Bayram bile lüks olmuş arkadaş

Gelinen durumun tek sebebinin kendileri olduğunu bildikleri için kör sağır taklidi yapıyorlar sanırım, yoksa hala ehonomiçogiyi diyebilmenin başka hiçbir yolu yok.
Yandaş kafasıyla düşünmelisin pirayem,senin kafayla olmaz o iş ❤️💋

Ben kendimede üzülmüyorum en azından bizim eve et süt girebiliyor dengeli beslenebiliyoruz. Eşim de ben de çalışıyoruz ve bebeğimiz olacak, biz çok cafeye falan gitmeyi sevmeyiz sevsek nasıl para yeterdi bilmiyorum. Her hafta pazara gitmemize rağmen birde günlük markete 500-1000 tl gidiyor. Kıyafet alırken artık çok düşünmeye başladım eskiden bir dünya alırdım eskileri dağıtırdım şimdi başkasına eşyamı verirken bile 10 kez düşünüyorum geri böyle bir şey istersem diye. Asıl üzüldüğüm kişiler çocuklar asgari ücret ya da tek kişi çalışanların evine doğru düzgün et süt girmiyor hatta sebze meyve o kadar pahalı ki onları bile alamadıklarını düşünüyorum. Bu çocuklar nasıl büyüyecek sürekli makarna yenerek hayat mı geçer nasıl sağlıklı olurlar diye düşünüp duruyorum. Bizim de evimiz kira yıl sonunda tasinmamiz gerekecek en uygun kiralar 25binden başlıyor 😶 biraz karmakarışık yazdım ama bu konuda ne nasıl olacak diye kafam o kadar karışık ki. Toparlayıp cümlelere dönüştüremedim

Ramazan bayrami icin cocuklara dagitmalik cikolata seker aldim 780 lira tuttu. (Lindt godiva falan degil yanlis anlasilmasin aldiklarim kent, ece vs.)

Dun kizlara bayramlik alayim dedim, buyuk kizim isikli ayakkabi istedi ayakkabiciya soktum markasiz bisey begendi 980 lira, kucuge ilk adim ayakkabisi ablasindan kalan kuculmustu mecburen yenisini aldik pazarlik ettim 2 ayakkabiya 2 bin lira verdik.

Kucuge bayramlik icin (ben bebek kiyafetlerinde marka isini biraktim) 560 lira verdim, o da outletmis yani outlet olmasa minimum 800 lira verirdik, buyuge gecen aydan almistim etek kulotlu corap gomlek seklinde 900 lirada o tutmustu. Sadece kulotlu coraba 140 lira verdim ki o da outletti, ikili paketti 280 lira paketi.

Kendime bayramlik almadim, hatta uzun zamandir kiyafet falan almiyorum. Gecen gun temu'dan 4-5 tane tshirt alayim dedim 1700 lirada o tuttu (temu'dan ucuz alisveris yapma yontemi bilen varsa yesillendirsin)

Gectigimiz hafta annemlerle (ailemle yasiyorum ben) su gross marketlere gittik aylik alisveris icin 11 bin lira verdik, ayin yarisinda bitti, gittik bir 7 bin lira daha harcadik ki evde bebekler olmasa almayacagimiz kisim en az 7-8 bin lira. Kucuge gecen hafta bez depoladim ucuz yakalayinca tanesine 3.70 liradan 1600 lira verdim. Bu arada aylik alisverise ragmen her gun 2 ekmek (ekmek tuketen bir aile değiliz) ve su 3 harfli marketlerden birseyler aliniyor.

Su faturamiz 500 kusur lira, elektrik faturamiz 300 kusur (hersey a sinifi ve gereksiz gordugumuz tum elektrikleri kapatiriz, kettle gibi yuksek elektrik harcayan aletleri asla kullanmiyoruz) dogalgazimiz en son 4 bin lira geldi (evimizin yalitimi ve camlari kusursuz o yuzden cok rahat isiniyor, harcadigimiz gaz 180 m³ duzeylerinde) aidat odemelerimiz var 4 binde onlar, bir de benim aylik 2500 liralik minik bir kredim var (3 yil once cekmistim 6-7 ayi kaldi)

Kres gibi masraflari esim karsiliyor ona hic girmiyorum ama ben karsiliyor olsaydim 17 bin lira (2 ogun yemek 1 ogun atistirmalik, servis ucretsiz, tam gun)

Kizlarin hastane masraflari esimin ustunde cunku memur ve sigortasi karsiliyor hepsini.

