• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bayramlarda köy, izin, aileler.

Siz olsaydınız konuşur muydunuz ?

• Ankete Katılan
    83
Merhaba kızlar iyi haftasonları size bir konudan bahsetmek istiyorum düşünceleriniz önemli bu arada ben kanarya :) 1 senelik evliyim geçen sene kurbandan önce evlendik. Eşim karadenizli şuan oturduğumuz yerden 10 12 saat uzaklıkta. Aileside burda fakat memlekette 2 katlı evleri ve büyük bahçeleri var. Eşim 2 kardeş kendisinden 4 yaş küçük kız kardeşi var.
Eşim köyde büyümüş çok seviyor memleketi fakat hepimizin memleketi var bende karadenizliyim batı Karadeniz 7 saat falan memlketimiz. Eşimin ailesi evlenir evlenmez geçen sene kurbanda köye gitmemiz için baskı yaptı fakat gitmedik maddiyattan. Ramazan bayramına 4 ay varken akrabalarının yanında “kanarya bizde diyoruz bizim arabayla köye gidelim “ bizim araba dediği 5000 taksit ödediğimiz altınlarımla alınan araba. Bakarız anne dedim geçtim eşimede rahatsız olduğumu söylediğimde ne istersek onu yaparız boşver dedi. Lakin ramazan bayramı gelince 17 günlük kapanmaya yakın ısrarları başladı işten izin al bilmem ne eşimde iyi olurdu aslında diyince ne köymüş of diyip biraz yükseldim beni bırakıp gitmedi burda kaldı. Gelelim kurban bayramına.
Daha fazla itiraz edemedim eşim gidelim mi diyince olur demiş bulundum fakat şuan aklımı kemiyor düşünceler. “ orda rahat edemezsin görümcenin kocası var sen tesettürlüsün sürekli tülbentle durucaksın kısa kollu giyemiceksin aslında tüm izninde neden ordasın seninde burda ailen var abinlerin evini hiç görmedin (memlketimizde) oraya gidemiyorsun sabah erkende kalkılcak gelinsin oturamicaksın misafirler gelicek misafirliğe gittiğinde yardım ediceksin herkes bişey söylicek vs vs.” Eşimin ailesi sadece kendileri varmış gibi davranıyorlar her bayram öncesi gitmek zorundaymışız gidicekmişiz gibi hareket ediyorlar bununda sorumlusu biraz benim hiç kendimi ifade edip isteklerimi söyleyemedim. Eşimle iyiyiz çok şükür hatta özgüvenli davrandığımdan beri bana saygısı ilgisi arttı evin içinde naber hayatımın anlamı diyip geziniyor şaşırıyorum 🙈 Size sormak istediğim şey şu valiz hazırlarken konusu açılınca eşimle bu konuda konuşmalı mıyım yoksa kabul ettim artık bidaha bayramlarda gelin denildiğinde mi tepki göstermeliyim ? Benim için bu problem çünkü hem masraf hem çalışan biriyim tüm iznimden gidiyor. Valiz hazırlarken eşime “ bu her bayram olmicak dimi “ diye konuya girsem mi yoksa bu bayramlarda köy mevzusu normal mi ailesi kurban kesiyor fakat mesele kurban değil evlat bağımlılığı yiyip bitirdiler beni eşim benden dolayı gidemeyince kalp kırmamak için zor tuttum kendimi. Sizce ne yapayım kızlar anket bırakıyorum aşağıya ❤️

