Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır sakin üzülmeyin. Benim iki çocuğum da bambaşka. Ayrıca korona döneminde emzirmeyi kesmeyin en azıdindan kışı çıkartın bahara doğru kesersiniz. 2 yaşında emzirmeyi kesmek kanun değil sonuçta. Şimdi 2 yaşında kesmek gerekir görüşü ağırlıklı ama ben 80lerin sonunda basılan bir kitap görmüştüm 1 yaşında kesin diyordu mesela 😄 o yüzden içinizden geldiği gibi davranın kimsenin size bir şey dayatmasına izin vermeyinç

Ayrıca ben emzrimeyi sonlandırdığımda oğlumun iştahında hiçbir değişiklik olmadı. Yemezdi yemeyi sevmezdi hala öyle. 6 buçuk yaşında değişen bir şey yok. Yemeyi sevmiyor sevdiği şeyleri bile yemesi 1 saat sürüyor böyle kabullendik artık 😊 O yüzden emzirmeyi kesince kesin yer iştahı artar vs diyemem 😄

Oğlum şuan tam 32 aylık. Şubatta 3 yaşına girecek. tam olarak konuşamıyor bizim gibi cümle kuramıyor. anne baba dede anane gel git acıktım vs bildiği kelimeler var. cümle kurabiliyo az çok. anne acıktım, anne su ver gibi. yemek yerken çizgi filmsiz yemiyor malesef makarna en sevdiği şey ama çizgi film açmazsam onu bile oturup yemiyor. ama çizgi filmlerden öğrendiği ingilizce kelimeler de var hem de türkçe anlamlarını bilerek söylüyor. mesela önce dondurma diyor, sonra ıce cream. banana diyerek muzu gösteriyor verince muz diyor. ya da bişeyi kabul etmiyosa noo hayır diyor. yani bu şekilde hem türkçesini hem ingilizcesini bildiği kelimeler de var.

ama bişey söylemek istediğinde kelimelerle anlatamayınca sadece ıııı layıp duruyor hiç hece bile çıkmıyor ağzından.

kumandayı getir, telefonu getir, sandalyeni getir masaya otur dediğimde anlıyor getiriyor yapıyor. ama mesela ne yiyorsun dersem sorumu anlamıyor cevabını vermiyor. bugün ne yaptın diye sorunca cevap yok, anlamadığını düşünüyorum. ne yapıyosun dediğimde de aynı şekilde. sorduğum soruları anlayıp cevap vermiyor.

zaten emeklemesi de geç oldu, yürümesi de, diş çıkarması da. her şeyi geç olacak demek ki diyorum bi yandan.

asıl sorun şu ki etraftaki insanların kıyaslaması yargılaması ve buna eşim de dahil. hatta en çok o.

çocuk benim yüzümden gelişmiyormuş gibi beni suçluyor. sabah uyandığımızda çocuğu zorla geri uyutuyormuşum zorla emziriyormuşum. halbuki ben uyanınca anında silkelenip yataktan kalkabilen biri değilim önce bi süre yatmam kendime gelmem gerekir, kalkacak gücü toplamam gerekir ki hala emen bi çocuk uyanıp annesini yanında görünce emmez mi bu çok normal değil mi? ben geri uyusun diye emzirmiyorum ki bi süre daha yatakta kalalım kendimize gelelim diye emziriyorum. ha uykusu varsa geri uyumak istiyorsa emerken uyur gider zaten bu suç mu?

veya neymiş iş arkadaşının eşi 2 yaşındaki çocuğuna sayı saymayı renkleri her şeyi öğretmiş, ben hiçbir şey öğretmiyormuşum ilgilenmiyormuşum.

bugün ailesiyle akşam bi araya geldik annesi bir yandan elalemin nasıl mükemmel anne olduğundan bahsediyor, bi yandan eşim ellinci kere arkadaşının eşinin çocuğuna nasıl sayı saymayı öğrettiğini anlatıyor. insana o kadar kötü hissettiriyorlar o kadar rahatsız ediyolar ki.

