Bebekler kendi kendine nasıl uyur ?

• Uyku eğitimlerinde kullanılan yöntem “koşullamadır” ve davranışsal psikoloji altında yer alır. En basit açıklaması ile yapılan çocuğun ağlamalarına/yakarışlarına tepkisiz kalınarak/görmezden gelinerek bu davranışın söndürülmesidir. Burada çocuğun ihtiyacı giderilmemiştir, sadece çocuk çağırdığında ebeveynin gelmeyeceğini, ona dokunmayacağını, yardımcı olmayacağını öğrenmiş ve artık ihtiyacını dile getirmekten vazgeçmiştir. Bu bir pes ediştir. Bu çaresizlikten susmaktır (1) (11). Bu ekol, daha ilk çıktığı günlerden bu yana davranışın nedenlerini değil, kendisini değiştirmeyi hedefler ve yöntemleri bunun üzerine kurguludur. Bundan dolayıdır ki çocuk gelişiminde hayatımızdan çıkması gerektiği, davranışların nedenlerini anlamamızın önemi de son yıllarda çocuk psikolojisi gündeminde yer almaya devam etmektedir. Örneğin bir çocuk 5 yaşında ve altına kaçırıyorsa, biz neden bu stresi yaşadığını sorgularız. Ya da bir çocuk yemeğini yemiyor diye o yiyene kadar onu bir odada yalnız bırakıp ağlatıyor muyuz? Onun yerine neden yemediğini, bunun bilin ve bilinçaltı seviyelerindeki nedenlerini anlayıp çocuğa yardımcı olmak esası üzerine çalışıyoruz. Uykularda da dalamama, sık uyanma gibi birçok sorun yaşıyor çocuklar. Burada önemli olan sorunların nedenlerini anlamak ve davranışın kendisinden ziyade ana gerçek soruna odaklanmaktır. Bu da koşullanma yöntemi ile olmaz, çünkü koşullama hem yüzeysel kalır, hem de bünyeye ekstra stres yükler, yani birçok durumda aslında ana nedeni körükler.
  • En güncel psikoloji ve nörobilim verileri der ki, uyku eğitimlerinde beklenen “kendi kendini sakinleştirebilme = regülasyon” yeteneği beyinde ortalama 5 yaşında gelişen bir beceridir. Ebeveyn odaklı olarak çocuk gelişim literatürüne giren uyku eğitimleri çocuklardan onların aslında yapamadıkları bir beceri beklenir. Ne kadar zorlandıklarını ve yara aldıklarını bir hayal edin! Yani uyku eğitimi bebeğin self-regülasyonuna (=öz-regülasyon, kendi kendini sakinleştirebilme becerisi) zarar verir. Bu becerimiz hayatın ilk yıllarında bu konudaki güven deneyimlerimiz ile doğru orantılıdır. Zorlandığı anlarda ebeveyn desteği ile regüle olan çocuğun beyninin bu bölümü prova yapar, bu anlarda yalnız bırakılan çocuk ise bundan mahrum bırakılmış olur. (1) Bu süreçlerde özellikle ağlama anlarında kucakta tutma ve sakinleştirme en gerekli yöntemdir. Hayatın ilk yıllarında sürekli fiziksel temas ve annenin varlığı ihtiyacı doğuştandır. Bu gelişimin “kucak dönemidir” (2) ve bebeğin/çocuğun sakinleşmesi, güvende hissetmesi için en doğru ortamdır.
  • Dokunulma, ihtiyaç belirtisi olan seslenmelere, ağlamalara yanıt alma sakinleşmenin ve stresi azaltmanın en temel çözümüdür. Travma tedavilerinde bile bu kullanılır. İhtiyaçları daha hızlı cevaplanan bebek hayatın güvenli bir yer olduğu mesajını alır ve ten teması sayesinde sakinler, uyku için ön gereksinim olan regüle hale geçebilir (3)(4). Uyku eğitimlerinde dokunma yoktur veya sınırlıdır, bebeğin ihtiyacına göre değil eğitimin kurallarına göre uygulanır.
  • Güvenli bağlanma ebeveynin bebeğinin sinyallerine açık olması, görmesi, cevap vermesi ve bu şekilde bebeğin ihtiyaçlarına cevap bularak hayatın güvenli olduğunu deneyimleyerek öğrenmesi sürecidir. Uyku eğitimlerinde ebeveyn talimatları uygular, sinyal izlemez. Bebek bu talimatlara maruz kalır ve sinyalleri cevap bulmaz. En yumuşak olduğu iddia edilen uyku eğitimleri dahi anne bebek arasındaki bu akışı engeller. Zira bu akış ancak annenin de o anda bebek gibi ilkel-duygusal beyni ile hareket etmesi ile mümkündür. Ancak talimat uygulayan beynin bilişsel çalışması ön plandadır ve ilkel-duygusal beyin fonksiyonları geri plandadır. Yani “ne yapması gerektiğini” düşünen beyin, bebeğin ilkel-duygusal motivasyonlar ile gösterdiği sinyalleri göremez, duyamaz ve zaten talimat uygulamaktan da cevap veremez.
  • Uyku eğitimlerinde “yöntem” uygulanır, bebeğin veya ebeveynin bireyselliğini (duygusal gelişimi, tetiklenmeleri, tolerans sınırı, bağlanma modeli, kaygıları vs) dikkate alınmaz. Oysa ki bağımsızlık içeren bir davranış, bireyin bu konudaki özgeçmişine ve duygusal hazırlığına çok bağlıdır. Özellikle ebeveynine kaygılı bağlanmış bebekler hele de böylesine zorlandıkları anla baş etme konusunda tek başlarına bırakılınca, üstesinden gelmesi oldukça zor yaralar alabilir. (3)
  • Uyku eğitimlerinde hedeflenen kesintisiz uyku 0-2 yaşın doğalında yoktur/çok seyrektir. Bilişsel ve duygusal gelişim kaynaklı, emen bebeklerde de emzirme süresi boyunca çocuğun ihtiyacına paralel gece uyanmaları normaldir