Ben yurtdisinda yasiyorum
Ailem yanimda
Esimin butun ailesi Turkiyede
Dolayisiyla turkiyeye gidince tatilimizin 4te 3u koyde ailesinin yaninda geçiyor
Esimin memleketi ic anadoluda, biz akdenizliyiz
Esimin koyu gercekden unutulmus bir bolge gibi, hic gelismemis. Ilce 15dk ama onlarin ilcesi bizim oralarin koyu gibi. Bi cay bahcesi piknik alani hic bise yok. Bildiginiz sahra gibi
Ama hic bise demiyorum cunku ailesiyle yilda bir gorusebiliyo
Annesi babasi bugun sag yarina Allah buyuk.
Sizin durumunuzda olsaydim 15 gunu koyde geciriyosaniz 5gunde kendi memleketine git.
Sizde ailenize yani anne babaniza uzaksaniz bunu yari yariya yapin
1 hafta senin memlekette 1hafta onun tarafda kalin.
Ha bir ekleme daha yapim
Bende kapaliyim
Evde kaynim var 18 yasinda ogullari var kp var
Bende 3 hafta boyunca kapali duruyorum evin icinde
Onlara ayak uyduruyorum
Disardan hic yemek yemezler
Hergun yemek bulasik oluyo ama noluyo yani elimemi yapisiyo
Eltimle beraber yapiyoruz
Bilmiyorum ya su 3gunluk olumlu dunyada herseyi sorun edilmesini anlamiyorum
Ayni evde yasamiyoruz onlarla, eskiler nasil yapiyolarmis acaba, hic sikayet etmeden herseyi yaparlarmis. Bizim onlardan farkimiz ne ? Okumus olmamizmi
Ben 2 okul bitirdim 3dil biliyorum. Bu neyi degistirirki.
Insanlik olsun yeter
Gecici bir kac gun
Kasipda kendine zulum etme, yaptigin herseyi esinin hatrina ve Allah rizasi icin yaptigini dusun.

Hep kendinizi düşünüp ona göre karar vermişsiniz.Benim anam babam yanımda nasılsa diye hiç umurunuzda değil.eşinizinde hakkı değil mi anasıyla babasıyla bayram yapmak.Gidin ama seneye yol yapmaya çalışırlarsa geçiştirirsiniz
Eşiminde anne babası burda yaşıyorlar. Mesela tatile 3 gün önce çıksam diye bekliyorlarki arabayla birlilte gidelim. 3 gün önce çıksam belki giderken ufak bi gezi yapıp gidicem ya da akrabalarıma uğricam. Sanki ailem yok benim.

Ben yurtdisinda yasiyorum
Ailem yanimda
Esimin butun ailesi Turkiyede
Dolayisiyla turkiyeye gidince tatilimizin 4te 3u koyde ailesinin yaninda geçiyor
Esimin memleketi ic anadoluda, biz akdenizliyiz
Esimin koyu gercekden unutulmus bir bolge gibi, hic gelismemis. Ilce 15dk ama onlarin ilcesi bizim oralarin koyu gibi. Bi cay bahcesi piknik alani hic bise yok. Bildiginiz sahra gibi
Ama hic bise demiyorum cunku ailesiyle yilda bir gorusebiliyo
Annesi babasi bugun sag yarina Allah buyuk.
Sizin durumunuzda olsaydim 15 gunu koyde geciriyosaniz 5gunde kendi memleketine git.
Sizde ailenize yani anne babaniza uzaksaniz bunu yari yariya yapin
1 hafta senin memlekette 1hafta onun tarafda kalin.
Anlıyorum 5 günlüğüne gidebiliyoruz sadede tatili bölemiyoruz son kararım şöyle diğer bayramda hiç gitmemek inşAllah Allah kerim :)

Ne alakası var ağaç kovuğuyla? Siz ağaç kovuğundan çıkmadınız diye insanlar davet etmesin mi, bayramda seyranda evlatlarıyla olmak istemesin mi?
Sizin ailenizde ozaman görüşme talep etmesin damatları ağaç kovuğundan çıkmadı diye.
Ailem sıkıştırmıyor ki. Bayramın 2. günü gitsek bile laf yapmazlar. Eşimin ailesini öğlen arayalım laf sokarlar. Davet etsinler canım ona lafım yok ama insan davrt ettikten sonrada 3500 kere de ısrar etmesin. Adımıza plan yapmasın. 4000 küsür taksit ödediğim arabayla gider geliriz demesin.

diger kisimlari bilemem. her ailenin kendi dinamigi var. calisan iki insan olarak izinlerinizi ayarlamak, bir tatil bir tarafa diger tatil diger tarafa gitmek gibi ayarlamalar yapmaniz gerekiyor. ama alintiladigim kisim icin gelinlik, evlenmek, baska bir aileye karismak bu iste.. babanizin evindeki gibi dertsiz tasasiz, beklentiler olmadan keyfi zaman geciremiyorsunuz evlendikten sonra. hem evleneyim hem bu sorumluluklar olmasin diye bir dunya da yok. evlenirken bunlarin olacagini bilmiyor muydunuz?
İnanın bilmiyordum. Eşimde sizin gibi olabilie böyle şeyler gelin oldun artık böyke şeyler gelişebilir büyütme diyor ben dahada kızıyorum kölemiyim ben diye. O anlamda demedim diyor. Daha yapıcıyım şuan zaten🙈

