Ben kötü anne miyim? Oğlumun gelişimi geri mi?

Benim 2 tane erkek kardeşim var.
biri 1 yaşında konuştu.
Diğeri de 7yaşına geliyordu net cümle kurduğunda.
Anne aynı anne.
Bakımı vs aynı ama çocukların yapısı farklı.
Ama meme olayı bana da yanlış geldi.
3 yaşına girecek neden hala emziriyorsunuz?
 
Oglum gec yurudu erken konuştu. Boyu, kilosu, bas çevresi yaşıtlarının cok gerisinde.
Ama 2.5 yasında ornek olarak istiklal marsi uzunlugundaki bir siirin tamamini ezbere okuyabiliyordu. Dil gelisimi biraz ileri.
Simdi 3 yasini doldurmak uzere. Haftada 2 kere cizgifilm hakki var. Baska ekran vermiyorum
Acikcasi, bunun dil gelisimine katkisi oldugunu düşünüyorum.
Nacizane fikrim, kendinizi suclu veya çocuğunuzu eksik hissetmeyin. Ama yapmanız gerekenleri de araştırın ve yapın.
32 aylik bence artik memeyi kesin. O artik buyuk bir cocuk, devamli yataginiza almaniza gerek yok. Yani cocugun bireysellestigini cocugunuza hissettirin.
Tabagini onune koyun catal kasikla tamamen kendisi yiyebilir. 2.5 yasinda benim oğlum yardimsiz yiyebiliyordu. 35 aylik su an, kulodunu, alt pijamasini kendisi giyebiliyor. Tabii ki ben elinden alip giydirsem, ona giydirmeyi ogretmekten ve sabretmekten daha kolay. Ama önemli olan giymesi, yemesi degil, yasına uygun gelisimi icin çocuğu desteklemek.
Yoksa her zaman daha fazlasını istiyor anneden.
Ayni odada yatiyorsaniz, odasini ayırın. Oyuncaklarını siz toplamayin, yemegini siz yedirmeyin. Birsey soyleyince hemen anlayip yapmayin, biraz kendini ifade etmesi için zorlasın kendini.
Ve ekrani mutlaka ama mutlaka kesin. Tv, telefon, tablet hepsini.
Yasina uygun dikkat kitaplari, gelisim oyunları var. Gunde 4 yarim saat sadece buna ayırın, dil gelişiminin 2 ay içinde nasil gelisecegine şaşıracaksınız.
 
Merhaba. Çalışıyor musunuz?
Öncelikle böyle kaygılara düşmeniz bile kötü bir anne olmadığınızı gösterir.

Benim anlattıklarınızdan çıkardığım kadarıyla oğlunuz ekran bağımlısı olmaya başlamış.
3 yaşına kadar ekran göstermeyip 3 yaş itibariyle günde 20dk öneriyoruz.

Her çocuğun gelişimi farklıdır. Şimdi bir eylemi yapmıyor olması hiç yapmayacağı anlamına gelmiyor.
Renkler ve sayılarla ilgili soru sormuşsunuz. Kızım iki yaşında tüm renkleri biliyordu, iki buçuk yaşında da elliye kadar sayıyordu.
Ama annelik renkleri ve sayıları öğretmekten çok daha ötede bir şey.

Öncelikle çocuğunuzu ekrandan uzaklaştırın. Yaşına uygun kitaplarla, oyuncaklarla zaman geçirmeye başlayın. Ekran bağımlılığı olduğu durumda çocuk maalesef oyundan zevk alamaz duruma gelir, göz teması kurmayı bırakır, sözel olarak kendini ifade etmez. Başta zor olacak ama bol bol konuşun. Onunla aynı seviyede olun, gözlerinin içine bakarak konulun anlatın.

Çok basit bir örnek vereyim. Ben yemek yaparken kızımı mama sandalyesine oturtup eline boya ve kağıt veriyordum ama hiç susmadan onunla konuşuyordum. Yaptığım yemeğin aşamalarını bile anlatıyordum.
Ne kadar çok konuşursanız o kadar iletişimi gelişecek
 
Siz annesiyseniz eşiniz de korkuluk değil. Çocuğunun sayıları bilmesi gerektiğini öğrenebileceğini düşünüyorsa oturup öğretsin. Oturup başkasının emeğini eleştirmek çok kolay sorumluluk alsın biraz.
 
Emzirmenin konuşmayla ilgisi ne acaba? Bence hala çocuğumu emziriyorum da ondan mı diye bir algıya kapılmayın.
Dünya Sağlık Örgütü bile EN AZ 2 yaşına kadar diyor emzirme için. En fazla değil.
Benim oğlum sizin oğlunuzdan küçük. Konuşması falan belki iyi ama benimkinin de gelişimi kötü. Size konuşması ile yapılan baskılar bana gelişimi ile ilgili yapılıyor.
Annelik delilik. Asla yeterli hissetmiyorsunuz ben bunu anladım. Bugün gelişimi olacak yarın başka bir şey size kendinizi sorgulatan.
Ben de Yetersiz hissediyorum çocukla vakit geçiremiyorum öpretemiyorum birşey diyorum. Fakat sevgi veriyorum ben de. Bol bol sevin öpün koklayın.
 