Çok uzun belki ama oku lütfen konu sahibi :) ben bu görüşü savunuyorum

Herkesin kendi fikrinede saygi duyuyorum

Arkadaşlar düşüncelerinizi yazmışsınız çok sağolun yönlendirmeler için :) aslında hepsi kendine göre çok mantıklı herkese de saygım sonsuz. Inşallah bebeklerimiz rahat rahat uyumayı öğrenirler çünkü uyku gelişim açısından gerçekten çok çok önemli ve bende her anne gibi bebeğim verimli bi şekilde uykusunu alsin gelişiminde eksik olmasın isterim amacım bu yani yoksa kimse çocuğunu ağlatmak istemez kimse de çocuğundan uzak kalsın istemez onların güvenebileceği tek kişi bizleriz uykusunu alsin diye duygusal anlamda eksik büyüsün istemem tabiki ... bi şekilde düşünüp çözüm bulucam ya zamana bırakıcam yada 3 4 aydan sonra biseyler deneyeceğim bunu da zaman gostericek kızım da büyüdükçe belki huyları değişir belki kendi düzenini kendi kurar ve bana gerek kalmaz :)

18 aylık kızım 1 aydır kendi uyuyor ondan önce hep ayakta sallayarak bi kaç kere kendi uyuması için yatağına yatırdım ama ne mümkün. Annem gelmeyecek deyip çaresizlikten uyumasına da gönlüm el vermedi bende bıraktım denemeyi ama bi gün kendi kendine ayağımda sallarken yatağını gösterdi bende yatırdım ve odadan çıktım uyudu! Hiç bişey yapmadım öylece uyudu. Ve o gün bu gündür hep böyle devam ediyor sizin bebeğiniz çok küçük neye ihtiyacı varsa onu yapın iç sesinizi dinleyin en doğru yolu size o gösterecek

özelden yazacaktım ama sonra isteyen herkes faydalansın diye düşünüp burdan yazayım dedim, ayrıntılı bi şekilde anlatırsanız sevinirim bebeğim 3 aylık sadece memede uyuyor bi de ara sıra çok ağlar yorgun düşerse göğsüme yaslayıp dolaştırırken uyuyor

kızlar bi de hazır bunla alakalı konu açılmışken sizden dönence önerisi isteyebilir miyim? ben bi kaç tane araştırdım kullanıcı yorumlarına baktım kimisi montajı zor beşiğe takamadık demis kimisi pili cok cabuk bitiyor pilini bulmakta zor demiş.
Kullanip memnun kaldığınız bi dönence var mı??