sizinkiler 2 buçuk yaşında sayı saymayı biliyor muydu konuşmayı tamamen sökmüş müydü? ben bu kadar kötü bi anne miyim veya benim oğlum geri mi? bazen kafayı yeme noktasına geliyorum bu insanlardan.
Öncelikle çocuk gelişimi sadece anneye bağlı değildir! Arkadaşının eşi sayı saymayı öğreten beyefendi (ki bu eşiniz oluyor) kendisi otursun öğretsin madem çok istiyorsa!!!
Şimdi gelelim söylediğiniz şeylere. Her çocuk gelişimi farklıdır. Kalabalık bir ortamda değilseniz çocuk pek konuşmayı tercih etmez. Ekran kullanımını kısıtlayın, pandemi koşullarında insan görmek pek mümkün değil ama anneanne-babaanne yanınızdaysa en azından onlara götürüp biraz farklı insan görmesini sağlayın. Iııııı dediğinde kesinlikle anlamayın, konuşmaya teşvik edin. Bol bol hikaye okuyun ve lütfen açta kalsa tv karşısında yemek vermeyin.

Eşiniz çok enteresan hadi sizi kötü annesiniz de kendisi mükemmel mi?
Tamam diyelim siz öğretmiyorsunuz eşiniz niye öğretmiyor ? Oturduğu yerden başka kadınları anlatacagina ne çirkin laflar bunlar ayrıca.
Onun dışında çocuğun sabah geri uyumasiyla gelişiminin ne alakası var? Uyuyabilir.
3yasina kadar emebilir. Anne sütünün nasıl bir zararı olur çocuğa?
Çocuk hazır değilse siz naparsaniz yapin hicbir şey öğretemezsiniz.
O babası çok konuşmasın da otursun kendisi öğretsin madem. Siz annesiniz ama o şan babası galiba yayıldığı yerden ahkam kesiyor.
Ne ilginç insanlar var.

Emzirmeye devam etmemelisiniz , oldukça geç olmuş.

Suçlayıcı ebeveynler kadar zorlayıcı durum çok azdır.

Seninde dilin var akşam gelince sen öğret madem , ne saçma sapan düşünceler.

Her çocuğun gelişimi çok farklıdır . Kimisi hemen öğrenir , kimisi geç kalır.

Siz çok fazla konuşmaya çalışın.

Mesela bana terlik getir değilde , " beyaz dolabın sağ yanında ki kırmızı terligimi getirir misin ? " seklinde pekiştirici , betimleyici cümleler kurun.

Zamanla konusur sabır edin.

İnsanlar hiç şükretmeyi bilmiyor.

Tek sorum var:
Eşiniz neden öğretmiyor sayı saymayı?
Eşiniz yetersiz baba galiba.

Bir de burdan gaza gelip emzirmeyi kesmeniz gerektiğini sanmayın aman.
Fazla emziren annelerin üzerinde anlayamadığım bir baskı var.
En iyi zamanı siz bilirsiniz.

Elbette anne bilir ancak ben anne değilim dışarıdan gözlemlediğim bir şey var. 2 yaştan fazla emen çocuklarda anne ile bağlılık/bağımlılık duygusu git geli çok yaşanıyor. Kendi işini kendi halletmek becerisi de az oluyor. 3-6 yaşta çılgın atan cinseö merak/güdüde doğru gelişmiyor.

34 aylik 100 e yakin kelimesi var ama cümle 4 5 adet benimkide telefon olmadan yemek yemez vs vs ben daha fazla beklemedim once psikolog ardından dil terapistine başladım 2. Seansimiz ve bu hafta o kadar cok kelime ekledi ki anlatamam size. Gelişimsel sorunu yok cok sukur sadece gecikmiş dil sorunu var. Her şeyi anliyor yapiyor Ayni oğlunuz gibi once psikolog sonra terapisti bence. Ama psikolog görsün lütfen

Dil açılımı çocuğa mahsus bir durumdur. Ama erken ya da geç konuşmasına sebep olan şeyler vardır.
TV tlf gibi şeylere çok maruz kalan biraz daha geç konuşabiliyor.
Çok hikaye okursanız ve sürekli cevap vermesi için fırsat verecek sorular yoneltirseniz çocuk karşılıklı iletişim sayesinde biraz daha konuşmaya isteklenecektir.

