Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Hamilelik gerginliği mi bu kadin ne yazmışta böyle çıkışıyorsun tabi ki kendi çocuğundan örnek verecek aynı yaşta gelişimi ilerlemiş kelebeğin çocucuğunun
Hayır kadın yardım istiyor kelebeğin anlattigi gibi değil ortalama bir cocuk nasılsa onu duymak istiyor daha ilerisini değil.

Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.

ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.

kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.

zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.

asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.

çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?

veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.

bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.

sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Bunun kötü annelikle alakası yok çoçuğun gelişimiyle alakası bar iki kızım var biri 2 biri 4 yaşında büyük olan aynı oğlumu gibiydi çevre değl ben kendimi üzerdim 😿küçük olan tersi konuştuyor yapıyor sİnnyqpacağınız şey 3 tyi çoçuktan uzak tutmak bol akran teması kitap okumak çoçuğu desteklemek yemek yemezse ölmez ama tb tablet ruhuna zarar veriyor 🥺 istersemiz denver gelişim testi yapan bi pedagog değerlendirsin yolunuzu çizin

Bu yaşa kadar emiyor olmasına anlam veremedim yavaş yavaş bağımsızlıklarını ilan etme yaşlarıdır çocukların.
Siz ne kadar zeki bilgili olsanız da karşınızdaki çocuğun kapsitesi farklıdır her çocuk özgül biçimde öğrenir çocuğunuzu kıyaslamayın.
Bence cocugunız asosyal ve özgüvensiz. Yasıtlarının arasına bırakın bakın nasıl açılacak o zaman. Akran öğrenimi çocuğu geliştirir.

Sakin olun. Siz kötü bir anne değilsiniz.bu durumda olan bir sürü çocuk var.hepsinin annesi kötü mü? Benim kızımda aynı sizin dediğiniz gibiydi.hatta konuşamadığı için sinirlı olur ,bizi döver,elindekini atar falan..4.5 yaşında net bir şekilde başladı konuşmaya...şimdi 7 yaşında..güzel konuşuyor..3 yaşında kreşe başladı.orada sayı saymasını öğrendi. .ıngilizce renk öğrendi. .kreşe yazdırın. .yaşıtlarıyla oynasın..

Emzirme konusunda yorum çokça yapılmış bana gerek yok sanırım . Benim 2 tane oğlum var biri 2011 diğeri 2015 doğumlu ve bakıcıyla büyüdüler diyebilirim. Bizim evde tv baba gelmeden açılmayan sadece onun açabildiği bir aletti eskiden Büyük oğlan artık anlıyor kandıramıyorum maalesef . TV olmadan çocukla oyun oynamalısın , bol bol kitap oku , kocaman rengarenk sayfalı kitaplar var her gün bir sayfasına bakın mesela o sayfada neler var , ne renk , ebatlar , duygular vs onlarla hikayeler uydurun parmağınızla göstererek ve tane tane anlatarak. Çok faydasını göreceksiniz . Kritik eşik denilen bir durum var nihayetinde onu aşıp ilerlemesi lazım çocukların . Fiziksel olarak aktif olmasını sağlayın ve küçücük bir bardağın bile hikayesini anlatın . Ben okula giderken bakıcımız gaflete düşüp tv açar diye kablosunu çıkarıyordum saklıyordum . Çocuk büyütürken en nefret ettiğim şey tv idi . Eğer bunları yapamam derseniz de bir kreşe yazdırın . Araştırın en az mevcutlu olanını bulun ama . Bu süreçte kalabalık tehlikeli olabilir. Oyun hamurları alın , renkli ahşap boncuklar alın .... Aslında çocuklarla oyun oynamak çok keyifli . Ama sürekli büyüyorlar ve artık benle her gün oynamıyorlar .

Sana şöyle soyleyeyim iki çocuğum var ilki sayı saymayı anaokulu öncesi öğrendi 4 yaşında falandı o kadar cabalamama rağmen. Şuan büyük tabiki ama aynı şekilde devam ediyo öğrenme çabası süresi. Diğeri şuan 2.5 yaşında ben öğretmeden rakamları saymayı öğrenmiş ,renkleri vs öğrenmiş catpat. Duyduklariyla algısıyla... Yani demem o ki , iki kardeş bile birbirine bu kadar zıtken elalemin çocuklarıyla kıyaslamak çok abes. Her çocuk kendine özel her çocuk ayrı bir birey. Sakin canını sıkma ve onalra bakarak anneliğini yadirgama 🥰 çünkü baksana ben aynı anneyim ben degismedim ama ikisi de çok başka bı dünya tamamen kendilerine has herseyleri...

