ben de ilk çocuğumdan edindiğim tecrübelerimi paylaşayım o zaman :) şimdi ben de o tecrübelerime göre alışveriş yapacağım.
eşyalardan başlayım önce; ben park yatak kullandım. kraft calipso idi markası. yatak iyiydi. 3,5 yaşına kadar onda yattı hala sağlam. en güzel yanı katlanıp kaldırılabilmesi. şimdi 2. için de kullanıcam kısmetse. ilk 6 ay falan ciddi bi uyku problemimiz olmuştu. battaniyede sallamak, pusette sallamak, evin içinde bebek arabasında uyutmaya çalışmak, gece yarısı arabada şehir turu yapmak, evin içine çingene salıncağı kurmak gibi pek çok yol denedik. ebebekten hamak almıştık o biraz kurtardı beni. yani diyeceğim o ki ilk etapta yatak için park yatak mantıklı oluyor. sonrası bebeğe kalmış kesinlikle o ne isterse o :) biz oda yapmamıştık başta. bana gereksiz de geliyor ayrıca. 4 çekmeceli şifonyer almıştım. ihtiyaçlarımı karşıladı açıkçası.
bebek arabası bence kesinlikle baston olmalı. hafiflik ve pratiklik açısından. onun tek dez avantajı doğumdan itibaren kullanılamıyor. ben hemen gezmeye başlıcam atıcam arabasına her yere giderim diyenler için tam yatabilen bi model olmalı.
travel sistem bebek arabası almayacaksanız puset de gerekli. ben kanguru/sling kullanmadım ama bu sefer istiyorum.
reflü yastığım vardı ebebekten almıştım. reflüsü yoktu oğlumun ama yatırmak açısından çok memnun kaldım. herkese tavsiye ederim. yanlarında cırt cırtlı iki küçük yastığı var. yan yatırdığınızda destekliyor. bence alınması gereken ürünlerden.
göğüs pompasına gelince bence doğumdan sonra gidişata göre davranılmalı. ben işe dönünceye kadar kullanmadım hiç. gerek olmadı yani. işe başlayınca kuzenimde ödünç aldım. medela kullandım. çok iyiydi.
küvet kova vs bu tür eşyalara aşırı paralar vermek gereksiz bence. oğlumda kullandığım küvete ben sonra balkona domates ektiğim için şimdi bir küvet almam gerekecek :) açıkçası bime/a101 e geliyor bazen şeffaf falan onlardan alıcam. banyo filesi de şimdi destekli olanlar çıkmış onlardan almayı istiyorum. benim zamanımda yoktu. normal file almıştım. çocuğu koyunca çöküyordu bi anlamı olmamıştı.
çöp kovasını, emzirme minderini son derece gereksiz buluyorum. burun aspiratörüne ihtiyaç duymamıştım bilemiyorum. şimdi de almam muhtemelen. bunun dışında bebek telsizi, kamerası, banyo için termometre, oda için termometre bunlar da fuzuli geliyor. gerek olursa sonradan alınabilir.
kıyafet olarak da bi tane 10 lu hastane çıkışı yeterli. kalan kıyafetlerini 3 lü 5 li set, 2 li alt üst takım, tulum şeklinde tamamlarsınız. bence 0-3 ay alınmalı kıyafetler. bende hiç giydirmeden kalan çok kıyafet oldu. bebeğim iriydi çünkü. tulumlar patiksiz olmalı kesinlikle. battaniye benim zamanımda müslinler yoktu. şimdi alıcam ama. penye battaniye ve pazen battaniye çok kullanışlı olmuştu. özellikle uyuturken sarıyodum. örgü 1 ya da 2 yeter bence. ağız mendili de bol olsun. çok sık yıkanıyor yedekli olmasında fayda var.
şampuanını chicco almıştım. alerji yapmıştı. sebamede geçip uzun zaman onu kullandım. şimdi sebamed alıcam. bu tip ürünleri küçük boylardan alıp denemek lazım. bebek bezi çok stoklamaya gerek yok. büyüme durumuna göre alınabilir. ben ıslak mendili sadece dışardayken kullandım. evde altını silmek için ebebekteki kare pamuklardan almıştım. çok memnun kaldım. şimdi onlardan stoklayabilirim kampanya dönemlerinde :)
emzik karşıtıydım ilk başta. sonra emzik yerine beni kullanınca bebe emzik denemeye başladım ama bir emzik koleksiyonu oldu evde. ne verdiysek almadı. o yüzden bu sefer hastane çantama emzik koyucam :) biberon konusunda henüz kararsızım.
herkese mutlu doğumlar, huzurlu lohusalıklar, gazsız bebekler diliyorum :)