• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Bahşiş vermek istemeyen damat

Bu adetleri saçma ve gereksiz buluyor olabilir ama neticede adetlerimizden biri bu ve düğünü sadece kendimiz için yapmıyoruz. Aileler, akrabalar, dostlar, konu komşu da yer alıyor ve o insanlar bundan keyif alacak, eğlenecek, kendilerince o samimi keyifli ortam oluşacak, ne var ki yapsa? Gülerek cebinden gönlünden kopanı verse, insanların da gönlü olsa. Konu asla para değil konu yıllardır yapılan bir şeyde bizim nişanımızda, düğünümüzde de adetin yerini bulması. Hoşlanmayarak yapsın hatır için yapsın nedir yanı atla deve mi? Kusura bakmayın siz ne yaparsınız bilemem ama bunun için benim ailemi benim için en heyecanlı ve mutlu olmaları gereken günde bozacak adamla ben de o gün nişanı, düğünü bozarım.

ılk gece kız tarafı tatlı yemek mı gonderır :KK70: bır yasıma daha gırdım
bızde de tam aksıne erkek tarafı gonderır tatlı falan agzınızın tadı bozulmasın dıye

evlenen nıye kendısı yemek hazırlayamıyor kı sızın tarafta :)
Bilmiyorum vallahi yastık çerezi derler hatta..
Yeni evlenen çift o gece yorgun olacağı için yemek hazırlamaya vakitleri olmayabilir 😄

Sevgilimle nişan düğün planları yapıyorduk. Şu damattan para koparma muhabbetine geldi konu. Hani nişanlanırken makas kesmiyor derler, gelini almaya geldiğinde kapıyı tutup para isterler ya, benimki bana bunları yapmasınlar sinirlenirim diyo. Ya dedim ben insanlara nasıl müdahale edebilirim. Konuşursun yapmazlar diyor. Kapıyı tutmayın eşimden para istemeyin mi dicem ben dedim ya millete. Gelin halimle o duruma mi düşüreceksin beni dedim 50 100 lira icin. Ben sevmiyorum yapmasınlar diyor yapan olursa da bozarsam şaşırma diyor. Bu arada sevgilim cimriliginden söylemiyor aksine eli çok acıktır. Akrabandan para isteyen olursa söyle ben sana vereyim ama bana bunu yapmasınlar diyor. Yani bu olayları saçma bulduğu için tepki gösteriyor. Şakayla karışık bak ısrar ederlerse döner giderim bile dedi. Iyice sinirlerim bozuldu. Dedim böyle biseyde beni yarı yolda bırakıp gideceksen hiç evlenmeyelim zaten. Iyice gerildim ya o günlerde başıma neler gelecek acaba diye. Her damadın başına gelen bi olayı neden bu kadar abartıyor anlamıyorum. Böyle durumlarda ters tepki veren eşi olanlar var mı aramızda? Ben bu olayda ne yapabilirim?
Valla bi tanıdık damat da istemedi kız söyledi ailesine yapmayın öyle şeyler diye onlar da yapmadı . Kavga edilecek bişey değil sevmeyebilir herkes şakayı sevecek diye bir durum yok o günlere bir gelin önce dereyi görmeden paça sıvamak bu

Benim kardeşim çeyizimde sandığın üstünden inmemişti. Eşim 100 mü 200 mü artık ne verdiyse indi. Kardeşim sonra da gelip o parayı benim çantama attı. Aynı şekilde abim evlenirken kızı evden almaya gittiğimizde gelinin kardeşi abimden iyi bir miktar “kopardı”. Takı töreninde baktım o da altınıyla birlikte parayı geri verdi. “Pazarlık” aşamasında gırgır oluyor. Maksat muhabbet olsun. İnsanlar maalesef işi abartıyorlar. O yüzden erkek arkadaşını çok haksız görmedim.
Pazarlık mı 😮 o nasıl cümle. Mal mıyız biz. Ki şükür bizim ailemizde hiç olmadı.

ılk gece kız tarafı tatlı yemek mı gonderır :D bır yasıma daha gırdım
bızde de tam aksıne erkek tarafı gonderır tatlı falan agzınızın tadı bozulmasın dıye

evlenen nıye kendısı yemek hazırlayamıyor kı sızın tarafta :)
😂 Ya işleri varken zahmet etmesinler diye 😂 bizde de cetnevir kızarmış tavuk baklava gider kız evinden çiftin evine önceden birde küçük tüp alınırdı kv kp evine evlenince o halde odadan çıkılmasın diye 🤭
Bizim köyde damadın arkadaşları damadı gerdeğe kattıktan yarım saat felan sonra tatlı yemeye geliyormuş gelen tatlıdan birde kahve istiyormuş kapının önünde içiyorlarmış şok olmuştum ben 🤭🤣

