Samimiyetiniz beni çok etkileri, açıkçası ne demek istediğinizi anlıyorum sanıyorum.
Burayı okurken kendi annem aklıma geldi, ben de normalde kendi evimde 2 çocuğumla yaşıyorum. Annem arada geliyor, kalıyor, yardımcı da oluyor sağolsun. Ama evimde en ufak bir değişiklikte ben anneme sinir oluyordum. Örnek: Lavabonun altında çöp var, kapağı açsa otomatik dışarı çıkıyor, çok kolay kullanımı. Ama bizim mutfak tezgahının üzerinde hep bir çöp poşeti. Kadın çöpü kutusuna atmıyor, gidiyor poşete atıyor ama o poşet dolana kadar tezgahta. Ben gördükçe de sinirlerim tepemde tabi. E bir şey diyemeyince de daha çok sinir oluyorum.
Bu bir örnek sadece. Daha başkaları da var. Ben ne yaptım? Kendime telkinde bulundum. Ciddiyim, çok işe yaradı. Öncelikle dedim ki, kızım herkesin annesi mükemmel mi sanıyorsun, dua et annen hayatta, genç yaşında annesiz kalmış kadınlar var, bak ne güzel geliyor, çocuklara ve bana kahvaltı hazırlıyor, akşam yemeğimiz hazır, bu kadının mecburiyeti yok, sevdiği için yapıyor. Millet annesiyle kavgalı, seninki sana yemek yapıyor, çöpünü poşette tezgahta tutuyor diye sinirleniyorsun. Sonra o çöp poşetine karşı duyarsızlaştım. Artık görünce diyorum ki, sakin ol gelenkutusu, annen başında ya, ona şükret. Sonuçta bilinçli olarak kötü niyetli davranmıyor, ne yapsam da gelenkutusunu sinirlendirsem diye düşünmüyor.
Benim size tavsiyem siz de kendinize telkinde bulunun. Zaten en üstteki alıntıda yazmışsınız, siz de kafanızdan atmak istiyorum diyorsunuz. Bence gelsin nevresimleri değiştirsin. Bakın bana temizlikçi geliyor, o değiştiriyor, ne olacak yani? Onu da eve gelen yardımcı gibi görmeyi telkin edin kendinize.
İyi taraflarını düşünün. Milletin kayınvalideleri gelinin kuyusunu kazmaya, boşatmaya çalışıyor, bilinçli olarak. Bunalrı düşünün. Evet sizinki de adet bilmiyor, yol yordam bilmiyor, yeri gelince görgü bilmiyor olabilir ama kuşak farkı var, nasıl eğitebiliriz ki bu insanları bu yaştan sonra? Sizinki yine iyiymiş, siz konuşunca düzeliyor, eve artık misafir davet etmeyeceğini biliyor mesela.
Bence onun da gayret gösterdiğini görüp sevinin. Kötü niyetli yapmıyor deyin. Öyle görmüş, öyle öğrenmiş deyin. Kapasite bu kadar, kendini değiştiremiyor bu yaştan sonra deyin.
Bu üsttekini okurken gözlerim yaşardı bu arada, belirtmek istedim. Eşinizin kıymetini bilin, olgun davranan birine benziyor.