Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.

ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.

kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.

zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.

asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.

çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?

veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.

bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.

sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
1.Arastirmalara göre babasıyla oynayan çocukların daha zeki olduğu gozlemlenmis.
2. Sizin anneliğiniz ve sizin çocuğunuz ..
3. Eşinize ve kayınvalidenize tavrınızı koyun.
4. Ne emmesi? Kızımın 2 yaşına 3 gün kala kestim.

Benim kızım 4 yaşını bitirdi iki ay önce yeni açıldı dili ikili kelimelere yeni geçti daha doğrusu.

3. O saçma sapan kutu var ya yemek yerken baktığı (TV) açmayın diretin en fazla bir hafta...

*Çocuğunuzla konuşurken diz üstü oturun göz hizasında olun.
*Çocuğunuz birşey istediğinde kelimelerin çoğaltın.( Şu mesela çiçekli bardak mı, küçük bardak mı,ya da annesi Ahmet'e çekmecedeki çiçekli bardakla su verecek gibi) içinde olduğunuz halı anlatın.

Benim kızım böyle açıldı. Şimdi birşey isteyecekse hafızasını yoklayip o şeyin ismini bulup söylemeye çalışıyor.

Bende kızım anlamıyor mu diye üzülürdüm. İnanın anlıyorlar. Eğer çevreniz için çocuğa agrasif tavrınız veya kizmaniz bağırmanız varsa bir an önce bırakın.

Rabbim yardimciniz olsun inşaAllah 🤲

BU ARADA SİMDİ DE HİC SUSMUYOR 🤣🤣

O babanın ağzına terlikle vurmak lazım çok istiyorsa kendi öğretsin her çocuk farklıdır benim ilk kızımda miniklikten beri konuşmaya çabalıyor böyle ben anlıyorum tatlı tatlı konuşmaya çalışmasını izliyordum sürekli ..ama gerzek ablam yok konuşamıyor daha beni strese sokmaya çalışıyordu bende ilerde zaten düzgün cümle kuracak boyle konuşması çok tatlı bir daha duzeltme evladının kelimelerini diyordum o duzeltiyordu ayy severim ama gicikta oluyorum kendisine..şimdi kızım düzgün konuşuyor ve ben o halini öyle özlüyorum ki videolarını izleyip duruyorum

yakın bir arkadaşımın oğlı 3,5 yaşında konuşmaya başladı. ondan önce sizin oğlunuza çok benzerdi hareketleri.
şu anda sizi eleştiren o insanlardan çok daha düzgün cümleler kuran, babası annesine bağırınca karşısına gidip "baba anneme bağırmanı istemiyorum" diyen ve tane tane her kelimeyi çok güzel konuşan bir çocuk.
sabredin, sizin çocuğunuz da çözecek bu konuşma işini.

eğer doktor bir anormallik yok diyorsa, takmayın kafanıza milleti.

Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.

ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.

kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.

zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.

asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.

çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?

veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.

bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.

sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Emzirmeyi herkes yazmış zaten, biran önce bırakın. Hiç bir faydası kalmadı.
Çocuğa sen büyüdün artık bebek değilsin bilincini yerleştirin.
Konuşma ve diğer gelişimi için kreşe başlattın, haftada 3 günde olsa kreşe gitsin çok faydası olacaktır.
Yemek yerken tv yi açmayın, bu konuda katı olun. Aç kalır bilmem ne düşünmeyin.

Son düzenleme:
Yani kalkan çocuğu emzirmek biraz geri uyutmak demek şimdi ama.
Hatalarınız var. Bunları fark edip düzeltebilirsiniz.
Ben önce eve kurallar getirirdim. Eğer etkinlikte sıkıntı çekiyorsanız hep tv tablet telefon takılıyorsa gelişim geriler. Kutulardan alın, adım adım, bardabas gibi. Ordaki ayına göre etkinliklerden yapabilirsiniz. Gün içinde tv sadece yarım saat olsun aşmasın. Kalanında lego, etkinlik, boyama, el baskısı, patates baskısı, kağıt kesme yapıştırma gibi etkinliklere vakit ayırım.
Tv çol izleyen çocuklarda gelişim geri, dil gelişimi geri.
Yemek ve televizyon bağını ayırın. Aç mı kalıyor kalsın. Bir hafta yemez sonra yer.
Benim oğlum mesela yemek seçmez. Böyle bir hakkı olduğunu bilmiyor. Babası da seçemez ben de. Yemekte ne varsa az da olsa yemek zorunda. Yemezse aç uyur, arada yemek vermem. Acıktım dese de vermem bilir.
Evde kurallara ihtiyacınız var