😂 Ya işleri varken zahmet etmesinler diye 😂 bizde de cetnevir kızarmış tavuk baklava gider kız evinden çiftin evine önceden birde küçük tüp alınırdı kv kp evine evlenince o halde odadan çıkılmasın diye 🤭
Bizim köyde damadın arkadaşları damadı gerdeğe kattıktan yarım saat felan sonra tatlı yemeye geliyormuş gelen tatlıdan birde kahve istiyormuş kapının önünde içiyorlarmış şok olmuştum ben 🤭🤣
tovbeler olsun :D :D

Cimri olmadigini aksine eli cok acik oldugunu soylemissiniz. Demek ki sevgiliniz boyle seylerden hoslanmiyor, saygi duymak lazim. Biz de evlenirken oyle kapi acilmiyo makas kesmiyo vs durumlari yapmadik, ben de sevmiyorum cunku. Sadece gelin arabasinin onunu keserlerse diye bir suru zarf hazirlamistik, iclerine para koyup ki butun zarflar bitti nikaha gidip gelene kadar.

Ya şu damatlara da yazik valla ben herkesi tembihledim istemeyin diye esim gene verdi ama gercekten onca masrafa giriyolar bide bu tür seylere para harcamalari olmaz tabi tercih meselesi ha olduki kapi acmak icin para vermedi damat gelini birakip gitcek mi yooo adettendir ama ben üzülüyorum damatlara ev döse dügün yap altin al :KK12:

Her insanın kırmızı çizgisi vardır. Herkes farklı şeylere size gereksiz gelen tepkiler verebilir o yüzden döner giderim demesini garipsemedim ben. Bana da mesela kırmızı kuşak bağlamaya kalksalar aşırı sinirlenir terslerim insanları, bu da benim kırmızı cizgim. Bence nisanlinizla hassasiyetlerine saygı duyun, herkes gelenek görenek diye saçma sapan şeyleri benimsemis olabilir, nisanliniz ise normal olanı yapıp benimsememis. Çok zor değil ailenize kapı falan tutmamalarini söylemek, aileniz de akrabalarıniza söyler olur biter. Bugün ailenize bu kadar basit bı isteğinizi bildiremiyosaniz evlendikten sonra da ne isteseler yaparsiniz

Sevgilimle nişan düğün planları yapıyorduk. Şu damattan para koparma muhabbetine geldi konu. Hani nişanlanırken makas kesmiyor derler, gelini almaya geldiğinde kapıyı tutup para isterler ya, benimki bana bunları yapmasınlar sinirlenirim diyo. Ya dedim ben insanlara nasıl müdahale edebilirim. Konuşursun yapmazlar diyor. Kapıyı tutmayın eşimden para istemeyin mi dicem ben dedim ya millete. Gelin halimle o duruma mi düşüreceksin beni dedim 50 100 lira icin. Ben sevmiyorum yapmasınlar diyor yapan olursa da bozarsam şaşırma diyor. Bu arada sevgilim cimriliginden söylemiyor aksine eli çok acıktır. Akrabandan para isteyen olursa söyle ben sana vereyim ama bana bunu yapmasınlar diyor. Yani bu olayları saçma bulduğu için tepki gösteriyor. Şakayla karışık bak ısrar ederlerse döner giderim bile dedi. Iyice sinirlerim bozuldu. Dedim böyle biseyde beni yarı yolda bırakıp gideceksen hiç evlenmeyelim zaten. Iyice gerildim ya o günlerde başıma neler gelecek acaba diye. Her damadın başına gelen bi olayı neden bu kadar abartıyor anlamıyorum. Böyle durumlarda ters tepki veren eşi olanlar var mı aramızda? Ben bu olayda ne yapabilirim?
haklısın canım. benımde nişanlım aynı şeyi söylerdi. aynı tehtid eder gibi bozarım derdi. bende sacma sapan adetler ama aileme yapmayın istemeyın dıyemezdım yanı herkes yapıyor bunu ses etmeden versin 50 lra ne dıyo sinir oluyosa manyak. nitekim bozdu da benmkı nişanı salak. yemedi bi tarafı daha dogru düzgün bı adeti yerine getirmediği halde. bastan bellı edıyrlar kendılerını onceden şaka yapıyodur dıye takmamıstım keske o zaman ayrılsaymısım

Kız hemde nasıl kardeşim köye gelin gitti pencerelerine taş atmışlar abla sabaha karşı durdular diyor istekleri anca bitmiş 🤭 pislik degil mi resmen 😳

Valla bana komik değil baya mide bulandırıcı geldi. Bu insanlar cinselliğe bu kadar anlam yükleyip ritüelize etmeseler herkesin gayet sağlıklı bir cinsel hayatı olacak 😂😂

Taki kuyrugunun basinda dikilmekte ayri bir facia zaten. Bunlar gelenek falan degil bunlar insanlara zorla dayatilan seyler. Kirmizi kusak baglanmasindan tutunda, makas kesmiyor isguzarligina kadar. Hepsi ayri felaket.
İşte o zaman hepsine rest çekmeli.
Geleneksel bir tören yapıyorsanız onu bunu istemem deme hakkımız yok, ha yapmıyorsak zaten kimse de para almak için duvar olmaz önlere.