Sayı sayma renk siz öğrettiğiniz halde o öğrenmediyse ve konuşmaya daha hazir değilse bu sizinle alakalı bir durum değildir.

Her çocuk en çok duyduğu şeyi ezberler bu da kaçınılmaz bir gerçek.

Benim de çocuğum geç konuştu tv na çok mu maruz bıraktın demişti doktor bir ay hiç açma bol sohbet kitap öneriyorum eğitici öğretici kitaplar alın dedi.
aldık.
Çocuk bir ayda şarkıları bile ezberledi. Bütün kendisinden ileride olan çocukları geçti.

Ben başkası dedi diye değil çocuğumun mutluluğu için yaptım bunu.
Çünkü konusabildikce siniri azaldı, uyumu çoğaldı. Bana karşı uzak duran çocukken şimdi öpücüklere boğuyor.

Belki siz benden daha ilgilisiniz onu tabikide bilemem.

Başkalarına değil önce kendinize ve çocuğunuza güvenin. Zamanı gelmeyen ağaç meyve vermez...

Birde önemli bir not ; bazı aileler çocukların peltek kelimelerini tekrarlayıp gülüyorlar ya da onlar gibi tekrarliyorlar.

Bu geç konuşmaya sebep oluyor. Her zaman çocuk sanki doğrusunu söylüyor gibi doğru teleaffuz ederek tekrarlamak gerekiyor.

Neden hala emziriyorsunuz 🤔 ogretmenim, egitimde bize ogretilen ilk bilgi "gelişimde bireysel farkliliklar vardir." Her cok biriciktir. Her cocugun gelisimi farklidir baskasiyla kiyaslanmamalidir. 2 yasina kadar cocugun dil gelisimi icin tv izlememesi gerektigini soyluyor uzmanlar 2 yastan sonra kısıtlı olarak izlemesi de olumlu katki yapabiliyormus dil gelisimi icin. Tv, telefon vs yerine birlikte aktiviteler yapabilirsiniz instagramda guzel sayfalar var onlari takip edebilirsiniz. Tabi babasi da buna katki saglamali sadece elestirmek cok kolay. Bir kadinin anneligini yargilamak da hadsizlik.

Aile içinde yaşanan diğer ayrıntıları geçiyorum..birincisi çocuğuna TV karşısında yemek yedirmeyi birakmalisin.ikincisi çocuğun açta kalsa dokunsun kendi yemek yesin.üçüncüsü emzirmeyi bırak ve çeşitli oyunlar oynayın.bezden cikmadiysa emzirmeyi kestikten hemen sonra tuvalet eğitimine geç.kiş geldi falan deme.

İyi de sizin eşiniz sizi sadece annelik konusunda değil ki bütün konularda eleştiriyor. İşe kendinizi sorgulamayla değil de eşinizi sorgulamayla başlayın..

Eşinin senin üzerinde ki baskısını, eleştirmek için yer aramasını ayrı tutuyorum ama uyku konusunda hakli bence.

Çünkü ben başka konuda oğlunun öğlen onikiye kadar uyuduğunu yazdığını hatırlıyorum. Sende oldukça geç yattığın için çocuğu emzirerek tekrar umuya teşvik ediyorsun muhtemelen. Zaten 32 aylık çoğunun emmesi gerekli de değil. Onu keserek daha sağlıklı bir uyku düzeni getirebilirsin.

Sadece yemek yerken acmiyorsun gibi geldi bana çizgi filmi. Zaten konuşması geç olan çocuğu daha da geriletir ekran. O yüzden minimum da tutmak gerekiyor.

Başka çocukla kıyaslamak ise dünyanın en aptalca şeylerinden biri olabilir. İki kardesin bile gelişimi birbirinden farklı oluyorken arkadaş çocuğunu örnek göstermek tam eşin gibi okumuş ama cahilliği gitmemiş insan düşüncesi.