Bu arada oğlumun o aylarda keçeden aktivite kitabı vardı, hareketli kitapları, sesli kitapları vardı. O kitaplarda saymayı şekilleri renkleri öğrendi. Çocuk durduk yere öğrenmez, bu tip etkinlikten öğrenir. 2 yaşındayken orda beşe kadar sayardı boncukların, şekilleri söyleyerek yapıştırırdı. Bultak da şekilleri söyleyerek atardı, kırmızı kare, mavi yıldız diye atardı. Renkleri de yine dokun hisset kitabında bilirdi. Ordan gösterirdi. Kitaplar alın, eğitici oyuncaklar alın. Gelişim televizyonla olmaz, oyuncakla, kitapla ve etkinlikle olur

Her Çocugum gelişimi farklıdır ama bazı söyleyeceklerimi var.
İsterseniz basta Bi cocuk doktoruna gösterin fikir alın en doğru yol bu. Yürüme gecikti demişsiniz ne zaman yürüdü?
Tavsiyelerim. Ekran asla gösrermemwlisiniz. Onununla tekrar ederek konusun. Mesela corba yiyoruz. Şimdi çorbanı hazırlıyorum. Oğlum çorba yiyor coooorba coooorba. Şeklinde. O da zaten tekrara çabalayacaktır. Bol bol sarkı söyleyin. Ben mesela 12345678910 diye bir sarkı uydurdum. Onu bu melodi ile zıplatıyorum. Hadi 123456 yapalım diyince coşarak koşuyor. Yine organlarını öğretin. Agız burun kulak gibi. Tekrar etsin ve göstersin. Resimli kitaplar ve kelime kartları da faydalı diyorlar.
Iııı layınca da istegini yineleyin. Su için ııılıyorsa aaa su mu istedin. Al su. Ben sana su veririm. Suyumuzu içelim. Suyumuz bitttiiiiii. Şeklinde

Bu cocguin kapasotesi ile ilgili bence sen ne kadar mikemmel olursan ol öğrenmeye çocuk ogrenmiyor ...ikinci çocuğum iki yaşında iken basaklari 10 a kadar yanlışsız sayıp çıkıyordu her basamakta

Şuan kızım Şubat'ta 4 olacak hala bilmiyor sayıları karıştırıyor ....

Kıyaslamalar omur boyu bitmeyecek

Eşim beni kıyaslandığında bende onu kiyasliyorum susuyor..

Malesef bu böyle yani

Bence coccugun normal canım çizgi filmi azaltabildigin kadar azalt sadece 🤗 güzel bir ömrü olsun inşallah

32 aylık bebeğin hala ne emmesi ya...
Kötü bir anne değilsiniz. Bu saydıklarınız yaşına göre normal.
Normal olmayan ve çocuğunuzu kötü etkileyecek olan aile ortamınız, eşiniz, sizin pasifliğiniz.
Sanıyor musunuz bu kıyaslamalar şu an için. Eşiniz çocuğunuza bunu hep yapacak. Siz de hep sadece dinleyeceksiniz. Çocuğunuz hep kendini yetersiz hissedecek, özgüveni hep yaralanacak.
O eşinizi de allah bildiği gibi yapsın. Sizi suçlamadığı şey, sizi manipüle etmediği an yok (eski konularınızı da biliyorum)
Tabi bulmuş sizin gibi sessizi, ezsin dursun. Çocuğunuza da farklı davranmayacak emin olun. Onu da manipüle edecek, onu da hep birileriyle kıyaslayacak, onu da küçümseyecek, ezecek. Çünkü öyle biri.

Kizim subat ayinda 3 yasina girecek. 2 yasinda akici konusuyordu. Renkleri sayilari biliyordu. Bezini yine 2 yasinda birakti. Ozbakimini sanirim 18 auliken beridir kendi yapar. Kiyafetini ayakkabisini giymek. Eli kirlenince yikamak vs gibi.Ama bu sizin kotu anne oldugunuzu gostermiyor. Benim kizim 18 aylik krese basladi ve sosyallesti o yuzden boyle. Emmeyide yenilerde bıraktı. Sabah kalksin ilk is mememe yapisirdi. Bu kisma kadar sizde sorun yok.

Ama acik soyleyeyim. 3 yasinda bir cocugun tv bagimlisi olup tvsiz yemek yiyememesi ebeveynlerinin suçudur. Bu biraz bizim kulture ozel aman yesinde nasil yerse yesin mantigi. Cocuklar cizgi film ile hipnotize olmusken kasik kasik iteleniyor sonra cocuk ne yemek kulturu gelistirebiliyor ne tv den uzak durabiliyor..

