandan keyif alamamak üzücü. :KK43:

İşte son cümleleriniz bu durumun hiç de özenilecek bir yanının olmadığını gösteriyor. :KK51:

Peki siz bu durumu nasıl çözmeyi düşünüyorsunuz? Destek aldınız mı hiç?

Ekmeği obezitenin nedeni olarak görmem galiba. Ekmek şişmanlatır bakış açısından ötürü yemiyorum.
Aynı düşünceler benim için şekerde geçerli. Sizi anlayabiliyorum, uzak durmak en iyisi.

Peki Sephora'nın yaşadığı durumu düşünürsek hiçbir ekmek çeşidini yememek sizde bir problem yarattı mı?

amaaan bu kadar titizlenme. ömür kısa, hayat güzel. sal gitsin :KK54: yani demek istedigim takıntılı derecesine uzun uzadıya cok düşünme tabiki yoksa saglıklı beslenmek güzel. amaaaan salla getsin:işsiz:

Migros'ta oluyor. :) Ordan alıyorum. Takip etmek lazım işte.
Metro veya Macro Center'a baktınız mı? Zor bulunan gıdalar böyle yerlerde oluyor. :KK66:
tamamdır teşekkürler :)
baktım şimdi,ama stoklarda yokmuş.takip etmek lazım haklısın.
bu arada ben genç ve vegan arkadaşınım,ismimi ve fotoğrafımı değiştirince tanımamış olabilirsin:KK48:

Bence bu takıntı değil, gayet normalsin. Sağlığına dikkat etmek isteyen insan zaten ambalaj okumayı bilmeli. Ambalajlı aldığı gıdaların içerikleri hakkında az çok bilgi sahibi olmalısın. Ayrıca hiç anormal değilsin. Artık hamur işiyle yatıp kalkan gün teyzeleri bile ikramları geri çevirmeyi biliyor. Benim gözlemim artık insanların yediklerine daha çok dikkat etme eğiliminde oldukları yönünde.
Doğru yoldasın aynen devam.

Back