Geleneksel bir tören yapıyorsanız onu bunu istemem deme hakkımız yok, ha yapmıyorsak zaten kimse de para almak için duvar olmaz önlere.
nıye yaa :) ınsanlar kendı dugunu ıcın sunu ıstemıyorum bunu ıstemıyorum dıyebılır sonucta dugun evlenecek kısılerın yaptıgı bırsey ısteyen dugununde cıg kofte partısı yapar ısteyen dugununde pıjama partısı yapar ne ıstıyorlarsa oyle yapsınlar

dugun aslında gelenek ıcın degıl eglenılsın dıye yapılıyor
ben mesela ceyızımı cıkarırlarken eglence yapıyorlar ya onu ıstemedım kına da yapmadım bana kalsa dugun de olmamalıydı nıkah ıstemıstım aslında cunku ahanda nasıl evlenıyorum bak dıye şıkıdık şıkıdık oynamakta komık gelıyor bana kalsa nıkah sonrası sadece yakın arkadas ve kuzenlerımle bır mekana gıtmek ısterdım yanı

bu para koparma gelenegını hangı ac gozlu cıkardıysa allah gozunu doyursun dıyesım gelıyor :) ınsan utanır ıstemeye bence yanı utanmalı
sankı o parayı vermese gelın evden cıkamayacak :) yanı bır 50 tl lık mı gelının cıkıs kapısı mesela , bence tamamen gelını asagılayan seyler boyle seylere alet olmak ıstemedıgım ıcın bılmıyorum cunku belkı ıcımızde cıkar tuhaf kımlıkler dıye bırcok seyı yapmadım bana gore bunlar eglence degıl mesela

Geleneksel torenlerdeki adetler hatta kiyafetler bile zamanla degistiler, adetler de çok fazla degişiyor ve hala degişmekteler.

Bunlara bu kadar kadar sıkı sıkıya bağlı olmak ya hep ya hiç mantigi hiç doğru değil. Gunumuze kadar eski dugun adetlerinden çok şey yapilmayi birakildi hatta unutuldu bile zaten ama dugunler devam ediyor. İlla butun adetleri yerine getirin yoksa dugun yasak diye bisey yok ki. 😂

Bence insanlar rahat birakilmali ve dugunlerinde ne yapmak isteniyorsa o yapilmali, sonuçta o gun onlarin günü, dayatmalarla geçirilmesi gereken zor bir gün olmamali diye dusunuyorum.

nıye yaa :) ınsanlar kendı dugunu ıcın sunu ıstemıyorum bunu ıstemıyorum dıyebılır sonucta dugun evlenecek kısılerın yaptıgı bırsey ısteyen dugununde cıg kofte partısı yapar ısteyen dugununde pıjama partısı yapar ne ıstıyorlarsa oyle yapsınlar

dugun aslında gelenek ıcın degıl eglenılsın dıye yapılıyor
ben mesela ceyızımı cıkarırlarken eglence yapıyorlar ya onu ıstemedım kına da yapmadım bana kalsa dugun de olmamalıydı nıkah ıstemıstım aslında cunku ahanda nasıl evlenıyorum bak dıye şıkıdık şıkıdık oynamakta komık gelıyor bana kalsa nıkah sonrası sadece yakın arkadas ve kuzenlerımle bır mekana gıtmek ısterdım yanı

bu para koparma gelenegını hangı ac gozlu cıkardıysa allah gozunu doyursun dıyesım gelıyor :) ınsan utanır ıstemeye bence yanı utanmalı
sankı o parayı vermese gelın evden cıkamayacak :) yanı bır 50 tl lık mı gelının cıkıs kapısı mesela , bence tamamen gelını asagılayan seyler boyle seylere alet olmak ıstemedıgım ıcın bılmıyorum cunku belkı ıcımızde cıkar tuhaf kımlıkler dıye bırcok seyı yapmadım bana gore bunlar eglence degıl mesela
Bana göre de öyle.
Hatta en sevdiğim konsolosluk düğünü benim😍
Amma velakin, öyle evlenmedim.
Bayağı bayağı geleneksel taleplerde bulunuldu ve mecburen hee dedik geçtik.
Bu sebeple de be evden çıkarken kapımı açtım ne de çeyizimi bahşişsiz bıraktım.
Ama bunun öncesinde eşimi bilgilendirip, kapıyı 2 yetim akrabamız tutacak, bak üni okuyorlar iyi harçlık ver gençlere sevaptır diye uyardım.
Ve gerçekten de böyle düşünüyorum, keşke daha fazla verseydi 200 er verdirmiştim 6 sene önce.

Bunca adeti yapıp her şeye para bulurken, hiç boşuna masraf demezken, genç ve çocukların alacağı harçlığa göz dikmek insafsızlık bence.
Gelini aşağılayan şey kurdeledir, o konuda hemfikirim de böyle günde verilen dağıtılan para baş göz sadakasıdır.
O konuda ayrı düşünüyorum.

Back