- 14 Kasım 2001
- 21.345
- En iyi cevaplar
- 2
- 69.469
- 1.623
- 101
Aşağıdaki videoyu izleyerek sitemizi ana ekranınıza web uygulaması olarak nasıl kuracağınızı öğrenebilirsiniz.
Not: Bu özellik bazı tarayıcılarda mevcut olmayabilir.
Net bi açıklama yapsalar yorumlayacağız ama bi öyle kıvırıyorlar bir böyle
Ortaya lafı atıp geri çekiliyorlar hadi çöz çözebilirsen...
Başkanlık sistemi nedir ? Nasıl yürütülür ? Olursa ne yararı ve zararı olur ? Bunlar gündemde hiç yok.
Hakikaten bi açıklama olsa da tam detaylı öğrensek![]()
"türkiye'ye uygun olsaydı atatürk uygulardı" yorumu içler acısı bir yorum olmuş.
evet atatürk kuantum teorisini bulamamış, yanlış o zaman reddetmek lazım. atatürk kansere de çözüm bulamamış o zaman muhakkak kanserin de çözümü yoktur. i phone hakkında da bir şey söylememiş o zaman türklere uygun değil ülkeye girişi yasaklanmalı. evet çok mantıklı bir düşünce sistemi gerçekten. :)
Şu verdiğiniz örneklerin ne kadar gereksiz olduğunun bilmem farkında mısınız?
Atatürk bir devlet adamıydı, konumuz da devlet sistemleri..
Türkiyenin mevcut sistemi, Türk halkına en uygun sistemdir.
Atatürk, "parlamenter sisteme göre daha fazla artısı olan bir sistemi" uygulamadıysa, bir bildiği vardır. O bildiklerini sormayasınız sakın. Siz de biliyorsunuz!
Gençliğe hitabede yazılan her satır cümleyi şu an yaşamakta bu halk.
Kanser ne alaka? İ-phone ne alaka?, kuantum ne alaka? Bu konudaki bu mesaj ne alaka?
Sistem hakkında varsa bilginiz ve fikriniz onu yazınız, beni polemiğe çekmeyiniz.
Hele ki Atatürk üzerinden!
o bildiklerini sormayasınız sakın demişsiniz ama polemik maksatlı değil bilgilenme amaçlı soruyorum cevaplarsan sevinirim. çünkü o yorumda açıkladıkların beni tatmin etmedi. türkiyede bağımsız denetleyici kurullar yok bu yüzden başkanlık sistemi gelmesin demişsin ama buna ilaveten türkiyede şu anki sistemin bağımsız olmadığına da değinmişsiniz. çelişkili olmadı mı sizce de? iki sistemde de bağımsızlığı yakalayamıyoruz(veya öngörüyoruz) ama bir sistemi diğerine üstün tutmak için elimizde olan tek sebep ikisinde de ortak bir düzensizlik. bir yerde bir yanlışlık var :)
Aslında gayet net ifade ettim, okuduğunuzu anladığınızı düşünüyorum.
Türkiyedeki sistemde yani parlamenter sistemde, kabinenin(yürütme) ve icraatlerinin parlamento tarafından denetlenmesi ve yasaların(!) parlamento, yani yasama, yani meclis tarafından yapılması esastır.
Başkanlık sisteminde ise, yasamanın yürütme üzerinde hiç bir etkisi yoktur. Olmadığı gibi, başkan veto yetkisiyle parlamento işleyişine müdahalede bulunabilir.
Şimdi düşünün, parlamentonun yürütme üzerinde etkisi yok, bir de denetleyici bağımsız kurullar yok(Türkiye için). Kim denetleyecek başkanı ah pardon padişahı?
Sen mi? Ben mi?
Böyle bir uygulamanın, hele ki bu hükümet ile, Türkiyeyi getireceği noktayı düşünemiyorum.
Şu anki sistemin bağımsız olmadığını söylememde ki kasıt tamamen hükümetten kaynaklı bir durumdur, şöyle ki;
Bir ülkede parlamenter sistemin "hakkıyla" işleyebilmesi için, hükümet(parti) içi demokrasi şarttır. Hatta Türkiye için konuşuyorsak, buna bir de "vatan sevgisi" ekleyeceğim.
Parti içi monarşinin olduğu bir sistem, yasamanın görevlerini gerçekleştirmesini güçleştirir hatta imkansızlaştırır.
Nitekim de öyle oluyor.
Bu anlamda parlamenter sistem zaten şu an layıkıyla işle(ye)miyor.
Ama yine de prosedürde hükümet meclise sorumludur.
Bir de bunun olmadığını düşünelim.
Görünürde başkanlık sistemi daha demokratik bir sistem gibi görünebilir.
Ama bu ülkeye uygun bir sistem değildir.
bir de keşke bilmediğimize bilmiyorum deme cesaretini gösterebilsek. gördüğümüz ilk blogdan copy-paste yapmak yerine kendi cümlelerimizi kullansak. -tesadüf ise bu cümleyi yok sayınız-.
tahminler üstüne yapılan karşılaştırma başkanlık sisteminin uygulanamaz bir sistem olduğu yönünde kayda değer bir antitez sunmuyor. size göre kötü/değersiz olabilir (sebebi şu anki hükümet) ama gelecek yıllarda iktidar değişikliği ile nasıl bir yapılanma olacağını kestiremezsiniz. halkın seçeceği bir başkan daha demokratik olmasına rağmen sırf sizin mesnetsiz korkularınız sebebiyle demokrasinin "daha kötü" olduğunu ileri sürmek en basit tabiriyle düşüncesizliktir. siz kendi iradenizi halk olarak kabullenmek istemiyor üstüne bir de kendinizi ikinci planda yönetilmeye mahkum bırakıyorsunuz. bu sistem değişikliğine direnişi millet iradesini körleştirme çabası olarak görüyorum. -tek bir konu üstünden gidilmiş gibi oldu, daha sonra diğer maddeleri de yazabilirim. canım isterse-
Şu verdiğiniz örneklerin ne kadar gereksiz olduğunun bilmem farkında mısınız?
Atatürk bir devlet adamıydı, konumuz da devlet sistemleri..
Türkiyenin mevcut sistemi, Türk halkına en uygun sistemdir.
Atatürk, "parlamenter sisteme göre daha fazla artısı olan bir sistemi" uygulamadıysa, bir bildiği vardır. O bildiklerini sormayasınız sakın. Siz de biliyorsunuz!
Gençliğe hitabede yazılan her satır cümleyi şu an yaşamakta bu halk.
Kanser ne alaka? İ-phone ne alaka?, kuantum ne alaka? Bu konudaki bu mesaj ne alaka?
Sistem hakkında varsa bilginiz ve fikriniz onu yazınız, beni polemiğe çekmeyiniz.
Hele ki Atatürk üzerinden!