• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bahşiş vermek istemeyen damat

Bizim pazarlığımız değil sandığın pazarlığı. Hatta pazarlık kelimesni “.” tırnak işaretleri arasına almalıydım sanırım. Çok ciddiye almışsınız.

Kiz kendi evini diziyor ve para aliyor karsiliginda. Gerçekten baze adetlerimiz o kadar saçma ki. Geçenlerde gördüm insta'dan, gelin çeyiz kolileri satiliyor. Yani kutu üzerine "zeynep gelinin çeyizi" yaziyor. Millete o kolilerin önünde foto çekip yolluyorlar, mutlu müsteri diye.

Saka gibi. O kolileri sonradan ne yapacaklar? Normal karton kolilere niye tüh kaka? Niye hersey bir seremoni ve para olmak zorunda? Zaten bir ev kurmak maddi manevi kolay degil.

Bu konuda damat bey bence çok hakli. Nasil kanli çarsaf, hizmet eden gelin adetleri kalktiysa, bu adetlerde kalksin bir zahmet.

Geleneksel torenlerdeki adetler hatta kiyafetler bile zamanla degistiler, adetler de çok fazla degişiyor ve hala degişmekteler.

Bunlara bu kadar kadar sıkı sıkıya bağlı olmak ya hep ya hiç mantigi hiç doğru değil. Gunumuze kadar eski dugun adetlerinden çok şey yapilmayi birakildi hatta unutuldu bile zaten ama dugunler devam ediyor. İlla butun adetleri yerine getirin yoksa dugun yasak diye bisey yok ki. 😂

Bence insanlar rahat birakilmali ve dugunlerinde ne yapmak isteniyorsa o yapilmali, sonuçta o gun onlarin günü, dayatmalarla geçirilmesi gereken zor bir gün olmamali diye dusunuyorum.
Bence en kalkmaması gereken şey bahşiş dağıtımı.
Yahu başkasını sevindirmek bu kadar zor olmamalı.
Sevabına ne var çıkar 3 kuruş ver bir zahmet.
Bunun adete de gereği yok, müjdemi isterim diye bir terim vardır.
2 doğum yaptım, doğumun gerçekleştiğini ailelere haber veren hasta bakıcıya da eşim vermiştir, verilir çünkü.
Güzel olaylarda başkasını sevindirmek de gerekir.
Bilemiyorum, belki fazla yardımseverimdir ama bu böyle benim için.

Biz eşimle konuşmamıştık bu konuları ama ailemden kimse böyle bir talepte bulunmadı
Makas kesmiyor denmedi
Çeyiz çıkartma olayıda zaten olmadı müsait oldukça götürdük eşim bir gün almaya gelince erkek kardeşime para vermiş adettendir diye
Yine düğün günü ne kapı açılmadı olayı oldu nede damat ayakkabısı saklama
Yine erkek tarafı kardeşlerime zorla harçlık verdi 😂
Çekim günü kuaförde damadı çağırıp bahşiş istemişlerdi o zaman çok sinir olmuştum düğün günü yine damadı çağıralım dediler damat yok dedim 😂

Bana göre de öyle.
Hatta en sevdiğim konsolosluk düğünü benim😍
Amma velakin, öyle evlenmedim.
Bayağı bayağı geleneksel taleplerde bulunuldu ve mecburen hee dedik geçtik.
Bu sebeple de be evden çıkarken kapımı açtım ne de çeyizimi bahşişsiz bıraktım.
Ama bunun öncesinde eşimi bilgilendirip, kapıyı 2 yetim akrabamız tutacak, bak üni okuyorlar iyi harçlık ver gençlere sevaptır diye uyardım.
Ve gerçekten de böyle düşünüyorum, keşke daha fazla verseydi 200 er verdirmiştim 6 sene önce.

Bunca adeti yapıp her şeye para bulurken, hiç boşuna masraf demezken, genç ve çocukların alacağı harçlığa göz dikmek insafsızlık bence.
Gelini aşağılayan şey kurdeledir, o konuda hemfikirim de böyle günde verilen dağıtılan para baş göz sadakasıdır.
O konuda ayrı düşünüyorum.
keske sadece kapıdan cıkarken verılen harclıkla kalsa :D oyle olsa bende 200 200 verırdım
kuaforu ayrı ıster
nısan pastacısı ayrı
dugun pastacısı ayrı
trafıkte aracın onune atlayanlar durduranlar
sandık cıkarken
ya bızım eve perdeyı takan bıle ya perdecı o bıle yenı gelın evı harclıgı ıstedı

halbukı evlenen bızız mılletın bıze yardım etmesı gerek
bırde zaten cok para harcanıyor masraflar borclar bırde bunlar cıkıyor verılen tum bahsıslerle yemın edıyorum verdıgımız tum bahsıslerle daha fazla tatıl yapar ya da eve daha cok esya alabılırdık sadakayı zaten verırız bunu sandık adı altında gelını cıkarma adı altında ıstemek ayıp gelıyor bana