Çocukların gelişimleri gerçekten farklı farklı oluyor. Kuzenimle aramda 15 gün var benim, haliyle küçükken akrabalar çok kıyaslarmış. Ben 1 yaşındayken yetişkin bir insan gibi konuşuyormuşum görenler şok oluyormuş. Kuzenim 3 yaşında sadece anne-baba demeyi ve birkaç kelimeyi biliyormuş. Bir süre sonra aramıdaki fark kapandı tabii ki ikimiz de sıradan çocuklardık. Erken konuşmam bana bir şey katmadı, benden geç konuşması ondan bir şey götürmedi.

Çocuğunuzu telefon tablet gibi uyaranlardan uzak tutup gün içinde aktivite yapın siz, gerisini akışına bırakın. Yakın zamandan da örnek vereyim komşumuzun kızı da 3 buçuk yaşında ama birkaç ay önce dili açıldı, kendini güzel ifade etmeye başladı. Annesi çok güzel ilgileniyor imrendiğim bir anne ama geç konuştu işte. Her çocuğun gelişimi aynı olmuyor
 
Konuşmamasının şunun bunun emzirmeyle ne alakası var yahu? Katkı maddeli paketli sütleri içene kadar anne sütü içsin çocuk, merak etmeyin 24 saat memede durmuyordur zaten. Öyle bir yazılmış ki sanki memeyi bıraksa her şey birden yoluna girecek.
Konu sahibi, çocuğunuz son derece normal bir çocuk. Benim oğlum da 3 yaşına girmeden hemen önce konuşmaya başladı, ama çok hızlı gelişiyor o süreç merak etmeyin. İçinde biriktirdiklerini pat pat döküveriyorlar.
Ne sizde, ne çocuğunuzda bir sorun var. Tek problem saygısız, bencil eşinizde.
 
Ee babası niye ogretmiyormus sayı saymayı.benim 2 çocuğum var.ilki 2 yaşında kendini çok güzel ifade ediyordu çok atık ve cevvaldi.ama ikincisi 2 yaşında baba dışında konuşmuyor.ve ağır kanlı bir çocuk.ne yapayım şimdi.kocan ağır saçmalamış.kaynanana bişey demiyorum onlar genel olarak saçmalar zaten.kocana sert çık bence anneligini sorgulatma
 
Bunların fazla emmeyle ne ilgisi var?

Bunların fazla emmeyle ne ilgisi var?

Emmek duygusu, anneye bağlı beslenmek elbette anneye olan bağlanmayı etkiler. Çevrenizde az çok gözlemlemişsinizdir.
Birşeyleri farketmeye başlayan çocuk annesinin mahrem alanlarına dokunması ise bilinçaltında elbette değişiklik yapacaktır. Tuvalet eğitimi sırasındaki en ufak cümle dahi obsesyon, cinsel sorunlar olarak dönerken herşeyi farkeden bir çocuğun beslenmesi de farklı sonuçlara sebep olacaktır, olmuştur. Bunu bilimsel makalelere vs okumadım ancak araştırılır bu şekilde sonuçları okuyacağımızı düşünüyorum.
 
Her çocuğun gelişimi farklıdır. Instagramda Ollaluna diye bir hesap var. Kadının ortanca oğlu da sizinki gibiydi. Şu an o kadar güzel ve akıcı konuşuyor ki, çok da akıllı bir çocuk. Eşinizin ve çevrenizde sizi suçlayanların cahil söylemlerine kulak asmayın. İçinizi rahatlatacaksa bir uzmana götürün. Oyun gruplarına, kreşe vs yazdırın onlar da konuşmasının gelişmesine katkı sağlayacaktır
 
Emmeyi birakinca şakır şakır konusmaya baslar demiyorum.
Ama 2 - 2.5 yaşından sonra emmesi, devamli annenin bedeninden beslenmesi, devamli annenin bedenine yapışık yatması uyuması, cocugun benligini fark etmesini geciktirir. Her cocukta illa bu etkiyi yapacak diye bir kural yok. Ama genele bakilirsa, 2.5 yasindan sonra yavas yavas memeden kesmek, odasını ayırmak, cocugu gelisim ritmine uygun bir sekilde bagimsizlastirmak, bireysellestirmek gerekir.
5 yasina kadar emzirmek bir marifet değil diye düşünüyorum.
Mesele emmek değil. Bireyselligini farketmesine mani olmak
 