Kullanmıyorum ama chicco nun dönencesinden memnun bir arkadaşım

İnsanların sizin emeklerinize ‘şans’ demesi ne kadar sinir bozucu tahmin edebiliyorum:) mizaçla da ilgisinin olduğunu kabul ediyorm bazı bebekler kesinlikle zor bebek ama imkansız değil. Hiçbir bebek artık büyüdüm hadi uyku düzenimi kendi kendime oturtayım veya sallamadan uyumam demez ki nasıl uyuyacağını bilmeden dünyaya gelirker biz öğretiriz. ben de 1 aylk bebeğim için uyku rutinleri oluşturmaya başladm şimdilik iyi gidiyoruz. Herkesin hamileyken tracy hogg un kitabını okumasını öneririm.

Evet o kitap var bende de okudum yatır kaldır yöntemi 4 aydan sonra denenebilirmis o yüzden yapamadım 1 aylıkken bizde iyidik karnını doyur gaz çıkar yerine koy şeklinde gittik ama sonra reflu çıktı ve uzun süre kucakta dik bi şekilde tutmak zorunda kaldım ve uyku düzenimiz bozuldu şimdi de tekrar düzene sokmak istiyorum geç kalmadan inşallah basarili olurum :) ama sizin de reflu gibi bi sorununuz yoksa kesinlikle gaz çıkarma işleminden sonra yatırın kendi kendine uyuma becerisini kazansın inşallah boyle devam eder düzeniniz :)

Çok şükür gece uyuyor ama gece olana kadar da ben de bitiriyorum bir iş yapamam o saatte düzelir canım en güzel yaşları bir yaşından sonra inşallah hayırlısıyla o günlerde gelecek

Benim kizimda hep memede uyuyordu yatağa koyunca uyarıyordu. Şimdi 6 aylik biraz düzene girdi. Biberon u eline tutturuyorum kendi kendine uyuyor. Meraklanmayin sizinkide düzene girer ınsallah