Bence en kalkmaması gereken şey bahşiş dağıtımı.
Yahu başkasını sevindirmek bu kadar zor olmamalı.
Sevabına ne var çıkar 3 kuruş ver bir zahmet.
Bunun adete de gereği yok, müjdemi isterim diye bir terim vardır.
2 doğum yaptım, doğumun gerçekleştiğini ailelere haber veren hasta bakıcıya da eşim vermiştir, verilir çünkü.
Güzel olaylarda başkasını sevindirmek de gerekir.
Bilemiyorum, belki fazla yardımseverimdir ama bu böyle benim için.

Siz işi tamamen paraya, yardima çevirdiniz ama para verilmek isteniyorsa bir zarfa koyulup "dugun harcliklari" diye kime verilecekse, dagitilacaksa dagitilabilir. O para sahibine her turlu o ulaşir, illa kapi onunde dikilmesi gerekmiyor kimsenin.

Olay yetim hakkina göz dikmek ya da cimrilik degil once onu ayiralim benim bahsettigim sey birini sevindirmek degil.
Yardim yapilmak isteniyorsa geleneksel dugun yapmaya bile gerek yok nikah kiyanda yapar bunu zaten.

Paradan bagimsiz olarak kapi acilmiyor, ceyiz cikmiyor, makas kesmiyor gibi hareketler rahatsiz edici ve hoş gorunmuyor bence. İlla para verilecekse birilerine onceden hazirlanip verilir kimse de o cikmiyor, bu kesmiyor demez. Tek dert para degil burada.

Kiz kendi evini diziyor ve para aliyor karsiliginda. Gerçekten baze adetlerimiz o kadar saçma ki. Geçenlerde gördüm insta'dan, gelin çeyiz kolileri satiliyor. Yani kutu üzerine "zeynep gelinin çeyizi" yaziyor. Millete o kolilerin önünde foto çekip yolluyorlar, mutlu müsteri diye.

Saka gibi. O kolileri sonradan ne yapacaklar? Normal karton kolilere niye tüh kaka? Niye hersey bir seremoni ve para olmak zorunda? Zaten bir ev kurmak maddi manevi kolay degil.

Bu konuda damat bey bence çok hakli. Nasil kanli çarsaf, hizmet eden gelin adetleri kalktiysa, bu adetlerde kalksin bir zahmet.
valla ben aldım sıyah boyum kadar posetlerı ıcıne esyaları doldurdum doldurdum evdekı sepetlere doldurdum doldurdum tasıdım kendı evıme evlenmeden 3 ay once tutmustuk evı zaten :D oohh mıs tertemız
bu ceyız cıkarma seromonısı bıdı bıdısı hepsı sadece gelıne yorgunluk

keske sadece kapıdan cıkarken verılen harclıkla kalsa :KK70: oyle olsa bende 200 200 verırdım
kuaforu ayrı ıster
nısan pastacısı ayrı
dugun pastacısı ayrı
trafıkte aracın onune atlayanlar durduranlar
sandık cıkarken
ya bızım eve perdeyı takan bıle ya perdecı o bıle yenı gelın evı harclıgı ıstedı

halbukı evlenen bızız mılletın bıze yardım etmesı gerek
bırde zaten cok para harcanıyor masraflar borclar bırde bunlar cıkıyor verılen tum bahsıslerle yemın edıyorum verdıgımız tum bahsıslerle daha fazla tatıl yapar ya da eve daha cok esya alabılırdık sadakayı zaten verırız bunu sandık adı altında gelını cıkarma adı altında ıstemek ayıp gelıyor bana
Ha yok, ben öyle bir şey yaşamadım.
Sandıkta adettir deyip eşim bıraktı para üzerine, düğünde de genç akrabaları ben koydum.
Yolda sağlam bir konvoyla otele gittiğimiz için kimse kesemedi de önümüzü.
Yani öbür türlüsünü bilmediğimden belki olumlu bakıyorum ama başka kimse ekstra istemedi bizden.

Siz işi tamamen paraya, yardima çevirdiniz ama para verilmek isteniyorsa bir zarfa koyulup "dugun harcliklari" diye kime verilecekse, dagitilacaksa dagitilabilir. O para sahibine her turlu o ulaşir, illa kapi onunde dikilmesi gerekmiyor kimsenin.