Öncelikle asla çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamalarına izin vermeyin çnkü her çocuğun gelişimi farklı ikincisi bi an önce emzirmeyi bırakın çocuk 3 yaşına gelmiş.. Ayrıca çizgi film izlemeden yemek yemiyo demişsiniz sanırım burda biraz sıkıntı sizde çocuk bu şekilde yemek yesin diye alıştırıldıysa her zaman bunu ister benim kızlarımda biri 5 buçuk diğeri 3.5 yaşında yemek yerken çizgi film izlemek istediklerinde tv yi kapatıyorum yemek yedikten sonra izleyebilirsiniz diyorum tabi hepsinin gelişimi farklı kesinlikle kıyaslamıyorm ben sadece sizin anne olarak net tavır göstermenizi bekliyorum birde ilk çocuk ve yalnızsa tv izleyip konuşmuyolar onun için yaşıtlarıyla oyun oynayabileceği ortamlara sokun komşularınzda yaşıt çocuklarınız varsa onlarla görüşün ama çay saati gibi değil tamamen çocuklar odaklı o zaman gelişme olabileceğini düşünüyorum
 
Doktorlar dil gelisiminin genetik oldugunu söylerler. Esiniz veya siz gec mi konustunuz acaba annelere bi sorsaniz iyi olur. Ayrica tv izlemek de cocugun dil gelişimini olumsuz etkiler. Tv izlemeden yemiyor diye dusunmeyin acikinca yiyecektir merak etmeyin.
Biz de kizim 2 yasinda iken doktora gitmistik dr televizyonu acmayin, radyo dinleyin, çocuğa bol bol kitap okuyun,masal anlatın ilerleme olmazsa pedagoga gidin demişti. Biz acele etmişiz sanirim bikac ay sonra kizim konusmaya baskadi.Umarim size faydasi olur.Lutfen kendinizi suçlamayın.
 
Siz çocuğunuzun gelişimini yazınca kadına aa bak kelebeğin cocugu ne güzel gelişmiş mi delirttiniz sanıyorsunuz kadin sizi sormuyor kendi cocugu için soruyor. Hemen atın kedi cocuklairnizi one ayıp yahu.
Hamilelik gerginliği mi bu kadin ne yazmışta böyle çıkışıyorsun tabi ki kendi çocuğundan örnek verecek aynı yaşta gelişimi ilerlemiş kelebeğin çocucuğunun
 
Sayı saymayı da eşiniz öğretiversin? Çocuğu yap, tüm sorumluluğu anneye yık, sonra niye öyle niye böyle bik bik bik konuş oh ne ala memleket erkek olmak istiyorum

Her çocuk farklı farklı. Bundan bağımsız olarak kreşe verseniz sosyalleşse? Tek başına evde sıkılmıyor mu, etrafta oynayacak çocuklar var mı?
 
Her çocuğun gelişimi farklıdır.
ama çocuk yetiştirmenin normalleri vardır
3 yaşında çocuğun emiyor olması bunlardan biri midir?
Bilemedim.
Siz hemen ayılamıyorsanız, erken kalkarsınız. Çocuk muhtemelen açlıktan emiyor.
onun yerine kahvaltı yapar.
Erken kalkın, seveceği şekilde kahvaltısını hazırlayın. Eğlenceli tabaklar yapın. Çizgi film yerine kukla/parmak kuklası kullanın. Bence yemek esnasında oyun/tv doğru degil. Ama birden kesmeniz zor.

çocuk uyandığında tuvalet, el yüz Yıkama, diş fırçalama, üst değiştirme ve kahvaltı rutini ile güne başlamayı öğrenmeli.

çocugun eğitimi/gelişimi sadece annenin sorumluluğu değil. Eşiniz Şu durumda sizi suçlamamalı.
kendisi neler yapıyor ona baksın. Ama siz de üstünüze düşeni yapıyor olun ki, babayı uyaracak yüzünüz olsun
 
Bebek her agladiginda, biz her uykumuzu bolemedigimizde agzina meme dayamayi da cok dogru bulmuyorum nacizane kendi fikrim.
Düştüğünde, ayagini vurdugunda, kucaklamak, sarılmak, konuşmak.. bunlar önceliğim. Cocuk her mizmizlandiginda agzina meme tikmak, memeden kesince çocuğun tek sakinlesme aracını elinden almak oluyor ve bazen travmalara bilr sebebiyet verebiliyor.
Uyaninca hemen emzirmek yerine birlikte perde acmak, gunaydin şarkısı soylemek, 5 10 dk sohbet etmek sarilmak yatakta yuvarlanmak, sonra salona geçip emzirmek. Çünkü uyku bitti, sabah oldu..
Düşünce sarilmak, aciyan yerlerini öpmek, oyun oynarken bunlarin normal olduğunu anlatmak vs.. sakinlestikten sonra meme vermek. Ben bu şekilde davranmaya çalıştım hep.
2 yil emzirdim ama bebegimin ayına yasına uygun olarak ek gida miktarını artirip, anne sütünü yavas yavas azaltarak kestim, hic bir sorun yaşamadık. Cunku memesiz sakinlesmeyi, memesiz uyumayi da bilen bir cocuktu.
Bu mesajin tamami konu sahibine degil, arada yorumlarda emzirmeyle ilgili soran arkadaslar olmus. Kendi tecrübemi yazmak istedim, gozune carpan olur belki.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…