bebeğiniz kilosunu normal kabul ediyorum zamanında da doğduysa hanımefendiye yazdığım mesajı buraya kopyalıyorum:
şimdi size 6 hafta ile 4 ay arasındaki bebekler hakında bazı bilgiler vereceğim bunlar genel verilere dayanıyor ama ufak tefek farklılıklar olabilir.bebekler 4 aya kadar 3 tane 1.5 saatlik gündüz uykusuna ihtiyaç duyar.akşam 17:00 gibi de kısa bir şekerlemeye.en geç 19:30 20:00 yatmaları en doğru olanıdır bununla orantılı olarak sabah 7:00 8:00 gibi kalmasıgerekir.gün içindeki öğünleri 3 saatte bir 7,10,13,16,19 ek olarak 23:00 rüya öğünü alır.ilk 3 aydan sonra gece beslenmesine ihtiyaç duymaz.istisna olarak eğer kilosu ayından azsa ihtiyaç duyabilir.yaklaşık 1,5 saat uyanık vakit geçirebilir.uyanık kaldığı zamanlarda sizinle bol zaman geçirmek konuşmanıza sesinize ihtiyaç duyar etrafı izlemek,resimlere bakmak,egzersiz yaptırılması da diğer aktivite seçenekleri.ne olursa olsun ilk 3-4 ay kalabalık çok ses olan ortamlara sokulmamalı mecbur kalındığında ise bu kısa sürmeli ve günün erken saatlerinde olmalı.çok yorulan hassas bebekler genelde uyku problemi yaşarlar,uykuya geçişte zorlanırlar.saatleri düzenli olmalıdır,bebekler sınırları ve düzeni severler.belirsizlik onları yorar ve güvende hissetmelerini engeller.her gün yaklaşık saatlerde uykuya geçip yaklaşık saatlerde yemek yemek isterler.bazı büyüme atağı durumlarında gece ya da günün herhangi bir saatinde acıkmaları normaldir.mutlaka karnının doyurulduğundan emin olunmalıdır bu da saatle mümkündür.eğer 3 saatten daha az aralıklarla yedirilirse tam anlamıyla acıkmadığı için karnını da tam doyurmaz ve hemen acıkır.gündüz uykularına geçerken uyku öncesi rutinler uygulayın.emzik almıyorsa sorun değil.ilk 4 ay mutlaka kundaklamanızı tavsiye edeceğim.genelde huysuz bebekler kundaklanmaktan hoşlanmazlar onları da yarım kundak yapabilirsiniz.kundak uykunun kaliteli olmasını sağlar ve süreyi uzatır.ayrıca bilinenin aksine kundak doğru şekilde yapıldığında hiç bir zararı olmaz aksine faydalıdır.uyku hazırlık evresinde onunla konuşun ve odasına geçirin perdeleri kapatıp klasik müzikle sakinleştirebilirsiniz oturarak.yatağına yatırdığınızda eğer ağlamak üzere olsa dahi onu yatağında bırakıp çıkın bu ona tek başına uyuyabileceğine güvendiğinizi gösterir.ağlamaya başladığında ağlamanın nazlı bir ağlamamı yoksa susmayacak bir ağlamamı olduğunu anlamaya çalışın.örneğin benim bebeğim yatağına ilk koyduğumda nazlı nazlı ağlar ben yanından gitiğinde 1 dk içinde uykuya dalardı.eğer susmazsa yanına gidip shhh pat yöntemini deneyin.telefonda sshh sesi programları da var bnları açıp yanına koabilir sadece sırtına vurabilirsiniz.bu ilk günler saatlerce sürer ama gittikçe uykuya dalma süresi azalır.yatır kaldır yöntemini 6 aya kadar kullanmayın fakat çok ağladığında 5dkyı geçmeyecek şekilde bu yöntemi uygulamak iyi olabilir.akşam yatırırken çoğu bebek banyoyla rahatlar ve daha güzel bir uyku çeker.akşam uykusuna geçişte mümkün olduğunca ışığı açmadan daha sakin konuşarak onunla ilgilenin.masajı önermicem çünkü bu uykusuna engel olabilir.ama sizin bebeğiniz daha farklı da olabilir.söylediklerimin hepsini titiz bir şekilde aksatmadan uygularsanız garanti ediyorum 2 hafta sonra çok güzel bir uyku sistemine sahip olacak.en geç 1 aya o da bebeğinizin ne kadar zor olduğuna bağlı olarak değişir.3.5 aylık olduğunda gündüz uykularında bozulma olabilir.bu 4 saatlik beslenme sistemine geçme sinyalidir.o zaman bana yazarsanız size yardımcı olurum.5 aylık olduğunda meyveleri toplayacaksınız.bu kadar erken başlamanın yararı bebeğiniz henüz küçük olduğu için daha kolaydır,alışkanlıkları daha kolay bırakır,daha az zamanınız gider,kendinize çokca zaman ayırabilirsiniz.uykularınız ve sinirleriniz alt üst olmaz.kolaylıklar dilerim :)
4 aylık olmasına bir ay kaldığı için ek olarak 3.5 aylıkken 4 saatlik sisteme yavaş yavaş geçmenizi öneriyorum.15 er dk saati kaydırarak isterseniz mesajla bana mail adresinizi yazın oradan size bununla ilgili notlarımı atıyım

Uykuya geciste sorun yok ama az uyuyosa napalim. Gunduz toplasam 2 saat uyumuyodur benm oglum 15 dk 20 dk 30 dk

Şş pat yöntemi gerçekten etkili oluyor ortam zifiri olmasa da karanlık olmalı.. Ama kolikse ne yapsanız kâr etmiyor..

Aglatmaya kiyamam ama Adem Gunes'in dedigi kadar da bebege yapisik yasayamam :) Bir kitabi hediye edildi, okudum Adem Gunes'i, garipsedim. Tracy Hogg'u da garipsemistim. Ikisi de bana uymuyor aslinda. Ikisinin ortasini bulurum ben :) O da ikinci olursa, Allah yazdiysa...

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…