Olay yetim hakkina göz dikmek ya da cimrilik degil once onu ayiralim benim bahsettigim sey birini sevindirmek degil.
Yardim yapilmak isteniyorsa geleneksel dugun yapmaya bile gerek yok nikah kiyanda yapar bunu zaten.

Paradan bagimsiz olarak kapi acilmiyor, ceyiz cikmiyor, makas kesmiyor gibi hareketler rahatsiz edici ve hoş gorunmuyor bence. İlla para verilecekse birilerine onceden hazirlanip verilir kimse de o cikmiyor, bu kesmiyor demez. Tek dert para degil burada.
Diğer arkadaş beni olan bitenden şuan aydınlattı, bizlere başka bahşiş adında kimse yaklaşmadığı için olumlu bakıyorum zannımca.
Çünkü hepsini kendimiz duracak adamı da makas kesmez diyeceği de belirledik, hepsine genç, bekar üni öğrencisi için harçlık olarak yaptık, bir dayatma ya da tutturan olmadı.
Zaten ailelerimizde böyle şeyler yok bizim, babam da utandı kapı tutmada ama eşimle çoktan karar vermiştik güldük eğlendik yani yaparken.
Ne kuaförü ne çocuğu vs başka bir şeyle de karşılaşmadık.

valla ben aldım sıyah boyum kadar posetlerı ıcıne esyaları doldurdum doldurdum evdekı sepetlere doldurdum doldurdum tasıdım kendı evıme evlenmeden 3 ay once tutmustuk evı zaten :KK70: oohh mıs tertemız
bu ceyız cıkarma seromonısı bıdı bıdısı hepsı sadece gelıne yorgunluk

Bende ayni sekilde yaptim. Azar azar arabama koyarak götürdüm. Herseye bu kadar takilirsan, bu kadar heeerseeeye özel olarak bakarsan tabiki evlilik hayal kirikligi olur.

O fotoraflara baktim ve ufak çapli sok geçirdim resmen. Hem kaç kutu o kolilerden var, hem diger seyler hepsi tülle baglanmislar. O tülleri sonradan ne yapacaklar fikrim yok. Ya hiç degilse biraz ekolojik düsünün yaa. Niye ille hersey fiyonklanmasi lazim? Bazeleri birde ortalara ayicik mayicik koyuyorlar. Naif gelin misali. Yahu yasiniz 6mi???

Hatta bir tanesi var "x gelinin bohçasi" diye pasta yaptirmis. Evet pasta. Evet bohça geldi diye. :olamaz:

Herkesin kendi seçimi diyebiliriz fakat kadin olarak yinede utandim o görüntülerden.

Para mevzusunu bir sekilde yuttuk biz saga sola dagitti sagdic. Olan ona oldu. Bizden kurus cikmadi 😂 Ama su gerdekten once adama tekme yumruk dalanlari Allaha havale ediyorum. 😂 Adami curuttuler resmen. Kaynanam zorla aldi ellerinden esimi. 3 gun agrisini cekti. Balayimiz zehir oldu 🤦‍♀️ Adami nasil dovdulerse kinlendi. Not almis tek tek kim nasil vurdu diye. Onlarin dugununde iade edecekmis 😂
Adetleri sevmiyorum bende. Ama iste kultur, akraba, konu komsu derken mecbur yaptik bizde cogu seyi. Kapiyi bizde kuzenimle kardesim tuttu. Ikisi de ogrenci. Maksat harclik olsun onlara. Sagdic verdi gecti. Eglendik oldu bitti yani. Cok da takilmamak lazim. 50 100 lira icin keyfinizi bozmaya degmez.

Diğer arkadaş beni olan bitenden şuan aydınlattı, bizlere başka bahşiş adında kimse yaklaşmadığı için olumlu bakıyorum zannımca.
Çünkü hepsini kendimiz duracak adamı da makas kesmez diyeceği de belirledik, hepsine genç, bekar üni öğrencisi için harçlık olarak yaptık, bir dayatma ya da tutturan olmadı.
Zaten ailelerimizde böyle şeyler yok bizim, babam da utandı kapı tutmada ama eşimle çoktan karar vermiştik güldük eğlendik yani yaparken.
Ne kuaförü ne çocuğu vs başka bir şeyle de karşılaşmadık.

İki tarafta mutluysa, kendi aralarinda anlaşmışlar ve birseyler belirlenmişse yapilabilir, asıl mevzu mutlu olabilmek zaten. Mutlu oldugunuz surece dunyanin en sacma adetini bile yapabilirsiniz ve kimseyi ilgilendirmez. 😁

Ama "istemiyorum" diyene de aaa nasil istemezsin olacak bu adet, olmak zorunda dayatmalarina karsiyim ben, bu konuda da bu adetleri istemeyen bir tane damat var.
Dedigim gibi harclik dagitilacaksa farkli bir yontemle yine dagitilabilir ama kapi tutma vs yapilmasa da olur.