Ben en son dogum kontrol yontemi icin 1.5 til once hastaneye gittim sjshsj.

Evde 3 maas var, kira gelirimiz var, bu kadar seye ragmen enflasyon verilerine gore fakiriz, evet aclik sinirinin altinda degiliz ama fakiriz yani.

5 kisilik bir ailenin aclik siniri kisi basina 26 bin kusurden 131 bin lira. (Turk-is verilerine gore)

Diyeceklerim bu kadar, hepinize iyi bayramlar.💕🌼

Son düzenleme:
Ramazan bayrami icin cocuklara dagitmalik cikolata seker aldim 780 lira tuttu. (Lindt godiva falan degil yanlis anlasilmasin aldiklarim kent, ece vs.)

Dun kizlara bayramlik alayim dedim, buyuk kizim isikli ayakkabi istedi ayakkabiciya soktum markasiz bisey begendi 980 lira, kucuge ilk adim ayakkabisi ablasindan kalan kuculmustu mecburen yenisini aldik pazarlik ettim 2 ayakkabiya 2 bin lira verdik.

Kucuge bayramlik icin (ben bebek kiyafetlerinde marka isini biraktim) 560 lira verdim, o da outletmis yani outlet olmasa minimum 800 lira verirdik, buyuge gecen aydan almistim etek kulotlu corap gomlek seklinde 900 lirada o tutmustu. Sadece kulotlu coraba 140 lira verdim ki o da outletti, ikili paketti 280 lira paketi.

Kendime bayramlik almadim, hatta uzun zamandir kiyafet falan almiyorum. Gecen gun temu'dan 4-5 tane tshirt alayim dedim 1700 lirada o tuttu (temu'dan ucuz alisveris yapma yontemi bilen varsa yesillendirsin)

Gectigimiz hafta annemlerle (ailemle yasiyorum ben) su gross marketlere gittik aylik alisveris icin 11 bin lira verdik, ayin yarisinda bitti, gittik bir 7 bin lira daha harcadik ki evde bebekler olmasa almayacagimiz kisim en az 7-8 bin lira. Kucuge gecen hafta bez depoladim ucuz yakalayinca tanesine 3.70 liradan 1600 lira verdim. Bu arada aylik alisverise ragmen her gun 2 ekmek (ekmek tuketen bir aile değiliz) ve su 3 harfli marketlerden birseyler aliniyor.

Su faturamiz 500 kusur lira, elektrik faturamiz 300 kusur (hersey a sinifi ve gereksiz gordugumuz tum elektrikleri kapatiriz, kettle gibi yuksek elektrik harcayan aletleri asla kullanmiyoruz) dogalgazimiz en son 4 bin lira geldi (evimizin yalitimi ve camlari kusursuz o yuzden cok rahat isiniyor, harcadigimiz gaz 180 m³ duzeylerinde) aidat odemelerimiz var 4 binde onlar, bir de benim aylik 2500 liralik minik bir kredim var (3 yil once cekmistim 6-7 ayi kaldi)

Kres gibi masraflari esim karsiliyor ona hic girmiyorum ama ben karsiliyor olsaydim 17 bin lira (2 ogun yemek 1 ogun atistirmalik, servis ucretsiz, tam gun)

Kizlarin hastane masraflari esimin ustunde cunku memur ve sigortasi karsiliyor hepsini.

Ben en son dogum kontrol yontemi icin 1.5 til once hastaneye gittim sjshsj.

Evde 3 maas var, kira gelirimiz var, bu kadar seye ragmen enflasyon verilerine gore fakiriz, evet aclik sinirinin altinda degiliz ama fakiriz yani.

5 kisilik bir ailenin aclik siniri kisi basina 26 bin kusurden 131 bin lira. (Turk-is verilerine gore)

Diyeceklerim bu kadar, hepinize iyi bayramlar.💕🌼
Bu konuda yazılmış en işe yarar yorum budur bence...Açlık sınırı kişi başı 30u geçti , herkes toplam hane gelirini evde yaşayan kişi sayısına bolsun, 30 un altında ise zaten acsıniz, tasarrufla, birikimle işiniz yok demektir... Allah yardımcımız olsun.