Konu sahibinin sanırım asıl sorunu gitmek değil de gittiğinde eski zihniyetteki insanların klasik “gelin her işi yapar” mantığından rahatsızlık duyması.
Bunlar evlenirken her insanın karşılaştığı şeyler değil. Biraz kültür meselesi. Kültürlü bir insan olsa gelinini “gelin iş yapmalı” die görmek yerine “karşılıklı kahve içip sohbet etmeli” olarak görürdü.
Kesinlikle bakın amacım gitmek değil giderim tabi neden gitmiyim ama rahatsız oluyorum. Sanki ben çantayım gibi davranıyorlar. Kaç kere yardıma gitmedim diye laf soktular. Bu beklentiler olunca niye gidicem ki diyorum kendi kendimez

alintiladigim kisma bakarsak kendi evinde de kalsan, annende de kalsan, kv ye de gitsen oturamayacak olmak var. kendi yiyecegini hazilayacak, kendi yedigini toplayacak, kendi yatagini duzelteceksin. kv evine gitti diye kiyi kose temizlik yapilmasi beklendigini sanmiyorum. kimin evine gitsen kose minderi gibi oturup cay beklemezsin. nezaketen yardim teklif eder, yapilacak is varsa yardim edersin. tesetturluysen zaten kaynin vs varsa kapali durursun, karadeniz serindir antalya gibi sicak ve yapis yapis degildir illa kisa kollu giymen gerekmez.. bence aileyi sevmemis konu sahibi. onlarla vakit gecirmek gozunde buyuyor. muhabbetleri sarmamis, bakis acilari hosuna gitmiyor olabilir. anlarim. ama sikayet ettigi noktalar herkesin yasadigi "gelin olma" kismi. illa yedigini ictigini kaldirirsin, bir cay servisi yaparsin buyuk bir sey degil bunlar. yuzde bir kisim geliniyle karsilikli cay iciyordur.
Cidden gelinlik böyle bişey mi ? Abartıyorum yani ben ? Oladabilir aslında haklısınız bu yönden bakmamıştım. Bide şunu düşünüyorum düzenli çalışıyorum herkese olan bayram tatili bana eziyet geçicek. İstedşğim zaman kahvaltı yapamicsö istediğim zaman duş alamicsm istediğim zaman uyuyamicam. Gelcem eve çamaşır derken hop yarın iş. Görümcemin bitmeyen istekleri çocuğunu sürekli eşime kitlemesi kayınçosunun rahatlığı kv bitmeyen akrabaları. Ruhum daralıyor.

Ha bir ekleme daha yapim
Bende kapaliyim
Evde kaynim var 18 yasinda ogullari var kp var
Bende 3 hafta boyunca kapali duruyorum evin icinde
Onlara ayak uyduruyorum
Disardan hic yemek yemezler
Hergun yemek bulasik oluyo ama noluyo yani elimemi yapisiyo
Eltimle beraber yapiyoruz
Bilmiyorum ya su 3gunluk olumlu dunyada herseyi sorun edilmesini anlamiyorum
Ayni evde yasamiyoruz onlarla, eskiler nasil yapiyolarmis acaba, hic sikayet etmeden herseyi yaparlarmis. Bizim onlardan farkimiz ne ? Okumus olmamizmi
Ben 2 okul bitirdim 3dil biliyorum. Bu neyi degistirirki.
Insanlik olsun yeter
Gecici bir kac gun
Kasipda kendine zulum etme, yaptigin herseyi esinin hatrina ve Allah rizasi icin yaptigini dusun.
Çok sağolun gerçekten biraz içim rahatladı. Kendimi eleştirdim. Şuan sadece yapacağım diper bayram geldiğinde biraz fikir beyan etmek susmamak. Sağolun ❤️

Bu sadece kendilerinin evladı varmış gibi davranıp başkalarının ailesini hiçe sayan toksik kaynana kayınpeder lerden Allah uzak etsin.Bir de çok iyi niyetli gibi davranıyorlar bir ilgi bir alaka.İstiyorlar ki bize ayakları alışsın ele güne karşı hep bize gelsinler. Kendi kızları da her bayram ilk günden belirir yanlarinda.
Gelinin de bir ailesi, bir ana babası mi var umurlarinda değil.Bencilikten başka bir şey değil.
Yok böyle saçmalık.Kabul edecekler.
Bir bayram birine bir bayram birine yapın sıraya koyun bence şimdi gitmenize bir şey diyemem ama ısrarcı olun yapamam deyin gerekirse orda surat asın yine de gidin görün annenizi babanizi.Sadece kendi evlatları evlat biz ağaç kavuğundan mi çıkmışız?