Yapan olursa bozarsam şaşırma mı dedi gerçekten? Bence sevgilinizle nişan düğün planları yaparken bir kere daha düşünün. Nerede nasıl davranacağını bilmeyen, saygısız biri gibi duruyor çünkü. Bu adetlerden kimse hoşlanmıyordur. Siz uyarınızı yaparsınız ama olur da biri densizlik ederse peşin peşin bozarım demesi bana doğru gelmedi.

Katiliyorum

Evet gelenek sacma bence de, yok oyle gelin sandiga falan oturuyor beriki kapi tutuyor komedi ama 50-100 tl artik neyse icin de dugun gununu rezil etmeye, akrabanin kalbini kirmaya degmez. Damat saygisiz geldi bana da

Aklıma ister istemez bu vine geldi.
Bence de bu adetler suistimale çok açık maalesef. Suyu çıkıyor. O bakımdan damadı haklı buluyorum.

Bende ayni sekilde yaptim. Azar azar arabama koyarak götürdüm. Herseye bu kadar takilirsan, bu kadar heeerseeeye özel olarak bakarsan tabiki evlilik hayal kirikligi olur.

O fotoraflara baktim ve ufak çapli sok geçirdim resmen. Hem kaç kutu o kolilerden var, hem diger seyler hepsi tülle baglanmislar. O tülleri sonradan ne yapacaklar fikrim yok. Ya hiç degilse biraz ekolojik düsünün yaa. Niye ille hersey fiyonklanmasi lazim? Bazeleri birde ortalara ayicik mayicik koyuyorlar. Naif gelin misali. Yahu yasiniz 6mi???

Hatta bir tanesi var "x gelinin bohçasi" diye pasta yaptirmis. Evet pasta. Evet bohça geldi diye. :olamaz:

Herkesin kendi seçimi diyebiliriz fakat kadin olarak yinede utandim o görüntülerden.
Benim ceyizimi biz otobusle gonderdik 😂 Ben memleketten verdim otobuse esim otogardan aldi 😂 siyah kocaman posetler, valizler, koliler kullandik gonderirken de. Biseyimiz eksilmedi. 1000 km uzaga araba tutup nakliye parasi vermeyi de totomuz yemedi. Sofor sadece 100 lira para almiis. O da adamin bagaji dolmustu yani. Hakkiiydii 😂

Sevgiliniz haklı. Bu gözler 1.000 TL isteyeni gördü.4 yıl önceden bahsediyorum bu arada 🤦🏼‍♀️ Kız almaya gittik ortam gerildi. Bildiğin koyun, dana alıyormuş gibi kurban pazarına çevirdiler ortalığı. İğrenmiştim. Almayın madem geri dönek demiştim 🤣

Benim ceyizimi biz otobusle gonderdik 😂 Ben memleketten verdim otobuse esim otogardan aldi 😂 siyah kocaman posetler, valizler, koliler kullandik gonderirken de. Biseyimiz eksilmedi. 1000 km uzaga araba tutup nakliye parasi vermeyi de totomuz yemedi. Sofor sadece 100 lira para almiis. O da adamin bagaji dolmustu yani. Hakkiiydii 😂

Bence harika bir fikir olmus! Ucuz kurtulmussunuz hatta. Nakliye parasi olsa çok pahali olurdu.

Yani surda adet güzellemeleri yapanlara "tamam o zaman kanli çarsaf geri gelsin yada sadiçlar kapi dinlesinler ilk gecede, hersey yolundami diye. Yada ilk yilin kv'de evinde geçir, hizmetini yap yada kv'de ile gelin gezmelerine git,.." gibi seyler desek "hangi yüzyilda kaldik" olur.

Ama tabi çeyiz gidiyor, makas kesmiyor diye para almak çok modern düsünceler :olamaz:

Sevgiliniz haklı. Bu gözler 1.000 TL isteyeni gördü.4 yıl önceden bahsediyorum bu arada 🤦🏼‍♀️ Kız almaya gittik ortam gerildi. Bildiğin koyun, dana alıyormuş gibi kurban pazarına çevirdiler ortalığı. İğrenmiştim. Almayın madem geri dönek demiştim 🤣

Merak ettim, ne tepki verdiler o cümleyi kurdugunda? Ve sonunda ne kadar para verildi?

Ve halen evlilermi?

Back