Ucuza geçinmeyi bilen arkadaşlar varsa beni de aydınlatsın. Pazara da gidiyorum ama orada bile bir gömlek 600 700 ya da bir çocuk ayakkabısı 600. Ben mi bulamıyorum acaba
Mavide gömlekler 1200 lira olmuş.dün baktım şok oldum ben de.birkaç ay önce mont tarzı dışarı kıyafetleri o fiyataydı ancak.

Bu konuda gerçekçi yorum yaparsam banlanırım. Birileri hak etmedikleri ihtişamda yaşarken halkın çoğunluğunun çoluk çocuğundan kısmak zorunda olmaları içimi acıtıyor.
Geçen gün Twitter'da Dubai'de gökyüzünde iftar konseptli bir etkinlikte iftar yapan "birileri" vardı, aynı kişiler Dubai'den gelip şimdi malum kahvecide kahve içiyorlar ama iftar sonrası orası önemli! Banlanırsam da sağlık olsun :D

Bu konuda yazılmış en işe yarar yorum budur bence...Açlık sınırı kişi başı 30u geçti , herkes toplam hane gelirini evde yaşayan kişi sayısına bolsun, 30 un altında ise zaten acsıniz, tasarrufla, birikimle işiniz yok demektir... Allah yardımcımız olsun.
Ben devlet memuruyum. Daha ayın ortası geldi paranın yarısı gitmiş.sonra bir düşündüm asgari ücret alan kişilerin parası şu an bitmişti.hatta eksiye düşmüşlerdi.öyle ekstradan kıyafet, ayakkabı falan almadım, alkollü mekana falan gitmedim, hatta kafeye bile gitmedim.tek başıma yaşıyorum.nasıl yapıyor insanlar gerçekten aklım almıyor.benim 30 binim gitmiş daha ayın yarısı.

Benim kafa going to go, çok oldu sorgulamayi bırakalı, bak ehonomiçogiyi 😂😂😂
Madem kötü o zaman nasıl herkesin altında araba var avmler dolu zurna dürüm yiyor cool lime içiyor şükür şükür eskiden ayağa kışın poşet yazın karaladtik şimdi herkesin botu sporu ayrı yamalı giyen yok 🤡🤡🤡 kafasında insan çok

Madem kötü o zaman nasıl herkesin altında araba var avmler dolu zurna dürüm yiyor cool lime içiyor şükür şükür eskiden ayağa kışın poşet yazın karaladtik şimdi herkesin botu sporu ayrı yamalı giyen yok 🤡🤡🤡 kafasında insan çok
Ayy sonunu okuyana kadar gözüm seğirdi resmen bir an🤣

Nasıl bir çevreniz var çok merak ettim
Bunu siyasetle bağdaştırmadan belirtmeye çalıştım ama anlaşılmamış
Eşimin ailesi akrabaları için ekonomi kötü demek haşa mensup oldukları siyasi görüşe hakaret anlamı taşıyor hanımefendi 0 eleştiri bende sadece muhalif kesimin ekonomiyle sıkıntısı var diye düşünüyorum kendimde dahil biz mutlu değiliz hayat çok pahalı diyoruz

Gelinen durumun tek sebebinin kendileri olduğunu bildikleri için kör sağır taklidi yapıyorlar sanırım, yoksa hala ehonomiçogiyi diyebilmenin başka hiçbir yolu yok.
Düşse burunlarını kaldırmazlar soğan ekmek yeriz derler bakarsanız ha ne zaman onların gözü açılır kendilerine dokunduğunda misal onlar faizsiz kredi alıyor atıyorum bir dana ya küpe parası alıyor ama adamlar yem de x5 artışa susuyor artık ben de sağır taklidi yapıyorum onlara dokunmadı demekki daha 🤷‍♀️birde malum yayınları sürekli izledikleri için alınmış gibi