Ayrica merak ettim konusma icin doktorunuz ne diyor. Bizim doktorumuz 2 yasinda 3 kelimeli cümle mutlaka olmali diyordu. Bunu mutlaka takip eden pediyatristiniz ile gorusun. Bu arada bazi arastirmalar asiri tv izleyen cocuklards konusma geriligi oldugunu soyluyor. Cunku tv izlerken sadece alici oluyor verici olmuyor. Muhtenelen tv yi azaltmak sizin sorunlarınizi buyuk olcude cozecektir.

Eşinizi utandıracak bir menü isteyen sizdiniz değil mi? Onun ağzına layık bi tuvalet fırçası tavsiyesi veren de bendim.

Şimdi de eşinizi utandıracak bir anne olmayı isteyip, çocuğunuz üzerinde endişeli bir baskı kurmasanız mı acaba?
Anneliğinizi sorgulayarak mı başladınız? Sorgulayın elbette, arada bunu yapmak lazım ama kimin sorgulattığına bir bakın da.

Kocanızın babalığını, eşliğini de biraz sorgulasanız, çözüme o taraftan gideceksiniz ama, neyse.

çok yakınımın çocugu

4 yaşına yakın konuşmaya başladı bakıcısının gitmesine üzülüp mide kanaması geçirdi çocuk
genede konuşamıyordu ,

çocugunuzun maşallahı var

Merhaba
Anneliginizi yargilamak kimseye dusmez, es kisisi bile olsa..
Her çocuğun gelisimi farkli 5 parmağında besi bir degil..
Kimisi kolau öğrenir kimisi gec.
çocuğum yok ablamin oglu var 2 yaşında yani 27 aylik.. yklasik 1 yasindan beri konuşuyor bu sene agirlikli olarak baya baya cumle kuruyor 20 ye kadar sayıyor her derdini anlatabiliyor.
Kiz yegenim ise 1 yasinda anne bile.demiyor zooraaakiiiii:)dedgm gbi kardeslwr bile bir degil fakat evet ablam da ufak bir hata var ilk goz ağrısı oldugu icin uzerine cok dusuldu lakin anne bile demeyecek kdar da kiz çocuk kendi haline birakilmadi:)

Gerçekten sadece yemek sırasında mı video izliyor? Buna pek ikna olamadım. Başka vakitleriniz nasıl geçiyor gün içinde? Benimki de sadece yemekte izliyor ama ingilizce kelime falan bildiği yok. Sadece yemek vakti izletmek benimkilerin konuşmasında sıkıntı yaratmadı. Başka neler yapıyorsunuz bunlar önemli. Ön sayfaya baktım yazılması gereken her şey yazılmış ve çok faydalı öneriler verilmiş.

Eşinizi utandıracak bir menü isteyen sizdiniz değil mi? Onun ağzına layık bi tuvalet fırçası tavsiyesi veren de bendim.

Şimdi de eşinizi utandıracak bir anne olmayı isteyip, çocuğunuz üzerinde endişeli bir baskı kurmasanız mı acaba?
Anneliğinizi sorgulayarak mı başladınız? Sorgulayın elbette, arada bunu yapmak lazım ama kimin sorgulattığına bir bakın da.

Kocanızın babalığını, eşliğini de biraz sorgulasanız, çözüme o taraftan gideceksiniz ama, neyse.
Ay o adam bu adam mı ? Resmen her olay kısır döngü ve sebebi de koca.

cnm her cocugun gelisimi farkli bunda genetik de onemli sen ve esin kac yasinda konustu,kac aylikken dis cikardi vs mesela ben her seyimi erken yapmisim cocuklarim da oyle kizim daha once yapmusti oglum da daha gec oluyor bazi seyler yani bariz olmadikca kafa yormamak gerek sen oglunla bol bol konus ,kitap oku ,gun içi etkinlikler yapin boyama muzik muzik ile dans ,ama muzik ile uyumlu hareketler yapin ,3 yasinda oldugu icin motir grliskmi onemli plastik igne alin iplikten uygun boncuk gecirsin buyuk ortada birakma ama boncuklar tehlikeli ,makas ile kesme calismalari yapin uygun makas alip hani eminim ki yapiyorsundur oneri sadece bunlar icin rahat etsin cnm 😘

Kötü anne değilsin ama bazi şeyleri yanlış yapıyorsun. Mesela 32 aylık olmuş, emmesine gerek yok. Emmezse yemesi de düzelir. Televizyon karışısında da yemek yenmez, bağımlı olmuş.
Konuşmaya gelince bazı çocuklar geç konuşur bazısı erken konuşur.
Eşin bana göre çok gıcık bir insan fakat bir-kac konuda haklı.
Bu arada kayınvalide olacak şahıs gelse seninle güzelce konuşsa, kızım şöyle şöyle yapsan veya yapmasan dese, ölmez sanırım. Nispet yapar gibi niye konuşuyor?

X