Bu sadece kendilerinin evladı varmış gibi davranıp başkalarının ailesini hiçe sayan toksik kaynana kayınpeder lerden Allah uzak etsin.Bir de çok iyi niyetli gibi davranıyorlar bir ilgi bir alaka.İstiyorlar ki bize ayakları alışsın ele güne karşı hep bize gelsinler. Kendi kızları da her bayram ilk günden belirir yanlarinda.
Gelinin de bir ailesi, bir ana babası mi var umurlarinda değil.Bencilikten başka bir şey değil.
Yok böyle saçmalık.Kabul edecekler.
Bir bayram birine bir bayram birine yapın sıraya koyun bence şimdi gitmenize bir şey diyemem ama ısrarcı olun yapamam deyin gerekirse orda surat asın yine de gidin görün annenizi babanizi.Sadece kendi evlatları evlat biz ağaç kavuğundan mi çıkmışız?
Öpücem sizi sanki kayınvalidemi anlatmışsınız. Annem tek kaldı abimde evli babamdan şiddet görüyor. Eli ayağıydım evlenince boşluğa düştü. Kaynanamla dertleştim ev bomboş falan diye hatta takılmış bi tane daha doğursaydım diye. Kaynanamda sanki yanında mı kalcaktı o demiş. 2 gün uğramasak şimdi laf yapıyor aklım kalıyor diye sanki benim anamın canı yok. Gelinde gelin gelinde gelin bir iyi davranıyor eşimin yanında anlatamam. Sırf alışayım diye. Peşimise sürekli kızını takıyor bağlı olalım diye sanki benim abim yengem yok. Bu bayram bende birşey demeyeceğim ama diğer bayram demeyeceğim anlamına gelmiyor. Hakkımı yedirmem kimseye.

Haksizsin diyecektim ama kendi gitmesine bişey demiyormussun o kadar çok seviyorsa kendisi 1 hafta gidebilir sende kafanı dinlersin sürekli yapışık olmaya gerek yok

Son düzenleme:
Haksizsin diyecektim ama kendi gitmesine bişey demiyormussun o kadar çok seviyorsa kendisi 1 hafta gidebilir sende kafanı dinlersin sürekli yapışık olmaya gerek yok
İnanın karışmam gidebilir bende kendim plan yaparım ama eşim bırakmıyor aklı kalırmış bende. Bakalım bu bayram böyle olsun da diğer bayramlara Allah kerim.

Öpücem sizi sanki kayınvalidemi anlatmışsınız. Annem tek kaldı abimde evli babamdan şiddet görüyor. Eli ayağıydım evlenince boşluğa düştü. Kaynanamla dertleştim ev bomboş falan diye hatta takılmış bi tane daha doğursaydım diye. Kaynanamda sanki yanında mı kalcaktı o demiş. 2 gün uğramasak şimdi laf yapıyor aklım kalıyor diye sanki benim anamın canı yok. Gelinde gelin gelinde gelin bir iyi davranıyor eşimin yanında anlatamam. Sırf alışayım diye. Peşimise sürekli kızını takıyor bağlı olalım diye sanki benim abim yengem yok. Bu bayram bende birşey demeyeceğim ama diğer bayram demeyeceğim anlamına gelmiyor. Hakkımı yedirmem kimseye.
Ben şu söze inanmayan biriydim. "Baştan alistirma nasıl alisirsa öyle gider ve zamanla senin fedakarlik olarak yaptığın şeyler vazifen olur." Artık inanıyorum

Ayıp olmaz mı uyumak ? Onlar iş yaparken ? Bundan dolayıda kaygılanıyorum kayınvalidem ablasının gelinine iş yapmıyor diye gerizekalı diyor.
Karşılıklı anlayış ve özveri çerçevesinde gücünüz yettiğince yapılır.
Ben anneme de gitsem oturmam
Kayınvalideme de gitsem oturmam.. bir işin ucundan tutarım. Keza kendi evimizde de oturmuyoruz sürekli..
Bayram konularinda bı bayram kendi ailemde diğer bayram eş ailesinde olması daha iyidir
Ama biz uzak oldugumuz için bayramlarda çoğunlukla yokuz ailelerimizde..
Başka zamanlar gider geliriz denk gelirse bayrama da gideriz.
Ama hep bana hep bana benim ailem benim ailem deniyorsa bana ters.
Kendime de vakit ayırmayı severim bı orta yol bulunduktan sora olur herşey

E gideriz demissiniz zaten.
Yani bu bayram gidilmemesi ayıp,demissiniz bikere.
Diğerlerini konusursunuz 1 sene var daha.
Ben olsam gider gezmediğim yerleri görmek istiyorum diye program yapardım.
Esinizle gezersiniz iste ne güzel.