Hadi ülke ekonomik krizler döngüsünde yağ kuyruğu bile gördük derler sözde ama ekonomiyle birlikte umutlarımız yok en acısı geçecek buda diyebileceğimiz
eğer köy aile desteği yoksa büyük şehirlerde çok zor yaşam diğerlerinin de gözü bu saatten sonra açılsa ne yazar

Nasıl bir çevreniz var çok merak ettim
hanımefendininki nasıl bir çevredir bilmiyorum da

mesela benim amcalarımdan birisi siyaset şeysiyle muhtarlık yaptı (bakın muhtarlık eeen kıyrıtık bir pozisyon ilçe milçe başkanı değil)

1 gün prim ödememiş 1 gün devlette özelde bir yerde çalışmamış vatana sadece askerlik yapmış bir adam bu
köyde 3-5 davarı var, çiftçiliği de dededen kalma şekilde kara düzen yapar, 1 tane veterinerle 1 tane mühendisle çalışmışlığı vs. 1 tane yeni düzen sistem uygulamışlığı vs. yoktur.

neyse sen kaç senedir çalışıp prim ödüyorsun? ne maaş alıyorsun Piraye? kaç sene okudun bunun için?

muhtarlar çalışırken 22 bin filan alıyor, o zamanlar ne veriyorlarsa aldıyordu işte.

ne yapıyordu dersen hiç işte ilçe teşkilatı, sosyal yardımlaşma vs. kömür veriyor, paket veriyor, (amcamın muhtarlık dönemleri hep seçim vardı ülkede ha bire ha bire paket, yardım geliyordu) imamlarla birlikte seçim çalışması yapıyolardı gezip yiyip içiyorlardı.

sonra köyün içinden doğalgaz boruhattı geçti, amcam oğlunu oraya işe soktu, hep muhtarlara kontenjan verdiler, her muhtar 2-3er kişi soktu, köyde ikamet şartı vardı.

amcam emekli oldu 11-12 bin de emekli maaşı alıyor şu anda
oğlu, kuzenim çalışıyor kamu işçisi statüsünde o işte herhalde 50 60 alıyordur
ilkokul mezunu
yine o işe kadar, başka hayatında 1 gün çalışmamış 1 gün prim ödememişti kuzen
işte şu doğalgaz boru hattının 1 tane binası var, o binaya günde 3 vardiya şeklinde gidip oturuyorlar. kamuda işçi olarak 2020de bu pandemi kredileri çıktığında hemen ev aldı ilçede, o evi de kiraya vermiştir şimdi en kötü ihtimalle 15 bin de kira alıyordur, kredisi 2 bin filandır. çocukları taşımalı eğitimle ilçeye gitti geldi köyde kendi evlerinde kalarak okudu hiç para vermediler (öncesinde bizim oralarda okul sorunu vardı çocuklarını okutmak isteyen ya yurda veriyordu ya ilçeye taşınıyordu bunlar hiç taşınmadan taşımalıyla okuttu, bitirdiler okullar üniversiteye gittiler)

e 50-60 oğlana maaş, 11-12 babaya maaş, 15 kira geliri, köylüye ne kadar teşvik yararlanma bişey varsa alırlar, başkası kuyuların faturasını ödemese kapanır bunlara bişey olmaz, ilçe tarımdan dosyaları filan hemen hallederler yani hayvanla tarımla da kazanıyorlar 3-5. ayda yüz bin gelir var nerden baksan, masraf 0. köylerde babadan dededen kalma evler ahırlar hep ona bile bir şey harcamadılar zamanında.

neyse işte, ekonomi çok iyi. biz maaş bilmezdik şimdi maaş gördük....evimiz yoktu şeeerde apartuman aldık. çocukları taşımalıyla okuttuk, devletimize Allah zeval vermesin. herşeyler kolay, herşeyler süper.
böyle.

not: üniversiteye giden çocuklara bari en azındna 1er asgari ücret yollamak lazım diyeceksiniz şimdi de
o iş öyle olmuyor

çocuklar kışın KYKda kalıp bursla geçiniyor
yazın geliyor 3 ay tarlada ahırda çalışıyor harmanı hasadı kaldırıyor.
herkesin çocuğu ayda 1 asgari ücret harcayarak okumuyor, bu konuda daha önce de konuşmuştuk sen yine assssslaaa diyeceksin, ama durum bu.

Back
X