Bence de uyusun diye emziriyorsun maalesef, bide çocuk yapıp sabah kendime gelemiyorum demek ilginç gerçekten bunu bilmiyor muydun neyse zaten biz sana ne yazarsak yazalım birsey değişmiyecek hayatında öylesine konular açıp duruyorsun :KK66:
Ve bu çocuk öğlene kadar uyuyor bibi, öyle yazmıştı başka bir konuda.
Çocuk ilk uyandığında emmek yerine kahvaltı yapmalı.
Yeme, uyku düzeni karman çorman olur haliyle böyle.
Babanın ne dediğinden hariç, çocuk açısından sağlıklı değil bu durum.

Çocuk normal benımde Mayıs’ta kızım 3 olacak. Aynı şekilde kısa cümleleri var henüz. Hiç korkma gayet normal. Normal olmayan senin eşin. Sen eşini utandıracak menü isteyen kişi değil misin? Kesinlikle sorun senin eşin de seni yargılamayı çok seviyor begenmıyorsa o zaman çocuğu kendi yetiştirsin konuşmakla olmuyor o işler. Ama 32 aylık emzirmek nedir ya. Çocuğu normal kahvaltı ettir bence artık

Ve bu çocuk öğlene kadar uyuyor bibi, öyle yazmıştı başka bir konuda.
Çocuk ilk uyandığında emmek yerine kahvaltı yapmalı.
Yeme, uyku düzeni karman çorman olur haliyle böyle.
Babanın ne dediğinden hariç, çocuk açısından sağlıklı değil bu durum.
Bana da öyle geldi. Uyusun diye emziriyor. Çocuk aç aslında kahvaltı yerine süt içiyor. Baba iyi kötü olmuş Dert değil, çocuk gelişimi için ters bir düzende.
Bir çocuğun genel anlamda en geç 9-9.30 yatması lazım. Büyüme hormonu için doğrusu bu. Ve bu saatte yatan çocuk erken kalkar. Acıkır. Ama geç yatıp geç kalkan bir çocuk yeterli büyüme hormonu da alamaz, algısı da yüksek olmaz.
Öğlene kadar uyumak sağlıklı değil çocuk için

her çocuğun gelişimi farklıdır

lakin bence siz çocuğunuzun büyüdüğünü kabul etmelisiniz yavaştan

yani benimki de 30 ay emdi ama 25 aylıktan itibaren kreşe gitti dışarı hayatı vardı vs

hayatının hiçbir aşamasında yani yenidoğanken dahi

sabah uyanınca memesini emip geri uyumadı

sabah uyandı memesini emdi yaşı gereği gün içindeki aktivitesini yaptı küçükken tekrar emdi ve yattı

ama yatakta yatıp tekrar tekrar emzirmek gün içi yaşamı öldürüyor

bir de ben uyanınca ayılamam vs nasıl bir şey o

yani insan uykusuz olunca, yorgun olunca, gece kalkıyorsa emzirme vs zor olur da kalkarsın ayılırsın

ben ayılamıyorum diye kodlamayın kendinizi

uyanınca kalkın tuvalete gidin yüzünüzü yıkayın vs

o yatak içinde geçirilen süre size ve çocuğa bir şey katmıyor ki

Emmek ile ilgili çook uzunca bir yazı yazarım da gerçekten mecalim yok. Emmenin ne çocuğun dil gelişimine zararı var, ne de bağımsızlaşmasına. Hiç mi yapılan araştırmaları, bu konudaki uzmanları okumuyorsunuz hanımlar? İnstagramda doula Aslı othan tanır var, İzmir emzirme danışmanı var. Bir sürü güncel araştırmalar atıyorlar bunlarla ilgili. Hiçbir bebeğin diş gelişimi ve 2 yaşı tamamlanmadan emzirme kesilmemelidir. Anne dilerse diş ve 2 yaş tamamlandıktan sonra kademeli olarak kesebilir ama yok sütün faydası yok, yok gelişimine zararlı gibi argümanlarla insanların kafasını karıştırmayın. Böyle bir şey yok çünkü.
Annelerin yanlışları olabilir hatta doğrusu ebeveynlerin olabilir. Siz bu soruyu gerçekten hatanızı görmek için mi açtınız, içinizi rahatlatmak için mi? “Benim çocuğum da şöyleydi.” yazan annenim iyi bir anne olup olmadığını nereden bilebiliriz? İşiniz rahatsa gerektiği kadar ilgileniyorsanız yapacak bir şey yok.