Her çocuğun gelişimi farklıdır,kıyasa sokulmasına müsade etmeyin çocuğunuzun. Çizgi film izlemeden yemek yememesi,32 aylık hala emmesi gibi belirttiğiniz noktalarda sadece ilgi eksikliğinizin olduğunu düşündürttü bana. Kendi rahatınızından ödün vermemek için çocuk 32 aylık hala emiyor,tv olmadan hiçbişey yapmıyor gibi.. Dil gelişiminin en büyük baltacısıdır tv. Günde max 2 saati geçmeyecek şekilde eğitici filmler izletirseniz diğer vakitlerinde oyun oynayıp eğitici aktiviteler yaparsanız farkı göreceksiniz.

Eşinizi utandıracak bir menü isteyen sizdiniz değil mi? Onun ağzına layık bi tuvalet fırçası tavsiyesi veren de bendim.

Şimdi de eşinizi utandıracak bir anne olmayı isteyip, çocuğunuz üzerinde endişeli bir baskı kurmasanız mı acaba?
Anneliğinizi sorgulayarak mı başladınız? Sorgulayın elbette, arada bunu yapmak lazım ama kimin sorgulattığına bir bakın da.

Kocanızın babalığını, eşliğini de biraz sorgulasanız, çözüme o taraftan gideceksiniz ama, neyse.
+++++1
Anneliğini sorgulamayı bile yine eşi ve kaynanasının lafıyla başlamış konu sahibi.
Ona gelene kadar evliliğini sorgulasa adamı sorgulasa, ya bunlar bana her istediğini nasıl söyleyebiliyorlar, brn bunların ağzını kapatacak laf niye edemiyorum diye kendini sorgulasa vs vs

Elbette anne bilir ancak ben anne değilim dışarıdan gözlemlediğim bir şey var. 2 yaştan fazla emen çocuklarda anne ile bağlılık/bağımlılık duygusu git geli çok yaşanıyor. Kendi işini kendi halletmek becerisi de az oluyor. 3-6 yaşta çılgın atan cinseö merak/güdüde doğru gelişmiyor.
Bunların fazla emmeyle ne ilgisi var?

Siz tek başına sorumlu değilsiniz, eşinizin de çocuk üzerinde sorunluluğu var. Bir de çocuk bakımına eşin yardım etmesi gibi sinir olduğum bir cümle var. Yardım değil o babalık etmedir. Kadın tek başına çocuktan sorumlu değildir. Anne baba takım arkadaşı gibi sorumluluğu yarı yarıya paylaşmalıdır.
Her çocuğun gelişimi farklıdır, kıyaslama yapmayın ve lütfen tv yi sınırlandırın.
Ben zorla emzirme olayına takıldım. Sabahları kendinize gelemiyorsanız 15 dk verin çocuğu babaya ve bir kahve için ama çocuğu istemediği halde zorla emzirmeyin.

Babaysa babalığını bilsin, kendini geliştirirsin.
Ota b.ka karışan adamlara uyuz olurum. Emzirecegin, uyutacağın vakti ona mi soracakmışsın?

Kendisi çocuğuyla gün içinde ne yapar.
Aslan oğlum paşa oğlum diye sırt sıvazlamaktan başka?
Iki eğitici etkinlik yapmışlığı var mı?
Eminim yoktur.

Neyse babaya eleştiri kısmını ağzımı bozmadan burada bitireyim :)

Gelelim esas meseleye.
Instada çok güzel sayfalar var. Montessori etkinlikler üzerine.

2 yaş etkinlikleri, 3 yas etkinlikleri diye arayabilirsiniz.
Her gün bir etkinlik yapın mutlaka.
Gelişeceğine inanıyorum.

Emzirmeyi bırakın, faydası yok o sütün ona pek artık. Onun dısında uzun süre emmek diş eti gelişimini ya da ağız yapısını kötü etkiliyor mu öyle bir seymis sanırım Üst dişlerin ileri alt dişlerinse içe doğru konumlanmasına sebep oluyormus (ben 3.5 yaşına kadar emdiğim için bende mevcut) Zaten 3 yeterince büyük Konusma sayı sayma konusuna gelirsek çocuğunuzda bir anormallik yok, eşiniz çok rahatsız oluyorsa kendisi öğretsin çünkü sizin göreviniz değil ki Kötü bir anne değilsiniz

Son düzenleme:
X