Benim eşimde köyde büyümüş ona kalsa oraya tasinalim ister ama ben hiç sevmiyorum onun köyünü evlenirken bu isteğini öngördüğüm için baştan konustum sene 1 hafta beraber gideriz sonra kendi isterse tek başına gidebilir benimde köyde yerim yurdum var diye. Anlayışla karşıladı. Bence yılda bir bayramı çok görmeyin. Ben gittiğimde kaynanamlarla gidiyorum tüm işi onlar yapıyor bende dağ tepe geziyorum. Neden oraya gittim diye herşeyi yapmak zorunda kalıyorum ki ben tatilimden kismisim çalışıyorum oraya gitmişim sizde yapmayın inanın kafanız daha rahat oluyor.

alintiladigim kisma bakarsak kendi evinde de kalsan, annende de kalsan, kv ye de gitsen oturamayacak olmak var. kendi yiyecegini hazilayacak, kendi yedigini toplayacak, kendi yatagini duzelteceksin. kv evine gitti diye kiyi kose temizlik yapilmasi beklendigini sanmiyorum. kimin evine gitsen kose minderi gibi oturup cay beklemezsin. nezaketen yardim teklif eder, yapilacak is varsa yardim edersin. tesetturluysen zaten kaynin vs varsa kapali durursun, karadeniz serindir antalya gibi sicak ve yapis yapis degildir illa kisa kollu giymen gerekmez.. bence aileyi sevmemis konu sahibi. onlarla vakit gecirmek gozunde buyuyor. muhabbetleri sarmamis, bakis acilari hosuna gitmiyor olabilir. anlarim. ama sikayet ettigi noktalar herkesin yasadigi "gelin olma" kismi. illa yedigini ictigini kaldirirsin, bir cay servisi yaparsin buyuk bir sey degil bunlar. yuzde bir kisim geliniyle karsilikli cay iciyordur.
Gelin olma eğer temizlik ev işi anlamında kullanılıyorsa benim kulağımı tırmalayan bir cümledir. Gelin değil kızı olarak görmelidir. Yüzde birden daha fazladır o oran emin olun. Tamamen yaşam tarzı ve kültürle ilgili. Neyse umarım konu i sahibi sorununu çözer.

Ben şu söze inanmayan biriydim. "Baştan alistirma nasıl alisirsa öyle gider ve zamanla senin fedakarlik olarak yaptığın şeyler vazifen olur." Artık inanıyorum
Bunun içinde yaptığım herşeyden korkuyorum yapmadan bile zorundaymışız gibi davranıyorlar çünkü. Kız aileleri değil erkke aileleri böyle genelde.

Karşılıklı anlayış ve özveri çerçevesinde gücünüz yettiğince yapılır.
Ben anneme de gitsem oturmam
Kayınvalideme de gitsem oturmam.. bir işin ucundan tutarım. Keza kendi evimizde de oturmuyoruz sürekli..
Bayram konularinda bı bayram kendi ailemde diğer bayram eş ailesinde olması daha iyidir
Ama biz uzak oldugumuz için bayramlarda çoğunlukla yokuz ailelerimizde..
Başka zamanlar gider geliriz denk gelirse bayrama da gideriz.
Ama hep bana hep bana benim ailem benim ailem deniyorsa bana ters.
Kendime de vakit ayırmayı severim bı orta yol bulunduktan sora olur herşey
Anlıyorum önemli olan denge. Bu bayram böyle olsun bakalım diğer bayramda başka yer söyleyeceğim. Bizim memlekette kimse yok eş aileside kendi ailemde burda. Memlekete gidiyor eşimin ailesi kurulu düzenleri var eşimde gitmek istiyor ama ben her bayramımı oraya bağlayamam ki. Akrabalar görümce kaynana her bayram olmazki.

Back