Bana da öyle geldi. Uyusun diye emziriyor. Çocuk aç aslında kahvaltı yerine süt içiyor. Baba iyi kötü olmuş Dert değil, çocuk gelişimi için ters bir düzende.
Bir çocuğun genel anlamda en geç 9-9.30 yatması lazım. Büyüme hormonu için doğrusu bu. Ve bu saatte yatan çocuk erken kalkar. Acıkır. Ama geç yatıp geç kalkan bir çocuk yeterli büyüme hormonu da alamaz, algısı da yüksek olmaz.
Öğlene kadar uyumak sağlıklı değil çocuk için
Kesinlikle.
Burada eski konulardan dolayı eşine karış tepki var o yüzden de onun eleştirisi söz konusu olunca yorumlar onunla ilgili oluyor genellikle ama eğer konu sahibi gerçekten hatasını görmek için yazdıysa konuyu, emzirmeyi kendisi de daha çok uyumak için kullandığını kabul etmeli.

Gece 4-5 gibi yattığını da kendi yazdı konularında. Haliyle çocuğun sabah erken kalmasını istemediği için yanında yatıp emzirerek, uyanma saatini olabildiğince geciktiriyor gibi duruyor.

Çocuk için sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeni ortadan kalkmış oluyor bu yüzden emzirmeye son vermesi lazım.

Son düzenleme:
kaç aylık olana kadar emzirmeyi düşünüyosunuz? bence artık kesmenın zamanı gelmiş..
her çocuğun gelişimi farklı,her annenin eğitim biçimi kendine özeldir.
benim size verebileceğim tavsiye öncelıkle emzirme kısmını halledip sonrasınsda çocugunuzu telefon belasından kurtarmanız olacaktır.emınım günün en az 3-4 saati ekrana bakıyordur.ekran çocukların gelişimini de konuşmasını da inaılmaz negatif engelleyen bişey..
bunu bir anda olmasa da adım adım terkedin..yemek saatlerini en sona bırakın.önceliginiz gün içerisinde diger ekran karsısındaki saatleri azaltmak ve sonra da bitirmek olsun.en son yemek kısmına geldıgınızde masal anlatarak yedirmeye çalışın.bir yemez,iki yememz üçüncüde yer.masal anlatırken interaktıf olun çocuguda dahil edin.soruılar sorarak dikkatini çekerek anlatın gibi gibi..
telefondan şarkı açın ve dans edin yada ıngılızce-türkçe sarkıları dinleyin illa ekranı görüp izlemesine gerek yok..
eğer çocugun eline telefon verip sonra neden cocuk konuşmuyor ya da neden telefonsuz birşey yapmıyor diye dertlenen annelerdensenız üzerinize düşen çok fazla iş var..

Yeğenim çok geç konuştu şuan susmuyor :) Diğer yeğenim de o kadar erken konuştu ki sesleniyor bize. Doktor ters bir şey söylemiyorsa kafaya takmayın

Kesinlikle.
Burada eski konulardan dolayı eşine karış tepki var o yüzden de onun eleştirisi söz konusu olunca yorumlar onunla ilgili oluyor genellikle ama eğer konu sahibi gerçekten hatasını görmek için yazdıysa konuyu, emzirmeyi kendisi de daha çok uyumak için kullandığını kabul etmeli.

Gece 4-5 gibi yattığını da kendi yazdı konularında. Haliyle çocuğun sabah erken kalmasını istemediği için yanında yatıp emzirerek, uyanma saatini olabildiğince geciktiriyor gibi duruyor.

Çocuk için sağlıklı bir beslenme ve uyku düzeni ortadan kalkmış oluyor bu yüzden emzirmeye son vermesi lazım.

Sorun emzirmek degil ki (tabiki olmamali, sanki o aylarda süt ne kadar çikiyor, ne kadar besliyor da). Sorun tamamen düzen. Bir yetiskin olarak ben gece 4te yatarsam sasarim. Gece/gündüz ritmim tamamen yok olur ve depresif olurum. Gün isiginda yatmis olurum. Ki cocuklarin uyku hormonu üstelik saat aksam 19-20den itibaren salgilaniyor.

Elbette konu sahibi bir anne olarak en iyisini istiyor ve es ve kayinvalidenin baskisinin altinda. Ancak cocuk bunun kurbani olmamali. Gerekirse esi bosayacak ve tedavi olacak. Bir sekilde ek takviye ilemi, anti depresan ilemi bilemedim ama enerjisini toplayacak. O cocugun hayatini düzene sokmali. Bunlar hepsi çok zor ama yapmazsa bu cocuk ilerde cok sorun yasar hem saglik olarak hem düzensizlik olarak.

X