Bayan nedir ya

Hitap için bay/bayan denir de bayanlar günü nedir ya aşırı irrite edici.

Bayanlar klubü

Konunun icinde defalarca söylenmiş ama bi toparlama ihtiyacı hissettim.

Hanımefendi, Hanım, Bayan sözcükleri unvan belirtirken kadın ve kız sözcükleri cinsiyet belirtir.

Aynı şekilde Beyefendi, Bey, Bay sözcükleri unvan belirtirken erkek ve oğlan sözcükleri cinsiyet belirtir.

Kız sözcüğünün karşıtı erkek degil oğlandır. Bu iki kelime çocukların cinsiyetini belirtmek amacıyla kullanılır.

"Bir oglunuz/ kızınız olacak" gibi. Yaşlı bi teyzenin "oğlum/kızım bi bakıver" diye seslenip yardım istemesi gibi.

Hic bi teyzeyi bi oğlan çocuguna "erkeğim bi bakıver" diye seslenirken duydunuz mu, sanmam.

Ha ama "oğlancılık" kelimesi sağolsun "oğlan" kelimesinden pek haz edilmez bazı çevrelerde, bu da bizim "kadın-bayan" olayına benzer. Yaptıgı cinsel çağrısımdan çekindiklerinden oğlan kelimesi bazı çevreleri rahatsız eder.

Kadın sözcüğünün karşıtı ise adam değil erkektir. Bu da yetiskinlerin cinsiyetini anlatırken kullanılır.

"Kadın-erkek eşitliği" derken iki cinsiyet arasındaki eşitliği belirtirsiniz. Bayan-Bay esitliği demezsiniz mesela, çünkü konu unvan değil cinsiyettir.

"Kurtuluş Savaşında Türk Kadınının Rolü" konulu bi yazı yazsanız savasta cinsiyetlere göre rol dağılımını anlatmıs olursunuz.

"Kadınlar Kulübü" adlı siteye üye olduğunuzda cinsiyeti kadın olanların oluşturduğu bi platforma giriş yapmış olursunuz.

Birinin kadınlar gününü kutladığınızda ise iki cinsiyete iş hayatında eşit fırsat tanınması, erkekler ile eşit şartlarda çalışmak ve eşit ücret alabilmek uğruna can veren kadınların mücadelesini anmıs ve takdir etmis olursunuz. Bu da öyle özel günlere gıcık oluyorum denecek bi gün değildir. Diğer tuketim günleriyle karıştırmamak lazım, buruk bi gururun, zarif bi direniş ve coskunun, haklılığın verdiği gücün günüdür.

Ve nasıl unvan kullanılması gereken yerde cinsiyet belirtmek bi ayıp ise, cinsiyet belirtecekken unvan belirtmek de bi ayıptır.

Yolda cüzdanını düşüren birine "Kadın/Erkek bakar mısın?" diye bağırılmaz mesela, unvan secmeniz gerekir. Ha "Bayan bakar mısın?" diye de bagırılmaz zira yanlış unvan seçimi, uyduruk Amerikan filmi dublajları gibi. "Hey bayım, lütfen bir saniye bakabilir misiniz?" derseniz kibar degil komik olursunuz ya onun gibi. Adını dahi bilmediginiz bi insan icin dogru unvan secimi "Hanımefendi/beyefendi" olacaktır.

Buradaki en önemli nokta ise ne kadın ne de kız sözcükleri bi kadının bakire olup olmadığını ayırmak için kullanılacak sözcükler degildir.

Kadın olmak utanılacak, ayıplanacak, saklanacak, kaba kabul edilip kibarlaştırılmaya ihtiyaç duyacak bi olgu da değildir. Tıpki erkek olmak gibi.

Son olarak, "bayan" kelimesinden rahatsız olup "kadın" diye duzeltme ihtiyacı hisseden her kadın bu yazılanları biliyo mu diyeceksiniz, hayır bilmiyo.

Napıyolar peki; sırf cinsiyetleri yüzünden aşağılandıkları, küçük ya da yetersiz görüldükleri; baskıya, şiddete, tacize uğradıkları bi anı hatırlıyolar. Uğradıkları haksızlığa üzülüyolar, öfkeleniyolar, sonra da cinsiyetlerine gururla sarılıyolar. Bu nedenle de YERSİZ KULLANILAN BAYAN KELIMESINI ekstra irite edici buluyolar. Bence hakları da var.

Son düzenleme:
Seninkinden hediye yok galiba ☺

Bu toparlanmis hali mi☺

Bu toparlanmis hali mi☺
Özetleyeceğim demedim, parca parça çok güzel bilgiler verilmiş, içimden geldi hepsini tek mesajda toparlayacağı dedim. O yüzden evet, toparlanmış hali.Bence fena da olmadı. "Özetlemek" ve "Toparlamak" sözcükleri arasındaki fark mesela, dilin önemi iste

Erkek doğduğundan itibaren erkek. Kadın doğar kız doğdu derler. Bakeretini yada kızlık zarı vs. gidince kadın olur . bu bir bakış acısı maalesef Bayan biraz saygı doğrultusunda kibarlaştırılmıştır. Bir satıcı 'Buyrun kadın '' dese kıyamet kopar. Ama 'buyrun bayan ' dese daha hoş daha efendice durur. İşin özü o kadar takılacak bir durum yok çiçeği gönderen kişi espri olsun diye de yazmış olabilir. Keske her erkek böyle ince olsada ha kadınıma , ha hatunuma ,ha bayanıma yazmış hiç önemli değil. :)

Agzina , eline saglik
Ayakta alkisliyorum

Saka saka sıkıntıdan hep valla alınma yani ☺

Marketten aldığım salçayı parasını verip poşete koymadan çıkmışım dün...Biraz yürüdüm peşimden "şşşşş obloaaa huoppp" bana değildir herhalde dedim.. Sonra baktım.. Elinde salça bana marketi işaret ediyor... Olabiliyor böyle şeyler... Takmıyorum pek..

Bayan kelimesi bir hitap şeklidir ancak bu adamın gönderdiği not çok saçma. Gerçekten saçma yanii.

Sa ha ne :)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…